< Tilbake til oversikten

Forsiktig omlegging av kostholdet til min 11-åring

#1

Pipp sa for siden:

Hei
Min sønn har fått beskjed av legen vår at han bør gå over på et lavkarboredusert kosthold.
Han elsker pasta med ost og kan sikkert bare spise det hvis han får lov det.
Hans store svakhet er produkter med hvitt mel; pitabrød, rundstykker mm.
Magen hans er oppblåst og han har litt for mye av det godt på kroppen.
Men han sykler til skolen hverdag, sykler til kompiser, trener fotball 3 ganger i uka, så det mangler ikke på aktivitet.

Ser at det er mange gode tråder og gode råd her inne, men går meg litt vill i alt sammen.

Jeg tenker meg at jeg til frokost bytter ut kneipen med et grovere brød så lenge legen har sagt det tror jeg det går bra), knekkebrød, eventuelt lager en frokost pannekake til ham.
Til lunsj tenker jeg at grovt brød, knekkebrød, eller oppskåret ost, pølse, kylling og litt grønnsaker kan være en ide.
Til middag tenker jeg at vi kutter ned på potet, ris og pasta ( vi bruker kun fullkorn ) og fyller på med mere grønnsaker.
Til kvelds kan han få knekkebrød, omlett eller pannekake...
Har dere noen flere råd? Jeg har tenkt at han skal få spise det de har når han er i bursdager o.l., men vi skal leve lavkarboredusert hjemme.


#2

smgj sa for siden:

Velkommen!
Det er nok lettest med en omlegging som kommer gradvis. Når det er sagt vil du få størst effekt i karbohydratreduksjonen dersom du erstatter mest mulig av brødmåltidene med annen mat. :) Til frokost kan man jo spise de tradisjonelle frokosteggene, eller om melk ikke er et problem så finnes det mange muligheter med fetere youghurt, cottage cheese osv. Sjekk oppskriftsforumet og se på hva folk spiser til frokost og lunch, så får du nok mange tips.


#3

TrillTrall sa for siden:

Kikerter i stedet for ris/pasta/potet - det er kjempegodt, de har en mild, nøtteaktig smak og er ikke så "tørre" som mange andre bønner.

Hva med lavkarbobrødet fra Norgesbakeriet?
neolab.no/assets/norgesbakeriet_bilde2.jpg
Det er grovt, har mye mindre karbohydrater, men er veldig likt et vanlig brød. Til frokost vil han kanskje like det best om du putter det i brødristeren først?


#4

kamp sa for siden:

Hvor får du kjøpt det brødet?


#5

TrillTrall sa for siden:

Rimi og Ica. :) Og evt. andre som fører brød fra Norgesbakeriet.


#6

Pipp sa for siden:

Takk for gode tips og rå, skal se etter det brødet jeg da. Hva med byggris ?


#7

Moogie sa for siden:

Velkommen inn her!
Jeg ville nok ha byttet ut brødmåltider med annen mat eller lavkarbo varinater av brød og knekkebrød. For uansett hvor grovdt er brødet så lenge det er bakt med karborike melsorter gir de det samme til kroppen. Spiller ikke så stor rolle om det skjer langsomt eller fort, resultatet er nok det samme til slutt. Jeg baker f.eks. ofte pizza med mye fyll og lavkarbobunn som både jeg og ungene tar med seg til lunsj. Hva med små porsjonspai eller piroger med fyll i lavkarbo variant? Og muffins og tykke pannekaker med kokosmel eller mandelmel er definitvt populare til både frokost, lunsj eller kvelds. Hva med wraps med masse god fyll og lavkarbo tortia/lompe til lunsj eller kvelds? Her er f.eks. gode tortillas. Bare steike mange lefser og fryse dem så har du et lager å ta av :) Her er mine favoriter blant rundstykker, knekkebrød og matmuffins:
Peppas matmuffins
Marellas matmuffins
Grove rundstykker
Lyse rundstykker

Hva med lavkarbo pasta?

