Er det noen her som har opplevd dette? Vurderer nå å prøve margarin som erstatning for meierismøret... Har prøvd nå ketolyse en stund men opplever etter de faste 6-7 kiloen at det stopper opp... Har forsøkt å luke bort andre meieriprodukter som fløte, rømme osv i perioder for å se om det hjelper... Men nei:-(
Tomat er en frukt, kan være partystopper.. Agurk er vel også frukt.
men hvor er grønnsakene? Brokkoli, blomkål og en rekke andre!
kål/rødkål, løk, sopp f.eks.
Hadde fått vitaminmangel på det der jeg :)
Ville også spist mer, kutter du smøret så spiser du i teorien psmf :)
Har trent masse etter jul, kondisjonstrening på tredemølle 1 times økt med 8-9 % stigning og fart på 6km/t 4-5 ganger i uka.
Men gjorde et valg om å prøve eit opphold i begynnelsen av februar for å prøve å finne ut om treningen førte til at eg bindte opp vann i kroppen.
Sover godt og har gode leggerutiner, og har masse energi på dagtid. Frisk som ein fisk og bruker ingen medisiner:)
Kan ikkje sei at eg føler stress, har i mine øyne ikkje ein hektisk hverdag eller jobbsituasjon. Men kanskje eg føler eit indre stress pga manglende vektnedgang uten at eg merker det?
Meierismør har en litt spesiell fettsyresammensetning sammenligna med mye annet. Kan det ha med at det hos deg ikke metter like bra? Kanskje spiser du ubevisst mer meierismør og dermed flere kalorier? Margarin er et dårlig bytte. Hva med nøytral kaldpresset kokosolje, rød bærekraftig dyrket palmeolje istedet? Kokosolje inneholder svært mye MCT som i noen studier ser ut til å øke forbrenninga litt sammenligna med andre fettkilder. MCT danner også lettere ketoner enn mange andre fettsyrer, noe som bl.a gjør at man kan spise mer karbohydrater ved f.eks epilepsibehandling enn uten særlig innslag av MCT.
Om tomat er partystopper, hvorfor er ikke blomkål da partystopper? De inneholder omtrent identisk KH (ca 2,5 gram pr 100 gram). Agurk inneholder mindre KH enn nær sagt alle grønnsaker. Selv brokkoli inneholder over 50% mer KH som agurk (begge inneholder svært lite). Løk inneholder vesentlig mer enn tomat. Jeg ville hengt meg opp langt mindre i hva noe er enn hva det inneholder. Avocado og oliven er begge bær, og bær skal man jo være forsiktig med i ketose... Selv enkelte rotgrønnsaker som gulrot og selerirot inneholder lite KH :)
tomat 1 gram brokkoli 0.7 gram og blomkål 0.9 gram... om du ikke takler tomat pga fruktose så må du nok kutte ut alt av grønnsaker da alle inneholder fruktose...
Å bytte ut smør med margarin er en dårlig ide, da smør ikke er noen partystopper. I tillegg til det åpenbare at smør er mye sunnere ! ..flere har nevnt det her.
Av det du spiser er det for lite og for lite grønnsaker med substans. Du får i deg for lite fiber, vitaminer og mineraler om det du har beskrevet er en "normal dag".
Crisp salat og agurk inneholder svært lite fiber, vitaminer og næring -mest vann. Når det gjelder grønnsaker kan du ha som en tommelfinger regel at dess grønnere dess bedre :) (og da mener jeg ikke skallet !)
Sorte oliven er godt, men om du har kjøpt de på glass ligger de i saltlake og kan binde vann i kroppen. Tomater er en kjent partystopper for mange. Det er også nøtter. For meg står nøtter øverst på lista over partystoppere. Avocado er en flott fettkilde, men det anbefales ikke mer enn 1/2 pr dag, og da HASS avocado, den med mørkt knudrete skall, den grønne glatte inneholder mye mer karber.
Å sammenligne kun karbohydrat tallet i grønnsakene blir helt feil. Må også tenke på hva annet de inneholder, som flere har nevnt her. Vitamin og protein innholdet spiller også en rolle. De fleste lavkarbodietter (om man leser bøkene) anbefaler å begrense tomat i en ketogen periode da de ER kjent som partystopper. Det samme er faktisk kaffe/koffein.
Hmmm... Ein del og tenke på da ja:-)
Er jo sagt at ein bør få i seg litt karbohydrater i løpet av ein dag, og da fortrinnsvis fra grønsaker... Stemmer ikkje det?
