Gir ikke smør, ost, fløte og den slags en økning i det dårlige kolesterolet? Bør man ikke ko sekvent velge annet type fett som nøtter, avokado, sunne oljer osv?
Er det så lurt å anbefale og "skryte" av at man spiser 70-100 g smør, massevis av fløte osv?
Mener ikke å kritisere assa, men det er så mye jeg ikke har lært enda... (Og håper selvfølgelig at det er het fint å spise masse smør, det er jo så godt:) )
Det finnes helt sikkert massevis av tråder om dette, men jeg er så dårlig til å søke opp akkurat det jeg leter etter :(
Jeg har spist massevis av fett i alle mulige former i hele mitt liv og har alltid ELSKET meierismør!
Jeg har kolesterolverdier langt under den anbefalte referanseverdien!;)
Smør og andre kilder til det sunne og gode mettede fettet, gir litt økning i både det gode og det dårlige kolesterolet. MEN, du må fortsette med å dele det dårlige kolesterolet opp i to typer: Type A er store og luftige molekyler som ikke har noe å si for sykdommer osv. Det er denne delen av det "dårlige" kolesterolet som øker, ikke de farlige, små, tette type B kolesterolmolekylene. Dessuten er det ikke dette kolesterolet som er farlig for hjerte og kar. Har du en lege som sier dette så må be ham om å oppdatere kunnskapen sin vesentlig!
Hvem er det som skryter av dette? Kan ikke huske å ha sett noen som anbefaler et slikt kosthold her på lavkarbo.no. Det eneste stedet jeg har sett slike skrekkeksempler er i VG. som desperat prøver å skremme folk over fra lavkarbo til vektklubben sin. Jeg for min del har en pakke smør i et par måneder, og bruker kanskje en 3 dl krem i måneden. Resten av fettet får jeg fra egg, kjøtt, fet fisk, cocosa osv. Men lavkarbo betyr jo at du går over til fett som hovedbrennstoff for kroppen i stedet for sukker, og for å holde kroppen i gang må du innta en del fett. Men dette betyr ikke at du skal spise smør med skje og drikke fløte og baconfett til...
Heller smør enn det som gjerne markedsføres som "sunne" oljer iallfall.... :p
Her varer vel smørpakkken i en måneds tid i en 2-mannshusholdning hvor det meste av middagsmat stekes i smør og middagsmat spises iallfall til 2 måltider om dagen (middag + restelunch).
Etter at jeg begynte med dette kostholdet har jeg opprettholdt normalt kolesterol, men med bedre ratio mellom HDL & LDL og veldig lave triglyserider, såkalt under normalområdet... Så så veldig galt har det ikke virket for meg.
Fløte bruker vi lite av, mest fordi jeg ikke tåler melkeprodukter så veldig godt (spiser heller ost som virker bedre for meg), og ingen av oss er sausemennesker i noen særlig grad.
Magic Bullet Coffee, feks.. Kaffe blandet med smør og olje..
Det jeg uansett mener er at jeg er skeptisk til å "fylle opp døgnkvoten" med smør når man ikke har fått i seg nok. Er det ikke bedre å få i seg fett fra naturlig fete matvarer og oljer? Og hvorfor mener du at smør er bedre enn oljer?
Noen av disse "sunne" oljene inneholder uforholdsmessig mye omega 6.
Jeg tar gjerne en kaffe m/cocosa og/eller smør, - greit siden jeg ikke er glad i konsistensen på fett i kjøtt, og i kyllingskinn. (Det er ikke hverdags"kost", men det skjer seg.) Smør og cocosa er ikke kvalmt eller usunt i mitt hodet ;)
MBC er både smør og oljer. (gode oljer. feks cocosa) og er en fin måte å tilføre fett på, spesielt for de som ikke klarer å få i seg nok gjennom maten. for det er ikke alle som klarer å spise bacon, fete fisker, fett på koteletter osv.
Da er både mbc en fin tilførsel. På lik linje som man skjuler fettet i suppe ved å tilføre olje og bruke stavmixer for å blande oljen. Da får man ikke smaken, eller konsistensen av oljen i munn ( jeg klarer ikke ren olje, da brekker jeg meg)
Jeg bruker MBC hvis jeg har dårlig tid å ikke rekker å lage meg mat til frokost. I går for eksempel ,oppe grytidlig og hodet fullt av jobb,lagde meg en kopp MBC med en stor spiseskje cocosa,en halv paprika i biter og en halv fennikel ved siden av ,god og rask frokost som kan tas med i bilen hvis tiden blir for kort.
