< Tilbake til oversikten

LCHF uten laktose, gluten og svinekjøtt?! MED diabetes

#1

FrøkenBianca sa for siden:

Etter halvannet år siden sukkersprekken og jeg mista litt gløden grunnet mye infeksjoner, er jeg nå på vei tilbake.. Har prøvt mye forskjellig og blitt mer kjent med hva kroppen min har godt av og ikke.. Så nå skal jeg da prøve å komme inn på en mer LCHF-linje igjen.. Jeg bør holde meg helt unna glute, kan tåle noe laktose, men bør grunnet nyrer og forhøyet nivå av urinsyre i blodet holde meg til kylling/kalkun.. Jeg kan bruke de laktosefrie produktene til Tine, men usikker på om de inneholder mer karbs enn ønskelig.. Har diabetes type en og til nå er det bare LCHF-kosthold som har fungert for meg.. kolestrol og langtidsblodsukker gikk ned.. og har gått opp igjen etter jeg "sprakk".. Grunnen til sprekken var at jeg ble plaget med mye infeksjoner og blodsukkeret levde sitt eget liv.. ble med andre ord oppgitt pga at det heller ikke skulle funke mere.. meeeeeeen.. har etterhvert skjønt at dette mest trolig var pga for høyt inntak av mat med urinsyre, så nå prøver jeg igjen.. Vært inne på syre/base-dietten underveis også, og vil prøve å spise mere basisk enn tidligere også.. Så, mitt spørsmål til dere andre der ute er som følgende: Har dere noen tips om LCHF-kosthold uten gluten, laktose, svin, rødt kjøtt i moderate mengder, og gjerne basiske matvarer.. Hva spiser dere i løpet av en dag osv?:) ALLE tips tas i mot med STOR takk:)


#2

Yonah sa for siden:

Null problem det. Gluten spiser man ikke på slik kost. Laktosefri fløte går fint, og det er ikke så mye mere karber i Laktosefri lettrømme. Jeg har spist nærmest Laktosefritt i 14 dager nå, kun beholdt fast hvitost og smør. Plutselig fungerte magen bedre enn noensinne.

Frokost: smoothie av 2 egg, 1/2 dl Laktosefri fløte, 50 g bringebær, noen dråper flytende natreen og litt vann.

Lunsj: suppe av feks 1 kyllingfilet, 125-250g wokblanding og 1.3-2dl kokosmelk. Krydder etter smak, gjerne curry paste.

Middag: fiskepinner av 1/4 pakke seiblokk dyppet i pisket egg og knust bacongull, stek gjerne på brett i stekeovn. Server med feks salat.

Kvelds orker jeg sjelden, men kanskje litt mere suppe,et kokt egg el.l.


#3

synsegulla sa for siden:

Bare sniker meg inn her for å si at dette vil jeg lære mer om, og at Imse sine fiskepinner virket veldig gode.


#4

Tarato sa for siden:

Velkommen "tilbake" FrøkenBianca. Du spør om tips til å leve uten laktose, gluten og svinekjøtt samt med redusert mengde rødt kjøtt. Uten å påstå å være ekspert, tenker jeg at klart det er mulig. Som Imse sier er det ikke gluten på dette kostholdet, og det finnes mye i laktosefritt som kan spises. Av kjøtt har du fortsatt kylling, kalkun og fisk i tillegg til noe rødt kjøtt. Jeg er matallergiker, og har bl.a melkeallergi og kan ikke ha noe med melk i, verken smør, rømme, fløte eller annet. Det er utfordrende men går greit; særlig når kroppen fungerer så mye bedre. Og basisk mat; er ikke det for det meste grønnsaker, nøtter ol? Perfekt på LK spør du meg...

Du sier du har mange infeksjoner i kroppen; kan disse bli bedre om du holder deg til et strikt LK-kosthold? Min erfaring er at alle "vondtene", som betennelsene i knær, hofter mv ble bedre etter omlegging av kosthold. Og enda bedre ble det etter å ha kuttet ut melkeprodukter fullstendig.

En dags meny for meg ser slik ut:
Frokost: knekkebrød (hjemmelaget) med smør, og som pålegg egg, majones, skinke, geitost ++
Lunsj: salat med skinke, kokt egg, kjøttrester, grønnsaker, olje, majones, krydder / omelett med grønnsaker, kjøttrester, salat til. Varmes i micro og har på smeltet (melkefritt) smør / eggerøre med det samme som omelett
Middag: kjøtt, grønnsaker, salat, olje
Kvelds (hvis sulten): rester av middag, lunsj, knekkebrød med pålegg som til frokost, kokt egg med smeltet smør/majones, skinke rullet sammen rundt asparges o.l.

