Spis dessert hver dag. Vi må ikke være så livredde for sukker sier Kari Jaquesson.
Å det sier den damen som slenger drit til overvektige om at de må ligge unna søtsaker. Føler at dette blir litt sånn tvetydig dette her. Hun har også snakket tidligere om porsjonene og de som er overvektige og ikke klarer å begrense seg. Så påstår hun at man skal lage dessert hver dag og gjerne strø masse sukker på...... vel kanskje det er jeg som er rar som reagerer men dette var litt merkelig sagt fra den damen der.
Jaja hun får bare mene det hun vil. Så mener jeg hva jeg vil hehe....
Vi har ikke dessert hver eneste dag, men nesten alltid. En dessert hos meg er en liten porsjon med max 5 karber, oftest mindre, og til og med blodsukkeret mitt takler det uten for store svingninger.
Jeg rekner desserten som en del av mine daglige karber/måltid og jeg spiser den alltid innen en halvtime etter middag.
Om ikke desserten trigger søthungeren og ødelegger på den måten, vil jeg tro at mitt lille måltid med f.eks. bringebær, pisket fløte/CC og kanskje litt hakka nøtter/sjokolade ikke er det verste man kan kose seg med.
Hun har faktisk helt rett og det er ikke noe hun har funnet på heller! Det er eldgammel viten.
Da jeg vokste opp, spiste vi dessert hver dag og det var svært vanlig at man gjorde det. En liten skål med banan og melk, litt puffet ris, hjemmelaget sviskegrøt eller fruktkompott osv.
For at man skal føle seg tilfredsstilt etter et måltid, bør måltidet bestå av flere smaker, deri blant søtt! Og den totale sukkerbelastningen bli mindre om man spiser det søte som en del av middagen!
Akkurat som man bør spise en frukt sammen med en neve mandler osv.
Vel, det var dette med å ikke overdrive da. Litt sukker hver dag har aldri tatt livet av noen, så om du strør en teskje sukker over bærene dine så går nok det helt fint.
Dere trenger da ikke ta helt av overfor dama heller...Kan jo hende enkelte av dere blir oppfattet like kategorisk og påståelig som dere oppfatter henne? :D
Men klart, man kan jo selvsagt få mene akkurat hva man vil og ikke minst selv gjøre som behager seg selv mest. Verre enn det er det ikke.
Spise gjerne en cottage cheese til dessert jeg og litt sukker på denne går helt fint så lenge man ikke overdriver. Funker fint for meg, så da går det nok bra for meg å følge rådet til KJ. Men å overdrive er aldri veldig positivt i hverken den ene eller andre retningen.
Toleransen for sukker er svært forskjellig, så det her med "måtehold i alle retninger, for alle" har aldri tiltalt meg noe særlig. Det er litt som "litt cyanid har vel aldri skadet noen"... satt på spissen. "Måtehold med alt - også måteholdet"...:rolleyes:
Jeg er mye mer for at dette er veldig individuelt og at almengyldige utsagn burde man være for god til. Litt sukker for en diabetiker, litt mel for en cøliaiker... ikke noe av det er bra, selv om man godt kan gi cøliaikeren sukker og diabetikeren (litt) mel... At jeg eller Kari tåler å spise dessert hver dag betyr ikke at det er et godt råd å gi ALLE. Og i sær burde man være forsiktig innen Kari's "målgruppe", vil nå jeg påstå da...
Utover folk på dette forumet, kjenner jeg bare EN person som har problemer med å innta litt sukker...å sammenligne det med Cyanid blir litt vel drøyt, spissformulert eller ikke.
Og kan vi ta litt høyde for at personers uttalelser i media kan bli dreid litt hit og dit av journalister? Jeg er utdannet journalist selv, og har jobbet som journalist, og spesielt i tabloider som VG blir utsagn forenklet og overskrifter tabloidisert.
Folk må da ta litt ansvar og tenke selv, det er ikke sånn at man MÅ gjøre noe fordi det står i en avisartikkel at noe fungerer...de som opplever at å spise dessert hver dag, med litt sukker, ikke fungerer positivt, kan jo bare kutte det ut?
Jeg tror du misforsto meg litt. Det var ikke meningen å sammenlikne sukker med cyanid direkte, men å vise hvor meningsløst floskelen "alt med måte" kan være.
Enig. Og jeg ser trådstarters poeng.
Ja, i TCM (kinesisk medisin) er man opptatt av akkurat dette med alle smaker i ett måltid. Balanse er nøkkelen! En liten sjokoladebit etter middag f eks, hvis man tåler det.
Men jeg synes det er en smule umusikalsk av fru Jaquesson. Ikke at det er noe nytt, hun virker som hun mangler både takt og tone :cool:
Hmm, omtrent like umusikalsk som at enkelte lavkarbodoktorer sier at sukker er livsfarlig....men da med liten skrift understreke at dette da gjelder de med visse typer sykdommer da....
Men bevares det skaper overskrifter og ikke noe som folk med normalt vett klarer skjønne selv. Må lavkarbere ha alt inn i travenøst og ta alt som et personlig fornærmende angrep? Beats me, men KJ er for meg som lavkarber et godt forbilde (med liten skrift: for de av oss som ikke leser bibelen slik fanden gjør det) Ærlig talt, man må kunne skrive om saker som angår mange og så kan hu derre lavkarbolegen av et kvinnemenneske få skrive om det som betyr noe for hennes syn uten at de som ikke velger følge henne blindt går helt i stå da. ;-)
Jeg misforstod ikke, jeg skjønte at du spissformulerte, altså. ;)
Det jeg mente var at "alt med måte" selvsagt ikke betyr absolutt ALT, det er vel ytterst få som sier "alt med måte" mener at f.eks. heroin inntatt i moderasjon er ok. ;)
Sukker er dog noe som, trass i at mange her inne tåler det ekstremt dårlig, noe som de fleste jeg kjenner irl tåler helt fint å innta i små mengder.