Kan hende eg rett og slett må prøve ei uke uten grønt og sjå om det kan gi resultater? Andre her som har forsøkt det med hell?
Okei, skal prøve elimineringsmetoden først før eg snuser meir på Skaldemann:-) Vil prøve å kutte tomatene og samtidig erstatte salat med blomkål eller brokkoli... Fungerer ikkje det, må eg vurdere å kutte det også...
Når det gjelder fiber... Fins det matvarer med høgt fiberinnhold som er kurant i denne sammenheng?
Nå har ikke jeg lest alle innleggene, men hvis du er i ketolyse dietten ville jeg kanskje si at du spiser for lite fett... Jeg spiste ganske mye fett når jeg gikk på ketolysedietten:-) Ikke bare en rømmeklatt her og der. :p Andre gang jeg gikk på ketolyse prøvde jeg meg på mindre fett og da gikk jeg mye saktere ned.. hmm. Er ingen forsker jeg altså, så har ikke peilling. Bare en erfaring:)
Å kutte ut grønnsaker er ingen god ide ! Det er uansett ikke en sunn måte å gå ned i vekt på. Selv Skaldeman spiser grønnaker !
Du tjener ikke noe på kutte ut grønnsakene. "Av det du spiser er det for lite og for lite grønnsaker med substans. Du får i deg for lite fiber, vitaminer og mineraler om det du har beskrevet er en "normal dag". Skrev jeg til deg i går. Jeg pekte også på de tingene du spiser som IKKE inneholder næring og det du spiser/drikker som kan hemme vekttap.
Kjenner jeg blir litt oppgitt når du har fått så mange gode råd fra så mange her, og så velger du å se bort fra det... beholde kaffe, cola og heller kutte ut det eneste du spiser som gi deg næring ?
Synd du føler det sånn... Sa eg at eg drakk cola? Drikker kun vann og kaffe, og har absolutt ingen planer om å trosse noen her... Og vil som sagt følge råd om å kutte tomatene i første omgang. Kan endelig fint klare å kutte kaffe også, men hadde igrunn tenkt( etter å ha lest på forumet her) å kutte få matvarer av gangen...
Sorry så at du tidligere drakk en del pepsi-max, og fikk ikke med meg at du nå har kuttet det ut ? Og om jeg misforsto hva du mente da du skrev "kan hende eg rett og slett må prøve ei uke uten grønt " så beklager jeg det. Jeg oppfattet det slik at du ville kutte grønnsaker...... Og det er ikke forenlig med Ketolysekuren (som det står at du følger).
Det er lurt å kutte ut alt det kroppen kan reagere negativt på og holde det noen uker. Om det virker kan man legge til en og en ting for å se hva man reagerer på. Men om du velger å kutte en og en ting først for å teste kan det sikkert funke det og... Tar litt lenger tid da.
Som nevnt over. Frukt, ikke grønnsak :) Derfor reagerer noen. Selv kan jeg hive innpå tomat, og noe frukt. Men det er veldig individuelt. Kh er derimot irrelevant. Noen reagerer på pepsi max, som er kh fri.
Ønsker lykke til trådstarter. Det ordner seg nok. Som flere har nevnt, du er nok bare i minus på kalorier fra grønt. Men å teste en uke uten grønt tar nok ikke knekken på deg. Det er bare ikke sunt i lengden :rolleyes: Selv spiser jeg ikke ekstra vitaminer, så jeg spiser sikker over et kilo grønnsaker pr. dag :p (Jeg har sluttet å telle kh, det er blitt en livsstil)
Først vil jeg si at les og ta til etterretning de gode rådene du har fått. Og så må du spise mer, det du beskrev i det første innlegget var skremmende. Etterhvert ser jeg at det er noe modifisert med grønnsaker, men fortsatt er det for lite mat. Det er ikke alle som går ned i vekt ved å erstattet kh/grønnsaker med fett. Jeg er en av dem, og har full forståelse for at du er både frustrert og oppgitt etter å ha stått i ro siden november. Jeg er av dem som mener hver og en må finne sin oppskrift tilpasset seg selv. Jeg kan derfor ikke si at du skal gjøre som meg, men heller fortelle deg min historie, om ikke annet for at du skal vite at du ikke er alene. Jeg stod i ro i to år før det løsnet. I den tiden prøvde jeg alt. Og da mener jeg alt.Jeg hadde ca 20 kg overvekt, så det var nok å ta av. Når jeg ser tilbake på den tiden ser jeg klart at det indre stresset var sentralt; hvorfor går jeg ikke ned, hva er det som skal til, andre får det til osv. Jeg leste det som var av bøker, Hexeberg, Skaldeman, Torkils bok m.fl. Men det hjalp ikke. Jeg måtte derfor ta en snuoperasjon i hodet mitt, tok en erkjennelse av at jeg ikke var av de som raste ned i vekt på LK.Det hører med til historien at jeg ikke hadde spist korn/mel og frukt på lang tid før jeg startet med LK, pga magesmerter og allergi. Da jeg tok denne snuoperasjonen var det ikke gjort i en fei, det har vært hard jobbing med tankeprosesser, årsakssammenhenger osv. Jeg valgte å sette meg andre mål enn kh/fett/protein og vekt, og disse var ca som følger:
ikke spise mat jeg fikk vondt i magen av/reagerte på
drikke minst to liter vann pr dag.