Får jeg "lyst" på noe, så tar jeg en kopp te, vann/farris/bris - og litt gresskarkjerner. Det siste har jeg fått en dille på og spiser gjerne.

For meg fungerer dette fint; jeg spiser i grunnen ikke mye fett; men du verden hvor mye av den sorten som har forsvunnet fra kroppen etter at jeg la om til dette opplegget.

Om det samme kan fungerer for andre vet jeg ikke; men dette har jeg kommet fram til etter 2,5 år på "vanlig" LK uten å gå ned mer enn ett par kilo. Etter jeg kom fram til dette opplegget ved nyttår har jeg gått ned 13,7 kg. Min erfaring gir derfor en oppfordring til deg (og andre) til å finne det som fungerer for deg, og din kropp. Særlig når du har de utfordringene du har. Start i det små, spis mat du er trygg på, innfør nye matvarer en for en over tid - kjenn etter: blir du verre, bedre, skulle du latt dette være? Og hvordan reagerer akkurat du? Jeg reagerer med magevondt (gjerne diffust), vannsamling i kroppen (ikke særlig diffust...), genrelt ubehag og ikke minst forstoppelse. Hvem kunne trodd dette har med matallergi å gjøre?? I dag merker jeg det umiddelbart om jeg spiser smør med melk i; kroppen er en ganske fiintfølende maskin i så måte.


#5

FrøkenBianca sa for siden:

Supert med innspill og tilbakemeldinger:) Er godt å være innpå her og få råd og tips, og ikke minst motivasjon!
Jeg begynte å slite med inflamasjoner i kroppen etter et strikt, ketogent kosthold, og det tror jeg kom av feil matvarer for mitt vedkommende.. :) Allså for mye svinekjøtt og laktose:)
Jeg reagerer med å ha dårlig fordøyelse og oppblåsthet som oftest, og ikke minst slapphet og veldig svingende bl.sukker! Er en utfordring, men dette skal jeg få til nå:) Må være sin egen lege er min erfaring:)!!


#6

Tarato sa for siden:

Var jeg deg Frk Bianca, ville jeg ha kuttet ut lactosen også; hvert fall i første omgang for å få ryddet opp og heller begynne å innføre etterhvert. Dårlig fordøyelse og oppblåsthet; sånn reagerer jeg på matvarer også. Og ja; du får det til. Bestem deg og gjennomfør! Jeg heier på deg!


#7

FrøkenBianca sa for siden:

Laktosen er kuttet:) Bruker laktosefrie produkter:) Takk for støtte:D


#8

Tarato sa for siden:

Grattis! Jeg ser jeg var en smule uklar i formuleringene mine; jeg mente alle melkeprodukter - også de uten lactose! Men du har tatt det viktigste skrittet som er å kutte lactosen, og så håper jeg det vil hjelpe deg!


#9

Yrla sa for siden:

da ville jeg spist kylling, flere typer fisk, egg og gulost som proteinkilde, og masse grønnsaker, sopp, litt nøtter, frø og bær. Innimellom kan du kjøpe deg karbonadedeig/finnbiff/roastbiff/lam.


#10

FrøkenBianca sa for siden:

Det skulle ta noen år før jeg var tilbake... men nå er jeg her igjen :p
Denne gangen med oppfølging fra Hexeberg-klinikken.. Skal drive med LCHF, lite protein og ikke melk...
Gleder meg til å sette i gang på mandag!:D


#11

TrillTrall sa for siden:

Jeg begynte å lukte lunta i høst da jeg leste om en dame med leddsmerter/muskelsmerter som hadde funnet ut at hun ikke tålte melk, det trigget nemlig revmatiske smerter hos henne. Rådførte meg med en homøopat jeg kjenner og det første hun sa var - "Homogensiert melk?" Og da jeg begynte å tenke etter innså jeg fort at hun har helt rett. Fløte, smør og ost går helt fint, men om jeg får i meg drikkemelk (skummet går antagelig bra, den er ikke homogenisert), rømme, yoghurt o.l. så kommer smertene snikende fra påfølgende dag og øker i intensitet fra dag til dag om jeg fortsetter å innta melk.