Jeg er en av dem som ikke tåler sukker særlig godt - jeg blir ikke fysisk dårlig av sukker selv, men jeg greier defintivt ikke spise sukker "med moderasjon", når jeg får i meg litt sukker, så vil jeg ha mer. Og mer. Og mer. Så jeg holder meg helt unna - for jeg kan tenke selv, selv om det står i avisen.
Jeg noterte meg at en av overskriftene på Kvinneguiden (jeg leser ikke den såkalte "journalistikken" der, men man får dem opp når man går inn på forumet) er "du bør slutte i jobben din". I artikkelen står det at hvis man ikke føler seg verdsatt på jobb innen to år, bør man slutte/finne ny jobb. Å slutte i nåværende jobb og finne ny er imidlertid noe svært mange ikke kan ta seg frihet til å gjøre sånn uten videre - men jeg regner med at ingen som ikke har mulighet til å bare si opp jobben og lete etter ny, har begynt å jobbe med oppsigelsen sin etter å ha sett den artikkelen.
Poenget mitt er at jeg tror at den jevne nordmann er i stand til å ta egne valg, selv om Kari J eller noen annen såkalt ekspert anbefaler noe varmt. Jeg håper i alle fall det.
Media har jo kjørt artikler typ "du bør drikke et glass vin hver dag" gjentatte ganger, men alkoholikere vil da skjønne at de ikke bør følge slike råd.
Kostholdsartikler i media er sjeldent det minste nyanserte, og vi vil aldri få se en overskrift på VGnett typ "Noen bør spise dessert hver dag, andre bør unngå det"....sånn er det bare, og det er liksom ikke noe jeg skjønner hvorfor folk hisser seg opp for lenger...
Les i alle fall artikkelen før dere henger dama da.
Hun sier jo ikke at man skal spise en halvkilo sukker! Men at litt frukt - f.eks. eple med litt kanel på (gjene bakt i ovnen), litt fruktsalat (med litt vaniljekesam?) og slike ting, kan for mange hjelpe mot det søtsuget man gjerne får en stund etter middagen. Og det er jo sant. For mange av oss i alle fall.
Sist jeg spiste et eple besvimte jeg på sofaen! Gangen før også faktisk... Sukker er faktisk å foretrekke.
Forøvrig vil man ikke ha dette behovet for søtt om man spiser nok fett og proteiner.
Men det er faktisk de aller, aller færreste av oss som besvimer av å spise et eple så du er nok ikke representativ der. Sukker er ikke å foretrekke fremfor et eple, et eple inneholder fiber, vitaminer og masse andre næringsstoffer, det gjør ikke sukker, det inneholder ingenting vi trenger.
Det er en utbredt misforståelse at frukt inneholder noe særlig med vitaminer og næringsstoffer. Det aller meste av frukten vi får her i Norge er modnet i lasterom på båter eller på lagerrom hos f.eks Bama. Dermed danner de ikke de vitmaninene de trenger sol for å danne. Det vi har igjen er sukker og vann.
Det er en utbredt misforståelse at frukt bare er sukker og vann, vil nå jeg si.
Jeg velger lokal frukt når jeg kan, men jeg nekter og tro at all importert frukt er kun sukker og vann.
Sukker og vann tåler iallefall ikke mitt blodsukker, men et halvt stekt eple med kanel, nøtter og stivpiska fløte tåler blodsukkeret mitt helt fint.
Ifølge diett.no inneholder for eksempel Granny Smith eple både
vitamin C, -A, -E, -B6, Tiamin, Riboflavin, Niacin, Kalsium, Kalium, Fosfor, Jern, Magnesium, Kopper og Kalium i tillegg tilkostfiber.
Enkelte "folk flest" kan lese bare overskriften og tolke den til at KJ godkjenner sjokoladepudding og gelé hver dag.
Hvor mange kaller et eple for dessert? Tror de fleste tenker på epler som utelukkende sunt, gjerne fem og dagen og hipp hurra, og ikke som dessert. Jeg kjenner noen som spiser varme epler med kanel etc til dessert, men det er unntak.
Kari Jaquesson er muligens en dyktig aerobic-instruktør – for alt jeg vet. Problemet med henne er at hun forsøker å fremstå som en kompetent autoritet innen ernæring og fysiologi. Der er kompetansen hennes så lav at hun ikke engang aner hva hun ikke vet. Hun har en skråsikkerhet som kun uvitenhet kan fremskaffe, og det hele blir litt ufrivillig komisk.
Du gir jo egentlig svaret selv, nøttene og fløten demper jo blodsukkerstigningen.
Hadde jeg ikke lært det jeg kan om karbo, blodsukker osv hadde jeg ikke koblet hva det kom av. Ergo vil kanskje ikke andre koble det heller? Jeg vet om andre som om ikke de harbesvimt har blitt særdeles uvel av å spise frukt. Overhørte det senest i dag på jobb at en måtte slutte å spise epler fordi han ble så skjelven av det.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.