< Tilbake til oversikten

For mye proteiner

#1

lykkeliten2010 sa for siden:

Har tidligere laget en tråd her hvor jeg er litt bekymret for å ikke få i meg nok proteiner, men nå er problemstillingen helt motsatt. For mye proteiner er jo ikke veldig bra for nyrene, og jeg har begynt å bekymre meg for å spise for mye av dette. Det er jo proteiner i det meste jeg spiser, ikke bare de åpenbare tingene som fisk, kjøtt ol. Det skal jo ikke så mye fett til før jeg er oppe i 70-80%, da det ikke er mye smør, olje, avokado som skal til før det utgjør en ganske så høy prosentandel, og når jeg kutter karbon så gjenstår det jo bare proteiner som kan utgjøre volumet i maten jeg spiser.
Finnes det noe lur mat jeg kan spise som ikke inneholder noe serlig med proteiner, egentlig?


#2

Kitt sa for siden:

Det skal enormt mye til for at friske nyrer skal ta skade av for mye proteiner.
Veier du 60kg, kan du vel spise nesten 2 kg rent protein uten at nyrene bryr seg dersom du drikker sånn passe 2-3liter også.;)
Syns ikke du skal tenke så mye på det, heller bare passe på at alle måltider inneholder alle tre gruppene!


#3

lykkeliten2010 sa for siden:

Hmm, er du sikker på dette? Snakket med en i går som hadde fått nyresvikt av lavkarbo pga høyt proteininntak :confused: skal sies at jeg ikke vet noe serlig om helsetilstanden før hun startet på lavkarbo da.


#4

BenteR sa for siden:

Hvordan får du det reknestykket til, Kitt?
Man skal spise mellom 1 og 2 gram protein pr kilo kroppsvekt, altså vil rett mengde protein være mellom 60 og 120 gram protein. Det er himmelvidt fra 2 kilo.
Jeg spiser mye proteiner; veier 43 kilo og spiser ca 120 gram protein til dagen. 2 kilo vill vært fysisk umulig for meg og få i meg, selv om jeg spiser mye mat (over 3500 kalorier til dagen)
Ellers er det viktig og vite at for mye protein betyr at overskuddet blir omdannet til glukose i kroppen, hvilket betyr blodsukkerstigning og utslipp av insulin, så om man lever lavkarbo for og få et stabilt blodsukker eller vektnedgang, så bør man holde et øye med proteinmengden.


#5

Gracella sa for siden:

Regner med at det er en skrivefeil med to kilo..
Uansett har jeg lest at friske mennesker ikke har noe problemer med å spise 3 g proteiner pr kg kroppsvekt. Noe høyere inntak har det vel ikke vært forsket på.
Jeg la ut en link her for en tid tilbake hvor man kunne regne ut hvor mye proteiner og fett man burde spise pr dag. Det var i forbindelse med keto-ånde.
Tror det også stod noe om hvor mye mat dette utgjorde.


#6

Kitt sa for siden:

Jeg sa ikke at man skulle spise så mye, jeg sa at om du hadde gjort det, er det likvel ikke farlig for friske nyrer! Man bør ha i seg minimum 1g pr kg kroppsvekt. De fleste får noe i overkant av det! Men man KAN spise enda mye mer uten at FRISKE nyrer bryr seg noe om det!


#7

Yrla sa for siden:

Jeg spiser også alt for mye og det er fordi jeg spiser magert kjøtt og mye mager ost. Da blir det lite fett i forhold til protein og for mye protein. Om jeg spiste færre gram ost av en fetere type ville det forbedret seg, og byttet ut ost med egg, evnt. nøtter/frø innimellom. Sjekk matvaretabellen det er link til på forsiden av lavkarbo så ser du proteininnholdet i matvarene. Fisk har litt mindre proteininnhold enn kjøtt.


#8

smgj sa for siden:

Vel... jeg hadde ikke bekymret meg for proteinet før jeg kjente symptomer. Mennesker rundt om i verden har til tider konsumert enorme mengder protein, så de fleste av oss tåler nok dette bra. Har man kjente nyreproblemer så er det selvfølgelig en annen trille.


