< Tilbake til oversikten

Lavkarbo og min positive fastlege!

#1

knuttien sa for siden:

Ville bare dele min positive opplevelse med min fastlege forrige uke.

Var hos henne i mai og sa at jeg vurderte å teste lavkarbo. Det kunne hun
ikke anbefale, men foreslo å spise sunt og trening (standard).

Nå var jeg tilbake igjen for tenkte å teste hvordan kroppen hadde reagert på 2,5 måneder med streng lavkarbo. Legen hadde tydeligvis fått kursing om lavkarbo siden sist, og var nå meget positiv og støttet meg. Hun anbefalte ikke varig lavkarboendring, men sa faktisk at om noen av pasientene hennes trengte å gå litt ned i vekt, så satte hun dem nå på en 3 måneders lavkarbokur. :)

Da måtte jeg smile. Forøvrig støttet hun meg og kom med gode tips til videre ferd for meg. Gledelig!


#2

Wonder woman sa for siden:

Så bra! Godt å få støtte fra det holdet.


#3

Vibeke-67 sa for siden:

Flott! Så får vi håpe hun også lærer at om man går tilbake til det vanlige kostholdet etter tre måneder så går man opp igjen. Og at lavkarbo er en stor kategori av livsstiler. Faktisk kan man spise opp til 150 gram karbohydrater og fortsatt kalle det for lavkarbo.


#4

Gerd sa for siden:

Flott at legen er med på "laget" :D

Min egen fastlege mener jeg skal leve lavkarbo resten av livet, for da får jeg i meg masse næring og rein mat :ja: Og ikke masse tilsetningsstoffer og annet kroppen ikke trenger.


#5

knuttien sa for siden:

Jeg er jo selv en av dem som tenker å spise mer og mer karbohydrater igjen etterhvert, noe legen støtter meg i, men hun sier at "regelen" om at man nødvendigvis går opp igjen kan bøyes om man f.eks begynner å trene regelmessig, eller i mitt tilfelle, satser på å spise litt mindre til hvert måltid enn tidligere.

Mitt problem har aldri vært at jeg har spist totalt feil mat, men att jeg er glad i mat og dermed tar på den ekstra porsjonen på tallerkenen som jeg egentlig ikke trenger, men som gjør noe med vekten.

Min filosofi er at med trening og mindre tallerkenporsjoner kan jeg spise mer karborik mat etterhvert, uten å legge alt på meg igjen, legen støttet meg i det. Hva tror du? :)

Forøvrig var legen også klar på at kroppen min i hele 5 ÅR vil prøve å komme tilbake til vekten jeg hadde - altså at kroppen har en hukommelse på 5 år når det gjelder vekt.. det var skremmende å høre.. men greit å vite om..

Forøvrig lurer jeg på om man spiser opp mot 150 karber om dagen, må man ikke da etterhvert kutte litt på fettet? Eller?


#6

smgj sa for siden:

Når det gjelder porsjonskontroll så vil jeg tipse om at det å rett og slett kjøpe middagstallerkener som er et par cm mindre enn normalt faktisk også minsker mengden man tar. Iallfall om man unngår den "koseporsjonen". (En av årsakene til at jeg vil kvitte meg med de store ikeatallerkenene våre.... )


#7

Kula sa for siden:

Jeg tror på å spise seg mett og fornøyd på riktig mat. Hvis du hver dag resten av livet må huske på å ikke spise den siste porsjonen – som gjør deg mett og fornøyd – vil du ikke klare å holde ut i lengden.

Vår alles kjære Pål Jåbekk har skrevet litt om dette temaet i bloggen sin:

paljabekk.blogspot.no/2012/11/rad-unnga-mat-du-kan-spise-selv-om-du.html


#8

knuttien sa for siden:

Nå blir jeg som regel mett etter en tallerken, men problemet er at jeg spiser raskt, så jeg klarer alltid å dytte litt til ned, før magen rekker å registrere at den er mett. :)

Problemet er da at jeg ikke føler meg mett og fornøyd, men overmett - og at vekta går opp...


