Nå har jeg ombestemt meg, og skal ikke gå på Grete Roede kurs alikevel. Jeg har vært veldig frustrert på matfronten det siste året, å føler meg helt forvirra. Jeg har lagt på meg ca 15 kg på ca 1.5 år. Har vært flink til å trene, men hatt disse søt hungerne jeg har snakket om. Har vel i realiteten lagt på meg av overspising i perioder av søtsaker. Det har vel egentlig ikke noe med lavkarbo å gjøre. Jeg tror fortsatt at moderat lavkarbo er best for vekt nedgang og for å holde vekta. Å jeg skal innrømme at jeg sikkert kunne fått søthunger om jeg har hatt et vanlig kosthold også. Jeg føler meg faktisk veldig bra på et lavkarbo kosthold på rundt ca 50 - 100 karber, også når jeg trener. Jeg vet også at det er rom for utskeielser på et moderat lavkarbo kosthold også. Så nå har jeg nok en gang bestemt meg for å leve på et lavkarbo kosthold. Ha det som en livs stil livet ut, men moderat lavkarbo. Så det er rom for flere matvare grupper, mere ala Fedon Lindberg. For å få fart på slankingen velger jeg å gå 14 dager på psmf kuren, så gå over til moderat lavkarbo, og trening. Jeg vet psmf kuren er usunn i lengden så er bare for å få en kick start. Så skal jeg heretter være obs på søthungeren og prøv å finne noen søte lavkarbo alternativer isdedet. Jeg forstår hvis dere syns jeg er vaglete, men har vært forvirret på matfronten en god stund nå. Men nå skal jeg skjerpe meg og leve sunt på moderat lavkarbo igjen, for jeg har jo merket at når jeg følger moderat lavkarbo har kroppen min det best og jeg føler meg mest vel. Å det er lettere å gå ned med lavkarbo og holde vekta. Det er faktisk mye mat en kan spise når en er på ferie å ute på restaurang også hvis en bare ser alternativene. Å det er jo lov en skjelden gang å skjeie ut også. En kan spise mere mat på lavkarbo kosthold også, å hele tiden slippe å tenke på å rekne kcal. Så nå håper jeg dette blir bra. Jeg er faktisk motivert nå.:)
Høres ut som om du har kommet til en fornuftig konklusjon.
Men du, kan du være så snill å skrive det når du mener det og ikke d? Dette er et forum, vi har ikke plassmangel eller betaler for hver bokstav. SMS-språk på forum er litt slitsomt å lese.
Ja syns jeg har kommet frem til en fornuftig konklusjon. :)
Skal prøve å skrive det heretter, men er så vant med sms at det er lett å skrive det. Er trønder også, så det kan snike seg inn et trøndersk ord her å der. :)
Takk. Jeg vet det er lavkarbo som er riktig jeg å. Ser det på kroppen også at den på en måte blir strammere når en spiser lavkarbo enn høykarbo når en skal ned i vekt, å bare ved å spise lavkarbo ellerst også. Dette merket jeg spesielt nå når jeg gikk ned noen kilo på lavkalori måten, med mere karber. :)
Et tips er å notere ned hva du spiste/gjor i forkant av søtsug-"anfall". Var det for lenge siden siste måltid? Var det for mye raske karbohydrater, evt for lite fett?
Reaktiv hypoglykemi kan gi søtsug (og tretthet), om man har fått i seg for mye karb, og har et litt "hoppende" blodsukker.
Fint å lese at du gir lavkarbo en ny sjanse etter å ha sett hvordan du fungerer på lavkalori. Egenerfaring er gjerne det som må til.
