Nå har jeg levd lavkarbo siden litt før nyttår, og jeg har ikke gått ned et gram. Jeg har vel heller gått opp, i den forstand at jeg har gått ned i vannvekt og erstattet det med fett (er jeg hvertfall ganske sikker på).
Jeg er ganske sikker på at jeg ligger i kcal-underskudd, så da gjenstår det vel å kutte ut visse varer, før jeg gir opp hele lavkarboen.
Spørsmålet da er, hva skal jeg kutte ut! Bør jeg kutte en ting om gangen, eller flere på en gang?
Jeg elsker ost, fløte og cottage cheese. Spiser cc med fløte til kvelds omtrent daglig. Det er min kos og erstatning for sjokolade, boller, brødskiver... Ja alt det jeg elsket med mitt mindre sunne kosthold.
Bør jeg kutte alt av meieriprodukter på en gang, eller bør jeg starte med feks fløte? Og hva med nøtter og frø? Kan det være partystopper?
Har også lest at noen må kutte ut brokkoli og blomkål.. Det spiser jeg også masse av. Bør jeg kutte ut det?
Jeg ville gått inn i atkins-delen av forumet og sett på atkins induksjon og kjørt det strikt i en uke eller to. Det har mange hatt suksess med her inne etter anbefaling fra Nille, derav kallenavnet Nille-uke :)
Da renser du bort uvaner og får bedre kontroll på inntaket
Hvorfor har du med kcal i beregninga? Lavkarbo er ikke lavkalori, og om du spiser for lite vil ikke kroppen din tillate å gi slipp på det du har ekstra. Det er ikke veldig mange som må ta hensyn til kcal for å regulere vekta på lavkarbo, problemet er bare at mange av de som gjør det også skriker høyt om nødvendigheten av det ;) Så det kan rett og slett være at du spiser for lite.
Og Carisma har et veldig bra råd, Atkins-induksjonen er fin!
Nja, derom har vel de lærde begynt å strides, men det var ikke det jeg sa. Poenget er om du har stålkontroll på absolutt alt som foregår i kroppen og hva energien går til og ikke, og ikke minst når? Har du lest linken?
Kalorier er forøvrig en tullete måleenhet siden vi ikke er forbrenningsovner...
Nå er det ikke dette tråden handler om, men det jeg stilte spørsmål om i åpningsinnlegget. Men siden jeg er godt over gjennomsnittet interressert i biologi og kjemi, så hadde jeg satt stor pris på en link til det du sier om at de lærdestrides om at energi kan fordufte :) det strider veldig imot det professorene lærte oss på biologistudie på UiO.
Nye oppdagelser skjer (heldigvis) hver dag. Det har vært noen saker i det siste, etter denne generatoren i Sveits ble tatt i bruk, om energi er og oppfører seg som det vi alltid har forutsatt. Det er forsåvidt irrelevant i denne diskusjonen, men siden du var så bastant følte jeg der var på sin plass å nevne. Så fikk jo du nevnt at du har gått på universitetet i tilfelle det skulle skremme oss (meg)til taushet? ;)
Poenget her er uansett at du må sette deg inn i hva som faktisk skjer med kroppen på et lavkarbokosthold i forhold til et karborikt kosthold og spise riktig i forhold til det. Og når det ikke virker, DA kan du begynne å se på energikilder. I den grad du klarer å holde styr på hva som går med hvor....
Lykkeliten du har så klart rett i at energi ikke forsvinner. Du kan ikke spise mer enn det du forbrenner, om du vil ned i vekt. Det vet heeeelt sikkert Carisma også, selv i sin kverulatoriske party mood.
Det andre poenget er vel at man ikke kan vite akkurat hvor mye man forbrenner, ved å bare bruke en standard formula også varierer det heeeelt sikkert fra dag til dag, helsesituasjon til helsesituasjon osv osv.
