Jeg er en ernæringsinteressert jente som har lest/leser mye om lavkarbo. Har prøvd to-tre ganger i to-tre uker hver av gangene (ja, altfor kort tid!), men jeg synes det blir kjedelig etter hvert. Jeg savner ikke godteri, boller eller kaker, men små, hverdagslige ting som for eksempel havregrøt til frokost.
Jeg har aldri vært noe glad i fettrik mat som fløte, rømme, ost, majones, sauser, smør, osv. Det er derfor ikke noe alternativ for meg å spise fløtegrøt eller mandelgrøt (har prøvd det siste). Noen lurer kanskje på hvorfor jeg da vurderer å gi meg i kast med et kosthold som gjerne består av en rekke matvarer jeg ikke liker, men jeg tenker da å legge meg på en litt annen linje bestående av masse grønnsaker (selvsagt), proteinrike matvarer (kjøtt, cottage cheese, egg, osv), og fett fra nøtter, oliven- og rapsolje, fet fisk ol. Men havregrøten (eller noe lignende) klarer jeg meg foreløpig ikke uten.
Spørsmålet mitt er da som følger: Er det noen som har en god oppskrift på lavkarbogrøt? Det ville jeg blitt veldig takknemlig for:) Kan legge til at jeg er sunn, frisk, slank og treningsglad!
Takk for svar:) Jeg pleier å lage den på vann, og blande med cottage cheese. Bør bruke de store grynene, men pleier å bruke de små, ettersom jeg ikke er noe glad i de store:O Tenker at jeg uansett må koke de store grynene tilsvarende lengre for å få dem så myke som jeg vil ha dem, og da blir det vel uansett liten forskjell på GI? Mente du forresten Fedon, Carisma? I så fall er jeg enig i at han har en filosofi jeg liker og tror jeg vil trives med. Han er ikke så streng på karbohydrater eller så "fettfrelst" som Dahlqvist & co.
Om du koker de store lenge nok (5 min?) merker du ikke noe til dem i grøten. :) Jeg elsker havregrøt! Min er definitivt ikke spesielt lavkarbo, men... Ca. 35 g store gryn og litt sesam-, lin- og solsikkefrø + noen hakkede nøtter + kanskje noen bær + kanskje en halv banan i småbiter, søter med noen dråper stevia vanilje, koker den på en eller annen melk jeg da, på vann klarer jeg den bare ikke. Noen ganger hiver jeg litt kli oppi også, spørs hva jeg har i huset. Nam! Jeg er ikke veldig lavkarbo og tviler på at denne grøten er så usunn akkurat, ikke for meg som slett ikke er insulinsresistent eller overvektig i alle fall. :)
Jeg har lett etter noen oppskrifter på mandelgrøt, men synes de inneholder fryktelig mye fett i forhold til hva jeg ønsker å spise (av typen fløte og smør, som jeg ikke er glad i), så jeg lurer på om noen har en god oppskrift på det?:)
Jeg måtte bare innfinne meg med at grøt og pasta ikke er en del av mitt liv lengere. Men jeg spiser ketogent da. Og selv om jeg nå og da spiser mandelgrøt(på malte mandler), så slår det ikke havregrøt. Så da har jeg bare kutta det ut og spiser heller kyllingsalat, tomatsuppe med kjøttboller osv.
Lager alltid mange porsjoner av alt, slik at jeg bare kan varme opp eller ta frem. Lager sjelden en porsjon kyllingsalat, om det ikke er en rest kylling og salat fra middagen dagen før.
Selv om du gjerne vil ha grøt, kanskje du heller burde tenke på å spise noe annet?
Men på fedoninspirert kosthold går det jo fint med grøt på store havregryn og cottage cheese oppi, veldig godt.
Jeg har kjøpt frokostgrøt fra lavkarbowebshop. Har kjøpt den som heter Butter Pecan, men de har også vanlig type. Synes den minnet om havregrøt, var veldig god, i hvert fall!