Jeg lever fint med lavkarbo i bunn og kan gjerne spise litt kake ved spesielle anledninger. Blir det for ofte går jeg litt opp. Mørk sjokolade (minst 70% kakao) og kakao med krem (mine favoritter) og litt kos innimellom går uten at jeg legger på meg nevneverdig. Skal jeg ned må jeg holde meg unna melkeprodukter og sjokoladen over tid. Kornprodukter, ris og poteter er uaktuelt for meg da. Rotgrønnsaker ellers spiser jeg også av og til når jeg bare vedlikeholder. Man må vel lære seg selv å kjenne og så ta valg utifra hvordan man vil ha det på kort og lang sikt.
Hei. Glad for å ha deg "på laget" ;)
Dersom du ønsker en "retning" å følge innenfor moderat lavkarbo som jeg tror selv ikke statens ernæringseksperter vil ha større innsigelser i mot (unntatt energifordelingen) så bør du se på Primal Blueprint.
Kort sagt:
"0"-150g karbohydrater (Null er ikke bokstavelig, fordi her skal man spise grønnsaker),
rent kjøtt/fisk/fugl/skjell/egg (eller mat du lager selv på rene råvarer)
grønnsaker i lange baner, nøtter og frukt imoderasjon
ikke korn, sukker eller kunstige tilsetningsstoffer, mais i større mengder eller erteplanter(bønner/linser) i større mengder
ikke ris/potet/pasta/bønner etc som en del av dagligkostholdet
ikke industrielle oljer (men olivenolje og enkelte høykvalitetsoljer i moderate mengder)
melkeprodukter om man tåler det
en målsetning om 80/20 - dvs at man skal forsøke å følge den smale sti, men man skal ikke denge seg selv opp om man ikke klarer det hele tiden. Grunnleggeren sier at han stort sett hver dag enten har et par ruter mørk sjokolade eller et glass rødvin.
Om du er interessert står det mye mer på Marks Daily Apple. :) Der finnes det også et hav av dokumentasjon på hvorfor han anbefaler dette kostholdet (som tar utgangspunkt i hva jeger/sankere ville ha spist om de hadde tilgang til supermarked og internett).
Takk for info! Jeg ligger nok ganske tett opptil dette, og når jeg er ferdig med "stressprosjektet" mitt (les avslutte en doktorgrad), skal jeg hente mer informasjon om dette og rendyrke det mer. Jeg har enda 6 kg for mye, og selv om jeg er veldig flink med kostholdet og ganske flink med trening, så ser det ikke ut til å hjelpe. Har ikke vekt nå, men magen er like stor. Jeg tror nok at stress er synderen her, men lite jeg kan gjøre med det nå. Så forsøker bare å leve best mulig i denne perioden, så slipper det nok etterhvert. Leverer i april/mai.
Og lykke til til deg Kari Marita! Ikke lett dette her, å finne en vei som fungerer;)
noen sier de blir mer søtsugne av å ligge for høyt på karbo-inntaket, altså at de blir det når de er ute av ketosen, så kanskje max 50 eller det som passer deg i så måte, er lurt å legge seg på, mer enn opptil 100gram??? uansett håper jeg du finner ut hva som forårsaker søtsug, om det er for lenge siden du har spist, om det er mangelfullt det du har spist m.h.t. protein og fett, om du har væske- eller søvnmangel, krom-mangel eller annen småstoff-mangel, eller andre ting som jeg ikke kjenner til av mulige årsaker. Smaken av søtt er en av alle smakene vi trenger akkurat som salt, surt og bittert, så det gjelder å finne lure former for det med søtsmak. Mangler du sink gir mat mindre smaksopplevelse og en trenger sterkere smak for å glede seg over smaken. Om man smaker etter er det mye som smaker søtt egentlig. Litt salt fremhever søtsmaken i mye mat synes jeg. Om det er behov for mer intens søtsmak går det an å velge å søte te med kalorifri søtning og drikke det f.eks og spise lavkarbo-bær med sukrin på.
Høres veldig fornuftig ut. Jeg går også på Fedon og er fornøyd med det.
Er bare på min tredje dag så om det gjør noe med vekta, vet jeg ikke enda.
Slipper iallefall blodsukkersvingninger :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.