I forrige uke ved et legebesøk ble mitt blodsukker målt. Dette ble målt fastende og viste et nivå på 7,5. Dette syntes de var litt høyt og målte så langtidsblodsukker. Fikk ikke vite hva nivået på dette var, men hun sa at jeg nok hadde Diabetes type 2. Det er litt lenge til ny time for ytterligere prøver og jeg har ikke fått noe medisin enda. Så jeg prøver å sette meg litt inn i kosthold (hva jeg kan spise og ikke osv) og jeg har målt blodsukkeret mitt noen ganger selv nå også. I går kveld målte jeg første gang selv og da var det ca 5 timer siden siste måltid og jeg hadde da et nivå på 5,2. I morges før frokost var det på 6,9. Nå i kveld, 2 timer etter måltid var den på 10,2.
Er det noen av dere som vet om disse nivåene er normalt for en ikke-diabetiker? :)
Hun kan ikke på bakgrunn av EN fastende prøve konkludere med diabetes 2! Krev i hvertfall en glukosebelastning før du godtar diagnosen.
Trodde forøvrig ikke legene målte kortidssukkeret lenger jeg? I følge flere leger jeg har vært hos (inkl spesialister på Rikshospitalet) er dette så usikkert og varierende at det ikke sier noe om tilstanden. Om du stresset for å rekke legetimen vil det slå ut på høyt pga adrenalin f.eks.
Jeg formulerte meg kanskje litt feil når jeg skrev at "hun sa at jeg hadde Diabetes type 2". Husker ikke ordrett, men utfra disse målingene så kunne det tyde på det. Skal inn for ytterligere kontroll, med bl.a urinprøve. Så jeg har i grunnen ikke fått diagnosen enda. Om jeg ikke har diabetes, så er jeg trolig i faresonen både pga overvekt og fordi vi har diabetes i familien.
Så jeg vil følge litt med selv fram mot neste legetime og legge om litt på kosten! Det har jeg bare godt av uansett! :ja:
Utfra de blodsukkerverdiene, så er mine verdier lik en diabetiker.
Kjedelig! Jeg får være forsiktig med sukker inntak framover og spise en del fiber osv. så får jeg se hva nye prøvene viser ved neste legetime.
Utifra prøvene dine vil jeg være veldig enig med legen din.
Hos et friskt menneske så skal blodsukkeret være tilbake til det det var før mat senest innen to timer.
Og før mat skal blodsukkeret hos friske mennesker ligge mellom 4 og 6 (og også hos oss diabetikere)
Men, type 2 kan i svært mange tilfeller reguleres ved kosten og uten behov for medisiner. Jeg har type 1, men min kropp er så idiotisk at den ikke godtar insulin, så jeg må regulere blodsukkeret med kosten.
Jeg vil på det sterkeste anbefale deg og sjekke ut www.diabetes.com. Det er et engelskspråklig diabetesforum der de aller fleste regulerer diabetesen sin i stor grad ved kosthold. Masse intressante artikler, oppskrifter, etc.
Jeg er medlem av både diabetesforbundet og kostreform. Anbefaler kostreform på det sterkeste da de er oppdaterte og er klare på at vi diabetikere kan redusere behovet for medisin enormt ved enkelt og greitt leve lavkarbo. Diabetesforbundet er en smule forstokket og lever fremdeles i "poteter og korn er det sunneste og spise-tiden", selv om man har diabetes.
Jeg spiser f.eks. aldri over 5 karbohydrater pr måltid og har en HBA1c på 5,3 og et fastende blodsukker på rett over fire.
Carisma; jeg skjønner virkelig ikke hvor du har det fra at blodsukkerkontroll eller korttidsukker som du kaller det, ikke er til og stole på????
Det tas fastende blodsukker jevnlig hos leger og på sykehus og da er det nettopp korttidsukker som sjekkes. Jeg sjekker mitt blodsukker 10-12 ganger pr dag, og det er til og stole på.
Langtidsblodsukkeret, eller HBA1c, er derimot etter mitt syn ikke en grei måte og sjekke blodsukkeret, fordi den ikke tar hensyn til høye topper eller lave målinger; den gir bare et tverrsnitt av målingene.
HBA1c vil foreksempel ikke kunne vise om man har "omvendt diabetes" eller reaktiv hypoglycemica som det heter på fint. Den vil heller ikke si noe om at man for eksempel som diabetiker har fem følinger og fem tilsvarende hopp oppover daglig.
Et lite stikk i fingeren sier ikke annet enn hva blodsukkeret er akkurat der og da. Mistenker man for eksempel reaktiv hypoglycemica så er det kun en måte og avsløre det på; hyppige "korttidsmålinger" for og fange opp fallene i blodsukker.....