Jeg spurte etter link fordi jeg er genuint interressert... Jeg tar ikke ting for god fisk fordi noen på et forum sier at deg er sånn...det hadde vært ganske revolusjonerende om det viste seg at energi kan forsvinne :) hadde nok heller ikke ært vanskelig å finne noen link om det hadde vært sånn.
Jeg har ligget mye høyere i kcal-inntak enn det jeg gjør nå. I begynnelsen spiste jeg kun etter karbonivå og metthetsfølelsen, og ikk ned 1,5kg(vann regne jeg med) den første uken, før jeg la på meg igjen... Fortsatte noen uker uten å gå ned. Har siden senket kcalnivået gradvis uten å gå ned. Har mistet motivasjonen og inspirasjonen og gidder ikke lengre å være redd for å spise for mye grønnsaker, og jeg spiser masse cottage cheese.
Er det så rart at jeg lurer på om meieriproduktene kan hindre vektnedgang, når jeg lese om det stadig vekk? Men når jeg skal finne ut av hva det kan være, bør jeg kutte ut en og en ting, eller ta alt av meieriprodukter på en gang? Etter å ha lest på Atkins så bør man ikke spise cottage cheese i de hele tatt... Er det kjent at det kan være en partystopper?
Meieriprodukter KAN være en stopper. Men i det store bildet er det ingenting å tenke på! Av og til fordi at de er næringstette og av og til fordi at folk ikke klarer å bryte ned melkeproteinene, eller noe i den duren.
Ikke noe å tenke på, før du har stått stille leeeeengeeeee og vel. Sjøl har jeg ikke en eneste partystopper når det kommer til matvarer. Her er det ekstremt fysisk stress, sykdom eller næringsoverskudd som får det til å stå stille.
Meeen, hvis du skal tenke på det så er sikkert fløte et greit sted å starte. Også er det kanskje lettere å kutte ut nøtter og frø, enn det er å kutte ut ost og sånt? Også kan du jo gå en tur i ny og ne. Puste rolig og ikke stresse med nedgangen. Har du ikke gått ned noe i cm heller forresten? Blomkål og brokkoli har jeg aldri hørt om at kan stoppe ting..
En ting med cottage cheese er at mange får ekstremt mye kviser av det. Så er man plaget av kviser kan det være kjekt å kutte dem ut.
:confused: så det er helt greit å bruke en velkjent hersketeknikk som å namedroppe utdanning og tittel, men om man reagerer på det er man ekkel?
Jeg kan helt sikkert finne den artikkelen, men nå sitter jeg på ipadden og den er ikke brukanes til særlig mye mer enn å spille wordfeud på, så jeg må vente til jeg er på en normal maskin evt. Forøvrig linket jeg jo til en seriøs blogg lenger oppe, hvor det hvertfall står noe om hvordan energi kan innta andre former enn det man forventer.
For å svare på det opprinnelige spørsmålet; jeg hadde platå i mange måneder. Har klart å finne ut at frø, nøtter og kunstig søtning (pepsi max er helt uaktuelt for meg nå:( ) stopper vektnedgangen min. Greit å kutte en ting av gangen for å se hva du kan reagere på. Jeg passer også på kcal, rett og slett fordi jeg på et tidspunkt spise helt som jeg skulle, men vekta var stillestående inntil jeg kuttet ned kcal-inntaket med rundt 20%. Alle er forskjellige, her er ingen fasit. Lykke til! :)
Jeg tilføyer mitt eksempel på det motsatte: Etter et års platå fant jeg ut at å øke kcal-inntaket var det som skulle til. :cool: Økte med 300-400 kcal i dagsinntaket, og da begynte vekta å gå nedover igjen. Det er nok forskjellige "trylleformler" for forskjellige kropper! (Dette etter at alle tenkelige andre innsnevringer av kostholdet var grundig testet - inkludert å skippe alt av meieriprodukter, som altså ikke var det riktige tiltaket - for meg.)
Det er fullt mulig at nedgang stopper opp pga for lite næring, men i de fleste tilfeller er det noe som vil skje etter en stund på lavt inntak, ikke fra første dag som kroppen merker den får mindre næring enn den trenger.
