Jeg har aldri tenkt så fryktelig mye på dette, og regnet med at saltinntaket mitt har ligget på et greit nivå. Nå har jeg lest litt da, og funnet ut at salt ikke er noe farlig som man trenger å begrense. Som med mettet fett og kolesterol ser det ut til at saltet også er "friskmeldt" nå. Her er en artikkel av Gary Taubes, som altså var øyeåpneren for meg. Hadde vært interessant med innspill! www.nytimes.com/2012/06/03/opinion/sunday/we-only-think-we-know-the-truth-about-salt.html?pagewanted=all&_r=0
Etter jeg leste litt om dette har jeg begynt å være litt mer raus med saltet (ikke ekstreme mengder, men mer enn jeg spiste før). Og da ble det plutselig mye lettere å få i meg nok grønnsaker, går nå rundt og er sugen på saltede grønnsaker istedet for potetgull! Og det totalt umettelige suget jeg alltid har hatt etter ost er helt forduftet. Kanskje jeg rett og slett har spist for lite salt... Så, hva tenker dere om dette? Dere som går på ketolyse har jo lært at dere skal holde igjen på saltet, men hva er egentlig grunnlaget for dette? Etter hva jeg har lest nå ser det ut til at vi på lavkarbo faktisk trenger ekstra mye salt, i tillegg til de andre mineralene vi vet vi gjerne bør ta tilskudd av, siden lavkarbo er naturlig vanndrivende.
Hvor har du det fra at man på ketolyse skal holde igjen på saltet?
Jeg har alltid ment at man lærer det motsatte i og med at man taper en del salter når væskeinntak/tap øker. Det anbefales jo å drikke Farris for å få i seg mer salter og mineraler feks.
Mener Dr. Torkil anbefaler seltin fremfor koksalt, men det er vel den eneste restriksjonen på salt jeg kan huske!
På ketolyse skal man passe på å få i seg nok salt, vitaminer og mineraler av den grunn at væsketapet er såpass stort at man skyller ut masse, spesielt i starten. Dette står i boka.
Det har jeg fra flere tråder jeg fant her på forumet da jeg søkte etter tråder om salt, hvor det virket som det var en grei enighet om at salt bør begrenses på ketolyse. Anbefalingene, inkl. de fra Torkil selv, var å kun bruke seltin, og i små mengder.
Og ja, klart man skal passe på å få i seg nok, MEN hvor mye er egentlig "nok", og hvor mye er "for mye", var det jeg lurte på! Sånn generelt for oss på lavkarbo, ikke kun ift. ketolyse... Ser det er en del uenighet om dette, og at flere nå går ut og påstår at det ikke finnes noe grunnlag for å begrense saltinntaket, så lenge man drikker nok og opprettholder mineralbalansen.
Når det gjelder seltin er det et kjemisk fremstilt salt som er "dødt", havsalt og himalayasalt er naturlig salter. Vet ikke om dette har noe å si, men ville bare opplyse om det. Jeg bruker aldri seltin, bare havsalt og himalayasalt.
Grunnen til at man skal bruke seltin og ikke vanlig koksalt er at seltin har en gunstigere mineralsammensetning med lavere natriumklorid og høyere kaliumklorid.
Hvor saltet kommer fra skal ikke ha så mye å si. "Naturlig" er et fjasebegrep. Arsenikk også er "naturlig", men det betyr ikke at det er sunnere av den grunn. Å kjøpe Himalayasalt for noe annet enn smaken er å kaste penger ut vinduet forøvrig. Les mer om det her: skepsis.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=152&sok=1
Om man spiser lite ferdigprodukter, men lager det meste av maten selv så må man passe på å få i seg nok salt ja. Jeg merker det godt om jeg får i meg for lite salt - da får jeg problemer med for lite magesyre. Så jeg passer på å få i meg både litt eplecidereddik og salt (kaviar på gulosten f.eks.) hver dag og da fungerer magen så fint så. :) Magesyren består jo av bl.a. saltsyre.
Mye av skremselspropagandaen om at vi får i oss for mye salt skyldes vel at gjennomsnittsnordmannen spiser svært mye blandingsprodukter og ferdigretter, som inneholder mengder med salt. Men vi på lavkarbo spiser jo i hovedsak rene matvarer, og må derfor være bevisst på å få i oss nok salt. Og jo mer man drikker, desto mer salt skilles ut. Så der andre må være forsiktige med saltet på grunn av alt brødet og Grandiosaen de spiser så må vi i stedet passe på å salte maten så vi ikke får underskudd. Slik tenker i alle fall jeg....
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.