Endelig har jeg funnet dokumentasjon på mistanken jeg har hatt om at kalorier fra alkohol ikke teller når man lever lavkarbo.
En ting som har forundret meg er at alkohol ikke ser ut til å ha noen betydning for vekten. Jeg drikker noen glass rødvin stort sett hver dag, men har likevel gått ned 15 kilo siden midten av januar. Det tilsvarer ganske nøyaktig det jeg skulle gå ned med den reduksjonen i karbohydrater og kalorier som jeg la opp til da. Jeg har planlagt, beregnet og notert hvert eneste måltid. Vi snakker om ca en til to ukers feilmargin forhold til det jeg beregnet i januar at jeg skulle veie akkurat i dag (etter fire måneder), men langt større vektnedgang enn det jeg skulle ha hatt hvis jeg tok hensyn til kaloriene i vinen.
Jeg tok ikke med alkohol i beregningen i januar, for jeg var innstillt på totalavhold for å nå målet. Men sånn har det jo ikke blitt :)
Jeg har gått ned jevnt og trutt ca 850 gram i uken, uavhengig av vininntaket. Så i april gjorde jeg en test og lot være å drikke vin i tre uker (kjipt og stusselig, men nysgjerrigheten vant). Vektnedgangen var omtrent nøyaktig den samme. Med et typisk forbruk på ca 4-5 flasker vin i uka skulle jeg gått ned 1,2 - 1,5 Kg ekstra i april, men det gjorde jeg altså ikke.
Så jeg har sjekket litt, og kommet over flere interessante studier og artikler. Spesielt en studie fra Americal Journal of Clinical Nutrition sannsynliggjør hvorfor det er slik. Det er både gode og dårlige nyheter for LCHF-ere. Studien kan leses i sin helhet på linken over, men jeg oppsummerer hovedpunktene nedenfor.
Studien bestod av 14 deltakere som fikk en tilpasset og kontrollert diett som opprettholdt vekten i 7 dager. Deretter erstattet de karbohydrater gradvis med alkohol for 12 av dem inntil alkohol utgjorde 50% av kaloriinntaket. De siste to fikk derimot alkohol som tillegg til dietten (økning fra 2500 til 4500 kalorier per dag). For den ene av disse to ble forsøket gjentatt ti uker senere, men da med økningen i kalorier i form av sjokolade i stedet for alkohol. Det ble også utført tilsvarende kontrollerte studier på rotter.
Alkohol som erstatning for karbohydrater gir vektnedgang
[ATTACH]11360[/ATTACH]
Gjennomsnittlig vektnedgang med konstant kalorinntak var 900 gram i løpet av 16 dager.
Alkohol som tillegg til en vanlig diett gir heller ikke vektoppgang
[ATTACH]11361[/ATTACH]
Vektoppgangen var kun 0.19 kilo etter 30 dager, til tross for at kaloriinntaket var økt fra 2500 til 4500 kalorier i perioden.
Mange, som meg, vil nok umiddelbart tenke at dette skyldes reduksjon i karbohydrater heller enn alkoholen, men det forklarer ikke gruppe 2 hvor karbohydratinntaket var uforandret. Rotteforsøkene som jeg kommer til under skal vise et annet poeng, men sier også noe om det samme.
Et annet moment forskerne har drøftet er om alkohol er vanndrivende. Det kunne muligens forklart resultatet i begge gruppene, men for det første viser studier at dette har en svært akutt effekt, og at alkohol inntatt over tid tvert i mot binder vann i kroppen. Dette er spesielt synlig hos alkoholikere. Teoretisk kunne også alkoholen ført til at mer næring forsvant gjennom avføringen, men forskerne målte dette og fant ingen endring i energiinnholdet.
En økning i kalorier med sjokolade hos samme forsøksperson over tilsvarende tidsperiode
Den ene forsøkspersonen som kun gikk opp 190 gram til tross for at dietten ble økt med 2000 kalorier fra alkohol i en måned, ble ti uker senere testet på samme måte, men da med økningen i form av sjokolade.
