I gamle dager spiste de fleste av oss enten kokte poteter, kokt pasta eller kokt ris som tilbehør. Helt ærlig; det er ikke mange potetspisere som sier at poteta er den gode delen av middagen. Den er bare fyllmasse.
Veldig mange av oss var lite flinke til og variere grønnsakene; det ble liksom kokte gulrøtter eller kanskje en råkostsalat eller kanskje noe stekt løk og sopp.
Da jeg fikk diabetes og gikk over til lavkarbo sa min yngste sønn som da var 20 år at han var heldig som hadde ei mor med diabetes, fordi han fikk så god mat.
Lavkarbo er ingen brems i det hele tatt; det er bare og finne alternativer.
I stedet for pasta bruker jeg enten squash-pasta eller Dreamfield-pasta. Har planlagt og prøve oppskriften på hjemmelaget pasta som ligger her på forumet, men er ikke kommet så langt.
I stedet for pommes frites, lager jeg f.eks. sellerirot frites; minst like godt
I stedet for ris bruker jeg f.eks. blomkålris
I stedet for poteter bruker jeg f.eks et rikt utvalg av grønnsaker eller en spennende salat. En god salat knocker den gode gamle poteta rett vest, etter mitt syn.
Jeg liker og eksperimentere med mat og jeg elsker og spise mat.
Mine middager har alltid et rikt utvalg av grønnsaker, noen ganger i form av råkostsalat, noen ganger som en varm salat med f.eks. bacon eller scampi, noen ganger som en wok, andre ganger som ovnstekte, noen ganger som gratenger, etc.
Det er mye mer og velge mellom når man ikke alltid skal måtte spise den samme poteta dag ut og dag inn.
Jeg tror det er viktig å lære seg å ikke tenke på annen mat som ERSTATNING for pasta, ris osv, men lære hodet å utelukke den delen psykisk. Det tok meg mange år, for jeg tenkte på mat som blomkålmos osv som er ertatning for pastaen jeg elsket.
Nå spiser jeg enkelt og greit kjøtt, fisk og fugl osv og grønnsaker attåt. Grønnsakene er ikke erstatning for pastaen, de har alltid vært der, men jeg spiser mere av de.
Jeg vet at det ikke er dette du spør om, men det kan være greit å ha i bakhodet og prøve å huske på.
Jeg er veldig glad i feks finsnittet hodekål eller kinakål i wok, det fyller ut woken litt og gir litt mere crunsh. Eller revet blomkål som stekes i smør, salt og pepper i noen minutter, den trekker fint til seg saus, noe en gjerne kan savne når pasta, ris og potet blir borte. For en vi jo gjerne ha med seg den gode sausen da;)
Jeg woker mye, spiser mye supper på hverdagene til feks lunsj. Til middag har vi ofte wokede grønnsaker, eller en haug med skåler med oppkuttet paprika, agurk, selleri, gulrot( ungene spiser og jeg tar en og annen stripe) osv. Eller salater.
Noen spiser jo potet hver eneste dag, vil jo si at wok, salater, blomkålris, gratinert sellerirot/jordskokk/fennikel/reddiker/neper er mye mere variasjon i smak da;)
Det der med tilbehør hører nesten ikke hjemme i min matlaging mer. Her lages som regel alt i en stekepanne og det er det hele. Når det er andre ikke-lavkarbere med i bildet, får jeg stadig spørsmål om "hva skal du ha til maten da?", og da referer er de som regel til ris, pasta, potet osv. Det slår meg egentlig som absurd at man skal spise "mat til maten", når man spiser seg god og mett på hovedretten, uten å spise noe ufint mye av dette.
Det jeg prøver å si er vel, HVORFOR tilbehør? Men, det var jo ikke det du spurte om, så jeg skal se om jeg klarer å komme på noen forslag. :p
STEK grønnsakene. Enten i ovnen eller stekepannen(!). Ha godt med fett, salt, pepper, krydder. Gi det smak, liv og røre!
Er du litt mer liberal på karbene, kan du alltids lage flaskegresskarmos, eller bare stek det i biter godt med krydder.
Gi ikke opp med brokkoli og blomkål. I tillegg til koking kan det jo males opp til ris, stekes, ostegratineres, fløtegratineres... Jeg er skamløst glad i å dekke kokt blomkål med en blanding hakkede egg og smeltet smør. Passer godt til fisk.
Spiser mye av typen wok-i-hop... med krydder eller saus. Eller mer klassisk stekt kjøtt/fisk med grønnsakspanne eller grønnsaksmos og saus til... eller supper.Vi har vel også mer eller midnre sluttet å spise grønnsakene som "tilbehør". De er MAT og ofte en stor del av maten.
jeg blir aldri lei ,kanskje fordi jeg har avokado og cc i salaten
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.