Finne alternativer til melkeprodukter (er allergisk mot melkeprotein), evt akseptere at det ikke finnes noen
være mer i aktivitet (dvs mindre fokus på trening, mer på å være i bevegelse generelt). Jeg satte meg mål om å gå en viss lengde i uka; fart/tempo spilte mindre rolle - å være i aktivtet var poenget
ikke spise for mye, ikke spise for fort (en uvane jeg alltid har hatt) - og nyte den maten jeg kunne spise
ikke småspise lavkarbomat
vær fornøyd med den maten jeg kan spise (som er begrenset pga allergi)
ikke stresse
gi meg selv minimum 10 min hver dag med mental timeout; slappe godt av, puste rolig med magen og tømme tankene (sliter litt med denne :))
få nok søvn (helst 8 t søvn/hvile hver natt)
Som du ser er det ikke noe her som handler om nok fett, minst mulig kh osv. Jeg lyttet til kroppen, hva kunne den fortelle meg om maten jeg spiste, hvordan jeg spiste den osv. Alt arbeidet var i hodet. Og dette opplegget holder jeg fortsatt på med. Etter ca 15 mndr på dette, har jeg faktisk gått ned 18 kg. De første 4-5 ukene gikk jeg ned (sikkert mange ganger også) 2,3 kg, mest vannvekt. Men jeg valgte å se de store bildet, ikke fra uke til uke, men fra måned til måned. Og var ikke vekttallet så bra denne uka/måneden så kikket jeg bakover og fant at det var litt ned likevel fra en annen dato. Altså jeg flyttet fokus fra vekt til hvordan jeg ønsket å leve.
For min del handler dette nettopp om det indre stresset. Stress pga at "jeg aldri gikk ned i vekt", hva "kan jeg spise/ikke spise som hjelper". Jeg måtte finne måter å takle det på, og det gjorde jeg med nettopp å fokusere på å drikke nok, sove nok, spise rolig, osv. osv.
Det er ikke sånn at kroppen mottar en frukt og tenker: "Åh, dette er en frukt, nå må jeg spare på kiloene." Det har jo kun med hva den inneholder å gjøre. Og tomatfrykten virker ganske ubegrunnet, hvis den eneste grunnen er at det er en frukt og ikke en grønnsak. Som taraquin sier, nesten samme innhold som blomkål.. Tror heller problemet er at man bruker mer tomat når man først bruker den.. Spesielt bokstomater i ei gryte blir brått mye karbohydrater. For de som lever på en streng ketogen diett da..
Det er også en del som mener at tomat, egg og melk kan bidra til oppblussing av autoimmune sykdommer.... og at de på den måten kan fungere som stoppere i en kropp som ikke er helt frisk.
Dette tror jeg er ting som er meget individuelt, men det kan jo være noe å holde i bakhodet som en mulighet.
Ikke kun meierismør, men generelt meieriprodukter kan for noen være en medvirkende årsak til platå. Dette beskrives også temmelig inngående i boken til Pål Jåbekk som regnes som en pålitelig kilde innenfor paleo/lavkarbokosthold.
De som over tid opplever platå ift vektnedgang, kan kutte vesentlig ned på melkeprodukter for å oppleve nedgang igjen. Det er noe han anbefaler fremfor å begynne med andre ting.
Det er så flott med alle innspilla her både spesifikt dette ang eigenskaper rundt tomater og dette med grønsaker. Det er kun blomkål og brokkoli eg i hovedsak bruker som tilbehør når eg ikkje bruker salat... Og da helst som mos med meierismør:-)
Er så mange fordelere med ketogen kost som feks. liten sultfølelse, bra energinivå og godt humør:-) Så føler ikkje at det er bortkasta det eg driver med sjøl om eg ikke går ned slik som ønska.
