< Tilbake til oversikten

Tykne saus med Johannesbrødkjernemel?

#1

Nemo78 sa for siden:

I går lagde jeg sosekjøtt med creme fraiche. Smaken ble kjempegod, men sausen bør være tykkere.
Har forstått at man kan bruke Johannesbrødkjernemel for å få sauser tykkere, men hvordan gjør jeg det når sausen allerede er laget.
Kan jeg gjøre som med vanlig mel eller maizenna og røre det sammen med vann å helle i varm saus?
Hvor mye Johannesbrødkjernemel bør jeg bruke?


#2

langaard sa for siden:

Rør inn litt smaksnøytral smøreost;)


#3

Kitt sa for siden:

Du kan røre ut en liten teskje JBKM i vann og tilsette litt etter litt. Det blir brått veldig tykt om du ikke er forsiktig!

Jeg og mange med meg klarer ikke smaken dette gir. :eek:

Jeg gjør som langaard og tilsetter smøreost med eller uten smak alt etter som hva jeg lager.


#4

Nemo78 sa for siden:

Takk for tilbakemeldinger :-)
Leste flere steder at dette er smakløst, men det stemmer tydelig ikke da....
Kan du beskrive smaken på det Kitt, eller er det vanskelig?


#5

Furine sa for siden:

Det er ikkje direkte smaken som er problemet, men konsistensen (etter mi meining). Den blir på ein måte litt glatt i munnen ...


#6

index sa for siden:

Har brukt JBKM et par ganger. Nå prøver jeg helst å unngå det, den sleipe konsistensen det gir til maten kan ødelegge ethvert måltid for min del. Men det er mulig jeg har brukt for mye da, og at deg går bra med små mengder...


#7

Festina lente sa for siden:

Er dette mulig i hvit saus også? Laget av fløte?

Forsøkte med eggeplommer men synes det hadde dårlig effekt (eller kanskje det bare var jeg som var for utålmodig :D). Noen som vet hvor lang tid det evt. bør ta før hvitsausen tykner med eggeplommer?


#8

Orkide sa for siden:

Smøreost fungerer veldig bra i hvit saus.


#9

Kitt sa for siden:

Som Furine sier, det er vel så mye konsistensen. Glatt konsistens med en litt "metallisk", rar smak....

Smøreost fungere i alle typer saus, tror jeg!

Går med eggeplommer også, blir tykkere med det samme, En eggeplomme tykner vel ca 3dl væske så vidt jeg husker!:)


#10

Festina lente sa for siden:

Tar du oppi eggene med en gang ( når sausen er kald), eller når den er varm? Skal de koke? Jeg brukte 5 eggeplommer på 1 liter væske (kald) og gav det et lite oppkok. Det funket ikke...:o Jeg er SÅÅÅÅÅ lite flink på kjøkkenet!!:eek:

Støtter for øvrig dette med den glatte/sleipe konsistensen på Jbkm - ikke så veldig behagelig nei :nei:


#11

Kitt sa for siden:

Du må vente til sausen ellers er ferdig og så ha opp i eggeplommene i den varme sausen! Det er varmen som får proteinene til å endre struktur! ;)


#12

Festina lente sa for siden:

AHA!! Egentlig en veldig naturlig forklaring når jeg bare får tenkt meg om:D
Da prøver jeg det neste gang!

Takk for hjelpen, Kitt! :blomster:


#13

amritam sa for siden:

Ja, la den stå på svak varme og rør hele tiden til sausen tykner, men pass på at det ikke koker, for da stivner eggeplommene for mye og du får noe grynete greier. Min erfaring er dog at man trenger mer eggeplommer enn det Kitt sier. Bortimot 1 plomme pr. desiliter væske er min erfaring, kanskje litt mindre.


#14

elien sa for siden:

Nå har jeg gitt opp JBKM,
har funnet ut at Xanthan Gum er mye bedre å bruke.

Det blir ikke den samme "slimete" konsistensen og fungere mye bedre :p


#15

Festina lente sa for siden:

Hvor kjøper du det? Får du det på apotek eller helsekost? (Jeg er ikke så glad i å handle på nettet....:o)


#16

elien sa for siden:

Jeg har kjøpt på Iherb, har aldri sjekket om de har på helsekost
Denne har jeg brukt www.iherb.com/Xanthan-Gum


#17

Festina lente sa for siden:

Takk for hjelpen, Elien!
Tester ut med egg og ost først, så har jeg dette alternativet i bakhånd :)



#19

Festina lente sa for siden:

Å, Kinsarvik tenkte jeg ikke på en gang - enda jeg bor i Bergen! :o
Ja, ja, skal iallfall ikke glemme dem neste gang jeg er på jakt etter noe, takk for tipset/påminnelsen, amritam! :D (Stilig nick forresten - hvor har du det fra?)


#20

Nemo78 sa for siden:

Takk for tilbakemeldinger,

Jeg har forsøkt med Johannesbrødkjernemel nå og ÆSJ !!!
Konsistensen ble så ekkel.... jeg måtte ty til vanlig hvetemel i den brune sausen jeg lagde til kjøttkakene. Ikke bra :-(


#21

Yonah sa for siden:

Du trenger da ikke noe som helst jevning i brun saus. Stek kjøttkakene og ta de opp, så heller du litt vann i stekepanna og løsner det fastbrente. Hell så fløte oppi panna( hell evt litt og litt så det ikke blir for mye) og la fløten koke seg sakte tykk. Smaksett med salt,pepper og gjerne litt allehånde. Verdens beste brune saus. Den sausen liker alle mine gjester.


#22

Nemo78 sa for siden:

Takk for tips Imse.
Forsøkte med fløte i sausen, men syntes liksom den ikke tyknet.
Kanskje jeg ikke lot det koke lenge nok med fløten i?


#23

Yonah sa for siden:

Den tykner om den får koke på lav varme en stund. Ha gjerne i smøreost i slik saus også.
Google gjerne på lchf Alfredo(saus), den er kjempegod, en ostesaus.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.