Er det noen som har tips til hva som kan være i matpakken til 11-åringen så hun ikke skal være så sulten kort tid etter?
Det kan ikke være egg av noe slag i matboksen da det er et hyperallergisk barn i klasserommet rett over gangen. Matboksene til vanlig består av skiver med pålegg, frukt/grønnsaker og nøtter. Salat innimellom, matmuffins med cottage cheese andre ganger. Har prøvd med kalde middagsrester, men det er ikke så populært.
Problemet er at hun holder på "å dø av sult" når skolen er slutt (de spiser kl 11 og er ferdige kl 14). Dette er litt håpløst når vi spiser middag kl 15 og ungen ikke gjør annet enn å fortelle hvor sulten hun er den timen...:o
Egg utgår som sagt og nå begynner jeg å gå litt tom for ideer som faller i smak...
Karbonade, kjøttboller, fiskekake? Det er jo middag, men kanskje greit allikevel?
Ellers hadde jeg bare gitt henne noe rett etter skolen, noe lite og enkelt, så det ikke ble så lenge å vente til middag. Det gjør jeg med mine barnehagebarn, de pleier å spise bittelitt mens de venter på middag.
Ja, hadde det bare fungert med litt, men her snakker vi sulten type 4-5 brødskiver. Og hun greier ikke noe annet enn å fokusere på den maten før hun får spist seg mett. Lekser, lesing, leking... alt handler om den forferdelige sulten. Matpakken inneholder stort sett 5 skiver den også, så jeg tror egentlig at hun er som sin mor... brødskiver og risengrynsgrøt er noe jeg kan spise meg mett på, forlate matbordet og være like sulten en time etterpå.
Om hun spiser egg holder hun seg mett lenge, men det er ikke et alternativ. Om hun har med Babybel-ost er det også roligere på ettermiddagen her, men det nytter ikke spise det hver dag for da rører hun ikke sorten etter ei uke..
På hjemmebane er det mer egg og varm mat, og mindre brød. Hun kan godt spise gresk yoghurt med nøtter og honning eller bær til kvelds og være fornøyd med det. De har desverre ikke kjølemuliget på skolen, så hun vil ikke ha yoghurt med dit.
Av og til når jeg kommer hjem fra jobb har ungene gått amok i brødboksen og spist type 5-10 ristede brødskiver hver! Da tar jeg meg bare en liten matbit og så spiser vi middag til kvelds i stedet, det funker like fint det. :) Man MÅ ikke spise middag kl. 16 liksom.
Hva med å sende med en ekstra matpakke med en skive. Husker jeg pleide å ha med en nødrasjon selv da jeg gikk på skolen og det var lenge til middag. Nå har jeg alltid en liten boks nøtter i veska når jeg drar på jobb :)
Nei, det vet jeg også -men når det blir sånn fem dager i uka blir det slitsomt ;) Når måltidet i tillegg skal passe inn i planene til resten av familien er det greit å samles rundt middagsbordet klokken tre før vi flyr videre til svømmetrening, fotballkamper, fotballtrening...
Nei, til og med majones er bedt om at vi holder unna matpakka. Medeleven reagerer ikke på at noen sitter inne på naborommet og spiser egg, men er allergisk nok til at egg på huden (som om ungene ikke har vasket av hendene ordentlig og kommer borti denne eleven i gangen) er nok til å gi en kraftig reaksjon. Skolen har dermed valgt å be om at egg ikke er en del av matpakken for å hindre at allergireaksjon skal oppstå. Og da respekterer vi det ;)
Hm nei, nøtter det første som slår meg også, og middagsrester som også er tidligere forslått her. Et annet alternativ (som kan bli litt dyrt i lengden kanskje, men fint for travle dager) er makrell i tomat på boks. Og alle de andre fiskene på boks for den del. De finnes jo i både små og store bokser, og kan lett spises med en god salat.
Hva med lavkarbobrød fra butikken?