Jeg spiser cottage cheese, gresk yoghurt og bringebær med litt Atkins Day Break musli over til frokost hver dag. Vekta sto stille i månedsvis, til jeg byttet ut halvparten av cottage cheese og yoghurt med cocos creme/melk. Etter det har vekta stadig gått nedover.
Hmm... Interresant:) hadde du gått ned noe og så stoppet det opp, eller gikk du ikke ned i det hele tatt før du byttet ut?
Hvordan smaker det med kokosmelk til?
Jeg vil tro kroppen har en kapasitet for energiinntak slik at ved veldig høyt inntak over kort tid vil kroppen kaste mer enn når kroppen er i underskudd. Spiser jeg 3000kcal i et måltid går jeg nok ikke ned, men det er neimen ikke sikker jeg går like mye som hvis jeg fordelte disse over flere måltider. Hva tror du?
Hvis du var mett hele tiden, ville du alikevel spist?
Hvis du var sulten selv rett etter middag, ville du klart (selv over tid) å motstå kroppens tydelige oppfordring om å spise mer?
Den siste er det som skjer om du bytter ut alle måltider med sukker. Insulinet vil gjøre at du aldri blir fornøyd...
Den første er der du er raka for karber. Selv med 4ss olivenolje i salaten vil du gå rundt med kaloriunderskudd og gå ned i vekt, mens du er mett. Er du sulten så gjør du det enten feil (for lite vann, fett, grønnsaker eller for mye proteiner) eller så er du forskjellig på genetisk/bakteriellt nivå som gjør at trikset ikke funker. En av de er mer sannsynlig enn det andre.
Hva er det med den cottage cheesen som er som underlig da? den er vel ikke tillatt på atkins første fase heller, av en eller annen grunn? hvordan oppfører ferskost seg annerledes enn vanlig?
fant et svar og det var at cc inneholder karbo
Ja, cottage cheese inneholder mye mere laktose. Ved fremstilling av fast hvitost, så skilles mysen( melkesukkeret, laktosen) for det meste ut, man står igjen med ostemasse og myse, sistnevnte er det man koker inn til brunost.
Noen reagerer mere på melkesukker ved høyere insulinutskillelse/blodsukker.
Men jeg trodde det egentlig var vanlig gul ost som var kjent for å være partystopper?
Var det ellers sånn at synrede melkeprodukter er mindre sansynlig å være partystopper?
Nå er jeg plutselig 0,4 kg ned.... Hva jeg har gjort er å drikke mere vann, etter tips her inne...3-4 l de siste to dagene. Hvorfor går jeg ned av å drikke vann?
Er det da sansynlig at det bare er vann jeg har mistet, eller kan det være fett?
Alt kan være partystopper;) Drikker du en liter fløte om dagen og sitter stille kan den og være partystopper. Sikkert om du spiser 1/2kg kokosfett om dagen også.
Regn på hva du spiser, hvor mye energi, hvor kommer karbene i fra( de skal først og fremst komme fra grønnsaker) osv. Jeg ville i hvertfall sjekke det før jeg begynte å kutte ut matvarer som ost, fløte osv. Mulig du bare faktisk får i deg veldig mye energi uten at du tenker over det.
Jeg får karber fra grønnsaker, fløte/kokosmelk/melk og cottage cheese (noen ganger nøtter og frø, og en skjeldent gang sukkerfri sjokolade) Jeg har skjønt at jeg bør være gjerrig på nøtter og frø, og ikke blande fløte og cottage cheese, men jeg "nekter" å telle og veie grønnsaker...er det dumt?
Men har du noen tanker om hvorfor jeg plutselig har gått ned 0,4 kg?
