Tingeling sa for siden:
hoho!
Har dere sett forsiden på dagbladet i dag?
Jeg siterer: (siden jeg ikke fant det som link)
"MATEN SOM GJØR DEG FRISK
Spiste vekk diabetes!
Uten sprøyte: Sjur Magnus (51) var dødssyk av diabetes. Nå er han symptomfri, etter å ha erstattet insulinsprøytene med sukker- og stivelsesfri kost."
Utdrag:
"I følge ferske europeiske retningslinjer for diabetes-behandling, har Magnus spist helt riktig kosthold. Ris, pasta, poteter, sukker og fine melvarer er mat type 2-diabetikere bør spise lite av. I stedet anbefales langsomme karbohydrater fra grønnsaker, frukt, belgfrukter, hele gryn eller svært grove kornprodukter. "
"Kosthold undervurdert.
Diabetesforbundet mener leger bør legge mer vekt på kostholdet når de behandler diabetespasienter. -Vi vet at med riktig kosthold og fysisk aktivitet kan flertalle som har diabetes type 2 klare seg uten insulin. Men kostholdets betydning blir ikke vektlagt nok, sier generalsekretær i Norges Diabetesforbund, Bjørnar Allgot. "
"DENNE MATEN GJØR DEG FRISK
Er du mer bevisst på hva slags mat du putter i deg, kan du unngå store helseproblemer. Her er noen matvarer som kan FOREBYGGE SUKKERSYKE, ifølge forskerene.
FISK MOT SUKKERSYKE: Spiser du fisk, kan du i følge nederlandske forskere halvere risikoen for å utvikle diabetes type 2. Stoffer i fisken, muligens omega 3 fettsyrene, ser ut til å beskytte kroppens evne til å behandle glukose og dermed hindre utvikling av sukkersyke. Du trenger ikke så stor mengde daglig av fet fisk, mager eller hermetisk fisk/sardiner for å få beskyttelse. Virker også mothjertesykdommer og hjerneslag.
LØK SOM MEDISIN: Løken har en gammel og ansett posisjon i legevitenskapet som behandling mot sukkersyke. Løk senker blodsukkernivået. Forskerene antar at løken påvirker leverens omsetning av glukose eller utskillelsen av insulin og/eller hindrer ødeleggelse av insulinet. Løk er også en kraftig antioksidant som kan virke krefthemmende og som senker kolesterolet. Spises rå eller lettstekt/lettkokt.
BØNNER ER BRA: Belgfrukter som bønner, kikerter og linser er rike på vannløselig fiber og yppelig for diabetikere. Fiberet blir omdannet til gelè i tarmen, og dermed går det lengre tid før sukkeret blir opptatt slik ar man unngår en rask stigning i blodsukkeret like etter måltidet. Mange eksperter anbefaler bønner og linser i stedet for poteter, pasta og ris for diabetikere. Flere studier viser at slike fiberrike matvarer holder både blodsukkeret, triglyseridene og kolesterolet nede. Bønner og linser virker kolesterolsenkende og er derfor hjertevenlig mat.
KANEL FUNKER: Både kanel og kryddernellik har medikamentliknende egenskaper som hjelper kroppen til å omsette sukkeret i maten. Bare en liten mengde kanel, omtrent så mye som vi drysser over risgrøten, kan stimulere insulinaktiviteten. Kanel er også en mild blodfortynnel (antikogulant). Kanel inneholder også antioksidanter.
BROKKOLI FOR BLODSUKKERET: Supergrønnsaken brokkoli, som har mye antioksidanter, inneholder også mye av spormineralet krom. Dette ser ut til å virke særdeles godt på blodsukkeret. Har du sukkersyke type 2, kan krom bidra til å regulere blodsukkernivået slik at du slipper å ta insulin. Er du i ferdm ed å få sukkersyle, kan krom redde det fra å få sykdommen. En analyse viste at 100 gram brokkoli inneholdt over 20mikrogram krom, 10 ganger mer enn noen annen matvare.Brokkoli virker best når den spises rå eller lettkokt/lettstekt. Brokkoli er anbefalt som både kreftforebyggende og hjertevenlig grønnsak.
RIKTIG FETT: Spis fett av riktig type. Dette innebærer å velge matvarer med umettet fettog å redusere inntak av mettet fett. Mettet fett finnes i melkefett, fett fra kjøtt og herdet vegetabilsk fet. Slikt fett ser ut til å skade insulinets effektivitet. Animalsk fett bidrar til å utvikle insulinresistens. (????) For å unngå mettet fett, bør man velge fet fisk og magre varianter og kjøtt og melkeprodukter. Myk margarin (margarin??) og olje inneholder umettet fett.
Olivenolje senker også blodtrykket og beskytter arteriene. Hjelper mot blodpropp fordi den motvirker blodplatenes klebrighet. Er i tillegg en kraftig antioksidant.
NØTTER OG MANDLER: Nøtter er rike på krom, mineralet som regulerer blodsukkeret. Nøtter er ideelt godteri, fordi det ikke inneholder raske karbohydrater, men sunne antioksidanter. Nøtter kan også beskytte mot kreft og hjerteinnfaskt. Er en viktig matvare hos adventister, som ikke spiser kjøtt og er kjent for sin lave hyppighet av hjerteinfarkt.
BUKKEHORN-KLØVERFRØ: Et krydder som er vanlig i midtøsten og kan kjøpes i spesialforretninger. Motvirker sukkersyke og bidrar til å regulere nivået av blodsukker og insulin. Kan også motvirke høyt blodtrykk og kreft."
jaja... Det er iallefall VELDIG bra at førstesiden på en avis handler om kosthold (og da ikke ris, poteter, pasta) !! mm.. feel free til å komme med innspill dog :)