< Tilbake til oversikten

Jula er lavkarbofri!

#1

sveander sa for siden:

Jeg har gått ned fra 126 til 111 siden august. Jula er en stor kulturell hendelse i Norge. Jeg har derfor tenkt å ha en kort men deilig karbojul.
Jeg har tatt avgjørelsn ved at jeg ikke tar jul fra november til januar. 7-8 dager med julebrød,lefse,gomme,juelgrøt, sandkaker,kromkaker,marsipan og vin og juleøl må da være ok . Eller hva mener dere ?


#2

Yonah sa for siden:

Vel, de gangene jeg har tatt "fri" i jula, så har det endt med 4-6kg på en drøy uke( lille julaften til 1-2.januar), og minus litt vann, så sitter resten av kiloene gjerne godt på i uker og opptil måneder dessverre.

I år kan jeg ikke ta fri, jeg baker heller lavkarbokaker, marsipan, delfiakake og alt det gode som ribbe, kalkun, sukkerfrie molded sallads osv. Jeg skikkelig gleder meg til all den gode lavkarbomaten jula byr på, for det er mere lavkarbomat enn noe annet. Så kan de fettskremte klage over fettet, mens jeg med god samvittighet kan ta en klikk smør på den hjemmelagede surkålen.

Hvordan du reagerer aner jeg ikke, men jeg har lite lyst til å sløse bort jula med sukkersjokk, sukkertåke, magetrøbbel og trøtthet. Jeg har gjort det før, og skulle det skje i år, så er det ikke fordi jeg planla det og sprekken blir kortere.


#3

Lillemy71 sa for siden:

Signerer Imse.

Jeg kjører noe høyere karbo noen få dager i jula, men da snakker jeg om 60-80 g kh daglig i stedet for 40-60 g. Disse ekstra kh kommer fra litt klementiner, kålrot, ei lita potet i ny og ne, mer nøtter og noe bær. I tillegg passer jeg på å få bevegd meg selv om det er jul. Lager også noe lavkarbosnop/kaker men orker ikke sukkersjokk så det holder jeg meg langt borte fra.

men det blir jo bare opp til deg hva du vil gjøre, så kan du jo prøve det ut og se hvordan kroppen og vekta reagerer.


#4

TigerTove sa for siden:

Jeg lager også lavkarbo-jul, da har jeg "mine" kaker og godter som jeg kan spise og så unner jeg meg en liten pepperkake eller klementin hvis jeg har veldig lyst på. Men nå er jeg diabetiker, og sykdommen min tar ikke ferie selv om det er jul dessverre. Dessuten blir jeg kvalm, ustabil i humøret og rar i magen.


#5

senorita sa for siden:

De gangen jeg skal ta fri noen dager, så sprekker jeg totalt, fråtser og kommer ikke inn igjen i det på mange mange uker.. noen ganger måneder. men jeg er i ketose da, og når jeg først er utta så går alt ned på høykant.. Så jula for meg blir null snop og kaker, hehe.. ja og i tillegg blir jeg dårlig i magen, så jeg angrer jo like j.. hver gang..


#6

BenteR sa for siden:

Siden helsa forhindrer at jeg kan skeie ut, så velger jeg istedet og passe på at det er masse godsaker jeg kan kose meg med uten at jeg trenger bekymre meg.
Lavkarbo er ikke en begrensing, man tar bare andre valg :)


#7

Newstart sa for siden:

Er enig med alle over meg. Rett og slett. Julen er perfekt for lavkarbo. Øker selvfølgelig litt, i form av litt kålrot og litt mandariner. Men ellers så spiser jeg faktisk blomkål og mine faste grønnsaker til ribbe. Med en dæsj kålrot og litt rødkål. Naaam. Ellers så blir det lavkarbo snacks. Det er jo sååå masse deilig.:D


#8

TrillTrall sa for siden:

Jeg ville ikke gjort det. Selv om jeg ikke lever veldig lavkarbo prøver jeg nå å psyke meg opp til ikke å skli helt ut i jula. Jeg har opplevd å legge på meg 5 kg i løpet av desember og jeg brukte flere mnd på å få dem av igjen...

Hvis du er vant til å spise lavkarbo, og har gjort det en stund, vil kroppen din få sjokk om du plutselig stapper den full av karber og du vil antagelig få både vondt i magen og føle deg dårlig.

Ingen god ide etter min mening. Unn deg litt, litt sjokolade, klementiner og litt småtterier, men du trenger virkelig ikke kjøre i deg karber fra morgen til kveld i over en uke! :nei:


#9

smgj sa for siden:

Er enig med TrillTrall (og forsåvidt også resten over)... og vil føye til - lag lavkarboalternativer. :)


#10

ninaheg sa for siden:

Enig med alle sammen over, Jeg gjorde det i fjor og endte opp med å ikke passe kjolen på nyttårsaften og brukte lang tid på å komme inn i rutiner igjen.
Det er masse godt å lage i juletiden som konfekt feks. Vi har en tradisjon med julefrokost med nystekte runstykker og scones, så skal nyte en frokost (selv om jeg vet jeg blir oppblåst av hvetemel).


