Jeg aner ikke helt hvor jeg skal legge denne, så jeg prøver her.
Er det andre som har oppdaget denne fantastiske pølsa? 0,9 gram karbohydrater og 30 gram fett per 100 gram, og veldig, veldig smaksrik og god. Kanskje bittelitt i overkant røkt for min del, men herregud, det kan jeg leve med.
Siden det er sesongvare, spiser jeg det kanskje litt for ofte for tida. Lurer på om jeg må kjøpe inn et lite lager og fryse ned. Men en enda bedre idé hadde jo vært om Nordfjord kjøtt kunne laget en helårsvariant.
Jeg finner ikke noen nettside til Nordfjord kjøtt, men de har oppgitt rema.no som nettadresse på pakken, så jeg sender forslaget dit, jeg. Fint om flere kjenner seg kallet!
Det blir kalla môr/mør alt etter kor du er, vi et det for så vidt heile året, men det er jula som er storsesongen, det er vanlegvis då vi heng han opp til tørk først nokre dagar, før han blir dampa. Det kan vere forskjellig typar kjøt i, alt etter kven som har laga, og kor den er laga, det same gjeld vel typar krydder og kor grovt det blir laga. Forskjellige tradisjonar på forskjellige stadar. Det går også an å tørke môren såpass at det går an å skjere han i skiver og ete på brødskiva. Strandamôren er eit døme på det, men etter mi meining er ikkje den etande, altfor stram røyksmak.
Den er nok en del tørka, denne også, ettersom det har gått mer enn 100 gram kjøtt med til å produsere 100 gram pølse (igjen ifølge forpakningen). Men den kan fint brukes på samme måter som man bruker vanlig middagspølse - i hvert fall gjør jeg det.
Det er nok mer tradisjon for å røyke kjøtt på vestlandet enn her nord. Tradisjonelt har også vi nordlendinger spist både sibein (pinnekjøtt) og sauhau (smalahove), men normalt ikke røykt. Ikke har det blitt så godt markedsført som nordnorsk tradisjonskost heller, men vi har altså spist annet enn fisk!
Vi røyker nok ikkje så mykje av kjøtet her på nordvestlandet, her eg held til. Eg er ikkje SÅ vanvittig glad i når ting blir veldig røykt, eg held meg til dømes unna sommarkotelettar, synest dei er trasige... :o Men det er smak og behag. Røyking av kjøt blir nok gjort meir litt lenger sør (til dømes Voss). Vi røyker ikkje pinnekjøtet her, môren blir heller ikkje røykt her (skreiv om det for å forklare kor forskjellig det kan gjerast), ikkje den vi har til middag. Men den blir definitivt betre om ein tørkar den lett nokre dagar før ein dampar den, vi får den fersk, rett frå slaktaren. (Tørkinga kan skje på førehand, då berre legg ein môren i frysaren i mellomtida, før den skal dampast.) Sauehovud blir ikkje så mykje brukt her, det er/har vore å få trur eg, men har aldri hatt det i hus. Eg har sett det på bordet saman med potetball hos mormor ein gong, men det er mange år sidan.
Jepp, nettopp! :) Det er akkurat det vi gjer. Middagspølse med enda meir digg smak! Når eg et môr andre tider på året har det ofte vore med potetstappe og rødkål. Det er digg med sellerirotstappe/blomkålstappe også.
Har helt glemt å oppdatere her! Fikk jo kjapt svar, og positivt sådan!
Hei.
Ønsket ditt er allerede innfridd. Produktet heter Nordfjordmør resten av året.
Ha ei riktig God Jul !!!
Med vennlig hilsen
For Nordfjord Kjøtt A/S, Randi Houm Otterdal
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.