Melkevarer havner i en særstilling for en del av oss - både på grunn av intoleranser, men også på grunn av at laktosen fungerer "høy GI" i kroppen. DVS at den gir en sterkere insulinvirkning enn antallet karbohydrater skulle tilsi. Dersom man tilhører dem som reagerer på denne måten så er det å finne melkevarer med lite laktose som er tingen. Ost vil da være greit, men ikke melk osv. www.melk.no/helse-og-livsstil/laktoseintoleranse/laktoseinnhold-i-ulike-meieriprodukter/
At du går ned ved bruk av mer vann kan være
vann er viktig i mange av kroppens prosesser. For lite vann - ting fungerer ikke som det skal, og også forbrenningen kan reduseres.
vann fortrenger en del (unødvendig) mat/drikke. Det er relativt vanlig for mange at tørste maskeres som sult.... Jeg har en mann med veldig liten drikkerefleks. Han kompenserer med saftig frukt. Heldigvis så er han en av dem som tåler å spise mye frukt.... Hadde han ikke vært det så hadde han hatt 10-20 kg mer på kroppen.
Tror du det er fett, eller vannvekt jeg har mistet da? Takk for link, skal se på den?
Vet du hvordan jeg finner ut om jeg er intollerant? Hadde jeg merket det selv da? Unnskyld at jeg spør så mye, jeg klarer sikkert å finne det ut selv hvis du ikke vil svare :) med underskudd så vil jeg vel gå ned selv om jeg reagerer på laktosein med økt insulinutskillelse? Ligger alltid under 2000 kcal, og som regel rundt 14-1500 kcal.
Nei, laktosefritt betyr at produktet er tilsatt laktase, noe mennesker med laktoseintoleranse ikke produserer nok av selv. Laktase er det som gjør at kroppen klarer å fordøye laktosen. Egentlig litt misvisende navn, laktosefritt. Det er like mye karber.
Jeg tør ikke spå hva det er du har sluppet. Sånn erfaringsvis går vann først og så fettet - i rykk og napp.
Intoleranse kan være vanskelig å finne om man ikke har store problemer. Det varierer veldig fra person til person. Jeg regner meg selv som å ha svak fordøyelse ovenfor melk. Det vet jeg fordi at om jeg får i meg mye melk på kort tid så blir jeg fisefull (unnskyld!), får etter hvert diare om jeg da fortsetter med melka - og jeg går ikke ned en tøddel. Om jeg holder meg til ost og smør og litt melk i saus og sånn, så går det bra. Venninna mi er kjempeintolerant og får kraftige magekramper og diare av kun bittelitt ost i maten.
Nei, det er ikke sånn at et "underskudd" automatisk fører til nedgang. Kroppen vår er så finurlig at den har MANGE mekanismer for å spare på kaloriene om den har en liten mistanke om at du sulter den. Kroppen kan reagere med å gjøre deg trøttere og slappere (da sitter du mer i ro og sparer på den måten kalorier), eller den kan f.eks senke kroppstemperaturen din littegranne. Av den grunn kan det hende at vekta både stopper opp og til og med går oppover om man spiser for lite. Så i bunn og grunn kan det hende at kroppen din vil slippe vekt på 2000 eller 1800kcal, men tviholde på den på 1700 eller 1500...
Så det du må gjøre er å spise nok - og spise mat som gir kroppen de næringsstoffene den trenger. (Rene proteinkilder, masse grønnsaker, litt melkeprodukter om det går bra for din kropp, kanskje litt bær/frukt og litt nøtter - ikke tullekalorier ;) ) Da er det størst sjanse for å gå ned, og beholde vekttapet. Spesielt om du finner et aktivitetsnivå som passer deg i tillegg.
Om magesyren kommer over 2-2,5 er ikke lengre magen i stand til å spalte protein,polypeptider havner i tarmene og skaper problemer.
opptak av en hel rekke ting blir også kraftig redusert eller mangelfull blant annet mineraler, jern og b12.
Sure oppstøt er også vanlig.
Salt er løsningen,magen er helt avhengig av salt for å lage magesyre og for dem som følger våre helsemyndigheters råd blir det ofte for lite.
Når jeg sier salt så snakker jeg om full spekter salt ikke raffiner salt.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.