#11

Tarato sa for siden:

Julemat er mest lavkarbomat, sånn sett er denne høytiden veldig bra. Samtidig er julemat også mye bakst, både småkaker og gjærbakst. Jeg velger å holde meg unna sånt, rett og slett fordi jeg får så vondt i magen + solid forstoppelse at det ikke er verdt det. Min utfordring i jula blir å ikke spise potetgull (evt begrense meg mest mulig, hvilket er hardt) og konfekt/twist. Selv om jeg ikke spiser så mye så frister de veldig :rolleyes:


#12

Lavkarboforlivet sa for siden:

Mange trives med lavkarbojul, andre tar en middelvei og noen tar pause og skeier ordentlig ut. Jeg synest alle må gjøre som de føler for jeg:-) jeg lever aldeles ikke strikt lavkarbo i julen, og jeg skeiet nok ut. Men prøver å ikke ta heeelt av da! Men jeg har ikke problemer med å komme meg i gjenge igjen, og er flink ellerd. Pluss at de kiloene jeg legger på meg 4-5 går bort igjen første uken jeg er på lavkarbo igjen. Det er bare vann hos meg, men mulig jeg er heldig! Dette er et valg for hver enkelt, og du vet selv hva det er for deg. Du kan såklart risikere å bli dårlig, kroppen får som regel litt sukkersjokk om man tar heeeelt av:-)


#13

Kattinka sa for siden:

Jeg jobber fremdeles med de 5 kiloene jeg la på meg forrige jul, så her blir det ingen sprekker gitt! 2 kg ned, 3 igjen =) Alle reagerer individuelt på sprekker selvfølgelig, men jeg vet hvertfall at jeg ikke er en av dem som tåler det.


#14

niisin sa for siden:

Jeg har selv hatt noen høykarbo dager den siste mnd, fordi jeg er gravid og ikke klarer å få i meg riktig mat.. En gang spiste jeg nudler fra kina'n, sjokolade og potetgull og senest forrige helg spiste jeg sjokolade.. HERRE, har ALDRI vært så dårlig i magen før! Smerter, rumling til de grader og ellers dårlig følelse i hele kroppen....
Så jeg har bestemt meg for at jula skal IKKE bli høykarbo! det orker jeg ikke! :)
Skal lage kokosmakroner og kanskje noen kransekakestenger i lavkarbo variant, men blir dårlig av søte ting uansett så blir ikke mye..
Håper kvalmen er borte i jula, da er jeg 12 uker så.. Hvis ikke blir det ihvertfall ikke høykarbo hehe :) Da blir det verken det eller lavKh..

Men jeg synes at hvis DU føler at du trenger(?) en høykarbo jul, og ikke har testet ut dette før, burde du absolutt unne deg det! Men ikke mer en nødvendig! Ha en eller to dager max! Da får du kanskje bare sukkersjokk og ikke at kroppen blir vandt til det og begynner å lagre så mye FETT :)

Eller er jeg på bærtur nå? hehe :)

Kos deg men med måte! :)


#15

langaard sa for siden:

Her blir det definitivt ikke noe høykarbo i jula. Det blir ikke vanskelig, siden hverken jeg eller sambo er glad i søtt:)


#16

Appelsinpiken sa for siden:

Jeg skal spise mer karbs enn vanlig i jula, men fortsatt lavkarbo.

Nå ligger jeg på ca 20-25 om dagen. Har regnet meg frem til at en porsjon kålrabistappe, to poteter og en porsjon risgrøt (uten sukker!) vil gi meg ca 75 karbohydrater. Så da karber jeg opp i 2 dager før julaften, og er rett tilbake til mine 20-25 karber om dagen fra første juledag.

Øvrige måltider i julen spiser jeg på lavkarbovis. Det blir servert pinnekjøtt en gang til i romjulen, men da kan jeg spise annet tilbehør enn kålrabistappe og potet. Skal også lage lavkarbogodis så jeg kan kose meg med søtsaker uten å skeie helt ut. Jeg vil jo ha godis mens jeg ser på disneys jul og tre nøtter til askepott =)

Skal du skeie fullstendig ut i jula, så anbefaler jeg deg å øke karbohydratene gradvis. Jeg blir hvertfall veldig dårlig om jeg lever på lite karbohydrater, og plutselig gir kroppen karbohydratsjokk. Det er ikke så trivelig om julekvelden må tilbringes på toalettet...
Og så vil jeg anbefale deg å ha en bestemt dag hvor du slutter å spise så mye karbohydrater igjen. Jeg vet med meg selv at om jeg ikke er kjempestreng på dette, så er det så lett å tenke "jammen... en brødskive gjør jo ikke noe siden jeg allerede har spist så mye andre karbohydrater", og så plutselig så har jeg glemt alt som heter lavkarbo helt til langt ute i februar...