#12

FrøkenBianca sa for siden:

Jeg har kjøpt boka "uten melk" av hexeberg, så skal prøve å holde meg helt unna.. om det blir bedre skal jeg unne meg å ta intoleransetest for å se om det er laktose, melkeprotein, mel eller hva nå som ikke skal i denne kroppen:)
Gleder meg egentlig til å prøve å lage mat med kokosmelk og sånn, gøy å prøve noe nytt :)
Men eg er jo skrekkelig glad i fløte og smør, og ost... så håper jo at eg kan unne meg litt av og til


#13

BenteR sa for siden:

Det går helt fint!
Har selv diabetes type 1 og har en kropp som ikke godtar insulin og er derfor helt pukka nødt til å leve strikt lavkarbo.
Er i tillegg multiallergiker og lever helt uten gluten. eggehvitte, torsk, alle meieriprodukter (melkeprotein-allergi), soya, skalldyr, mandler og nøtter.
I tillegg unngår jeg svinekjøtt da dette trigger revmatiske vondter og har en irritabel tarm som krever low FODMAP-meny.
Puslespill de første månedene for å finne en meny som dekker det jeg trenger og samtidig ikke trigger noe + holder blodsukkeret stabilt.

Jeg er glad i kokosmelka; brukes til mye, bla chiagrøt om morgenen.
Middag er plankekjøring siden jeg stort sett spiser det de andre har, jeg bare tar av min mat før ting jeg ikke skal ha tilsettes. Spiser variert og mye grønnsaker som tilbehør.
Jeg lager jevnlig opp hjemmelaget kraft av forskjellige typer, og disse brukes både i supper, sauser og gryter. Har stort sett alltid kyllingvinger/lår ferdig stekte i kjøleskapet og også suppe eller gryte.

Mitt problem er å spise ute/på besøk. Har etterhvert funnet noen spisesteder der jeg trygt kan spise da de merker maten med hvilke allergener det inneholder. Litt verre når man er på besøk hos noen og de påstår at maten er uten minne allergi-matvarer og når jeg blir syk, skjønner de ingenting; "for det var jo så lite av ditt eller datt oppi maten :( "

Aom sagt, i starten var det skremmende og måtte snu opp ned slik på kostholdet sitt, men nå går det helt fint. Vær kreativ og finn retter du både liker, tåler og som holder blodsukkeret stabilt!
Lykke til!


#14

FrøkenBianca sa for siden:

Det var ikke småtterier, men veldig godt å høre at det går bra etter litt arbeid :)
Jeg er heldigvis glad i å lage mat, så ser frem til å utforske litt!
Tenkte jeg skulle logge meg inn på diett.no, er det noe du/dere bruker? Anbefaler? :)


#15

BenteR sa for siden:

Jeg brukte diett.no aktivt tidligere, og noen av mine oppskrifter ligger lagret der.
Nå bruker jeg diett.no veldig sjelden siden jeg er blitt så vant med kostholdet og automatisk vet hva de forskjellige rettene/råvarene inneholder.
Anbefaler diett.no eller tilsvarende på det varmeste, spesielt i starten.


#16

FrøkenBianca sa for siden:

:) Da tror jeg at jeg lager meg en konto der igjen.. Jeg spiser litt sånn på måfå nå, så er redd jeg får i meg for lite.. Litt nytt å tenke når det er uten melkeprodukter, og så er jeg ikke så veldig storspist/sulten i utgangspunktet, så glemmer det litt merker jeg :P
Får lage meg et par gode menyer, så blir det vel bra! Gått i mandler, avocado og egg.. Og no frokostmuffins jeg lagde på søndag.. Lagde suppe i dag da, av kokosmelk, den vart veldig god, men ikke så bra for blodsukkeret merka jeg :/ Så må nok gjøre noen justeringer der..
Tar du noe form for tilskudd? Jeg mener å huske fra sist at det var ganske viktig? :)


#17

whiteandnerdy sa for siden:

Jeg lånte den boka på biblioteket, Uten Melk, og det er mange bra oppskrifter! Jeg er kjempefornøyd med boka der. Lykke til videre med kosthold:)


#18

FrøkenBianca sa for siden:

Ja, jeg har kjøpt den=) Er stadig på utkikk etter flere og mer inspirasjon, så kom gjerne med tips om du vet om flere =)
Finner mye på nett også, men jeg er over normalen glad i kokebøker :P


#19

BenteR sa for siden:

Jeg tar kun multivitamin (Solray) og en solid dose d-vitamin (mitt d-vitaminnivå klarer ikke å holde seg oppe om sommeren en gang og jeg går derfor på mellom 2000 og 5000 iu daglig i samråd med endoen min).


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.