Nå lever jeg generellt sett på lavkarbo - vanligvis LCHF - til daglig.
Men så har man annledninger der man må ha med seg kaker til basarer, dugnader osv. Siden jeg reagerer litt heftig på hvetemel, har jeg tenkt at det å bake glutenfrie basarkaker kanskje er en mulighet en sjelden gang så jeg i de minste slipper mageproblemene.
Som sagt så gjort. jeg prøvde meg på å lage krydderkake med glutenfritt mel, havremelk og melkefri margarin.
Det er den vondeste og hardeste kaka jeg noensinne har smakt:blinke:
Jeg har brukt margarinet og havremelken før og det har gått helt fint, men melet var nytt.
Jeg leste på pakken etterpå og så at den inneholdt en del maismel. Jeg trodde i min enfoldighet at glutenfritt mel var hvetemel som glutenet på magisk vis var tatt ut av:rolleyes: Men det er det altså ikke? Variantene av glutenfritt mel er etter hva jeg har forstått i etterkant ulike varianter av alternativt mel?
Hva er da forskjellen mellom å bruke "glutenfri melmix" eller fx mandelmel eller kokosmel? Bortsett fra prisen da:(
Phoh... Nå stikker du spørsmålstegn i et ormebol. :)
Glutenfritt mel av den typen som du finner i glutenfri hyllene er stort sett ulike former for stivelse. Med eller uten bokhvete (som ikke har noe med hvete å gjøre). Dette melet har liknende egenskaper som hvetemel, men ikke identiske. Jeg har f.eks ikke funnet noe GF-mel som er godt å bake gjærbakst med. Jeg bruker som regel litt GF-mel og i tillegg malte mandler når jeg lager formkaker. Malte mandler gir GF-bakst en bedre fettprofil enn GF-mel alene. Og som regel også bedre smak. GF-mel har en tendens til å smake knusktørt.
Jeg har god erfaring med den gule finax-boksen til glutenfri krydderkake. Det er det jeg har brukt i de to øverste oppskriftene her: smgj.wordpress.com/tag/oppskrift/
Den krydderkakeoppskriften blir saftig og fin og du kan sikkert bytte ut krydderet med kakao og lage en sjokoladekake av samme grunnoppskrift. Surmelksproduktet kan du nok bytte med soyayoughurt. Ellers vil jeg anbefale å lage "gulrotkake" eller "gresskarkake" (eller tilsette noe annet fuktighetsgivende - revne epler f.eks) når man baker glutenfritt - nettopp fordi man da motvirker tørrheten i melet.
GF vs mandel vs kokosmel... Kokosmel er i særklasse. Det suger vann som en svamp. Ellers bruker jeg som regel en blanding av GFmel og mandelmel, jeg da - for å få mer fett i GF-melet. "Problemet" med alle disse meltypene er at de ikke danner "lommer" som glutenet i mel gjør, så man må lure det til på andre måter (egg + bakepulver eller andre metoder). Og så blir de som regel ikke "saftige" heller. (Fiberhusk + egg hjelper på dette.)
Svigermor laget forresten "pirog" (nesten focaccia) med denne finaxen og gjærhevet den. Den ble absolutt godkjent, om ikke like hevet og fantastisk som med gluten. Iallfall - den ble god, og ingen diskos. :D Og jeg var i himmelen med varmt brød en liten stund.
Det var akkurat den jeg brukte og jeg laget også krydderkake. Men min krydderkake er uten surmelk.
Oppskriften er en gammel variant med koppmål og forholdet er vl omtrent 2-1-1 kopper med mel-sukker-melk, + smør/margarin og krydder.
Kaken ble rett og slett vond. Den smakte maizenamel og hadde sånn rar "silkesmak" æsj!
Jeg vet jo det er litt ormebol å spørre om slikt her inne lol
Men jeg vet det er mange som er veldig gode på alternativ matlaging her inne, så derfor håpet jeg på å treffe på en sånn som deg smjg :D
Jeg spiser jo normalt ikke sånt, vanligvis lager jeg lavkarbokake og lavkarbosnop. Men jeg har ikke råd til å lage langpannekake til basar med kokosmel. Det blir jo svindyrt!!!
Også er det jo helst sånn at jeg gjerne kunne tenke meg å smake på min egen bakst da...:rolleyes:
I slike tilfeller du beskriver her baker jeg vanlig langpannekake med hvetemel og tar med meg en lavkarbomuffins til meg selv. For disse glutenfrie erstatningene er jo rene karbobomber.
Vil du likevel bake noe glutenfritt som er billig og ikke lavkarbo, så lag en marengs i langpanne, bre ut krem av 6dl fløte og legg på frukt/bær. Om du kan bruke melk selv da .
Min erfaring er at det som regel ikke går så greit å bruke vanlige oppskrifter og GF-mel. Surf heller rundt og let etter GF-oppskrifter - da får man bedre resultat.
Dersom du vil servere GF borte i stedet for å ta med "vanlig + eget" så kan kanskje toro sine ferdigpakker (finnes noen GF) være noe? Har ikke prøvd dem selv, men hører at de er helt greie på smak.
Ja det er sikkert bedre å satse på vanlig+eget eller ferdigblandet kake... Jeg synes bare det er så dumt å ikke kunne smake litt en gang :(
Det ender nesten alltid opp med at jeg smaker på en brownies, for de er så små og det er mindre mel i oppskriftene vanligvis enn de andre kakene, og da tåler jeg det vanligvis.
Skulle ønske jeg var god på marengs Imse.... men det får jeg ikke til. Aner ikke hvorfor :(
Schar melmiks b funker til det meste, inkludert gjærdeig.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.