Ellers er jeg alltid en stor fan av kikerter og alt man kan lage av det. Kikertpannekake med røkt laks eller skinke med kremost for eksempel. Åh, nam. Det er luksusmatpakke det!
Altså: Problemet er ikke at ungen spiser når hun er sulten. Problemet er mer at vi har faste måltider (frokost, lunsj, middags og kvelds + evt små mellommåltider innimellom). Dette er en nødvendighet i forhold til blodsukkerkontroll og slike ting. Å flytte middagen til kvelds gir trøbbel med blodsukkeret videre ut over natta, så det gjør vi bare av og til. Middagen er i tillegg tiden der vi snakker om dagen og hva som har skjedd/skal skje, så det er en viktig del av dagen hos oss.
Når 11-åringen spiser ekstra i friminuttet etter matfri, er sulten når hun kommer hjem og så videre er ikke det en kjekk hverdag for henne. Derfor tenker jeg at noen matsorter gjør at du ikke er sulten så fort, og da kan det være kjekt å ha litt av det i matboksen. Når egg da er utelukket er det straks verre for min fantasi.
Nøtter etter skoletid kan fungere, det er i allefall verdt et forsøk. Karbonader eller kjøttboller i matboksen kan også være lurt.
Om noen har andre tips og ideer tar jeg gjerne mot flere :)
Fisk i boks er et flott forslag. Hun elsker makrell i tomat og peppermakrell, så det kan fungere. Ikke hver dag, men sånn innimellom bare for forandringens del. Jeg prøver i det lengste å unngå at hun blir matlei, så variasjon er supert :)
Kikerter er noe jeg ikke er vant til å bruke, så det må jeg se nærmere på. Om det metter og smaker godt er det jo supert! Tusen takk for tips :)
Kikerter er kjempegodt! Litt nøtteaktig smak og ikke så "bønnete" som andre bønner. :) Hvis din datter er som meg når det gjelder makrell i tomat så er den definitivt best kjøleskapskald... Når den har ligget i romtemperatur i flere timer er det rett og slett ikke så godt, sausen blir veldig flytende også og ikke så god, synes jeg da. Men hun skal kanskje spise det når hun kommer hjem fra skolen?
Her går det i variasjoner over koldtbord/tapas- varianter. Spekemat av ymse slag, pølsebiter, kylling, reker, røklaks, kjøttboller, fiskekaker, ....
Oppskårede grønnsaker, en og annen skyr, en eller annen form for barer en sjelden gang.....
Alt for å holde sukkertrollet på avstand.
Huff,... det er vanskelig for dem som er virkelig hyperallergisk :( sønnen til ei vennine av meg er slik. For han kunne det vert nok at det var egg i samme rom så kunne han få blodige sår i ansiktet og ellers på koppen. Så jeg forstår at skolen forsøker å ta vare på ungen.
Kan rundstykker/matmuffins bakt med egg brukes eller vil det også kunne gi reaksjon? Jeg har gode erfaring med f.eks. disseforum.lavkarbo.no/showthread.php?t=54238 med noe godt pålegg og godt smurt inn med smør er det mye energi og næring i dem som holder lenge! Jeg bruker å lage skikkelig fyll til dem som f.eks en god klat guacamole og et grillet kyllingfilet med salat og agurk og tomat på toppen. Nam-nam! Har også bakt disse rundstykker med fyll inni som piroger. Hva med avocadomuffins? Jeg har bakt med en del kokosmel slik at deigen blei relativt fast så det gikk an å rulle den ut som rundstykker. Godt med smør og pålegg så fungerer det supet! Hva med pizzasnurrer eller minipizza? Eller minipai? Godt med smør og egg i bunn og kjøtt og fløte/crem fraishe i fyllet og masse ost på toppen. Man må bare passe på å få nok fett og protein i maten - energi og næring som varer lenge! Liker hun avocado? Det er jo godt å ha med som ekstra i matpakken. Hva med skiver/ stenger av noen gode salamipølser/rødvinsnabb? Eller sånne tynne lange ølpølser? Greit å ha som ekstra snack.