#9

Yrla sa for siden:

jeg aner ikke hva symptomene er engang jeg.


#10

Cyan sa for siden:

Apropos - Jeg tok en hel bråte ned blodprøver hvorav urinsyre var litt for høy. Fikk beskjed om at det sannsynligvis var fordi jeg spiste mye protein (siden jeg knapt drikker alkohol) og at jeg måtte spise mindre av det, men jeg får nok ikke i meg stort mer enn ca 100 gram proteiner på en vanlig dag. Så det får jeg ikke helt til å stemme, siden jeg er godt over 100 kg. Hva ellers kan høy urinsyre komme av?


#11

Kitt sa for siden:

Det er svært vanlig ved overvekt og da særlig om man har litt problemer med blodsukkeret som feks en dia2.
Jeg hadde ganske høy urinsyre og ingen reagerte på det en gang fordi jeg både var moderat overvektig og hadde dia2. Ernæringsfysiologen mente hun heller ville blitt overrasket om jeg ikke hadde litt forhøyet urinsyre!:p


#12

Carisma sa for siden:

Ustabilt blodsukker og forhøyet c-peptid. Eller insulinresistens om du vil.


#13

Cyan sa for siden:

Aha, ja da har det jo sin helt naturlige forklaring :-p Men så rart at ikke legen tenkte på det da. Det var liksom rett på kjøttet/proteinet da jeg sa jeg drakk svært lite alkohol ...


#14

Carisma sa for siden:

Jeg ble nærmest beskyldt for å være rødvinsalkis av min gamle fastlege :rolleyes: Men hun var litt spesiell på flere områder så jeg tok det ikke så tungt.


#15

Storemy sa for siden:

Hei! Om urinsyre: 90 % av oss har nyrer som er genetisk svake for utskillelse av urinsyre. Altså er det en "heldagsjobb" for nyrene å skille ut/bryte ned urinsyre. Når vi da drikker alkohol, vil kroppen bryte ned alkoholen først, og setter urinsyra "på vent". Det hoper seg opp! Man kan faktisk kjenne "nåler" under huden på beina, på ørene og leppene. Føttene blir urolige. Jeg merker også at svinekjøtt og kullsyreholdigt drikke øker urinsyra i kroppen. Merk at det er forskjell på "damenivå" og "mannenivå" på urinsyra, når det gjelder medisinering, og at legene ofte ikke er obs på at damer får problemer/smerter på et lavere nivå. Heldigvis hjelper helt vanlige C-vitaminer nyrene med urinsyra! C-vitaminer er vannløselige, og virker i 12 timer, altså må du ta det 2 ganger i døgnet. Jeg har tatt så mye som 2 x 1 gr. Det hjelper i løpet av 5-6 timer på meg. Lett å prøve ut! Hvis du tar for mye C-vitamin i forhold til hva kroppen din trenger, så skilles resten ut som "rennaræv". Lurt å øke mengden over noen dager da..


#16

CookingWithGas sa for siden:

Jeg vil gjerne tilbake til starten av tråden.

Hvorfor mener du at mye protein er skadelig for nyrene? Dette er en ganske vanlig myte, men det har ikke så mye rot i virkeligheten. Kitt har helt rett i at friske nyrer tåler store mengder protein. Myten har oppstått på grunn av enkelte komplikasjoner for de med nyresvikt. Men det gjelder på ingen måte friske mennesker. De med nyresvikt anbefales også et høyt inntak av kalorier, men på samme måte som for protein vet vi jo at dette ikke en generell anbefaling til friske mennesker.

En annen ting er at lavkarbo har svært positiv effekt på nyrene, noe som mer enn oppveier for eventuelle negative effekter av protein hos de aller fleste. Jeg kan godt gi et mye mer utfylllende svar på akkurat det, men først hadde det vært greit å vite hva vi egentlig prater om.




Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.