Målte på nytt blodsukker nå på morgenen før frokost. Den var på 7,2.
Så jeg er nok dessverre en diabetiker. Huff! Det er mye jeg lurer på spesielt ang kost, men jeg får lese litt og lære mer om diabetes kosthold. Etter legetimen for en uke siden så har jeg allerede gjort noen endringer, men er litt usikker på hvor mye er for mye sukker eller evt for lite. Og også hvordan fett innhold i maten påvirker blodsukkeret. :confused: For jeg vet jo at en del varer har lavt karbohydrat innhold, men fettinnhold høyt.
Jeg, som mange andre diabetikere, regulerer blodsukkeret med kosten.
Om du kutter ut alt laget av korn (inklusive ris og mais), poteter og sukker
er du på rett vei.
Jeg spiser max 5 karbohydrater pr måltid. Når man begrenser karbohydratene, så må fettmengden økes fordi kroppen må jo ha en kilde til energi.
Det og øke fettmengden betyr ikke at jeg slurper i meg fett, men jeg bruker mye fet fisk, gode oljer som kokosolje, frø og fete meieriprodukter. Jeg unngår alle light-produkter fordi de har økt karbohydratmengde.
Det finnes lassevis av oppskrifter på god lavkarbomat her inne. Vil du investere i gode kokebøker, så anbefaler jeg dr.Hexebergs bøker, spesielt "Frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter"
Både min gamle fastlege, min nye, gynekologen min (som kan mye om pcos med følgesykdommer) og endokrinologen på riksen har sagt det samme.
Om man har diabetes 1 er jo saken litt anderledes, men for insulinresistens og dia2 er det viktigste å holde blodsukkeret stabilt over tid.
Takker for gode tips! Intressant! :) Jeg får prøve meg litt frem! Kanskje kjøpe noen bøker med gode lavkarbo oppskrifter. Prøvde meg litt på lavkarbo diett for et års tid siden pga overvekten, men tror jeg holdt ut med det kun en ukes tid... :rolleyes: At jeg ikke holdt ut lenger gikk mye på det at jeg ikke hadde satt meg så mye inn i dietten og var usikker på hva jeg kunne spise. Spesielt til lunsj på jobb hvor jeg er vant med å spise brødskiver med pålegg. Foretrekker ofte det enkle. Er ikke så glad i matlaging og baking, dessverre. Men denne gangen så må jeg gjøre endring i kostholdet. Det vil bli en ny livsstil. Selv om jeg ikke er så veldig glad i matlaging, så kan jo det også endre seg! :)
Jeg har PCO også, men legene opp igjennom årene har snakket lite om insulinresistens til meg. Det ble vel nevnt en gang for mange år siden, men blodsukkeret har ikke vært kontrollert ifbm med det (ikke som jeg kan huske) Eller er det en følgesykdom til PCOS og ikke PCO ? Vet du om det?
Pco med følgesykdommer er pcos. Og i insulinresidens er en av de vanligste følgesykdommer :ja:
Be legen måle c-peptider, og som tidligere nevnt ta en glukosebelastning. Dvs at du møter fastende, drikker sukkervann, og så måles blodsukkeret på bestemte tidspunkt for å se hvor fort kroppen kvitter seg med sukkeret.
Jo saktere blodsukkeret synker, jo mer insulinresistent er man. Evt har man dia 2 om det er høye verdier.
Ok. Satte meg aldri skikkelig inn i forskjellen med pco og pcos, men nå ser jeg forskjellen. :) Det er sikkert 13 år siden jeg fikk den diagnosen. Skal be legen måle c-peptider og glukosebelastning! Takk for svar! :)
Dette er den gamle og forhåpentligvis snart utrangerte måten og tenke på. Både leger, Diabetesforbundet og Statens Ernæringsråd har sagt det du sier at det ikke er så viktig for type 2 og sjekke blodsukkeret jevnlig for og holde det stabilt, og også at alle, diabetikere inklusive, skal spise korn og poteter og heller ta medisin for og balansere haugen med karbohydrater de har fått i seg.
Nå i nyere tid er det store grupper diabetikere som har lært og kontrollere blodsukkeret ved kosten og også og sjekke blodsukkeret jevnlig for og forhindre plutselige stigninger etter mat (de ikke burde ha spist) eller fall (f.eks. ved fysisk aktivitet).
Svært mange av disse har også PCOS eller insulinresistens, men ved og teste blodsukkeret jevnlig i stedet for den ene prøven man som diabetiker får en gang i året for og sjekke langtidsblodsukkeret, har de et så jevnt og fint blodsukker at de klarer seg med minimalt eller helt uten medisiner.
