< Tilbake til oversikten

Jordskokk som suppe og annet godt

#1

Dilly sa for siden:

Jeg har kjøpt et par kilo med jordskokker i Danmark. Det er mye billigere der. Nå har jeg tenkt å legge noen i vinduskarmen til spiring og planting. Tenk så gøy om jeg kunne klare å dyrke noen få :)

Jordskokker smaker godt og har lite karbohydrater, 3g? Jeg skjønner ikke dette, for det står at det er mer enn 14 g....

Suppeoppskrift fant jeg her og den er sånn:

Jordskokksuppe

  • ca. 1 kg jordskokk
  • ca. 1 l oksekraft (jeg brukte oksehalekraft, men kraft kokt på margbein funker også fint)
  • 1 løk, delt i 4
  • ca. 1 dl kremfløte
  • litt sitronsaft
  • salt og pepper
  • sprøstekt bacon, krutonger og finstrimlet purre til servering
  • litt olivenolje
    Skrell jordskokkene med en potetskreller og legg dem fortløpende over i en bolle med kaldt vann og noen dråper sitron. Da blir de ikke brune mens du skreller resten. Del jordskokkene i mindre biter og ha dem i gryten sammen med løken. Hell over kraften. Den skal dekke jordskokkene med 1-2 cm. Kok til jordskokkene er møre, ca. 25 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Ha i fløte og smak til med salt, pepper og noen dråper sitron. Server med et dryss av bacon, krutonger og purre. Drypp litt olivenolje over.
    Tips! Prinsippet her er at du legger det du har av jordskokk i en gryte, og heller over nok kraft til at det dekker. På denne måten er det ikke så viktig med mengdeangivelse, men oppskriften over gir deg et godt utgangspunkt

her er forresten flere fine oppskrifter med jordskokk

Oii :-) jeg fant en fin side med info om jordskokk her


#2

smgj sa for siden:

Du trenger ikke å spire dem før planting. Legg dem heller i kjøleskapet til jorda tiner nok til at du kan få dem ned. I motsetning til potet så overvintrer jordskokk fint i jorda i Norge.


#3

Storemy sa for siden:

Hei! Du får bare avling på de sortene av jordskokk som blomstrer. Dette fordi disse sortene er tilpasset daglengden her nord. Jeg har prøvd!


#4

AntoniaM sa for siden:

Karbohyderatene i jordskokk er for en stor del i form av inulin. Det påvirker ikke blodsukkeret og kan derfor trygt spises av diabetikere og oss på lavkarbo.

Jeg bruker også jordskokk til en "etterligning" av fløtegratinerte poteter. Gjerne sammen med sellerirot.

Du kan også steke de i biter i steikeovnen. Da bruker jeg litt olivenolje, salt, pepper og rosmarin på. Jeg blander også da jordskokken med sellerirot og skorsonerrot (hvis jeg har). Deilig til grillet kjøtt, kylling mm.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.