Ja, å spise ketogent er nok ikke et alternativ for meg, da ville livet blitt for trist for min del. Selv om det er mye god mat man kan spise, er det ingen ting av det som er mine favoritter. Jeg er tross alt av typen som ofte plukker osten av pizzaen (og ikke omvendt, som mange lavkarbere gjør!) ;) Men takk for svar, Fedon er nok riktigere, ja:)
Jeg spiser havregrøt av store havregryn. Bløter først med vann, har oppi litt salt og sper på med H-melk. Gjerne noen skjeer CC oppi. Hvis du spiser etter Fedon er jo dette helt innenfor. Nå spørs det jo om du skal ned noen kilo, eller vedlikeholde vekten. Hvis du skal ned kan det jo være problematisk, men da er det jo å kutte ut for en periode og samtidig vite at du kan spise det på vedlikeholdet.
Skal nok ikke ned i vekt, mange vil kanskje mene at det motsatte heller er ønskelig;) Jeg leste for øvrig et sted her på forumet at dersom man er slank (jeg har bmi på litt over 19), vil et kosthold rikt på fett heller føre til vektoppgang - noe jeg heller ikke ønsker. Noen som vet om dette medfører riktighet?
Dersom jeg legger om kostholdet er det heller av helsemessige- og trivselsmessige årsaker (magen min er ikke så glad i korn og brød), enn ønsket om å gå ned i vekt:)
Jepp. Lavkarbo er ikke slankekost, men vektregulerende, slik at den som er overvektig gjerne går ned i vekt mens den som er veldig slank (slik du er) kan oppleve å legge på seg noen kg.
Jeg spiser havregrøt innimellom, fordi det er en god avveksling til den andre frokosten (tyrkisk yoghurt med nøtter og bær) og fordi jeg anser havregryn som sunt. Oppskrifta har jeg funnet hos LilaLife. Havregrynene skal legges i bløt sammen med sesamfrø og linfrø, tilsatt litt salt og sitron om kvelden. Jeg lever ikke på streng ketose, men jeg prøver å være litt nøye med å unngå sukker og mel i hverdagen.
Fedon er en av diettene under den store "lavkarb-dietten", som noen tror bare er ketogen diett.
Fedon Lndberg har havregrøt på menyen.
Lykke til...og kos deg med havregrøt, dog med store gryn.
Det er med havregryn som med helkornbrød, mindre usunt og tillatt som et c-tilskudd i løpet av dagen.
Jeg anbefaler deg sterkt å lese den første boka til Fedon Lindberg, da vil du skjønne prinsippene, som ikke er diettprinsipper, men matvareprinsipper generelt.
Brunost kan jeg forstå, er ikke spesielt glad i det. Men havregrøt har vært standard hverdagsfrokost siden barneskolen, så tanken på å oppgi den uten noen fullgod erstatning, er ikke noe hyggelig:/ Ikke ser jeg så mye ernæringsmessig galt med den heller, bortsett fra at den inneholder karbohydrater. Men hvorvidt dette er galt eller ikke avhenger som sagt av kostholdsfilosofi..
Jeg synes du skal fortsette med havregrøten jeg, havre er jo et av de sunnere kornslagene og du kan jo blande med forskjellige frø, bær og frukter som gjør den enda sunnere. :) Jeg spiser havregrøt til frokost eller lunsj flere dager i uka og storkoser meg med det. :D For min del (som slett ikke er ekstrem-lavkarber på noen måte) påvirker den ikke vekta i noen negativ retning i alle fall.
Hehe, si det:) Det er nok bare fordi jeg blir litt forvirret i "jungelen" av lavkarboretninger;) I tillegg er som sagt ikke magen alltid like glad i korn, men det går greit så lenge jeg ikke spiser masse brød og frukt også. Men det gjelder jo tross alt å finne en livsstil man trives med:)
Les deg opp på fedons kost du,sett deg godt inn og prøv i minst 2 måneder før du bestemmer deg for om det funket. Havregrøt med cottage cheese høres kanskje rart ut, men det metter godt og er utrolig godt også.
