< Tilbake til oversikten

DN: Advarer mot proteinrike dietter

#1

Kanutten sa for siden:

Professor undrer seg over manglende forskning på forgiftning som følge av høyt proteininntak.

Her kan du lese mer.


#2

Camomilla sa for siden:

Avslutningsavsnittet i artikkelen sier vel det meste om artikkelforfatterens standpunkt:

Artikkelen er egentlig god - den peker på prosesser i kroppen som avgjort har noe å si for helsen vår. Jeg synes også det er betimelig å stille spørsmålstegn ved hvorvidt store mengder protein ut over det kroppen faktisk har bruk for er heldig i lengden (jfr. psmf-dietter og lignende). Men når hun drar det dithen at lavkarbo er et gigantisk eksperiment med folkehelsen, så detter jeg av altså! Ren mat av næringstette og vitaminrike råvarer kan da umulig klassifiseres som et "eksperiment". Og jeg har enda til gode å se forskningsrapporten som stadfester at korn inneholder noe som helst essensielt for kroppen. Bah!


#3

nellie sa for siden:

Da må fitnessbølgen være nærmest selvmord..


#4

gamlebyen sa for siden:

Dette er et oppgulp av en artikkel på forskning.no som er rundt et halvt år gammel.

Og for å sitere herr Vegard Lysne på forumet til fitnessbloggen (klipp og lim):

"
[INDENT]Når vi fordøyer protein, blir aminosyrene i proteinet spaltet i fordøyelsen og kommer ut som ammoniakk i den andre enden.[/INDENT]
Nei, dette skjer når overskuddsprotein blir oksidert for å brukes som energi. Skulle tro en professor innen et slikt fag hadde litt snøring på hvordan fordøyelsen av protein fungerer.
[INDENT]Ammoniakk er en gift – det er jo ingen nyhet. Det er velkjent at både akvariefisk og oppdrettsfisk blir forgiftet hvis det er for mye ammoniakk i vannet. Og dersom det oppstår for mye ammoniakkgass i et fjøs, blir dyrene evakuert umiddelbart, sier hun til Forskning.no i dag.[/INDENT]
Dette er jo totalt irrelevant for hva som skjer i kroppen. Hvis vi oppholder oss på steder med 100% luftfuktighet (altså i vann) så drukner vi, skal vi avstå fra å drikke vann av den grunn?
[INDENT]Ernæringsprofessoren synes det er underlig at det er forsket så lite på ekstremt høyt inntak av protein, spesielt i disse tider hvor selvoppnevnte kostholdseksperter forsøker å få hele befolkningen over på lavkarbo- og høyproteinkosthold.[/INDENT]
Poeng Krogdahl.
[INDENT]Hun minner om at det innen behandling av både dyr og mennesker med lever- og nyreskader må avgifting til ved hjelp av lavproteindiett for å fjerne giftig ammoniakk.[/INDENT]
Nyre ja, lever NEI. Man bruker ikke lavproteindietter ved leverskade. Det vil si, man begrenser proteininntaket, men det er ingen holdepunkter for å redusere det til under 1,5g/kg, så dette er ikke lenger praksis.
[INDENT]Lavkarbobølgen et storstilt medisinsk eksperiment med folkehelsa. Ingen vet hva følgene blir om tjue år, mener hun.[/INDENT]
Lavkarbokosthold har svært liten relevans til proteinforgiftning. Man burde sette som forutsetning at man visst hva det man snakker om dreier seg om.
[INDENT]Ernæringsprofessoren er også opptatt av at proteiner er mer enn kjøtt. Fisk er selvsagt et bra alternativ, men også planter inneholder proteiner – især bønner og linser. Egg, melk og grovt korn har også høyt innhold av aminosyrer (proteiner) som utfyller hverandre.[/INDENT]
Poeng Krogdahl."


#5

Camomilla sa for siden:

Godt poeng! Men hvordan kvitter kroppen seg med amoniakkavfall etter overskuddsproteinet (sett bort fra om det spaltes eller oksideres)? Er det da slik at ammoniakk produsert av kroppen selv er uproblematisk? Vet man det?

Jeg må bare spørre, siden jeg selv satt med inntrykk av at hun pekte på noe interessant jeg har lest lite om tidligere.


#6

gilbertine sa for siden:

Hovedsaklig gjennom nyrene (og da urin).


#7

Ziltoidia sa for siden:

Stusser litt på den artikkelen altså. Jevnt over virker den forsåvidt holdbar, men det virker ikke som om de har særlig god greie på lavkarbo. Klart... man KAN spise mye proteiner på lavkarbo, men det er jo ikke per definisjon en høyproteindiett. Jeg er i full lavkarbosving for tiden, og har i dag spist 150-160g kalkunkjøtt og 2 speilegg. Oooohfarligfarlig!!

En annen ting er jo at de ikke ser ut til å skille mellom proteiner og dyreproteiner. For det spiller da en vesentlig rolle?


#8

Nille sa for siden:

Denne gamle om igjen.... Akk ja. Jeg har vel blitt så gammel nå at alt virker som gammelt oppgulp :p


#9

sylwester sa for siden:

Advarer ikke vi også mot proteinrike dietter?

En annen ting. Det med 1g protein per kilo kroppsvekt kan vel strengt tatt ikke være gjeldende for idrettsutøvere som forbuker 5000+ kcal om dagen?