[ATTACH]11362[/ATTACH]
Resultatet var at han gikk opp nesten 3 kilo
Høyt fettinnhold i kombinasjon med alkohol gir vektnedgang, lavt fettinnhold gir ingen endring
Dette er jo spesielt interessant for de som lever LCHF. Forskerne viser seg at effekten av alkohol har en tett sammeheng med inntaket av fett. På et lavfettkosthold gir det liten effekt å erstatte karbohydrater med alkohol, men på et høyfettkosthold gir det stor effekt. Fettandel har i denne sammenhengen ifølge rapporten også mye større betydning en karbohydratandelen.
[ATTACH]11363[/ATTACH]
Jeg er ikke sikker på om dette forteller hele sannheten, men det er nok riktig. Merk at den eneste reelle testen med lavkarbo er den de kaller "High Fat". Men er det mye fett eller lite karbohydrater som gir effekten? Jeg er redd mye tyder på at at fettet betyr mest. I den første studien nevnt over hadde forsøkspersonene et balansert fett/karbohydratkosthold. Tillegg av 2000 kalorier fra alkohol gjorde ikke noen forskjell. Det betyr at man er avhengig av en viss mengde fett, men ikke nødvendigvis lav karbohydratandel for å "eliminere" kaloriene i alkohol.
Forskerne drøfter også forskjellige hypoteser og har gode forklaringer til hvorfor det er slik i resten av rapporten, men så dypt har jeg ikke tenkt å gå her.
Så er det bare å hive i seg alkohol på et LCHF-kosthold? Ja og nei. Ja, fordi du ikke legger på deg. Men så kommer det kjipe: Nei, fordi samtlige studier viser at høyt fettinntak i kombinasjon med alkohol skader leveren mye mer enn tilsvarende alkoholinntak i kombinasjon med lavt fettinnhold :(
Beklager langt innlegg. Men jeg håper noen så lyset og kan kose seg med litt vin til helgen uten å droppe smørsausen for å kompensere. Det er det i hvert fall ingen grunn til :)
Hallo!
Meget interessant! Jeg har aldri brydd meg noe med å droppe alkohol for vektnedgangens del, uten at det betyr at alkoholinntaket mitt er så skrekkelig stort.
Men hva med alkoholforbrenningen? Det jeg har lært er at alkohol brennes lettere enn fett, og derfor må alkohol forbrennes før fett, ergo kan fettforbrenningen stoppe opp noe mens dette skj. Nå er det vel i så fall marginalt, ettersom det gjerne går på et par timer, avhengig av inntak. Interessant om du har noen innspill på dette! :)
... og jeg kan bare glemme å gå ned en uke hvor jeg har gjort mer enn å lukte på korka. Men det kommer nok av at jeg generelt har en motvillig og betent kropp. Alkohol gjør iallfall ikke bra for det siste. Kanskje det er leveren som du sier som er krumtappen her. Jeg har lett forhøyede leververdier, så det kan jo hende at stakkaren blir litt furten når den i tillegg får alkohol å stri med. :D
Ei bekjent begynte på lavkarbo ,men hun kuttet ikke ut rødvin,og hun drikker nok en del glass i uka ,men hun gikk ned i vekt
om hun er av det heldige slaget , eller ikke ,,
Skrev jeg det , nevnte ikke et ord om flasker , si meg kan du ikke lese
jeg sa noen glass i uka,,og det var da ikke nevnt noe typisk forbruk
Å desuten så var poenget at det gikk ann og drikke vin og fremdeles gå ned i vekt
iriterne med folk som hele tiden skal spore av fra det opprinnilige tema
Jo, jeg kan lese. Trodde du snakket om hovedinnlegget, siden han skriver at det er "STUSSELIG" uten. Det er ganske klart at det er hovedinnleggeren og ikke din venninne Trilltrall snakker om, når du svarer at
Vel nå var det ingen som sa at hun drakk 5 flasker vin i uka ,men en del glass
Så interessant,da mener jeg trådstarters innlegg!Dette er helt anderledes en jeg hadde trodd.Men at kroppen reagerer på en annen måte på alkohol nå ,i forhold til mine høykarbo dager ,det vet jeg .Utrolig lite Aquavitt jeg kan drikke.