Hmmm... Hvordan lager du den da? Jeg klarer ikke havregrøt kokt på vann, men må lage den på en eller annen melk. Koker du den på vann og slenger oppi litt cc etterpå da? Hvor mye cc i forhold til ca. 35-40 g gryn da? Sikkert en lur måte å få i seg mer proteiner på, men jeg har problemer med å like cc altså... :wacko:
Fant ut ei lenke til frokostgrøten til Line (LilaLife) var like greit.. Den er ikke detaljert mht mengder osv. Hun har brukt tjukkmjølk i sin, jeg bruker noen ganger det, andre ganger rømme, alt etter hva jeg har i huset. Ikke alltid jeg bruker kokosmel heller. Det er ikke lurt å ha for mye salt i, prøv deg fram, tror 1/4 ts kanskje er nok, jeg slumper litt selv.. Jeg spiser denne grøten 1-2 ganger pr uke.
Hun har for øvrig endel oppskrifter som jeg tror kan passe til den kosten du er ute etter. Dessverre er hun syk nå og har bloggpause, men vi tror og håper hun snart er tilbake.
Lager grøten først og blander i cc etterpå. Til 35-40 g havregryn ville jeg brukt et par spiseskjeer cc. Nå spiser jeg gjerne litt mer til frokost enn det, så det blir tilsvarende mer cc;)
Havre er i prinsippet glutenfritt, og en av de mer skånsomme kornsortene (ved siden av ris). Selv reagerer jeg ganske sterkt på ting med gluten, men tåler fint havre og ris. De som har cøliaki skal ha havre som er dyrket der det aldri har vært dyrket hvete, siden dette kan påvirke havren også.
Om du trives med havregrøt er det vel ingen grunn til å slutte med dette?
Nei, det er vel ikke det sånn sett:) Jeg har ikke glutenallergi (etter det jeg vet), og tror jeg heller jeg reagerer på stivelse når det gjelder korn egentlig. Godt å vite at de fleste ikke ser så mye galt med havregrøt, selv dere på streng (?) lavkarbo!:)
Det er mye stivelse i havre også (det ser man på det høye innholdet av karbohydrater), så sannsynligheten heller nok mer mot gluten. Mange glutenfrie produkter inneholder hvetestivelse - gluten er hveteproteinet, og mange ferdiglavkarboprodukter inneholder endel rent glutenmel. Så godt som ingen stivelse (kh), men altså mye protein (gluten).
Personlig tror jeg man kan trives med mange forskjellige nivåer av karbohydratinntak - har man en god blodsukkerregulering, er slank og aktiv er det ingenting i veien for å spise mer karbohydrater. Men jeg synes man skal være kritisk til kildene - at det er viktig å spise NÆRINGSRIKT uavhengig av sammensetningen forøvrig :)
Har testet ut havregrøt i de siste ukene, og kommet fram til at små havregryn er best for meg. Merkelig nok. :p Det er mulig jeg er litt utålmodig med kokingen, men havregrøt av store gryn gjør meg bare urolig i magen, noe jeg føler for å stilne med mer mat, mens grøt av små havregryn holder meg mett latterlig lenge. Koker det opp på vann med steviadråper, litt salt, kardemomme og kanel. "Pynter" den som risengrynsgrøt, og har en klatt hjemmelagd blåbærjordbærsyltetøy til.
Har aldri hatt noen "tradisjon" for å spise havregrøt, så dette er veldig nytt og spennende for meg. :p
Du vet at det finnes havremel også? Du kan jo teste det - eventuelt blande med de små grynene og se hvordan det virker om du har mer eksperimenteringslyst, :D
Haha, glemmer jo nesten at det finnes noe som heter mel. Men blir ikke det babygrøt da? :p Enn så lenge kommer jeg godt overens med små havregryn. Vekta rører seg ikke i noen retning uansett, så da kan jeg like gjerne leke meg litt. :D Så, skal ta en titt på havremel når jeg drar hjem en tur til påske, hvor det sikkert ligger noe på lager.
Jeg har prøvd havremelsgrøt, tror jeg må bruke resten av posen til å bake noe av , for å si det slik...:o
Ziltoidia-helt enig med deg,glad for å se det ikke bare er meg som liker de små best.. når jeg -en sjelden gang- spiser havregrøt bruker jeg de små-eeeelsker det og er mett rett og slett latterlig lenge, som deg. Kokte med kokosmelk en gang, veldig godt men en smule mye kcal for min del, koker nesten alltid på vann, har i litt salt og litt søtt og smørøyet naminam:D
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.