Vi har en liten mistanke om at treåringen reagerer på melk og/eller gluten. Men det er mest når hun får i seg mye, eks spiser en brødskive + en yoghurt og topper det hele med et glass melk, spiser flere brødskiver med litt pålegg på, osv. Det virker ikke som at hun reagerer på f.eks et glass melk til fornuftig mat, litt fullkornspasta sammen med mye annet, men mest når det blir mye.
Hjemme spiser hun ikke på den måten, så her er det aldri noe problem. Hun spiser knekkebrød, men det ser det ikke ut til at hun reagerer på.. Det er mest i barnehagen hun klager på magevondt.. Og litt når hun har vært hos foreldrene mine. Min mor vil egentlig ikke, men likevel sitter litt fast i brødboksen. Hos foreldrene til faren hennes serveres det kun fisk, grønnsaker, frukt, litt havregryn osv, og der heller klager hun aldri, selv om hun proppes full av veldig mye grønnsaker og greier, som gjør at hun blir litt vindfull.:p
Inntil hun var rundt et og et halvt år, og begynte i barnehagen, ble hun stort sett aldri eksponert for disse matvarene hun reagerer mest på, og jeg har jo lest i det siste at man kan ha vanskelig for å fordøye det, når det går lenge imellom hver gang.
Avføringen hennes er helt normal. Både utseende/konsistens og hyppighet.
Er det lurt å dra til legen og få testet, eller er det bare til å prøve ut å kutte ned? Kan hun fortsette å spise/drikke litt, siden hun bare reagerer på store mengder, eller bør hun slutte helt?
Er ikke interessert i noen "gjør ungen til en steinalderunge"-svar. Ønsker helst at hun skal spise litt av alt, og heller mye av det som er bra for henne, men selvfølgelig ikke hvis dette kommer til å bli verre om hun fortsetter å eksponeres for det da..
Det er umulig å svare på om hun vil bli verre, eller om hun vil utvikle toleranse. Og med såpass diffuse reaksjoner tror jeg at du ikke ville komme langt hos lege. Det er jo ingen allergi sånn som du beskriver det.
UANSETT - dersom hun ikke har verre problemer enn magevondt når det blir for mye, så gir vel egentlig svaret seg selv? Spise såpass begrenset av disse matvarene at hun ikke får vondt? Er det vonde en reaksjon på at noe er galt så er det bare dumt å trigge den terskelen unødvendig/ofte. Så får vel bare tiden vise i hvilken retning det går. Og så selvfølgelig huske disse matvarene dersom det engang skulle oppstå andre ting som kanskje kan relateres.
Legg i bakhodet (til eventuelt seinere) at mange både med cøliaki og "diffus melintoleranse" IKKE har avføringsrelaterte symptomer.
Dersom det er melk høres det mer ut som laktoseproblematikk enn melkeprotein iom at hun ikke reagerer ved mindre mengder. Prøv med laktosefrie produkter en stund og se om det blir bedre. Gutten vår hadde noe mageproblematikk tidligere som ga seg da vi begynte med laktosefri melk. Han tåler litt biola og ost (yoghurt liker han ikke). Hvis det ikke blir bedre med laktosefritt ville jeg tatt en tur til legen for å forsikre meg om at det ikke er cøliaki.
Og med barnehagen burde det ikke være noe problem. Er som regel flere barn med både laktoseintoleranse og glutenallergi, så de har sikkert allerede disse matvarene. Hvis ikke kan du jo kjøpe selv :)
Poden her reagerte på melk da han var liten. Oppblåst mage, løs avføring og illeluktende fising. Vi kuttet ut melk og melkeprodukter så godt som mulig og det forsvant raskt. Nevnte dette for kardiologen vår og hun henviste oss til deitetiker på St. Olavs (den gangen RiT) og detetikeren var helt enig med oss og den medbarkte kostplanen for ungen ble godkjent umiddelbart. :)
Han vokste det av seg, men liker ikke melk i dag heller. Yoghurt tålte han greit hele tiden, men ikke søtmelk.
Da skal jeg nok ihvertfall be dem om å ikke gi henne melk i barnehagen.:) Også kanskje ta med en knekkebrødpakke, så begynner vi der. Prøve å forklare henne hvorfor. Tror ikke det blir noe problem.
Syrnede produkter tolereres som regel mye bedre enn melk, så kan hende det går helt fint ned noe yoghurt. Det finnes jo laktosefri yoghurt også, men mulig det bare er naturell.
Om du gidder/orker kan du jo forsøke henne med upasturisert melk. Jeg vet det er en del som tåler det bedre enn pappmelka. På den annen side så er ikke det så enkelt å få tak i (selv om det er en melkering her i nedre Østfold) og melk er jo ikke noen nødvendighet - næringsstoffene får hun jo alltids dersom hun tåler smør, ost etc bra.
Man kan få testa for intoleranse hos noen naturterapeuter. Det gjøres på to måter: Kinesologitesten er ganske enkel og viser hva man reagerer på i øyeblikket. Men man kan få tatt en blodprøve som de sender videre til undersøkelse. Denne vil vise mer varige intoleranser. Har selv nettopp tatt den første av dem, den viste at jeg tåler dårlig mel (også speltmel), sukker, potet og kaffe. Skal holde meg unna dem i minst en måned. Kaffen er kanskje det jeg savner mest.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.