#17

Kula sa for siden:

Hvis det frister, så sett i gang. Hvis du er typen som har null problem med å hente deg inn etter en ukes sukkerorgie har det liten helsemessig effekt å spise kromkaker en ukes tid.

Når det hele er over i begynnelsen av januar, skaffer du deg erfaring med hvor mye du har gått opp (var det verdt det?) og om det var enkelt å komme tilbake til et sunt kosthold. Svarer du "ja" på dette, kan du gjenta seansen neste jul også.

Personlig har jeg erfart at mitt svar er "nei".


#18

sveander sa for siden:

takk for mange gode svar og refleksjoner.
Jeg og min kone har aldri vært så store på Karbo.
Det er mange ting å gjøre uten å ende i twistskålen og strø sukker på desserten.

Jeg tror jeg gjør en deal med meg selv. 1-2 timers spasertur hver dag og litt utskeiing på clemetin, og noen småkakaer. Ja og så julebrød, lavkarbojulebrød

God lavkarbojul fra Svein-Tore og takk for all inspirasjon dere gir:)


#19

index sa for siden:

Noen klementiner tar jeg meg også i blant. Ser ikke noe stort problem med det. Rikelig med kålrotstappe til pinnekjøttet blir det også, men potetene står jeg over tenker jeg. Så godt er det tross alt ikke, og jeg er jo allerede avvent. Så får det bli 70% sjokolade, nøtter og mandler utover kvelden. Jeg er ikke så redd for å få i meg litt ekstra karbo i julen, men magemerter vil jeg jo helst ikke ha. Så da begrenser det seg selv...


#20

Lemen sa for siden:

Jeg synes at det er litt sånn at man må gjøre sine egne erfaringer på dette med å skeie ut, og så vurdere til neste gang om det er verdt det eller ikke.

Jeg synes definitivt det er verdt å spise litt vanlig mat i julen (altså ikke bare høykarbo), legger på meg noen raske kilo, men de går ganske raskt av igjen også. Særlig om jeg kombinerer det med noen fine rødvinskvelder der jeg dykker dypt i glasset. ;)


#21

Lich sa for siden:

Blir nok litt mer sene kvelder med god mat og god vin ,men kjenner at jeg har ikke noe lyst på småkaker og twist og slikt.
Tenker jeg baker en lavkarbo kake med nøttebunn og sjokoladekrem,den holder seg og kan følge meg gjennom jula.


#22

Rin sa for siden:

Jepp!

Synes selv at jula er glatt lavkarbo uansett - det er ikke mange klementiner jeg greier å trykke i meg, og når jeg er så "heldig" å bli kjempesyk av hvete/gluten, så frister det heller ikke med allverdens småkaker. Fokuserer heller på ribbe, sylte, medisterkaker, nøtter, og noe modifiserte utgaver av gløgg og marsipan og kransekaker. :)


#23

Appelsinpiken sa for siden:

Oi! Det vil jeg ha. Hvordan lager man?


#24

Yonah sa for siden:

Går på apoteket og kjøp gløggmiks(krydder), kan brukes i rødvin eller sterk sukkerfri rød saft.


#25

Annala sa for siden:

Det skal jeg jammen gjøre :) Har laget hjemmelaget vin for første gang...hehe, det spennende blir hvordan den smaker. Hvis den ikke er så god som vi håper blir det altså 23 flasker med gløgg :p

Bruker dere evt noe søtning? Eller er ikke gløgg så søtt? Ble litt usikker ;)


#26

sveander sa for siden:

Og hvordan gikk det.
Jeg var mer slumsete.
Juleøl
Clemetin
Krumkaker med sukker
Noen desserter med sukker
Kålrabi
Litt brød

Men alt med måte. Og gikk en del nesten hver dag
Reultat=la ikke på et gram
Men tror det skyltes høy lavkarbo og ikke spise sukker hele dagen

Men nå er det tilbake til maks 50g karbo
Skal ned 11 kg før jeg bader i juni


#27

smgj sa for siden:

Gratulerer med godt gjenomført julefeiring!


#28

Storemy sa for siden:

Vel overstått! JEG var ute av ketosen i god tid før jul, og økte gradvis til "Fedon-ish-lavkarbo" i juleuka. Det gikk veldig fint! Ikke noen plager, ikke noen ubeherskede orgier, og ikke mye opp i vekt. Har "hilst på" gamledagers favorittmatslag som kryddersild på dansk rugbrød, mørkt øl, druer, marsipan, mandelpotet, yoghurt, ferskpresset juice og ferskensmågodt, cola light med appelsinskiver oppi.. Det var NICE, men nå lengter jeg etter ketosen. Godt nytt år, alle!


#29

maulie sa for siden:

Jula er skummel......... heldigvis gikk det fint. for min del syns jeg ikke det er verdt det å putte alt det i munn for en dårlig selvfølelse..


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.