< Tilbake til oversikten

Pai/terte-oppskrifter

#1

dingpot sa for siden:

Nå som jeg har klart å mekke sammen en skikkelig paibunn, så tenkte jeg at jeg kunne eksperimentere litt med søte paier også! Oppskriftene er ikke utpvød enda, men er tatt fra diverse kokebøker jeg har og oversatt til lavkarbo.

Generell bunn til alle oppskriftene:

3 dl soyaprotein
søtning tilsv. 25 g sukker
120 g smør
1 eggehvite

Bland mel og søtning i en bolle. Tilsett kaldt smør i biter og eggehviten, og kna deigen jevn. La den stå kaldt en liten stund (30 min). Trykk deigen ut i paiformen (evt i kjøl en halvtime til etterpå), prikk bunnen med en gaffel, og dekk med aluminiumsfolie (og legg evt tørkede bønner/erter for å tynge ned, men ikke nødvendig) Stekes ved 190 -200 grader i ca 15 minutter. Fjern folien og stek i 15 minutter til, til bunnen er sprø.

Eggekremterte

3 egg
3 dl fløte
revet frisk muskat

Pisk eggene sammen med fløte og msukat. Hell det i terte/paibunnen, og stek videre i 25-30 minutter, til fyllet har stivnet. Dryss evt med kanel før servering.

Sitronpai

2,5 dl fløte
søtning til 100 g sukker
4 egg
revet skall av 3 sitroner
sitronekstrakt (eller essens) til passe smak

Pisk fløte, egg, søtning, sitronskall og sitronessens sammen, ta paiskallet ut av formen og sett på en bakeplate, og hell fyllet oppi. Du kan evt. helle halvparten av fyllet oppi først, sette paien i ovnen, og helle resten oppi etterpå for å unngå søl. Stek videre i ovnen i ca 20 minutter, til fyllet er knapt stivnet.

Rømmekake/pai

350 g creme fraiche eller kesam
4 ss kremfløte
3 egg
søtning til 125 g sukker
revt skall av en appelsin
evt 100 g pinjekjerner, hakkede macademianøtter, mandler eller andre nøtter

Demp varmen i ovnen til 160 grader.
Visp kesam, fløte, egg, søtning, appelsinskall og halparten av pinjekjernene/nøttene sammen i en bolle. Hell fyllet oppi paiskallet, og dryss resten av kjernene/nøttene oppå. Stek til fyllet har knapt stivnet, ca 35 minutter.

Vaniljeterte

4 eggeplommer
søtning til 50 gram sukker
4 dl kremfløte
5 dråper vaniljeekstrakt eller vaniljeessens (høres lite ut??)

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis i en bolle. Varm opp fløte og vanilje i en kjele til rett under kokepunktet. Hell det i eggedosisen, og pisk hele tiden. Ha blandingen i en ren kjele og varm opp under omrøring til rett under kokepunktet, til blandingen tykner. Den må ikke koke. Avkjøl kremen litt, og fordel den i tertebunnen. Avkjøl helt og sett tertene i kjøleskap natten over.

Alle tertene/paiene kan gjerne serveres med bær eller en kremklatt! :p

Si ifra hvis dere prøver ut noen av oppskriftene da! ;)


#2

dingpot sa for siden:

Sjokoladeterte
(bruk samme terte/paibunn)

100 g mørk sjokolade
søtning til 50 gram sukker
1,5 dl fløte
30 gram usaltet smør
1 egg

Kok opp fløten. Knekk sjokoladen i biter, legg den i en kjele, og hell fløten over. Ha smøret oppi, og rør sammen med visp. Pisk egget luftig, og vend sjokoladeblandingen inn med slikkepott. Hell blandingen i tertebunnen. Stek ved 160 grader i 8 - 10 minutter. Avkjøl


#3

dingpot sa for siden:

Sjokoladepai, fyldig
500 g mørk sjokolade
3 stk. egg
3 ½ dl crème fraîche
2 dl fløte
1 ts vaniljepulver (bourbon) eller tilsvarende i dråper

Brekk sjokoladen i biter og smelt den ved svak varme. Pisk eggene lett sammen. Kok opp crème fraîche, fløte og vanilje og hell det i en tynn stråle under omrøring i eggene. Rør inn smeltet sjokolade til slutt. Hell forsiktig fyllet i paiskallet og sett formen inn i ovnen igjen. Skru av ovnen straks paien er satt inn og la paien stivne på ettervarmen i ca. 1 time.


#4

Daizy sa for siden:

Åh.. du gir meg vann i munnen :sikle:


#5

wis sa for siden:

Måtte innom for å skryte av dingpot`s pai. Lagde den i dag - med stort hell.
Noen små endringer gjorde jeg.

  1. hadde litt kanel i grunndeigen.
    rømmekake/pai
  2. 1 boks creme fraiche( mindre enn i oppskriften altså)
  3. byttet ut appelsinskall med romdråper - gamske mange.
  4. Hakkede nøtter både i og over kaken.
    Nam nam:)
    Super å servere lunken med litt vaniljeis for de som kan spise det. Kaken er også god alene. Kaken/paien er av typen dessertkake - liten og mektig:)
    Takk for tipset dingpot

#6

dingpot sa for siden:

Ju wellkåmm! :D

Oppskriften din hørtes nydelig ut, wis!Skal prøves! :sikle:


#7

Nooria sa for siden:

Nama nam.... nå fikk jeg lyst på pai ja :D

Kjøper dere sånn rådyr soyaprotein i helsekost.... til 2-300 kr for en boks?


#8

dingpot sa for siden:

Jeg har brukt den som heter vegefuel som er rådyr på helsekosten, ja. Men det går fint an å bestille mye billigere soyaprotein på nettet! ketolyse.no selger bokser på 400 gram til rundt hundrelappen (men har litt karbo i seg, 2 gram eller noe sånt), og power-sport.no selger sekker på 5 kg til nesten 900 kroner (med 0 karber). Ellers kan du søke på andre sports-kosttilskudd utsalg på nettet. Det finnes flere skulle jeg tro. ;) Jeg skal bestille en 5 kg sekk så snart jeg flytter hjem til stavanger (om 3 uker). Skal fôre 3 stykker på lavkarbo (hihi), så det trengs litt! :p Så slipper jeg å bestille inn og betale frakt flere ganger i løpet av året.


#9

Egwene sa for siden:

Er det mulig å bytte ut soyaprotein-tingen med noe annet?
Mandelmel etc eller no?


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.