Ernæringsmessig kan jeg ikke se noe galt ved dette.:)
Det er overhodet ingenting som tyder på at smør har noen som helst negativ helsemessig effekt – what-so-ever! Det vi vet, er at smør har svært mye vitaminer, mineraler, sporstoffer etc. som kroppen trenger.
Det eneste man kan tenke seg som negativt er jo selvsagt hvis man spiser så mye smør at det fortrenger annen nærningsrik mat. Det vil føre til at man ikke får i seg alt kroppen trenger. Men dette gjelder jo praktisk talt all mat hvis man spiser svært ensidig kost.
Hvis man ønsker å gå ned i vekt er det jo heller ikke gunstig å spise en halv kilo smør om dagen. Da vil jo kroppen ha mer enn nok energi fra fetttet man spiser, og slett ikke behøve å brenne fettet som er lagret på kroppen.
For å sitere Annika Dahlqvist: «Smör er livseliksir»
Min erfaring på ketolyse, er at jo mere fett jeg spiser (riktig fett), jo mer klarer jeg å gå ned. Forloveden min er helt lik, i de periodene han tar en skje cocoas eller to om dagen, har han et bedre vekt tap. Nå ligger vi ganske lavt i karber da:)
Både omega6 og omega3 er essensielle fettsyrer, men siden billige, industrielle oljer brukes i "alt" av ferdigmat og i mye dyrefor så blir balansen mellom disse fettsyrene i vår egen mat altfor skjev. Dessuten er det grenser for hvor mye omega6 man trenger. Både omega6 og omega3 er umettede fettsyrer som lett oksiderer. (=skades/harskner). Harske oljer gjør ikke kroppen godt. På den måte har mettet fett en stor fordel, det er stabilt og oksideres saktere.
Men - om man velger å tro på den medisinske teorien som tilsier at:
mettet fett i kosten fører til forhøyet kolesterol
forhøyet kolesterol (av feil type) er en syksomsårsak (og ikke et symptom)
Så er det klar at fett er skremmende.
Jeg vil heller fokusere på at
Kolesterol er et livsnødvendig transportstoff i blodet (Foster uten evne til å danne kolesterol spontanaborteres tidlig i svangerskapet)
(Riktig) Fett er mat for hjerne og hud
Fettsyrer dekker myelinet vårt - de delene som transporterer signaler overalt i kroppen... (Spesielt viktig er enumettet fett og omega3)
Sykdommer som parkinsons og alzheimer knyttes til fettmangler
... og når det gjelder overlevelsesraten for eldre så er det bedre å ha høyt heller enn lavt kolesterol
Vel... Kan det bli for mye av det gode (også av fett)? Ja, selvfølgelig. :)
Men jeg ser ikke noe galt i å ta en MBT-kaffe som hurtigfrokost en gang i mellom (selv om jeg ikke liker det selv) om man ellers har et bredt og næringsgivende kosthold framfor f.eks en porsjon cornflakes med sukker og skummetmelk... for å sette det på spissen. Hele poenget med å spise er jo å få i seg nok vitaminer, mineraler, sporstoffer og andre esensielle stoffer - OG nok energi til forbrenning. Når det gjelder hvor energien hentes fra kan det være greit å skjele til at forbrenning av ulike former for karbohydrater, proteiner og fettsyrer virker ulikt i kroppen. Blant annet mhp insulin og andre ting. Når vi ser på karbohydrater vs protein vs fettsyrer tenker vi som regel på insulin... men jeg tenker altså også på at ikke alt fett virker likt i kroppen.
Edit:
Må legge til denne lenka som forteller en del om hvor viktig riktig fett i så noenlunde riktig balanse er for hjernen vår www.fi.edu/learn/brain/fats.html
.. selv om artikkelen ikke sier noe om at alle som konsumerer ferdigmat i den vestlige verden i dag får mer enn nok omega6... uten å tenke over det fordi dette er skjulte kilder.
Tusen takk til dere andre:D
Det med forholdet mellom omega 3 og 6 var interresant! Ser også poenget med at det er vitaminer i smør:) skal lese mer om det, mye interessant å sette seg inn i!
Jeg synes det er vanskelig å slå meg til ro med at fett er sunt, også mettet, når det er forskning som peker begge veier, og fagfolk er så uenige.
