Heisann,
sønnen min på 4 har fått påvist melkeallergi, og jeg opplever det vanskelig å finne erstatninger som fungerer i småkaker og sånn.
Hva bruker man i stedet for smør? Funker det melkefrie margarinet like bra? Og sånt som rismelk/soyamelk, kan det uten videre erstatte vanlig melk i baking?
Har så lyst til at ungen skal få like fin julefeiring som det jeg selv fikk ha, og litt av det besto i å få komme opp til bestemor og få noen småkaker på et fat foran barnetv mens de andre fortsatt sov... Blir ikke helt det samme med knekkebrød og salami :p
Eksperimenter med kokosmelk, havremelk og rismelk (jeg vil ikke anbefale å bruke større mengder med soyamelk på grunn av de østrogenliknende stoffene i soya, men innimellom kan du jo gjøre unntak).
I det meste av bakverk så utgjør melk "væske + litt smak"-faktoren. Så du bør kunne erstatte det rimelig greit. Husk at spesielt rismelka er en del søtere enn melk (gjelder kanskje også for havremelk?, men ikke kokosmelk) og at det kan hende du må redusere søtning dersom du bruker den.
Det er mange julekaker det ikke er melk i og jeg tipper det melkefrie margarinet funker helt greit i bakingen. Pepperkaker f.eks. er jo melkefrie. :) Serinakaker også, det har jeg lyst til å lage! Mmmm...
Melkefri Margarin fungere helt fint i både kakemann og pepperkaker. Jeg lager alle julekaker uten gluten og melk. Eneste jeg ikke får til er sandkaker ;)
Nå har jeg ikke prøvd å bake småkaker, men i kaker har jeg erstatet smør med kokosolje og det funket helt fint :) Vil tru det funker i småkaker også. Bruker da den som er uten smak. Har også eksperimntert litt med kokosmelk istendfor melk og det har også funket fint i kaker.
Soft spesial(blå boks) er melke og soyafri, den kan brukes som erstatning i småkaker. Så de fleste av julekakene kan bakes;)
Havremelk funker greit i det meste, i feks sjokolademuffins er appelsinjucie kjempegodt!
Plamil har en melkefri sjokolade. Vi finner den i hylla for "allergimat".
Det er melkeprotein og ikke laktose gutten din reagerer på? Evt begge deler?
Vafler uten melk går helt fint, ingen her kjente forskjell på vaflene der jeg hadde i havremelk og blå soft. Vi hadde et par uker der vi testet melkefri diett på en av ungene( og det var så vellykket at vi må overtale legen til flere tester) i høst.
Er denne allergien nylig diagnostisert? Det høres veldig uvanlig ut, da dette er noe som vanligvis oppstår når man er veldig ung og de fleste er kvitt allergien innen de er 3 år gammel.
Men om det er tilfelle at sønnen din er allergisk mot melkeprotein, så kan du bruke melkefri margarin i bakingen. Jeg vil også anbefale deg å bruke en havremelk med tilsatt kalsium, da dette fort kan bli et problem for melkeallergikere.
Problemet er jo et samma, melkeintolerante og melkeallergikere tåler ikke melkeprotein, samme om det slår ut på test eller kun ve provokasjon.. Laktoseintoleranse er derimot velig vanlig.
Problemet er på ingen måte det samme. Melkeintoleranse handler i de aller fleste tilfeller om laktoseintoleranse, som forøvrig ikke er spesielt vanlig her i Norge. De få som har melkeproteinintoleranse har det som oftest sekundært til andre ting, og symptomene er ikke de samme som ved en melkeallergi.
2-4 prosent i følge Tine. Det er nok da sannsynligvis basert på diagnosetall. Jeg vil tro at realiteten ligger noe høyere. Laktosefritt sine tall sier 2-8%, og dersom det er tilfelle at hele 15% av finnene sliter så er sannsynligvis også de reelle tallene for (genetiske) nordmenn med reaksjon også noe høyere.
5-10% av oss har visstnok en genetikk som tilsier laktoseintoleranse.
Det er dessuten vanskelig å beregne hvor mange flere som kan ha disse plagene, siden man kan erverve problemet, også i forbindelse med andre mage-tarm-problemer.
Genetisk laktasemangel er ytterst sjeldent, 5-10% et garantert langt over det som er reelt. Hypolaktasi, altså en avtagende laktaseproduksjon er mer vanlig. I norden er forekomsten beregnet til 2-18%, med høyest forekomst i Finland og lavest på Island. Norge ligger nok i det området du nevner, men forekomsten har muligens økt de siste årene pga innvandring.
Sekundær laktasemangel som du nevner er kanskje den vanligste årsaken til laktoseintoleranse, og kan komme f.eks. som følge av cøliaki eller inflammatoriske tarmsykdommer som chrons og ulcerøs kolitt.
Men, med mindre man har en medfødt laktasemangel (som fremdeles er ekstremt sjelden), så vil laktoseintolerante tåle ulike mengder melk. Syrnede eller fullfete produkter kan tåles bedre enn søtmelk. I tillegg er ikke symptomene på laktoseintoleranse farlige, så det er ikke skadelig å få i seg mer laktose enn man tåler, selv om følgene selvfølgelig er ubehagelige.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.