Og som nevt, så legger ein jo merke til alle dei som raser ned i vekt, og skulle ønske dette også skjedde en sjøl;-) Mitt fremste mål no er å krype under 80 kilo... Det har eg faktisk ikkje veid siden eg fikk første arvingen for snart 14 år siden...
Blir sånn for meg nå... Små mål og så forsøke med justeringer underveis i håp om at det løsner;-)
Til Tarato:
Gjorde du egentlig ingen endringer i kosten?
Meieriprodukter som ost, rømme, fløte, yoghurt ol kan for noen være partistoppere da de inneholder noe melkesukker og en god del melkeproteiner som spaltes enkelt til sukker. Meierismør derimot er jo nesten ren fett så den er ikke noe partistopper ;) i følge Kostdoktoren.
Ang. karbohydrater i tomat vs blomkål. Så vidt jeg husker er det forskjell på type karbohydrater i frukt og grønnsaker. Frukt og bær (som tomat) inneholder monosakkarider dvs de enkleste karbohydrater som vil fort bli omdannet til glukose i kroppen og gi rask blodsukkerstigning ved for høyet inntakk. Mens grønnsaker som blomkål og brokkolig inneholder både disakkarider og polysakkarider som vil jo bli omdannet til enkel glukose i kroppen men da ikke like rast som monosakkarider og dermed ikke gi samme blosukker stigningen. Uansett så skal det bra store mengder av tomater på en gang for å få en kratig sving i blodsukkeret. med 2,5 gram karbo må det vell et par - tre hundre gramm for at blodsukkeret skal stige over 5. Men igjen... så er veier jo en tomat rundt 50 gr og noen kan jo sikkert spise 5-6 tomater uten å blinke? eller? Med måte, som f.eks. en halv tomat i en grønn salat skal jo ikke ha noe å si.
Faktisk er tomat i grenseland mellom frukt og grønnsak også da den deler flere av egenskapene til både frukt og grønnsaker ift flerårig\enårig, frø osv. Agurk (som inneholder mindre KH enn omtrent alle grønnsaker og asparges er faktisk også i grenseland sammen med tomat.
Fruktose er et monosakkarid, tomat og blomkål inneholder like mye fruktose og utgjør ca 1 gram pr 100 gram hvorav total mengde er ca 2,5 gram pr 100 gram, dvs ekstremt lite, spis 500 gram tomat og du er fremdeles dypt i ketoseland :)
Oppdelinga i grønnsaker, frukt, bær osv har ingenting med sukkerarter, stivelse etc å gjøre. Denne kan gjerne leses: www.forskning.no/artikler/2010/mai/251418 man bør heller spesifisere hvilke frukter og grønnsaker man bør spise enn å kategorisk si at man ikke bør spise frukt, minimalt med bær (både oliven og avokado er bær, men såvidt jeg kan se er de klart inne på ja lista og spis-så-mye-du-vil-lista til mange lavkarbofolk).
Ikke meninga å kverrulere her, men for en med fordypning i biologi blir jeg litt frustrert over merkelige regler man lager for hva man skal spise når klassifiseringa ikke sier noe om hva noe inneholder. Det settes i kategorier ut ifra om det er flerårig, ettårig, måten de forplanter seg på osv. Jordbær er f.eks en frukt ;) Ja, frukt er som oftest søte, grønnsaker er som oftest ikke søte, bær er som regel søte, men gjerne mindre søte enn grønnsaker. Ingen regler uten unntak ;) For å si det sånn, det kan vanskelig forsvares at tomat skal være en større partystopper enn brokkoli ;)
... når man snakker om sukkerfordeling eller klassifisering av planten.
Det er vel Loren Cordain/Robb Wolf som anbefalte personer med autoimmune tilstander å utelate planter fra søtvierfamilien i kosten. Dette kommer fra den autoimmune varianten av paleo-kostholdet. Jeg har ingen erfaring med det selv eller mer om teorien bak det. Mulig søtvierfamilien utelates fordi den er en relativt ny del av kostholdet alene...
og det er ikke umulig at hun kan ha rett i det. men jmf trådstarter har det ikke noe betydning som partystopper. da må isåfall brokkoli og være det :) tomat inneholder endel lykopen som muligens har flere positive effekter på helsa. vi må vell uansett vente noen år før man vet hva de ulike stoffene i tomaten gjør av både positive og negative ting :)
Samme hva teorien sier så har tomat vært en kjent partystopper så lenge jeg har vært medlem her. Dvs siden 2004... Massevis av eksempler på at ved å kutte ut tomater har man kommet over platåene.