...og så er det jo noe med uttrykket at når noe virker for godt til å være sant, så er det som regel det:p og når jeg endelig kan spise alt det jeg elsker å spise, så virker det for godt til å være sant:p
Det var ikke meningen å være ekkel mot deg, men hvis det ble oppfattet slik så beklager jeg det. Jeg prøver bare å forklare så godt jeg kan ut fra mine egne erfaringer, og da blir det litt rart når jeg får slike tilbakemeldinger...
Mennesket har ernært seg på fett siden tidenes morgen, det er det kroppen vår er designet for. Så, i løpet av de siste 150 årene eller så har forbruket av karbohydrater skutt i været, sammen med sykdommer som sukkersyke, hjerte-og karlidelser etc. Og naturligvis overvekt, som har blitt et kjempeproblem de siste 20-30 årene. Veldig mye av dette kunne ha vært unngått om vi hadde holdt oss til vårt opprinnelgie kosthold, og det er dette lavkarbovariantene prøver å tilpasse seg. Det kan da ikke være feil det?
Et viktig poeng er også at mange viktige vitaminer er fettløselige, og man risikerer å få mangel på et magert kosthold. Dette gjelder vitamin A, D, E og K.
Det er jo dette du sier her jeg stusser litt på også, for jeg har hørt det fra flere.. Jeg trodde at mennesker spiste karbohydrater i sin tidligste opprinnelse? Bær, nøtter, frukt, grønnsaker, insekter osv... De ble jo ikke kjøttetere før de hadde redskaper til jakt, og begynte med hold av husdyr/nyttedyr, og dette skjedde jo ikke før langt uti evolusjonen våres?
Jeg mener ikke å være vanskelg assa, men dette er altså spørsmål og tanker jeg sitter med. (Og jeg er mye mer kritisk til de som hevder at karbohydrater er livsviktig og det eneste rette å basere kostholdet sitt på:p)
Avsporing:
Der sier du noe. Det er kanskje ikke BARE mer innearbeid og mer solkrem som har ført til at d-vitaminmangel har skutt i været de siste 20 årene...
Vi var ikke jegere før vi utviklet verktøy til å jege/ fiske med.. Det var jo ikke sånn at mennesker plutselig bare oppstod med ferdig utviklet, de har jo evolvert:) ...men for alt jeg vet er det ikke sikkert at mennesker hadde blitt så overlegen som art hvis vi ikke hadde startet å spise kjøtt. Men at mennesker har levd av fett siden tidenes morgen tror jeg ikke stemmer.
Menneskene spiste jo mye karbohydrater på høsten, det passer veldig godt for å fete seg opp før vinteren slik bjørnene fortsatt gjør. Men når vi begynte med jordbruk og tilgang på rikelig med karbohydrater året rundt så skjedde det noe. Litt forskjell på å fete seg opp før vinteren og å fete seg opp hele året?
Mennneskets force har jo hele tiden vært evnen til å lage og benytte redskaper, så vi har nok drevet med jakt og fiske siden tidenes morgen. Særlig her nord, hvor tilgangen til karbohydrater har vært høyst begrenset.
Å, joda. Jakt blant menneskearter daterer seg så langt som til 2 millioner år tilbake. Før vi begynte å utnytte oss av diverse verktøy var den vanligste formen for jakt såkalt utmattelses- eller drivjakt, og funn av spyd til jakt er funnet fra i hvert fall 400 000 år tilbake i tid, altså mens mennesket så vidt hadde begynt å gå på to bein, og vi vet jo hvilke grener av menneskeslekten som fikk overleve! Jordbruk oppsto først for ca 12 000 år siden.
Vi var nok sankere i lang tid. Og menneskes vugge etter det jeg har forstått var i strandsonen. Her var det tilgang til veldig mye snegler og kryp. I det store og hele er vi nok tilpasset et bredt kosthold. Kitavaene på stillehavsøyene lever stort sett av karbohydrater (men det er visstnok lav-GI og de spiser visstnok vanligvis bare 1 gang i døgnet og i følge teoretikerne er det den måten de unngår fedme på). (Og personlig synes jeg en del stillehavsfolk har et noe lubbent kroppsideal... :p)
På den motsatte siden har man inuitene - som stort sett har over levd på kjøtt og spekk.