Til middag er det jo best å prøve å kutte ut på potet, pasta og ris. Heller ha mer grønnsaker. Hva med blomkålris eller blomkålmos? Mos av selerirot er jo også super isteden for potetmos.


#8

Yonah sa for siden:

Å bytte kneip med grøvere brød er vel ikke akkurat å redusere på karbene. Den endringen du skisserer over her, er nettopp det kostholdet jeg fulgte og gikk opp 75kg på. At legen sier det er lurt behøver vel ikke bety at det er lurt? Leger flest har temmelig lite utdannelse innen ernæring.
Hva med å la frokosten bestå av en frokostpannekake som du sier, av egg, for eksempel mandelmel, fiberhusk osv.

Til lunsj er det godt med for eksempel tyrkisk yoghurt med bær( søtning kan du bruke, for eksempel flytende steviosa med vanilje) og hakkede mandler, linfrø, kokosmasse, sesamfrø. Prøv deg frem med hva han liker.

Til middag er det fritt frem med vanlig hjemmelaget mat, karbonader uten stivelse( 1ss fiberhusk er passe til en pakke kjøttdeig), tomatsuppe med kjøttboller, fisk panert i mandelmel, masse grønnsaker.. Jeg hadde nok tillatt 1 serveringsøse med ris, men ikke pasta av noe slag. For uansett hvordan en vrir og vender på det, korn blir ikke mere sunt bare fordi det er grovt. Det kan mette lengere fordi magen har mere å jobbe med.

Hva med knekkebrød av frø/nøtter. Disse sesamkjeksene her er veldig gode og består ikke av masse hele frø: forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=1437103
Minstejenta vår elsker de.


#9

nellie sa for siden:

Så hyggelig å se deg igjen!:)

Sånn ca spiser min lille smule:

Frokost: skyr eller tyrkisk yoghurt med nøtter, evt knekkebrød med smør og masse pålegg
Lunch (hjemme. I barnehagen består den nok av brød): går mye i egg og grønnsaker. Evt havregrøt med masse cottage cheese, sukrin og kanel.
Middag: fisk/kylling med en grønnsaksrett eks blomkålgrateng, blomkålris, kokt brokkoli ol. Serverer som oftest ikke noe pasta eller noe som helst her..
Kvelds: knekkebrød med masse pålegg

Men hun har alltid spist sånn, så du må kanskje endre et og et måltid, tenker jeg. Han er jo en ung, kjekk, aktiv gutt, og at andre gikk opp 75 kilo ved å spise knekkebrød, trenger ikke ha noe som helst med hans kostholdsomlegging å gjøre. Du har vel endel kjennskap til Fedon, om jeg ikke husker feil, så sikkert mye derifra du kan bruke.


#10

Yonah sa for siden:

Du, Nellie husker sikkert hva boka heter, den som Fedon har skrevet om barn og kosthold. Den burde hovedinnlegger her lese. Jeg klarer bare ikke å huske hva den heter.
Det kan nok også være lurt å tenke pålegg med brød og ikke brød med pålegg.


#11

nellie sa for siden:

Tror den heter Barn i balanse.:)


#12

Dolsi sa for siden:

Synes dette høres fornuftig ut til en 11 åring jeg. Det trenger jo ikke nødvendigvis være så lavkarbo, men sunn og grov mat.
At du gir han skikkelig grovbrød, sparer inn på pasta og poteter. Masse grønnsaker så klart og rene produkter. Tror du kommer langt med det jeg i allefall som en start :)


#13

Dolsi sa for siden:

Man kan jo fint gå opp i vekt etter alle livsstilsendringer.
Mora mi satte meg på lavkarbokur når jeg var 15 år hun ( husker ikke om det het det den gangen, men det gikk iallefall ut på å spise lite karbohydrater og masse proteiner så bla potet var helt ute den gangen. )
Gikk ned 17 kjappe kilo jeg, men dessverre så ble jeg feitere enn noen sinne når jeg gikk over til annen kost og bestemte mer selv.