Favoritten på mellommåltid til mini her har blitt forskjellige grønnsaker som dyppes i baconost. Kan lett varieres med andre smøreoster og bytte på på hvilke grønnsaker man bruker :)
Har de prøvd kjøleelement til matboksen? Det funkar for meg og jentene mine. Det kjem jo i ulike storleikar alt etter kva ein har behov for. Eg har nokre som er små nok til å passe inni Laptop Lunchbox (altså ikkje veska som ein kan kjøpe til, men dei største boksane).
(Forøvrig burde alle barn fått tilgang til å halde skolematen sin kjølig... uansett kva dei har med seg så blir det betre kvalitet både mtp smak og hygiene. Men det er ein heilt annan diskusjon.)
Åh, sånne rundstykker med guacamole og kylling hørtes veldig godt ut! Pizzasnurrer og minipizza vil hun ikke ha ettersom de ikke kan varmes. Da synes hun de blir for "tunge" i kald tilstand. Pai har jeg tenkt på, men aldri kommet i gang med å lage :o. Pølser er godt som snacks, ja -men frøkna har fått det for seg at hun ikke liker salami. Antakelig som med kjøttpølser -hun spiste seg lei på det i perioden da hun bare ville ha salami.
Smøreost, gitt. Har bare tenkt på at grønsaker kan dyppes i rømme og kesam, jeg. Noterer villig -takk for tipset :)
Kjøleelement har vi ikke prøvd, nei. Hvor finner jeg det tro? (vi prøvde forresten noen bokser fra Rema med kjøleelement, men det var dårlig tilpasset, så maten fløy alle veier inni der.)
Da jeg var på den alderen var knekkebrød og spesielt klibrød(fiberrik) noe av det beste jeg visste. Jeg hadde pålegg ved siden av knekkebrødet for at knekkebrødet ikke skulle bli mykt.
Det går an å sende med for eksempel smør, skinke i en eller annen variant, ost, grønnsaker.
Her spiser vi middag kl 17, så ungene må få mat når de kommer inn døra, så jeg må passe på å få i de mat når de kommer hjem, ellers maser de om mat helt til middag. Det hender nemlig at de bare slenger fra seg skolesekkene og drar ut på eventyr rundt på gården og glemmer helt mat. Også kommer de inn en halvtime før middag og påstår at de holder på å dø av sult... Men de får som regel noe å spise, for eksempel en banan, en neve nøtter, et par ss tyrkisk yoghurt med bær/syltetøy.
Går det an å ha en ferdig boks i kjøleskapet hjemme med litt yohurt med honning el.l. slik at hun kan spise den når hun kommer inn døra? Eller ha med seg en liten boks med nøtter hun kan maule på vei hjem?
Nah... Jeg synes ikke kjøleskapskalde brødskiver er noe godt og den tiden jeg hadde med matpakke på jobben hadde jeg den aldri i kjøleskapet, men alltid i sekken eller oppå kjøleskapet frem til lunsj. Det smaker så lite av maten når den er iskald, unntaket er makrell i tomat som MÅ være kjøleskapskald. Men leverpostei, brunost, syltetøy - best romtemperert synes jeg.
Knekkebrød går i perioder. Jeg ønsker mest å få familien til å kutte en del av brødmaten fordi jeg ser at ingen av oss har godt av det. Blodsukkeret lever sitt eget liv (alle er diabetikere) og resten av gjengen kan starte eget gasskraftverk. Jeg spiser kanskje fire-fem skiver Lindbergbrød i uka, og mageproblemene har nesten forsvunnet ;). Nøtter skal absolutt prøves som "sidesnack" mens hun gjør lekser, men jeg er også opptatt av at hun skal få slippe den overveldende sultfølelsen med mer "mettende" mat.
Det var de eggene der ;) Som hjemmemat funker de supert.
Det var derfor jeg spurte om egg i baksten gikk bra. For det meste av god lavkarbobakst har jo egg i seg. Men klart, opsiene har jo ikke så mange andre ingridienser enn egg, så de kan kanskje blir for eggete?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.