< Tilbake til oversikten

Er surdeig lov?

#1

Mat og Drikke sa for siden:

Hei.
Jeg har hørt at bakverk laget på surdeig går å spise i mindre mengder. Da surdeig er bedre enn vanlig deig. Tror jeg leste dette his Lindberg.
Noen som vet?


#2

Photobscura sa for siden:

Det avhenger jo helt av hvilket kosthold du legger deg på, og til en viss grad om målet er vektnedgang. Dersom du faktisk følger Lindberg, så kan det jo være åpent for noen C-måltider med f.eks. brødmat. Dette må nesten bli en avveining. Selv om brødet er av surdeig, vil det jo fortsatt være både gluten og store mengder stivelse i det.
Fordelene med surdeig skal jo være den gode bakteriekulturen, men disse kan man så vidt meg bekjent også få via syrnede melkeprodukter.


#3

smgj sa for siden:

Den store fordelen med surdeig kontra vanlig er nok ikke restbakteriene (de dør nok sannsynligvis under steking), men det faktum at når man lager surdeigsbrød så gjennomgår deigen ofte både dobbeltheving og kaldheving. Den lange tiden med væske og jobbende baktierier skal (i teorien iallfall) bryte ned melproteinene bedre og dermed i større grad uskadeliggjøre potensielt problematiske proteiner.

Sånn rent teoretisk sett skal altså melet bli lettere fordøyelig og mindre problematisk for de som reagerer litt på mel.

I tillegg så er mange av de bakerne som jobber med sånne gjærkulturer også interesserte i tradisjonell baking generelt, og bruker ofte i stor grad også "umoderne" kornsorter. Det finnes en teori på at den moderne hveten har fått en sånn utvikling at den har blitt til "noe" som over tid er skadelig for oss som spiser den (Ref: William Davis og boka Wheat Belly)

Jeg vet ikke om dette er tilfelle, men vet om at en del melintolerante påstår å kunne tåle langtids-&kald-&surdeigshevet brød.

Hvor du er og hva som gjelder for deg, er det bare du som kan finne ut. :)


#4

Stella27 sa for siden:

Bare et tips, men jeg laget brød av en mix jeg kjøpet fra "funksjonell mat". Jeg skjærer svææært tynne skiver, og har på masse pålegg, gjerne med litt egg ved siden av. Men, nå går jeg på ketolyse da ;)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.