#14

TrillTrall sa for siden:

Akkurat det der er jo likt med alle "slankekurer" - dersom man etterpå vektnedgang går tilbake til sitt gamle kosthold så går man jo opp i vekt igjen. Det var jo grunnen til at man ble overvektig i første omgang. Og da kalles det jo ikke en varig livsstilsendring, men en slankekur.


#15

Dolsi sa for siden:

Det er vel det jeg prøver å si da. Altså mora mi satte meg på slankekur ala lavkarbo når jg var 15 år. Ingen spurte meg hva jeg ville. Klart jeg ikke levde på dette resten av livet og gikk opp igjen og det samme vil meget mulig skje med en 11 åring dersom han blir satt på lavkarbokur!
Bedre da om mora gjør som hun foreslår og lar han gå over på sunnere mat og grovere brød. :)


#16

Hubba Bubba sa for siden:

Hva syns guttungen selv? Hvilke kostregler synest han det er greit å leve med? Målet bør vel vær at han får fordelene med lavkarbo som hindrer insulin produksjonen. Det letteste er jo alle måltidene som spises hjemme. Problemet er alle andre måltider. Mat hos venner og på fotballcuper etc og hvor mye han bruker av lommepengene på høykarbomat. Jeg ser nok av barn som går innom butikken på vei hjem fra skolen og kjøper seg en stor pose chips, og på idrettsarrangemangene kjøper vaffler og is i hver pause.

Mine tanker er at gutten må selv være med på "kostreglene" og forstå at det vil hjelpe til en bedre helse.

Lykke til med kostomleggingen:-)


#17

TrillTrall sa for siden:

I jobben min ser jeg nesten daglig unger med chipsposer, store brusflasker, pommes frites-beger, pakker med sjokoladekjeks og ikke minst nudler! Masse nudler. Dette er nesten uten unntak gutter faktisk, sjelden jenter.


#18

masun sa for siden:

Hurra for en våken lege :) Er jo ikke sikkert du trenger å legge om så mye på kosten. Bytt ut frokosten om morgenen med egg og bacon, omelett eller skinke-/hvitostruller. Til middag det samme som resten spiser; fisk, kjøtt, grønnsaker. Tror det er viktig at hele familien er med på det. Kos; vaniljekesam med bær. Strimlet grønnsaker med eller uten dip. Går sikkert lettere når hvetelimet er ute av kroppen etter noen dager. lykke til med kostomleggingen :)


#19

Moogie sa for siden:

Jeg er helt enig med deg i at barn må også være med på lære om sunn kost og selv bestemme at de vil være med på det. Men jeg er meget uenig i at grovere brød er på noen måte sunt, eller sunnere enn fint brød. Skal det være noe nytte av kostendringer så må man jo tenke mat som IKKE øker blodsukker og insulinproduksjon. Og det gjør grovt brød akke som. Litt langsommere enn fint, men blodsukkeret går like høyt opp. Så da må man tenke andre ting enn brød.
Jeg trur også at en gradvis omlegging er en god ide. En drastisk endring og beskjed om at det og det ikke er lov, ville sikkert ikke fungert noe bra. Men å lage vanlig mat som smaker godt og er sunt og har minimalt med karbo vil jo bare glid naturlig in i hverdagen.


#20

Pipp sa for siden:

Hei
Vi testet ut en del ting går. Vi hadde blomkål og brokkoligrateng og kyllingfilet til middag. Til kvelds lagde jeg frokostpannekaken til Fedon og den spiste han halvparten av og synes den var kjempegod. Til lunsj har han med seg restene av kyllingfileten,ost i terninger og egg i båter. Han gledet seg til å spise så spennende lunsj :-) Etter skolen skal han ta den halve pannekaken som er igjen fra igår.
Han spiste rugsprø med egg og gulost til frokost.
Vi kjøpte lavkarbobrød, men det vil han ikke ha. Så jeg får kjøpe et grovere brød enn det vi vanligvis bruker og starte med det.
Han er veldig flink og veldig innstill på at kroppen han ikke tåler karbo så bra som andre.
Han skal i bursdag på badeland idag og der får de pizza og det får han lov til å spise, så lenge han spiser pannekaken først så tenker jeg at han ikke orker så mye pizza.
Vi veide ham idag han veier 56 kilo og er 158 cm høy så får vi se om dette hjelper.
Har tenkt til å følge Fedon sine råd, tror det er lettere for ham å følge og mest pratisk for meg i hverdagen.


