< Tilbake til oversikten

Matmengde!

#1

FamilienDelbekk sa for siden:

Hvor mye skal/bør man spise og ikke spise til hvert måltid?
Vårt problem er at vi ikke eier magemål :eek:
Har dere noen eksempler på hvor mye man skal spise til hvert måltid?
Er jo ikke noe vits å spise altfor mye for da går man jo ikke ed i vekt uansett hvor streng diett man går på vel?

Takker på forhånd for alle tips og ideer :)


#2

Carisma sa for siden:

Spis når du er sulten og spis til du er passe mett! :ja:
Lavkarbo er et vidt begrep, og så lenge dere ikke har valgt noen mer spesifik filosofi er detvanskelig å si hvor stor mengde dere skal ha av de forskjellige næringsstoffene. Men en regel mange bruker er 1g protein pr kg kroppsvekt, og at energiinntaket består av 5% karbohydrater, 20% protein og 75% fett. Husk at dette er prosent, og at fett gir dobbelt så mye energi som de andre.


#3

Spinnerette sa for siden:

Grønnsaker skal det godt gjøres å spise for mye av, så det er ikke så vanskelig å skulle kunne spise seg god og mett, tross mangel på magemål, uten å lasse innpå med kalorier :) Sjekk ut hvor mye dere "skal" ha i dere energimessig iflg BMI, det gir en pekepinn, så får dere holde koll på hva dere spiser. Skriv ned energiinnhold, og regn ut prosenter, eller legg inn på diett.no/fitday.com e.l., og etter en stund går det med porsjoner veldig av seg selv. :)


#4

Yrla sa for siden:

Kokker lærer om posjoner. Hvor mange gram fisk eller kjøtt hver person skal ha osv. Dette finnes sikkert på nettet. Jeg har vært servitør og lurer på om det er 150 g fisk/kjøtt pr person, i hvert fall ikke mer, men andre vet det kanskje bedre?


#5

Cyan sa for siden:

En tommelfingerregel sier vel 150-200 gram (mager?) fisk og 100-150 gram kjøtt avhengig av kroppsvekt og kjønn mener jeg, uten å være 100% sikker på det. Fedon snakker om håndflatestørrelser (bare håndflaten uten fingre), som jeg syns er et greit mål ' spis kjøtt/fisk tilsvarende størrelsen på håndflaten din og fyll på med karbohydrat- og kalorifattige grønnsaker og så en "passe" mengde fett/saus.


#6

@Maja sa for siden:

Ok, eit stykke kjøtt skal altså ha ca samme størrelse på overflata som handflata. Men kor tjukk? Skal stykket vere like tjukt som handa?
Spiser vist ein del for masse kjøtt... :_oppgitt:


#7

Photobscura sa for siden:

Å ikke eie magemål er nok et velkjent problem for mange her inne. :) Det kan være lurt å trene litt på dette: Spis langsomt. Tygg godt, og svelg alt du har i munnen før du tar en ny bit (legg gjerne fra deg kniv og gaffel mellom hver munnfull). Forsyn deg alltid med litt mindre enn du tror du vil ha, når du har spist opp, vent 10-15 minutter før du vurderer om du bør forsyne deg igjen. Kjenn alltid godt etter.

Mange har blitt vant til at man liksom ikke er mett før trommeskinnet står! Men egentlig er det ikke verre enn at mett er fraværet av sult. Det er hva som menes når man sier "behagelig mett".


#8

r.o sa for siden:

Her er nok nøkkelen til fortvilelsen hos mange av oss. Er en av de som elsker å spise masse mat og når jeg skal bare vedlikeholde vekten, kan jeg spise ganske mye med lavkarbokosthold. Når jeg må ned i vekt, må jeg passe på matmengden også. Jeg holder meg lenge mett med protein av kjøtt spesielt og derfor spiser jeg gjerne til hovedmåltid 300 gr kjøtt/kylling, ca 100 gr for eksempel blomkål/brokkoli og en salat som fyller resten av tallerkenen og inneholder lite både karber og kalorier.
Dette kan kreve litt arbeid i begynnelsen, men er så absolutt verdt det... om du ønsker å gå ned i vekt eller få andre helsemessige fordeler. For det meste synes jeg det går greit. Tror det er viktig å planlegge når du skal spise "passe porsjoner" og når kan du spise litt mer. Impulsive handlinger gir sjelden bra resultat. Lykke til med magemålet:)


#9

Cyan sa for siden:

Ja, omtrent like stor og like tykk er tanken til Fedon i hvert fall. Det var slik jeg lærte meg porsjonkontroll, da jeg var helt på viddene med porsjoner og ikke helt visst hvordan mett føltes :rolleyes: Nå spiser jeg gjerne litt mer kjøtt/fisk til hovedmåltidet, stort sett et sted mellom 150-200 gram kjøtt, fordi de to andre måltidene mine er ganske små. Men, det er jo mye som spiller inn som antall måltider osv. Spiser man bare et eller to måltider om dagen, som ikke er helt uvanlig for mange på lavkarbo, spiser man jo gjerne større porsjoner.

Men mange gode råd fra Photo :ja: (og det velkjente gamle rådet om mindre tallerkner hjelper også).


#10

Chamomilla sa for siden:

Det er også det som kommer fra vår femåring - "Nå er jeg ikke sulten mer!" :D


#11

Yrla sa for siden:

Ja sånn holdning har jeg også. Å bli tilfreds enkelt og greit. Om man ikke har magemål kjenner man kanskje ikke sult heller? da er det kanskje ikke noe problem å spise for lite heller, eller? ??

#12

FamilienDelbekk sa for siden:

Tror jeg har fått kontroll på mat mengden, det kom liksom helt av seg selv. Har vært å kjøpt meg ketostix, så jeg er i full ketose (på den sterkeste lilla streken) så noe gjør jeg riktig :D


#13

streber sa for siden:

Mange gode råd her, spise langsomt og gi kroppen tid til å oppfatte om den er passe mett/ikke sulten mer.
Angående Ketostix- det at den viser den mørkeste lilla, kan bety at du drikker lite. Du er i ketose like fullt om fargen ikke viser mørk lilla.:)


#14

FamilienDelbekk sa for siden:

Jeg tror jeg er oppe i 4 nesten 5 liter vann for dagen, så drikker lite gjør jeg nok ikke :)


#15

streber sa for siden:

Det er forskjell på folk, når det gjelder utslag på stix , som det meste annet. Det jeg skrev om at det KAN bety at man drikker for lite, gjelder nok ikke deg, med et inntak på 4-5 liter vann pr dag. :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.