#9

Kula sa for siden:

Gjelder dette også når du spiser real lavkarbomat? Legger du på deg (over tid) hvis du spiser en ekstra ribbebit for eksempel?


#10

mereo sa for siden:

Høres helt dust ut, men løs kryssord når du spiser..
For da må du faktisk tenke og da bruekr kroppen tid på å skjønne at du spiser..
For jeg har hatt samme problemet ;)


#11

Lavkarboforlivet sa for siden:

Kommer kun med egen erfaring her, men det med prosjonstr. og dårlig kontroll på det betyr for meg at jeg spiser høykarbo. Med det mener jeg at prosjonsstr. Var et megaproblem for meg på høykarbo, dette er null problem på lavkarbo. Kan det være at du har vanskelig for å kontrollere prosjoner om du går tilbake på høykarb etterpå, det har skjedd meg hver gang før. Jeg lærte av det, og nå lever jeg lavkarbo på 2 året. Mye bedre, og så spiser jeg heller karbo en dag i ny og ne om jeg vil. Men det med at lavkarbo ikke bør være livsstil gjør meg irritert egentlig. Det er så mye sunt og variert man kan spise. Men dette er jo et valg du må.ta selv, ut ifra hva du mener er best for deg. :-)


#12

knuttien sa for siden:

Ja, er nok lettere å overspise på høykarbo, nå blir jeg jo veldig fort mett på lavkarbo, og har vel bare overspist 2-3 ganger på 3 måneder. Jeg har jo tro for at jeg vil lære meg til å kontrollere porsjonene bedre når jeg spiser mer høykarbo, men tiden får vise.

Jeg kommer jo aldri til å spise like høykarbo som jeg gjorde før, jeg har jo lært mange gode lavkarbooppskrifter som jeg vil bruke videre uansett - men jeg tror ikke jeg klarer kun lavkarbo resten av livet heller. Dessuten er jeg bekymret for langtidsvirkningene for kroppen, selv om mange her inne mener det er null stress. Derfor var jeg jo nylig hos legen og tok tester for å se hvordan kroppens tilstand var, og jeg fikk svar fra legen i går.

Hun skriver at leverprøvene var fine, men at kolesterolet var lett forhøyet med 5,9 og LDL var 4,1.

Det sier ikke meg så mye, men jeg regner jo med at kolesterolet går opp pga. lavkarboen, og jeg tenker at noen måneder går greit, men årevis er jeg mer bekymret for da. Kan vel være forskjell fra person til person hvor godt man tåler lavkarbokosthold også?


#13

kamp sa for siden:

Fikk du målt triglyserider?


#14

smgj sa for siden:

Et forhøyet kolesterol under nedgang og i en tid etter stabillisering er ikke unormalt. Det jevner seg som regel til - selv om man fortsetter med lavkarbo som livsstil. :)
Og triglyserider har en tendens til å stige med (større mengder & feil) karbohydrater.


#15

knuttien sa for siden:

Legen mente at litt aktivtet også ville hjelpe på kolesterolet (jeg har ikke trenet noe til nå etter at jeg begynte lavkarbo)

Hva er triglyserider? Det står fS-Triglyseride 0,87 hvis det er hva dere lurer på? Hva innebærer det? :)


#16

smgj sa for siden:

Det er et tall som er bra dersom det er lite. ;) En del miljøer mener at triglyseridverdien sier mer om sykdomsrisiko enn kolesterol (HDL / LDL).


#17

knuttien sa for siden:

Ok. Hvor høyt bør det være før det er for høyt da? :)



#19

Kula sa for siden:

Hvis jeg ikke husker helt feil, er øvre grenseverdi for S-triglyserid satt til 1,7 mmol/l i listen over definisjonen av metabolsk syndrom.

Verdier mellom 0,5 og 1,0 mmol/l regnes for å være veldig bra.


#20

knuttien sa for siden:

Takk for svar! Da er jeg på trygg grunn der ihvertfall for tiden! :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.