#21

TrillTrall sa for siden:

Synes da ikke vekta i forhold til høyden hørtes så gal ut? Poenget må ikke være å slanke ham, men at han ikke øker så mye i vekt, han skal jo vokse en god del cm ennå. :)


#22

Pipp sa for siden:

Nei jeg synes heller ikke at vekta er så gal iforhold til høyden, men det meste ligger rundt magen. Målet er å legge om kostholdet slik at han slipper eventuell overvekt i framtiden. Jeg har ikke satt ham på slankern, men prøver å være mer bevisst på hva vi putter i ham og oss.


#23

TrillTrall sa for siden:

Skjønner. :) Bukfettet er jo det farligste fettet også så dere har en klok lege og gutten har en klok mor. :) Det går nok bra dette, virker som han selv er innstilt på å prøve ny mat også og det er jo et kjempegodt utgangspunkt. Jeg hadde nok slitt mye mer med mine to, i alle fall 12-åringen... :rolleyes:


#24

Pipp sa for siden:

Så lenge det kommer fra legen tror jeg han tar det mer til seg enn når jeg har sagt at jeg tror at hvitt mel ikke er bra for kroppen hans.
Han er mildt sagt overrasket over at han kan spise egg og bacon til frokost:hearts:
Er litt stolt av gutten min jeg nå, at han er villig til å prøve dette for helsa sin skyld. Han er jo bare 11 år...:roert:


#25

Dolsi sa for siden:

Så bra at sønnen din er positiv til dette og liker maten du lager til han.
Det eneste jeg er litt spent på er om han også er innstilt på ikke å spise lørdagsgodteri? Vet jo at det er vanskelig å få barn til å gi slipp på det og tenker at dersom man skal ha fullt utbytte av en slik endring i kosten så må man også gi slipp på snop.


#26

smgj sa for siden:

Det er nok ikke lødagsgodet - dersom det kun er LØRDAGSsnop - som er problemet... men at man ikke tåler hverdagskosten. Men selvfølgelig er det enda mer effektivt å redusere på alle hold.

Det blir en balansegang mellom å gå så langt at man mister innsatsviljen, eller å gjøre nok til å få effekt og samtidig lite nok til at det ikke blir uoverkommelig...


#27

Pipp sa for siden:

Han har aldri vært noen stor godterispiser, han tar hvis det står på bordet men ellers er det lite. Jeg sa til ham at potetgull ikke er bra for ham og det skjønte ham. Som en trøst kan han evt få litt bacon gull på lørdager, jeg spiste det jo selv når jeg gikk på lavkarbo.


#28

TrillTrall sa for siden:

Det finnes jo sukkerfrie sjokolader som ikke smaker pjuk også, likeså sukkerfritt gelegodteri f.eks. Men om han ikke vil ha det så er det jo ingen grunn til å kjøpe det heller.


#29

j88 sa for siden:

men barn skal vel ikke ha kunstig søting? men kan jo lage litt godteri selv også, men sukrin, og funksjonellmat selger sjokolade med sukrin , og den er kjempe god


#30

TrillTrall sa for siden:

Det har jo kommet flere sjokolader med stevia. Nå synes jeg personlig at den fra Sukkerfritt smaker grusomt, men jeg har sett flere liker den.


