Etter noe år på lavkarbo uten bær og frukt prøvde jeg for 6 mnd siden å spise et eple. Det fikk jeg veldig vondt i magen av. Jeg prøvde en pære. Samme resultat. Og to plommer. Like vondt. Så jeg fikk ikke lyst til å prøve mer. Er det noe spesielt med disse fruktene sånn at det er mulig jeg kan tåle andre? Er det noen grunn til at jeg skulle kunne tåle bær bedre? Grønnsaker reagerer jeg ikke på (unntatt kål) og jeg tåler karbohydrater fra sukkerfri sjokolade.
Start med mindre mengder eller med varmebehandlet frukt. Det siste er mildere. Physalis er forresten veldig tett opptil tomat, så kanskje du skal prøve den?
De fruktene du nevner har et høyere fruktoseinnhold enn glukose, og det kan være årsaken til plagene. Kanskje din evne til å fordøye overskuddsfruktose er redusert etter at du ikke har vært eksponert for dette på en stund.
Det tror jeg også kan være en årsak. Jeg har lest/hørt tidligere at kroppen "glemmer" hvordan å håndtere mat som ikke har vært inntatt på veldig lang tid (f.ex. ikke spist frukt på mange år). Når en tilfører kroppen denne typen mat, blir kroppen så forfjamset fordi den husker ikke hva dette er eller hvordan å fordøye maten og da blir det verk og smerter). En annen ting er at magesyren kan reagere på mat med høyt karboinnhold eller høyt syreinnhold og siden magesyren regjerer som den vil, så må i grunnen bare mennesket innrette seg etter hva magesyren håndterer best mulig, istedetfor å prøve å få magesyren til å innrette seg. (For det siste har jeg prøvd og det var bare å glemme... :o
Det kan høres ut som det er karbohydratmengden,ja, for bringebær har jeg ikke reagert på de to gangene jeg prøvde det. grapefrukt kan muligens gå an også . nå ble jeg glad siden jeg tror jeg forstår. Da kjører jeg bær framover og et halvt rødt eple neste jul:) det var de mørkerøde eplene som fristet mest i jula og som fikk meg til å tenke at det er litt leit å ikke kunne spise noe slikt. tusen takk folkens!
Jeg vet at jeg skal spise veldig behandlet, hvit mel denne uka - og av erfaring så ser jeg på timeplanen slik at jeg gjør det når jeg vet at jeg kommer til å være i familiere og private omgivelser:p en stund etter... Jeg vet på forhånd at magen kommer til å slå seg vrang:o. Frukt tåler jeg mye bedre (i små mengder).
Kjør på med bær du, det burde gå bedre! Jeg spiser litt frukt, men har også merket litt ubehag med epler og pærer iblant. Bananer går bedre, av en eller annen grunn. Og jordbær, blåbær og bringebær har jeg ikke merket noe som helst problemer med! Pleier å sette frem et fat med diverse bær når vi har besøk sammen med kaker etc, da er det noe som funker for meg på lavkarbo også. Populært blant ikke-lavkarbere også, forresten...
Jaha,ja. Interessant. Tusen takk. Det må undersøkes. Hva med grønnsaker, vet du om de inneholder mer glukose enn fruktose? Vil prøve å finne det ut selv,altså.
Nå har jeg lest litt på engelske nettsider og funnet hvilke bær,grønnsaker og frukter med minst fruktose. Her er lista for de som er interesserte:
ananas, grapefrukt, mandarin, appelsin, lime og sitron, honningmelon, nettmelon (hva nå enn det er?),bananer,fersken, aprikos,rabarbra
jordbær, blåbær, bringebær, bjørnebær
minst: avokado, spinat og brokkoli. Videre blomkål, asparges, agurk, sjalottløk (inneholder dog 16, noe karbo pr 100 g),grønn paprike,sopp, selleri
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.