Begge folkeslag hadde visstnok lite problemer med hjerte-/karsykdommer før de fikk hjelp til å begynne å spise poteter/ris/sukker/mel.
Er du interessert i denne typen ting så anbefaler jeg en gammel bok (nei, ikke en bok - som bok er den dørgende kjedelig, men som lydbok er den interessant): Weston A. Price - Nutrition and Physical Degeneration. Det er en tannlege på 1800-tallet(?) som reiser rundt og observerer kostholdet hos ulike folkeslag som da ennå var relativt uberørte, og sammenlikner tenner og sykdom i forhold til hva som skjedde allerede da i vesten. En virkelig øyeåpner med hensyn til viktigheten av et bredt og ikke minst uraffinert kosthold på alle måter.
Nøtter, frø, fet fisk og gode oljer som kokosojen er min hovedkilde til fett.
Jeg bruker selvsagt smør i stedet for margarin (som er et molekyl forskjellig fra tapet-lim), spiser med god samvittighet bacon og fettrikt kjøtt + jeg kjøper kun full-fett-produkter.
Lettprodukter har fått fjernet noe av fettet, men fått mer karbohydrater....
Diabetes, PCOS, overvekt og andre sykdommer har elsplodert de senere årene.
Hva er den største forskjellen på kosten vår i dag og slik den var før krigen?
Jo vi spiser mye mer karbohydrater og mye mindre fett, for ikke og snakke om alle tilsetningstoffene det er i maten.
Hvorfor skulle da ekte mat som for eksempel smør være farlig?
Smør skremmer ikke - korn og sukker skremmer meg.
Ja, det er jo dette jeg tenker, at deg beste burde være å få fettet fra matvarer som naturlig har dette i seg, uten at det er behandlet i noe serlig grad, som nøtter, fisk, frø osv...
Vi fikk vel i oss massevis av karbohydrater før krigen også?
Vi fikk ikke slike uante mengder med karbohydrater før krigen som vi får nå.
Bare fra jeg var lita ( født i 61) har det jo endret seg voldsomt. Vi fikk ikke brus hver uke, is fikk de ikke på butikken før til 17.mai, og ikke minst: godteposene var mye mindre.
Og vi spiste smør :)
Nei, en karb er vel ikke bare en karb:) men det var vel kanskje mer poteter, korn og denslags? Men ikke lavkarbo vel?
Men det er klart at brus, godterier, 7/11mat, mc'ern ol er skadelig for folkehelsa
Og husk at mye av maten vi i dagens samfunn "normalt" kjøper er hel og halvfabrikata ( posemat osv) og er tilsatt masse stivelse og inneholder ingrdienser som de fleste av oss faktisk ikke vet hva er...
Før var det mer hjemmelaget mat, og på lavkarbo lager man maten fra bunnen med friske naturlige råvarer og unngår derfor alle disse rare tilsetningene.
det som "skremte" meg en del da jeg begynte med lavkarbo var å lese på matvarer jeg før kjøpte, og se hva det inneholdt. Bl.a så er det MYE sukker og stivelse.
Og det er ting ikke kroppen ikke trenger.
Her har Gerd et viktig poeng! Alle de tilsetningsstoffene og E-stoffene som er i hel- og halvfabrikatene tror jeg gjør enkelte individer syke og fete (meg inkludert).
Jeg blir litt bekymra når jeg leser denne tråden, for at jeg spiser for mye fett. En pakke smør varer ikke veldig lenge i huset her. Om vi baker lavkarbobrød (Nannah sitt) går det jo en del på skiva, og de fleste middager vi lager tilsetter vi en solid klatt smør i. Og 3 dl fløte i måneden? En liten fløtepakke varer ikke en uke en gang her. (Vi bruker ikke oljer av gammel vane, men har vurdert å starte med en som har mye omega 3 i seg for å sikre det.)
Vi spiser rent kjøtt (kjøttdeig, biffkarbonader, enkelte pølsetyper som har svært høyt kjøttinnhold, kylling og bacon) eller fisk kombinert med en stor porsjon grønnsaker, og bruker ost, smør eller fløte for å fete opp måltidet.
På jobb spiser jeg lunsj, og der varierer jeg mellom salat med ost/smør til "dressing" og avokado i, gresk yoghurt med nøtter og kanel, og CC med smør og kanel. Kaffe med fløte er som regel fast frokost.