#31

Kanutten sa for siden:

De fleste unger har noe rundt magen som de mirakuløst vokser av seg hvis de har sånn nogenlunde snittvekt. Jeg reagerer heller på at du veier ungen. Med mindre du har kamuflert veiingen liker jeg ikke konseptet. Jeg pleide kamuflere veiingen med at vi trengte veie katta. Men katta kan jo ikke stå i ro på en vekt så derfor måtte jeg veie poden først uten katt og deretter med karr. Fokuset ble ikke på poden, men på katta. :D


#32

Pipp sa for siden:

Nå er det ikke jeg men legens som sa rett ut til ham at han måtte kutte ned på karbohydratene for at han ikke skulle bli tjukkere enn det han var. Jeg har aldri sagt at han er tjukk men at maten han spiser ikke er bra for kroppen hans. Vi veide oss alle sammen så jeg tror ikke han tok skade av det. Han har bitt seg fast i det legen sier.
Jeg liker heller ikke fokus på slanking når de er så små, men vi fokuserer ikke på at han skal slankes, heller at kroppen hans skal få det bedre.


#33

TrillTrall sa for siden:

Sa legen det på den måten?! Jeg hadde ikke vært helt blid på den legen etterpå kjenner jeg... Bare pass på at ungen ikke blir for opptatt av maten!


#34

Kula sa for siden:

Hvis man pakker budskapet veldig godt inn i vatt og bomull blir det ofte svært utydelig.


#35

Pipp sa for siden:

Nei han sa det vel ikke akkuratt sånn, men han sa at var en samler, dvs at det han spiser av karbohydrater vil lagre seg som fett på kroppen hans og at det å kutte ned på godterier, brus, pasta, ris, potet og brød vil være lurt. Han sa at hvis han ikke tok tak i dette nå ville ha slite med dette som ungdom og voksen.
Han snakket om at han vil orke mer på trening om han gikk litt ned i vekt.
Så ordet gå ned i vekt ble brukt.
Vi er veldig bevisst på at vi skal prøve å være flink med reduksjon av karbohydrater i hverdagen og at vi skal kose oss når det er spesielle anledninger.


#36

TrillTrall sa for siden:

Joda, men man skal være veldig forsiktig med sine ordvalg når det gjelder ungdom og kropp - ofte skal det ikke mer enn en sleivete kommentar til før en ungdom hører noe helt annet og spiseforstyrrelseshelvete er løs.


#37

Carisma sa for siden:

Pass på at han får i seg ekstra d-vitamin og nok (kvalitets)søvn også! Det er kanskje minst like viktig for bukfettet og fremtidig helse.


#38

lillekri sa for siden:

Jeg har hatt lignende utfordringer. Hele mat-systemet er dessverre bygd opp for å gjøre barna våre til søppelkontainere for næringstomme fulefrø avlet opp på kunstgjødsel og insektmiddel.

Det eneste jeg er sikker på:
-må lære å like lavkarbomat før mel-maten fjernes.
-kosthold FØRST. Trening kommer senere. (Trening på mel-mat fører ofte til større inntak av mel-mat og enda mer overvekt.)

Ville startet med taco og hamburger (i brød). Dette er ting som alle liker. Han liker jo heldigvis ost (begge disse passer fint med masse ost oppå).

En flott frokost kan være en tynne skiver med karbonade, speilegg og osteskive på toppen.

I pasta-retter kan du f.eks. bytte ut pastaen med nacho-chips, og bruke lite chips i forhold til kjøttsaus og ost.

Ta det sånn litt etter hvert.

Ville startet med å eliminere brus og juice fra kjøleskapet. 100%. Få han til å prøve helmelk til lørdagssjokoladen isteden. Smaker mye bedre!

OBSOBS: Presenter det som sunnere mat for ALLE I FAMILIEN. (Ikke gjør det til en sak om ham eller hans vekt. Da taper du.)


#39

Kanutten sa for siden:

Er naco-chips bedre enn pasta? Ev fullkornspasta? :confused:
Det er jo fett OG karber på en gang?


#40

lillekri sa for siden:

Overgang fra karbo til fett er hovedmålet bak omleggingen jeg skisserer. Hvis du mener fett er dumt, har vi helt motsatte oppfatninger. :o

Det er flere ting som ikke er 'perfekt' i mitt forslag. Heg tror det er viktigere å 'komme igang' med endring, enn å gjøre alt 100% perfekt fra starten :)

'Fullkorn' er fortsatt korn, som jeg er motstander av. Mais er hakket bedre da det ikke inneholder så mye uheldige stoffer (gluten etc..) som kornet.