1- 2 glass rødvin hver kveld, og 4-5 glass i helgen trigget tydeligvis moralismen mer enn lavkarbointeressen :) Men for å klargjøre overfor moralistene: det var ikke stusselig å avstå fra "4-5 flasker vin i uka", men fra rødvin helt og holdent i tre uker for research. Men det er jo meg da...
Moralisme til side. Alkohol er preferert engergikilde, og Photo har derfor helt rett i at alkohol blir prioritert foran forbrenning av andre næringsstoffer. Men hvordan kan alkohol både sette til side andre næringsstoffer som energikilde, ja faktisk øke det totale kaloriinntaket, samtidig som kaloriunderskuddet (vekttap) opprettholdes?
All forskning viser at de med høyt alkoholkonsum har lavere gjennomsnittsvekt enn andre. Det tyder også på at alkohol er en lite egnet energikilde.
I sum betyr det at alkohol målt i et bombekalorimeter har ca 7 Kcal per gram, men effekten i kroppen er langt mindre, og nesten ikke-eksisterende i kombinasjon med mye fett. Ettersom forbrenningen øker når man drikker, og kalorier i alkohol i totalt sett gir lite bidrag til det totale energiforbruket, så blir effekten av å ta seg et glass vin mye mindre enn man skulle tro.
Men jeg har jo som sagt ikke noe annet håndfast å komme med enn min egen anekdote, og det betyr jo som kjent ingenting. Syntes bare det var litt morsomt at det finnes studier som støtter det jeg har opplevd underveis.
Dette har eg venta lenge på :)
Eg har alltid opplevd å gå ned i vekt etter å ha vært en tur ute (men bare når eg drikker vin, ikkje øl). Eg har spurt ernæringsfysiologer om dette, og fått til svar at "det ikkje kan være riktig, fordi du går opp i vekt av alkohol". Men dette stemmer jo ikkje med det eg opplever. De kom med forklaringer som vesketap og at en spiser lite disse dagene, men det siste stemmer i allefall ikkje for min del. Alkohol og god mat går ofte hånd i hånd.
Grunnen til at eg legger på meg igjen etter en helg med litt mye vin, er jo alt eg spiser dagen etter...
Så kommer et spørsmål: Bør eg spise minst mulig karbohydrater dagen derpå for å unngå vektøkning?
Det korte svaret er: jeg vet ikke. Men som jeg skriver over så virker det som om kombinasjonen fett/alkohol er viktigere enn karbohydrater/alkohol. Men det gjelder jo når det inntas samtidig. Dagen derpå er alkoholen forhåpentligvis ute av kroppen, så det er vel bare å spise som du vanligvis gjør. Alkoholen er ute av ligningen.
Det er ikke tvil om at alkohol er akutt vanndrivende, så hvis du veier deg med en gang du står opp etter en kveld på byen kan du sikkert bli litt lurt. Men det jevner seg ut i løpet av dagen. Og for de som drikker alkohol jevnlig er effekten stikk motsatt (binder vann). Så det argumentet fra ernæringsfysiologene holder ikke når man måler over tid.
Alkoholforbrenning fungerer på mange måter som forbrenning av karbohydrater, dog uten insulineffekten. Det du sier om mat og alkohol stemmer veldig godt. I studien jeg referererte til viser de at alkohol fører til at man spiser mer. Har du tenkt på hvorfor du ikke blir mett når du får brød før et måltid, snarere tvert i mot? Men igjen gjelder dette for oss "vanlige". De som drikker jevnt mye har en tendens til å erstatte mat med alkohol. Uansett, dette betyr at argumentet at man spiser mindre når man er på byen heller ikke holder (kebab, anyone?).
Og bare for å pirke litt i den norske folkesjela: Jeg sitter nå i baren på et hotell i London og jobber, klokken er 14.30, og jeg har akkurat vært og kjøpt meg et glass rødvin uten et fnugg av dårlig samvittighet. Lavkarbolivet er herlig :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.