#10

Vegard L sa for siden:

Nå er det heller ikke anbefalingene til denne delen av populasjonen ;)

Proteinbehovet er uansett ikke så høyt som mange liker å tro, uansett om man trener eller ikke.


#11

sonim sa for siden:

Psmf er ikke farlig i seg selv. Like farlig som vann egentlig. Begge deler er dog livsfarlig om man overdriver lengde og mengde. Du vil dessverre alltid finne de som leser bibelen som fanden, er man en sånn type og attpåtil født med mye initiativ og vilje, men null vurderingsevne, ja da er ting farlig.
Normalt regulerte mennesker dauer ikke av høyere proteindoser en periode, i så fall har vi en befolkning i fitnessmiljøet som straks bør falle om og enten dø eller bli livsvarig syke og dernest dø av "sunnhet".
Nei, da er det mue bedre å være overvektig og leve lengre enn disse fitnessfolk som mishandler kroppen sin med psmf, proteintilskudd og hard vekttrening som ødelegger skjelett og senefester ;-)


#12

Kula sa for siden:

Hvis man ser det på den måten, er det jo ikke noe som helst som er farlig i seg selv.


#13

Vibeke-67 sa for siden:

Ja, så lenge du har en overvektig og frisk kropp...
Jeg hadde en overvektig og syk kropp, nå har jeg en normalvektig og frisk kropp.
Jeg vet det er på siden av diskusjonen, men man kan liksom ikke sette dette opp mot hverandre. Og jeg er ikke så ikker på at fitnessfolk= mishandlet og syk kropp, det er sikkert variasjoner der og?


#14

TrillTrall sa for siden:

Her tror jeg du misset ironien...


#15

Vibeke-67 sa for siden:

I så fall ikke første gangen....:rolleyes:


#16

Lillemy71 sa for siden:

Ja det er farlig og leve, man kan rett og slett dø av det..... :p

Går den veien høna sparker med oss alle, enten vi vill det eller ei. Og når det skjer, tja si det, er ingen som kan forutsi det gitt. Det som forundrer meg er fanatismen rundt kosthold som har tatt totalt over, enten man sverger til høykarbo, lavkarbo, potetkurer, ananaskurer eller sultekurer. Og pressen er flink, med hjelp fra mer eller mindre selvutnevnte eksperter, til å hause dette opp og skremme folk. For svært mange er ikke kritiske og tar alt som kommer i media fra en eller annen ernæringsfysiolog for god fisk.

Måtehold og moderasjon, gode, reine råvarer uten masse tilsatt dritt er nøkkelen for at jeg har det bra. Kommer nok aldri til å bli proteinforgiftet for så mye klarer jeg ikke å trøkke i meg og ja, jeg har prøvd psmf (urk :eek:). Er ikke dermed sagt at jeg kommer til å få et langt liv eller et kort liv, for den slags skyld.

Tror faktisk det viktigste er og kunne kose seg og slappe av, enten det gjelder forhold til mat, trening, jobb, fritid osv. Verden går ikke under om man ikke får trent en dag eller spiser litt sjokolade og stress er vel en større fare for de fleste av oss, enn faren for å få i seg for mye proteiner. :rolleyes:


#17

Kula sa for siden:

Syns du det? Mitt inntrykk er at de fleste gir fullstendig blaffen i hva de spiser, bare det smaker godt og at de har en følelse av at kostholdet faller inn under det svært diffuse «alt-med-måte»-begrepet.


#18

Lillemy71 sa for siden:

Jeg sier ingenting om at fanatismen er gjengs i befolkningen, men er blitt veldig vanlig blant folk som sverger til et eller annet "alternativt" kosthold (les: avvik fra statens kostholdsråd) og pressen med sine mer eller mindre kvalifiserte eksperter fyrer opp stemningen.

Det verste er fanatikere som trykker propaganda ned i halshølet på deg og for enhver pris skal omvende deg og de finnes innenfor alle kostholdskategorier og i media og det er blitt alt for mange av de.

Happy is the new healthy! Det viktigste er at folk har det godt med seg selv og det de spiser og om det betyr at de, som du påstår, gir fullstendig blaffen i hva de spiser så må de få lov til det.



#20

Moogie sa for siden:

For det første må det veldig store proteinmengder til før kroppen ikke kan nyte seg av de. Og når proteinet spaltes dannes det ikke ammoniakk NH3 som er en base, men ammoniumion som er syre ion. Ammonium uskilles som urea H2N-CO-NH2 eller urinsyre i urinen. Og videre kan det selvsagt dannes ammoniakk gass av urinen om du gir den tid til å reager


#21

Vegard L sa for siden:

Det avhenger av hva du legger i å nytte seg av de. Om du tenker på å bruke aminosyrene til proteinsyntese, så skal det ikke spesielt høye inntak til før man overskrider behovet. Overskuddet vil brukes som energi eller omdannes og lagres, så man vil jo nytte seg av alt proteinet dersom det er dette du legger i begrepet :)


#22

Kanutten sa for siden:

En liten avsporing, men har du slettet bloggen din?


#23

Kanutten sa for siden:

Nei, det har du ikke, men linken din funker ikke.


#24

Vegard L sa for siden:

Takk. Nå skal den fungere :)


#25

sonim sa for siden:

Motsatt.....jeg blir bare litt oppgitt over at alt skal tas fullstendig bokstavelig og til overmål sort hvitt. Men man tolker vel selv ut fra hva som er ens eget forgodtbefinnende og skriver som en konsekvens av dette.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.