< Tilbake til oversikten

Husdyrs kosthold (og andre ting!) - lavkarbo?

#1

vaskeklut sa for siden:

Hallo! Jeg vet ikke om vi allerede har en slik tråd - jeg fant den i hvert fall ikke. Skulle det vise seg at det eksisterer en, så kan vi gjerne slå de sammen. Uansett.

Jeg tenkte det kan være kjekt med en tråd hvor det diskuteres kosthold for husdyr! Har sett at en del snakker om slike ting i ymse tråder.

Jeg kan jo begynne! Jeg har tenkt på (etter hvert) å skaffe meg en kattepus, en Ragdoll. Jeg lurer på hvordan man egentlig skal mate katten? :o Ser jo at de fleste oppdrettere anbefaler diverse fôrtyper fra veterinær/dyrebutikk, men også at mange mater dyra sine med andre ting. Hva tenker dere?


#2

nellie sa for siden:

Jeg har en Hellig Birma. Disse rasekattene kan jo være litt ekstra sære og min nekter å engang vurdere å spise noe annet enn tørrfòr. Prøver med eggeplommer, tunfisk, ja til og med reker rynker han på nesa av. Jaja, han får ta ansvar for sin egen helse, sier nå jeg.


#3

vaskeklut sa for siden:

Haha, så sært! Men eggeplommer, rå eller kokte? Og hvorfor bare plommen og ikke hviten?


#4

Rin sa for siden:

Et helt vispet egg er det jeg har hørt - for blankere pels og generell snack (for katter som liker det, i det minste) :p


#5

Butterfly83 sa for siden:

Vi bruker Vom og hundemat til hunden vår. Veldig fornøyd med det. I tillegg får han mye rått kjøtt, som kyllingvinger/klubber/lår, fårikålkjøtt, ribbe osv. Alt bortsett fra vektbærende bein. Fisk er han ikke glad i så han får selolje.

Merker så stor forskjell på råforing og tørrfor. Lukter mindre, og mindre kommer ut igjen. På ferie om vi ikke har mulighet for fryser bruker vi Orijen tørrfor med 80% kjøtt, 20% grønnsaker.

Jeg vet mange bruker vom og hundemat til katter også, men gir litt ekstra innmat noen ganger i uka siden de har større behov for taurin enn hunder. Det er snakk om at det skal produseres rå kattemat også, men evt når vet jeg ikke. Orijen finnes også for katter. Kan anbefales i stedet for tørrfor fra butikk/veterinær. De er jo proppfulle av korn.


#6

vaskeklut sa for siden:

Hvor får man kjøpt Orijen da? Og hvorfor ikke vektbærende bein?


#7

BenteR sa for siden:

Vi er på dette forumet fordi vi har sett verdien av lavkarbo.
Katter er enda mer lavkarbo-avhengige enn oss.
En katt kan ikke nyttiggjøre seg karbohydrater, enten de kommer fra korn eller sukker.
Om dere leser på innholdsfortegnelsen på kattematen, så vil dere oppdage at det er MYE karbohydrater der, fortrinnsvis fra kornsorter (ris, mais eller hvete), men det tilsettes også sukker (+ masse konserveringsmidler og tilsetningstoffer).
Hvete er verstingen pga gluten.
I dag er diabetes, overvekt, allergier, etc altfor vanlig hos katter nettopp takket være at vi i vår snillisme

  • gir dem mat med karbohydrater (dyrlegen sier det er bra, så da må det jo være bra / Statens ernæringsråd sier at vi må spise magert og mye korn og poteter)
  • mat tilgjengelig 24 timer i døgnet
    -tilsetningstoffer som fører til allergier.

Det beste er uten tvil og sette seg inn i hvordan råfore dyret og gjennomføre det, men for mange virker det for komplisert (hvilket det ikke er), for dyrt (ja, det er dyrere og lage mat av ekte råvarer i stedet for og bruke tørrfòr) eller fordi vi synest synd på katten som snur ved matskålen og ikke vil smake det vi har stelt i stand, og i stedet tilbyr vi ting vi vet dyret elsker (resultat: katten har lært deg at du kan like godt komme med godsakene med en gang).

Om man ikke orker det styret, så anbefaler iallefall jeg at man velger et minst mulig skadelig fòr. Merker jeg selv føler er blant de minst skadelige (og krisemat her i huset om andre skal fòre dem) er Orijen eller Josera).