Uansett; første skritt når legen begynner og mistenke diabetes er og sjekke fastende blodsukker ved en slik hurtigtest som tar tre sekunder; ingen vits i og ta et lass med prøver eller glukosebelastning uten at den første fastende prøven sier at det er noe galt.
Ved type 1 som jeg har, vil forresten c-peptid bli ekstremt lav, mens ved type 2 er den høy.
Her blander du to råd, BenteR! Det er ikke ensbetydende med å kontrollere sykdommen med medisiner og spise hva man vil! Heller tvert i mot. Alle de legene jeg fikk disse rådene av er forkjempere for kostholdsregulering.
Problemet med kortidsmålingene er at de er så følsomme for påvirkning av f.eks stress, sykdom o.l. Selv det å pusse tenner eller ikke kan gi utslag på en slik prøve. Som min forrige lege sa; de viser hva som foregår nettopp nå, men sier ingenting om hvordan kroppen din har det over tid.
Min nye, relativt nyutdannede lege sa faktisk sist at de hadde gått helt bort fra slike målinger på laboratoriet nå nettopp fordi de ikke ga noe relevant informasjon.
Tja, om prøvene var så følsomme hadde jeg hatt et problem; jeg sjekker blodsukkeret opp til 15 ganger til dagen; jeg har en hel haug med sykdommer som stresser kroppen, er oppe i et skikkelig stress for tiden fordi AS Helse-Norge, eller iallefall min pasientansvarlige lege har gitt meg opp, og jeg har måtte finne hjelp på det private markedet, jeg sulter sakte men sikkert fordi kroppen min ikke tresponderer på haugene med kalorier jeg trør i meg hver dag (veier under 40 kilo nå), og likevel har jeg grei kontroll på blodsukkermålingene. Om prøvene var så følsomme, så skulle jo mine målinger vært i hytt og vær og ikke jevne og fine?
Jeg kjøper rett og slett ikke den teorien til legene dine.
Det som er rimelig klart er at leger HAR sagt at type 2 ukke trenger og sjekke blodsukkeret så ofte, men store, store grupper diabetikere over hele verden ser at ved og kontrollere blodsukkeret ofte og holde blodsukkeret så stabilt som mulig hele tiden, minimerer følgeskadene som diabetes drar med seg slik som synstap, nevropati, infarkt, amputasjoner, etc.
Det er akkurat samme prinsippet at leger og slikt HAR sagt at fett er farlig og at vi trenger poteter og korn.
Jeg blander ikke to ting; jeg viser til to forskjellige ting der leger HAR sagt noe annet enn det vi i dag vet er sannheten.
Jeg har et nesten omvendt blodsukkerproblem nå. Jeg ser dere sier at de prøvene man tar bare sier noe om akkurat nå. Jeg tok tilfeldig blodsukkeret på jobb her om dagen, for en av mine kollegaer skulle demonstrere apparatet for en annen kollega. Det viste seg da at blodsukkeret mitt var 1,5. Min kollega (som er vernepleier), sa at det kunne være lurt å sjekke med legen. Men legen er på ferie. Jeg kjøpte derfor et sånt lite blodsukkerapparat (med ti strips). I dag har jeg sjekket blodsukkeret og dette er det jeg har spist og blodsukkerverdiene mine.
En time etter å ha spist en pose baconkrisp (de små) og drukket kaffe med fløte
9.32: 2,6
Ca. en halv time etter jeg spiste en ostepølse med bacon
10.12:4,0
Immellom her spiste jeg ikke, men jeg følte meg trøtt, kvalm og urolig, så jeg testet
12.06: 1,7
Ca en halvtime etter å ha spist fem-seks jordbær
13.55:4,1
Et kvarter etter å ha spist omelett med bacon og ost
15.46: 4,1
Ca i minutter etter å ha spist en banan (her tok jeg to tester etter hverandre, for jeg trodde at blodsukkeret skulle gå opp istedefor ned.
15.55: 1.3
Jeg leste i heftet at dehydrering kunne gi feil resultat, men jeg drikker mye. Ca to og en halv liter om dagen. I dag har jeg drukket fra flaske. Har drukket 1,75 l til nå, så jeg tviler på jeg er dehydrert.
Jeg forstår ingenting, men planlegger å bestille en legetime på mandag. Kan kroppen overprodusere insulin uten at det er nødvendig? Og gjør den det så fort som i minutter etter jeg har spist en banan? Noen som har peiling?
Takk Bente!
Det var interessant. Kanskje en ganske dårlig idé med den banana for å teste :P
Syns kanskje det er litt rart at eg har så lavt blodsukker når eg faktisk eter lavkarbo. Dei siste 6 vekene har eg ete strikt lavkarbo, men har lagt på meg ein kilo. Kanskje eg har for mykje insulin i kroppen.. Kanskje eg skal ta meg en tur til legen?
