< Tilbake til oversikten

Nydelig kålgryte

#1

Moogie sa for siden:

Veit ikke om noe lignende blei delt her inne før, men jeg klarte ikke å finne det. Så da dele jeg en av mine favoritter :) Bare grønnsaker så er det perfekt tilbehør til kjøttmiddag av mange slag eller supert som fyll i paier eller piroger. Med kjøtt oppi er den en perfekt hovedrett :)

Dette blir en passelig stor porsjon. Du trenger:

500 g hodekål
1 stor (ca 100-150 g ) gulrot
1 løk
1 stor paprika
1 boks med hakkede tomater
1-2 dl vann
salt og pepper
urter som dill, persille, basilikum, gressløk om ønskelig
1-2 ss tomatpure om ønskelig med mer tomatsmak
smør eller olje til steiking

Strimle hodekål i fine små strimler/biter og ha den oppi en gryte. Kutt paprika i små biter og ha den oppi gryta. Kutt løk i små biter og steik den gylden i en smør eller olje i en steikepanne. Rasp gulrot på den grove raspen og ha den i løken. La det mørne i panna i et par minutter. Ha gulrot og løken i gryta med kålen og paprika. Tilsett urter om ønkelig. Kjør boksen med hakkede tomater med stavmikser til en fin og gjevn masse og ha det oppi gryta sammen med litt vann. Rør alt godt. Det skal være bare litt veske oppi, alt skal ikke sømme i vannet. Om du liker god tomatsmak, kan du tilsette en-to ss med tomatpure. Kok opp og la det småkoke under lokk i minst 30 min eller mer til alt er mykt og mørt. Rør godt i gryta innimellom. Hodekål slipper mye veske, men om det blir for tørt kan de ha litt vann oppi. Smak med salt og pepper mot slutten av koketiden. Smaker like godt varm som kald, syns jeg :)

Variasjoner:) Du kan lage en ragu med flere grønnsaker, sopp, kjøtt eller kjøtt deig. Jeg bruker å variere ofte med mye forskjellige :) f.eks.

*200 g sopp (fersk eller frosen) steikes lett i godt med smør eller olje og haes oppi gryte mot slutten av koketiden

*500-600 g kjøtdeig uansett type. Steikes i pannen og haes oppi gryte og stues sammen med grønnsaker hele koketiden

*500-600 g kjøtt, f.eks. oksesmåsteik i små terninger, biffstrimler, svinestrimler, kylling. Steikes i godt med smør og haes oppi gryte og stues sammen med grønnsaker hele koketiden

*200 g blomkål i små buketter haes i gryta og stues sammen med grønnsaker hele koketiden

*en aubergin eller en squash i passelige terninger haes i gryta og stues sammen med grønnsaker hele koketiden


#2

senka sa for siden:

Jeg lager noe lignende i mange år med kjøtt,det er så godt og sunt med kål,
men dropper hakkede tomater.
Takk for at du deler oppskrift :):)


#3

Moogie sa for siden:

ja, det går fint an å lage uten tomater også :) Moren min brukte mer gulrot og ingen/lite tomater da hun ikke var særlig glad i tomatsmaken. Mens jeg er så glad i tomatsmak, den syrligheten tomaten gir :) Så jeg bruker en god del tomat. Smaker jo godt uansett :)


#4

nellie sa for siden:

Kål er en undervurdert grønnsak, synes jeg. Det er jo så godt. Bare å steke det i smør.:sikle: Må prøve hvordan det er sammen med tomat.


#5

charliiie sa for siden:

Oppskrifta ser kjempegod ut, jeg elsker virkelig kål. Men du som spiser LCHF, Moogie, hva gjør du for å øke fettandelen? For den er ganske minimal i den formen oppskriften er skrevet, det eneste fettet er fra smør/olje til steking så vidt jeg skjønner, og det samme vil gjelde om man følger en av variantene du har skrevet opp under.


#6

Moogie sa for siden:

Da tar jeg meg en Cocosa konfekt til dessert ;) hehe, neida... Jeg har prøvd med en liten smørklatt oppi når jeg følte at jeg trengte mer fett i akkurat det måltidet. Men sånn generelt, tenker jeg at alle måltider trenger ikke å være så veldig fettrike selv om man lever på LCHF.


#7

charliiie sa for siden:

Det er jo opptil hver enkelt hva man vil spise, men min erfaring tilsier at er det minimalt med fett i maten får jeg i meg for lite energi (i alle fall om det blir en trend over to eller flere dager), og resultatet er at jeg blir veldig slapp og sliten. Eventuelt at jeg blir sulten og går og småspiser hele tiden. Derfor spørsmålet mitt, for jeg har veldig lyst til å lage denne, men jeg trenger nok litt mer fett. Og smør funker sikkert flott, tusen takk! :)


#8

Nannah sa for siden:

Jeg bruker alltid mye smør når jeg steker strimla kål. Det gir god smak til kålen og nok av fett i gryta:)

Om man har ribbefett eller baconfett i steden blir det helt nydelig smak på kålen :ja:


#9

charliiie sa for siden:

Jeg har faktisk akkurat kjøpt en pakke bacon som jeg tenkte jeg skulle bruke på søndag. Kanskje jeg rett og slett skal prøve med litt baconfett. :) Steker man bacon som vanlig i panna og heller av fettet i passende boks eller gjøres det på annen måte?


#10

Moogie sa for siden:

Ja, baconfett har jeg faktisk brukt over kålen noen ganger. Steike bacon som vanlig i små biter og har over kålen. Veldig greit.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.