Tørrfòrer man dyrene er det også et problem med væske. Ikke alle katter er flinke til og drikke; i naturen får de væske gjennom byttedyrene, og dermed kan det på sikt bli trøbbel med nyrene for katter som ikke drikker nok.
Våtfòr er faktisk et bedre alternativ enn tørrfòr, men da må man velge sorter som f.eks. Bozita og ikke billigboksene som til og med er tilsatt sukker.
Før trodde man at tørrfòr var bedre for tennene, men i dag vet vi bedre. Det beste for tennene er og knaske i seg rå mat slik som kyllingvinger.

Men,
kosthold for dyr er som kosthold for mennesker; noen velger det og noen velger det.


#8

Lava sa for siden:

ORMEKUR KATT
Innvollsorm hos katter:
Det er svært vanlig at katter har parasitter i fordøyelsessystemet.
Bendelorm er avhengig av en mellomvert for å utvikles. Dvs at denne parasitten sees hos katter som jakter mus, gangere og fugl. Katter med bendelorm kan ha kløe ved endetarmsåpningen pga bendelormledd som kommer ut med avføringen. Disse leddene kan se ut som risgryn, og sitter gjerne i pelsen rundt anus. Bendelorm kan også forekomme i oppkast. Da ser man ofte lengre ormer med flere ledd.

Spolorm er trådformet, gulhvit og kan sees i oppkast. Spolormlarvene vandrer til ulike vev i kattens kropp. Kattunger blir som regel smittet gjennom morsmelken. Spolormen smitter også via egg i avføringen. Mennesker kan smittes ved inntak av jord eller sand som er forurenset med katteavføring. Det er derfor viktig å behandle katter regelmessig, og å unngå at katter gjør fra seg i sandkasser hvor småbarn leker.

Behandling mot innvollsorm:
En ormekur vil ta de ormene som katten måtte ha i tarmsystemet sitt på behandlingstidspunktet, og virker ikke forebyggende.
Kattunger etter utekatter bør behandles mot spolorm ved 3, 5 og 7 ukers alder. Ny behandling ved 10-12 ukers alder, helst før 12 ukers vaksinen.
Voksne katter som er en del utendørs bør behandles 2-4 ganger i året mot spolorm og/eller bendelorm, avhengig av hvor mye de jakter og hvorvidt de ofte kan komme i kontakt med andre katter og andre katters avføring.

Ormemidler:
Det finnes mange ulike merker av medisiner mot orm. Du kan gi katten medisin i form av pasta, mikstur, tabletter eller påflekkingsvæske (dråper som settes på nakkehuden). Noen medisiner virker bare mot den ene eller den andre ormetypen, andre virker mot både bendelorm og spolorm. Spør oss hva du bør bruke til din katt!


#9

Lillemy71 sa for siden:

Jeg bruker Eukanuba kylling og lever til snuppene mine og de har det veldig bra. Diskuterte foring med veterinæren og begge er vi enige om at catkins-dietten er det beste for kattene.

Han mente på at det var viktig å ha kvalitetstørrfor tilgjengelig for katter uansett om man velger og gi f.eks rått kjøtt/innmat av ulikt slag og spesielt dersom katten ikke fanger/spiser noe særlig selv. Grunnen til det er at de kan oppleve mangel på mineraler/sporstoffer uten tørrfor, for når de bare fanger selv spiser de jo kjøtt, nesten alle involler, skinn og ikke minst bein og de vil de ikke nødvendigvis få gjennom råforing.


#10

Supera sa for siden:

Jeg fant andre tråder. ;)
Katta på lavkarbo
Hund på lavkarbo
Hunder og kosthold
Felleskjøpet har skjønt det
Råfôring av hunder kontra lavkarbomat til mennesker ...
De var litt gamle da... så kanskje like greit å starte på nytt.

Jeg må se om jeg kan få tak i Orijen. Nå er nødfôret egg og våtfôr-poser fra whiskas. Denne her:
[img]https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQoDfXtXxi1cOSKWczYlmy-Ip5PprvY94piXX7L7phXXtpIVCDi2Q[/img]

Jeg lager av og til hjemmelaget fôr av kjøtt, innmat, egg og benmel. Jeg leste på en eller annen råfôringsside at katter skulle ha 80% kjøtt, 10% innmat og 10% bein.

Jeg har ikke fått kjøpt stor fryser enda, så jeg har bare fryserdelen på et side-by-side-kjøleskap. Hadde jeg bare kunnet lage en gigaporsjon av det hjemmelagede fôret og hatt i fryseren, så hadde hun nok fått det hele tiden. Men nå blir det bare en gang i blant.

Til vanlig får hun rent kjøtt og egg. Hun elsker rått egg. Bruker vel ca en leverpakke (ca 500g) i måneden.