Gubben min har en slik skrott som gir først høyt blodsukker, og så stuper det laaangt ned, selv om han ikke har diabetes.
For ham er det en klar forskjell på når han er borte og spiser høykarbomat i stedet for lavkarbomaten han får her i huset.
Han har testet blodsukkeret rett før mat, og så hvert kvarter de neste to timene for og finne ut hva som skjer. Hos ham kommer toppen ca 15 minutter etter mat, og så faller det kjapt den neste halvtimen.
Når blodsukkeret hans er lavt, så er det en dårlig idè og behandle det som mine følinger, for hans blodsukker oppfører seg da som en jo-jo.
For ham er det best og prøve og spise såpass jevnt en lavkarbodiett for og unngå de altfor store svingningene.
Hmm. Kanskje det tar mer enn seks uker å stabilisere det igjen. Etter jeg ble operert i fjor har jeg vært litt ute å kjøre med kostholdet og har levd liberalt, noen ganger veldig liberalt.. Jeg ser på internett at anbefalingen er å spise veldig ofte. Må man det også på lavkarbo? Jeg spiser ganske sjeldent og sikkert litt for lite. Men jeg har hatt ganske dårlig matlyst. Har vært veldig slapp, trøtt og på grensen til smådeprimert. I tillegg blir jeg til tider urolig og føler at jeg ikke kan sortere tankene mine. Det ser ut som alt det er symptomer. Men er det noe legen kan gjøre? Er det vitsi å få det diagnostisert?
Hopper mellom bokmål og nynorsk. Øver meg på å skrive nynorsk igjen ;)
Takk for svar Bente
Jeg kan lite om blodsukkerverdier og lavkarbo, men jeg ville bestilt time hos legen og fått sjekket ut siden verdiene som du har målt er jevnt lave. Siden jeg sannsynligsvis har diabetes 2, så har jeg pga det lest en del om blodsukker og diabetes i det siste. Iflg diabetesforbundet så er det sjelden at en ikke diabetiker har blodsukkerverdi under 4:
Nynorsk er fint, Vimsen. Eg skriv av ein eller annen grunn bokmål når eg er på forum og slikt, medan eg skriv nynorsk privat...
Det finnes ingen kur mot reaktiv hypoglcemica såvidt jeg skjønner; eneste man kan gjøre er og spise jevnt og unngå raske karbohydrater. Akkurat som det er med oss med diabetes, så er det også slik for alle andre at det er ikke en fasit som sier akkurat hva man bør unngå/begrense og hva som er trygt. Man må nesten prøve seg frem. For mitt vedkommende betyr det at de fleste bønner (som har en lav GI) ikke er bra for blodsukkeret mitt, mens BlackEyeBean faktisk senker blodsukkeret.
Gubben min ligger på drøyt 100 karbohydrater i døgnet, og innimellom de fire måltidene han spiser til dagen, så spiser han hjemmelagede energibarer (har alltid stående i kjøleskapet).
En legesjekk er aldri dumt, men leger flest bryr seg lite om man har lavt blodsukker; er bare diabetes de kikker etter.
Takk begge to. Leste også det med at blodsukker under fire var unormalt. Jeg mener jeg har lest at Hexeberg har behandlet noe som ligner på dette.. Jeg har nå gått tom for strimler, men er nå shaky, har vondt i hodet og ganske svimmel. Har spist omelett med pølse, paprika, sopp, ost og fløte for ca en time siden, men tror ikke det hjalp. Bør jeg spise mer karbohydrater? Jeg kjenner jeg er litt frustrert nå at jeg ikke får målt mer blodsukker i dag. Jeg føler meg ganske ofte sånn som det her, men nå når jeg har funnet en mulig årsak har jeg lyst å få bevis også. Men jeg har ikke råd til flere sånne teststrimler akkurat nå..
Kan man få det på resept på de (slik at de blir billigere) om man får påvist at man har hypoglykemi?
Diabetikere får dem på blå resept, men nytt nå er at legen må skrive hvor mange teststrimler man trenger hver dag. Aner ikke om man får dem på blå resept om man har reaktiv hypoglycemica. De er steike dyre og betale for selv iallefall.
Kanskje du skal spise litt frukt eller noe for å se om det hjelper. Er nok andre her på forumet som kan mer om blodsukker enn meg og hva som er normalt eller ikke når man går på lavkarbo.
Mitt problem nå er at jeg ofte har for høyt blodsukker, men det har ikke alltid vært slik. Har mange ganger følt at jeg har altfor lavt blodsukker feks på slutten av en arb.dag (ca 4 timer etter lunsj). Jeg kan da bli shaky, svimmel og slapp. Da hjelper det å spise en banan eller noe annet med høyt sukkerinnhold. :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.