Hei :) Jeg har endret livsstilen og har spist lavkarbo i ett år. Jeg trives stort sett med dette, og har det siste året gått ned 20 kg. Jeg har fremdeles 5-10 kg igjen til jeg har nådd målet. I de siste ukene har jeg blitt veldig slapp, kvalm og har konstant hodepine. Vekta har stoppet helt opp. Jeg teller ikke lengre karbohydrater, men tror jeg ligger på rundt 15-30 karbs per dag. Jeg har veldig lite energi og lurer på om jeg får i meg for lite mat. Håper det er noen som kan komme med noen innspill, tips og råd. Jeg syns det er vanskelig vite hva jeg skal spise og hvor mye.
Slik er som regel dagene
Frokost = En skive lavkarbobrød med mye smør, majones og kjøttpålegg. Eller en omelett med ost og skinke.
Lunch = En skive lavkarbobrød med smør og pålegg. Eller tyrkisk yoghurt med ulike frø.
Middag = Rikelig med kjøtt, eller fisk med grønnsaker
Innimellom spiser jeg litt nøtter, avokado og ost. Drikker kaffe eller te med Coco. Jeg prøver å bli flink til å drikke mer vann. Hva spiser dere gjennom en dag? Kom gjerne med dagsforslag. Jeg er flink til å lage middager, og det er de andre måltidene gjennom dagen som er problemet.
Takk for svar! Jeg spiser som regel grønnsaker til middag og da går det mye i blomkål, brokkoli og tomat. Jeg blir til tider lei av blomkål og brokkoli, og har derfor innført litt kålerabi og gulrot. Jeg kan helt klart spise mer grønnsaker ;)
Prøver du å holde deg til et ketogent kosthold?
Grunnen til at jeg spør, er at med ditt karboinntak, så kan det hende du ligger i overgangen mellom ketose/ikke ketose, og at det varierer fra dag til dag. Overgangen til ketose kan ta flere dager for enkelte, og i den perioden kan man bli kvalm, ha lite energi og ha vondt i hodet. Hvis du ligger mellom 15-30 karber om dagen, kan det hende du er i ketose på mandag, ikke ketose på tirsdag, og tilbake i ketose på onsdag. Da er det jo ikke rart du føler deg uvel.
Dersom du ikke vil være i ketose: Spis litt mer karbohydrater, slik at du slipper denne overgangen, eller i det minste kan utelukke at det er denne overgangen som gjør at du føler deg uvel.
Hvis du vil være i ketose: Hold deg til under 20 karbohydrater om dagen, gjerne litt mindre, og kjøp ketostix på apoteket, slik at du kan følge med om kroppen er i ketose (jeg kjøpte mine på boots apotek til 55 kr) Og i tillegg er det mulig du må øke mengden fett.
Uansett: Skriv inn alt du spiser på diett.no, så du har kontroll på hver minste lille ting du spiser. Ser at du skriver at du er lei av blomkål og brokkoli, og har spist litt gulrot og kålrabi istedet. 100 g kålrabi, og en middels stor gulrot er 12,77 karbohydrater - kun på dette!
Hva med å spise en salat til middagen istedet? Du kan også spise asparges, selleri, soppstuing med fløte, spinat osv.
Spinat kan du spise om den er, eller du kan lage den slik:
Kok spinaten. Hell av vannet, og legg spinaten til side (press vannet ut av spinaten også). Smelt smør og ha oppi en hvitløk som du har most litt med hendene. Når smøret har smeltet og begynner å putre litt (pass på at det ikke endrer farge), har du oppi spinaten igjen og rører rundt, slik at smøret fordeles over all spinaten, og at den ikke svir seg. Den er ferdig når all fuktigheten har fordampet (tiden dette tar avhenger av hvor fuktig spinaten var når du tok den oppi).
Menden jeg har angitt nedenfor gir karboinnhold på 3,12, og kan spises både som tilbehør til middagen, og som et mellommåltid, feks sammen med litt ost.
500 g spinat
20-30 g smør
1 fedd hvitløk
Du kan også lage squashlasagne eller moussaka.
Vil forresten også legge til at frokost og lunsj ikke "må" være brødskiver. Du kan jo feks ha middagsrester til lunsj, og lage avocado og rekesalat til frokost? (Avocado, reker og majones, feks?)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.