Og så leste jeg i jeg lurer på-tråden at de ikke burde få eggehviter. Notert! Skal kutte ned på eggehvitene da. Har ei venninne som sikkert blir fornøyd. Hun lurer på hva søren hun skal gjøre med alle eggeplommene som blir igjen etter at hun lager ting med eggehvite. Vi har en deal på at hun får mine eggehviter som jeg sliter med å bruke opp.


#11

Butterfly83 sa for siden:

F.eks fra alphadog.no eller morene.no. Alphadog har butikk i Oslo og.

Litt dyrere i innkjøp, men mengden mat som skal gis er mindre :)

Vektbærende bein av store dyr ( kylling osv går fint) er veldig harde, og kan splintre opp i tarmen. Andre bein er myke så de løses fint opp. Jeg er også litt forsiktig med kotelettbein, men det er fordi min hund ikke tygger det godt nok. Man må bare se an sin egen hund/katt.


#12

Supera sa for siden:

Orijen har fisk i seg. Er det naturlig da? Katten min har aldri fanget fisk... Og det inneholder frukt? Jeg forventet at dette fôret var top notch, men nå ble jeg skeptisk.


#13

Supera sa for siden:

Men det er jo forsåvidt noe av det bedre jeg har sett. 0 korn er jo et stort steg i riktig retning.


#14

BenteR sa for siden:

Enkelte katter fisker; ene jeg hadde var en racer til og ta fisker opptil 300 gram cirka, men katter flest er ikke fiskere.
Orijen med fisk lukter skikkelig tørrfisk når man åpner posen.

Skal man lage tørrfòr, er det bortimot umulig og lage knottene om man ikke har noe som binder det sammen.
Storparten av fòret på markedet har hvete som "lim og fyllmasse", noen bruker mais og noen bruker ris.

Noen bruker tilsetningstoffer med lange flotte navn oppi tørrfòret for at maten skal smake og lukte godt + ha laaaang holdbarhet.
Om dere har prøvd og tørke lever eller kjøtt eller fisk som snacks til dyrene, så har dere sannsynligvis oppdaget det samme som meg; det går ikke lang tid før det mugner.

Noen, slik som Orijen og Josera velger og bruke planter slik som f.eks. rosmarin til holdbarhet. Slike tørrfòr som ikke inneholder kunstige tilsetningstoffer vil ikke ha en like lang holdbarhet, og det synest jeg er positivt.
Jeg velger også og bruke matvarer med minst mulig tilsetningstoffer til oss mennesker, så hvorfor skulle jeg tro at det er bedre for dyrene med dyrlegefòret fullt av ting som ikke hører hjemme på menyen til en katt.


#15

Butterfly83 sa for siden:

Signerer Bente jeg :) Vil man ikke gi frukt og grønnsaker, som er det som binder tørrforkulene sammen her, så må man råfore. Enten BARF'e eller gi V&H. Det siste er jo det enkleste da, og er et kjempebra alternativ til å sette sammen maten selv. Men det lønner seg da å gi ekstra bein å tygge på.


#16

Chamomilla sa for siden:

Noen jeg kjente pleide fore hundene med stort sett brød med leverpostei med melk over det hele. Bortsett fra i jaktsesongen hvor de ble spandert på skikkelig (tror jeg) for. De var smårunde den tiden de levde på brød. Den ene døde når den skulle få operert bort en svulst... Har ofte tenkt på om den hunden kanskje hadde levd lenger om den ikke hadde fått all brødmaten...


#17

Supera sa for siden:

Så noen katter fisker? Har aldri hørt om det. Kult.

Ja, man må vel godta litt rusk oppi tørrfôr. Det var uansett ikke tenkt som helfôr, men bare som nødfôr hvis jeg har glemt å gjøre klart noe kjøtt/innmat til katten eller at jeg er lengre borte enn jeg hadde tenkt / plutselig drar og andre skal mate katten.

Hvordan har du tørket mat til dyrene? Uten at jeg har prøvd det selv, men hvis det mygler fort så høres det ut som at det er litt fuktighet igjen. Har du prøvd å salttørke det og så vanne ut igjen når det skal brukes? Eller blir det fortsatt for salt for dem kanskje?

BARF og VOM til katt? Har bare katt, ikke hund. Men det var frukt i BARF også faktisk. Men Vom var så ren som jeg forventer å se skikkelig fôr, men om "vitaminisert" betyr at det er litt frukt oppi vet jeg ikke...