Det er sikkert ting som kan gjøres mer 'optimalt' enn det jeg foreslår, men som sakt tror jeg det er viktigere å 'komme igang', og hvis man liker en ting som er ett steg i riktig retning (f.eks. hamburger) kan det være mye bedre å start akkurat der etter min erfaring.


#41

Moogie sa for siden:

Jeg skjønner tanken din som kan selvsagt ha noe i seg. Men jeg må bare spørre hvorfor mener du at mais er bedre enn korn? Som mel er disse meget like i næringsinnhold og har akkurat like mye av de uheldige karbs/ stivelsen. Mais har faktisk mer. Gluten er en protein (egentlig to type protein). Noen tåler denne dårlig og det er en ting. Men for dem som ikke har problemer med disse proteiner er det ikke noe galt i gluten som seg selv. De fleste som har problemer med hvetebakst har jo egentlig problemer med overskudd av karbohydrater som kroppen ikke klarer å takle og de begynner rett og slett å gjære i tarmene og skaper luft og oppblåsthet. Så da å bytte ut korn mot mais med samme karboinnhold gjør lite nytte.


#42

smgj sa for siden:

Kilde? Jeg kunne godt tenke meg å lese den selv.


#43

Kula sa for siden:

Korn inneholder en mengde antibeitestoffer. Jo grovere korn, jo mer antibeitestoffer er igjen i produktet etter prosessering. Gluten er slett ikke det eneste problematiske ved korn. Gluten finnes ikke i mais, så vidt jeg vet, men mais har en del andre uheldige ingredienser, bl.a. for mye omega 6.

Her er en interessant link om emnet:

paljabekk.blogspot.no/2011/10/veien-til-god-helse-korn.html


#44

Carisma sa for siden:

Dessuten er mais (og øl) de få tingene som får blodsukkeret raskere til topps enn rent sukker.


#45

Kula sa for siden:

Det er helt riktig. Grunnen er at maisstivelsen består av sammensatte glukosemolekyler. Nedbrytningen til glukose begynner allerede i munnhulen når maisstivelsen utsettes for enzymer i spyttet.

Rent sukker består jo av ett glukosemolkeyl + ett fruktosemolekyl, så halvparten av sukkeret (fruktosen) har jo svært lav glykemisk indeks.


#46

Moogie sa for siden:

Jeg husker rett og slett ikke hvor jeg har lest dette.... Jeg burde ha vert flinkere til å samle linker og notere hvor ifra... Beklager! Det eneste jeg husker at jeg tenkte enda med meg selv at det stemte så godt for meg. Jeg var overbevist at jeg ikke tålte gluten. Kutta den helt ut og gikk over til lavkarbo. Etterhvert som jeg leste mer og leste det der prøvde jeg å bruke ren glutenmel i baksten og tålte det veldig bra, faktisk. Ikke akkurat noe vitenskapelig bevis dette her, bare erfaring fra meg selv. Men jeg skal blad i gjennom de bøkene jeg leste ifjor og se om det var noe der...

Antibeitestoffer har jeg ikke tenkt på her, takk for påminnelse!

Bekalger om det blei en skikkelig avsporing og litt uklart formulert. Poenget var jo egentlig å si at glutenproteinet i seg selv er ikke det største problemet, men karboinnhold i både korn og mais. Slik at hverken det ene eller det andre er noe gode løsninger.


#47

Yrla sa for siden:

Pølse med osteskive rundt istedenfor lompe. Det spiser sønnen min. Noen ganger med lompe også, gjerne med smør på lompa. Ellers spiser han ofte: kokte egg, gulostskiver, frisk gulrot, paprika og agurk, kyllingfilet på en gaffel, gnafs -gnafs, og rød fisk. På skolen kan han like kokte egg eller kylling. Men helt uten brød vil han ikke være i lengden. Det blir for lite karbo for han uten, tror jeg. Ris, pasta og poteter unngår han gjerne.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.