Trodde mange mente at det kunne komme av frøen i tomaten som kunne utgjøre platået. Men dette er off-topic. Som nevnt bare ett forslag for noe som kunne hjelpe :) Slik mange tipser om sukkerfri brus o.l.
Men som sagt, jeg har ikke vært plaget med det. Både potet og gulrøtter osv kan spises om man bare passer på mengden
Vann er uansett den beste tørstedrikken, men f.eks noen agurkskiver i eller sitronskiver i en vannkaraffel over natta smaker det veldig godt og :) Jeg greier ikke helt å se hvordan frøene i tomaten kan utgjøre et platå da de passerer rett gjennom deg ufordøyd med mindre du går inn for å tygge dem, men selv da passerer det meste ut igjen og utgjør ikke en kilde til næring i særlig grad.
Men vannet forsvinner, blir ikke på et platå i månedsvis, dersom det er på grunn av salt i lettbrus. Ikke om du samtidig har gått flere kilo med fett.
Vann, selvfølgelig best. Bare viser til råd som er gitt tidligere på lavkarbo.no. Kort fortalt, noen ganger vil ikke kroppen la det løsne. Noen ganger vil det å endre kosten, og på den måten variere korstholet få det til å løsne. Senka ovenfor hær vet vel alt om å plages med platå. Og kan, så vidt jeg kan forstå av tidligere poster, skrive under på at et platå er vanskelig å overkomme.
For meg går det sakte etter at jeg nådde 90-tallet. Men basert på månedre så har jeg gått ned kilo og cm. Så satser på at min kost fungerer for meg. Det inkluderer lettbrus nu og da (ikke tørstedrikk) og det inkluderer frukt, også epler og gulrøtter o.l.
Igjen basert på tidligere råd, jeg har ikke noe konkret oppskrift på platå problematikken. Men vil understreke at mengen kh ikke er ensbetydende med hvordan folk reagerer på maten. DA ville det jo si det samme som at jo nærmerer 0kh folk er, jo forterer går de ned. Har ei venninne som har brent seg på det flere ganger. Det vill jo også bety at moderat lavkarbo ikke fungerer for vektnedgang, med mindre det også passes på kalorier. Det stemmer i hvert fal ikke med manges oppfatning.
Ps: vann med sitron syns jeg smaker hel for j**lig. Takke seg til rent vann :)
Vannretensjon er vell ofte hovedproblematikken og\eller høyt kaloriinntak, her vil totalt karboinntak, proteininntak (til en mindre grad) og saltinntak ha mye å si. For de med noe redusert lymfedrenasje kan man gå ned ganske heftig i vekt ved å trene mer (gjelder ekstremt overvektige somregel) siden vannet "slipper". Grunnet ASP og god insulinfølsomhet vil det ikke alltid ha noe å si hvorvidt man spiser strikt eller moderat lavkarbo heller. Studier på ketose viser at metthetsfølelsen er svært variabel. Det samme gjelder studier på trening hvor noen spontant føler seg mer mette når de trener og ubevisst spiser mindre, mens andre overkompenserer og spiser mer.
Jeg jobber med sykelig overvektige og har så langt aldri opplevd at de ikke greier å gå ned mye i vekt ved å se på de ovennenvte faktorene og handle deretter :) Jeg tror for mange legger for mye småting i platåproblemet og ser for lite på det store bildet, for all del, det kan hende tomat kan ha litt å si, men da er det like sannsynlig at brokkoli kan ha noe å si for andre eller at meierismør har noe å si (ulik mettehet fra ulike fettsyrer og melkefett har en uvanlig sammensetning). Salt fra meierismør kan nok være en årsak hos enkelte og.
Du påpeker noe svært viktig og som jeg påpeker til de jeg følger opp: Midjemålet og andre kroppsmål er langt viktigere enn badevekta. Midjemålet sier mye mer om helsa de, utseendet ditt osv enn badevekta. Om du trener kan du gå opp i muskelmasse samtidig som du mister fett. Badevekta kan gå feil vei, men midja kan ha gått ned betraktelig :) Jeg synes generelt at BMI, badevekta etc tar alt for mye plass i slankedebatten!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.