Mormor ga hundene sine sukkerbiter som godteri i tillegg til at de har blitt fødd på brødskiver med leverpostei... Hun har fått streng beskjed fra dyrlegen om å slutte med sukkerbitene, men brødskivene holder hun fortsatt på med. Jeg steilet da jeg hørte at en dyrlege sier at hunden hun har nå må spise lavfett på grunn av nyreproblemer (tror jeg det var). Hun gir hunden ofte middagsrester. Ris og poteter i store mengder er visst helt OK, mens sausen er for fet så den kan han ikke ha mye av. Jeg prøvde å si at korn og mye karbohydrater ikke er hundemat, men hun stoler jo mer på dyrlegen enn på meg i denne saken. Jeg skjønner henne jo, men jeg synes synd på hunden. Og disse problemene fikk han i ganske ung alder. Tror hunden var så ung som to år da dyrlegen sa at hun ikke måtte gi ham noe særlig fett.


#18

BenteR sa for siden:

Det er i Orijen at det brukes frukt og grønt for og lage tørrfòret.

BARF står for Bones And Raw Food, og der bruker iallefall ikke jeg frukt (men bruker litt urter.)
Noen som fòrer etter BARF-prinsippet lager opp finhakket mat i porsjoner der alle porsjonene har rett fordeling av det katten trenger, mens andre forer etter Prey-prinsippet. Det vil si at katten får kjøttstykker a la byttedyr. Mine to tøffinger elsker f.eks. rå kyllingvinger eller rått lam. kanin er også alldeles snadder for dem. Når de tar bytte ute, må de alltid dra det med hjem til meg for at jeg skal beundre jaktegenskapene deres, og da ser jeg at rubbel og bit, enten det er fugl, mus eller frosk, blir spist opp.
Mine katter ser det som sin selvfølgelige rett og smake på bikkjene sin Vom og Hundemat, men jeg fòrer ikke kattene med det. Produsentene av vom og hundemat hadde ute en prøve på vom og hundemat for katt for ei tid tilbake, men så trakk de det tilbake. Jeg vet ikke hvorfor de trakk det tilbake, om det var manglende interesse eller "feil" med produktet.

Jeg tørker lever, lunger og vom i stekeovnen, varmluft og lav varme og lang tid. De holder fint en måned, men så starter de og mugne.
Salt bruker jeg konsekvent ikke til hverken hund eller katt da nyrene deres ikke er skapt for og takle salt.


#19

Supera sa for siden:

Trodde det var snakk om BARF World siden VOM også ble nevnt. Vet du om de tilsetter litt frukt for vitaminets skyld eller om de tilsetter rene vitaminer i VOM? Det står "vitaminisert".

Vi hadde kaniner før og den ene kaninungen ble tatt av en katt. Katten stod og lusket utenfor buret, jeg åpnet opp den ene veggen for å renske buret og gi dem mat og vann, og så spratt en kaninunge ut, hørte et hyl (visste ikke at kaniner kunne hyle) og så så jeg katten stikke av med kaninungen.

Jeg vet at katter og hunder ikke skal ha salt, men jeg spurte om det går an å salttørke og så vanne ut igjen. Jeg har ikke vannet ut salttørket mat til meg selv en gang, så jeg aner ikke om man får bort alt saltet eller ikke. Men jeg vil tro at man får det hvis man bare vanner det godt nok?

Jeg kjører litt etter BARF og litt etter prey tydeligvis. Av og til slenger jeg store biter oppi og av og til. Jeg har også hamret biten (med bein) litt først, og da blir mer av beina spist.

I dag tidlig da jeg kom hjem fra jobb var det fjær i gangen og en død spissmus på gulvet. Hun har fri ferdsel ut og inn. Jeg har installert katteluke som leser chippen hennes. Katten drar inn minst ett bytte i uka, men jeg synes det fortsatt er verdt. Hun har knapt gått på do inne siden den løsningen kom opp for et halvt år siden. Som regel tar hun med døde dyr. Da er det jo bare å plukke opp restene og spraye litt vaskemiddel og vaske en flekk.

Det var ikke like kult da hun la en død mus i senga mi da... Og for noen uker siden tok hun med en levende mus inn. Det var søtt å se henne leke med den helt til den smatt under sofaen. Etter 10 minutters streving fikk jeg endelig lurt den ut av sofaen, og så smatt den under kjøleskapet! Det var lettere å få den ut derfra, det gikk på 1 minutt, men så smatt den under sofaen igjen! Og jeg klarte ikke å få den ut... Neste morgen lå det en død mus på gulvet. Jeg satser på at det var katten som tok ansvar for glippet. Jeg har i alle fall ikke sett mer til musa.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.