I følge ketolyseboka, skal man ligge mellom 65 og 75 prosent fett, det er MYE fett! Jeg må spise skjeer med cocoas fett for å nå det målet. Jeg er heller ikke redd for å spise smør, og vi teller ikke pakkene som går i gjennom dette husholdet. Jeg fikk høre et veldig godt råd når jeg staret på ketolyse for første gang for 2 år siden: "Ok, gjør slik som dette. Spis masse fett, og når du tror du har fått ideg nok, så spis litt til, da har du fått nok". Dette har jeg fulgt så godt jeg kan på ketolyse, og da har jeg havnet på ca 70 prosent fett. Jeg spiser en del kjøtt og kjøttdeig, kjøttet jeg spiser har mye fett. Jeg spiser også en del salater, agurk, avokado, grønn og gul paprika, seterrømme, meierismør, fløte. Jeg prøver å spise lite brød erstatninger, og redusere så mye på sukker erstatninger som jeg klarer.
Om du har vært fettskremt er det viktig å vise kroppen at den får energi selv om ikke det er raske karbohydrater tilgjengelig. Eller å tenne Fettbålet som Skaldemann kaller det. Og til det trengs det fett.
Både sukker, fint mel, tilsetningstoffer, alltid godteri/snacks/brus var slike ting som var helt utenkelig i tidligere tider.
Et av mine barndomsminner er da jeg og halvbroren min fikk meslinger samtidig i-69. Vi fikk hver vår fanta (flaskene på den tiden var bare 0,25) og det var så unormalt at jeg faktisk husker det den dag i dag.
Maten før i verden hadde en helt annen fordeling av fett, protein og karbohydrat enn det vi har i dag. I tillegg er mennesker i dag mye mer stillesittende enn det som var normalt før krigen.
Min personlige mening er at maten Ingrid Espelid står for slettes ikke trenger være usunn; det som er usunt er når man spiser slik mat + vi pøser på med lettprodukter, mye kjappe karbohydrater og enormt med tilsetningstoffer.
Lavkarbo er for meg ren og uprosessert mat der karbohydratene begrenses og erstattes med fett.
Selv om det mot normalt kun var på lørdagene vi fikk spise godteri (og det var før de godteposene kom, vi fikk som regel en skål med potetgull med noen ruter firkløver over, og et stort glass brus), så er vel jeg av den første ferdigmatgenerasjonen, Toro-barn som det gjerne kalles. :p Det var mye posemat og halvfabrikata, margarin og lettprodukter i min oppvekst. I tillegg var ikke moren min særlig glad i å lage mat. Jeg selv kunne knappest noe utover å lage nudler og pizza før jeg var i slutten av tjueårene. Altså da jeg la om til lavkarbo.
Og det var vel også fra åttitallet man begynte å se betydelig mer overvekt og livsstilssykdommer komme ...
Mennesket er vel alteter og tilpasset forskjellig mat, slik det sies om ulike folkeslag. Men det raffinerte kostholdet de fleste av oss vokste opp med, har ødelagt hormonbalansen til mange og gjort at disse ikke lenger tåler like mye. Mat som egentlig er naturlig i menneskets kosthold tolereres ikke lenger. Ergo vil ulike varianter av LK fungere for ulike personer. Fedon feks. inkluderer mye mer av den plantematen det snakkes om, men ketogent kosthold utelukker langt meg. Jeg har også lest meg til at enkelte medisiner påvirker insulintoleransen negativt (ikke rart man går opp i vekt?) Så mange forhold i dag er ennerledes enn for 100 år siden og for 400 000 år siden da mennesket ble utviklet...
Det er vitaminer i oljer også, ikke bare smør. Hvetekimolje inneholder masse e vitamin. Og ikke alle oljer gir masse omega 6. Linfrøolje og valnøttolje er gode oljer som kaldpressa. Teit å skygge unna en type fett, da blir det ubalanse. Litt av alle typer er det vi trenger. Ja, trådstarter du kan velge fete matvarer og du kan velge gode oljer, og du kan steke i smør når du vil det også, eller kokosolje for den saks skyld. Det beste er å variere maten, right? Mettet fett er det eneste u-essensielle fettet, så ja essensielle fettsyrer som omega 3 og 6 er nødvendig. Det skumle er transfett og dårlig omega 6 i store mengder, som f.eks fra frityrstekt mat og potetgull stekt i solsikkeolje som ikke er kaldpressa og kommer i gjennomsiktige flasker.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.