Mat for sjelen sa for siden:
Nå når Halloween feiringen snart står for døren har butikkene gjerne store flotte gresskar for salg.
Gresskar kan brukes til så mye mer enn bare å lage dekorative lykter - Gresskar er nemlig super lavkarbomat! De inneholder nemlig kun 2,8 gram karbo pr 100 gram.
Etter å ha hult ut gresskaret til lykt sitter du igjen med både masse frø og gresskarkjøtt.
Frøene kan du riste lett i stekepannen eller stekeovnen, sammen med salt, olivenolje og gjerne litt chili. Dette er super lavkarbosnacks!
Fruktkjøttet lager jeg gresskarpuré av. Denne er kjempeflott å fryse ned i porsjonen, og kan brukes både som syltetøy, i kaker, bakst og til middager. Det gir en fantastisk god aromatisk sødme, og gjør bakverket saftig og godt.
Gresskarpuré kan gjerne erstatte rømme eller creme fraiche i bakst, og jeg har brukt gresskapuré i både Muffins, Brød, Energibarer, Chiligryte og ganske enkelt som tilbehør til stekt/grillet kjøtt - nydelig!
Gjør som følger:
Skjær gresskarkjøttet i passe store terninger og ha over i en kjele.
Kok terningene i litt vann - du trenger ikke så mye til å begynne med. Gresskar inneholder gjerne en del væske, så det er bedre å spe med litt mer vann etter hvert.
Kok terningene møre - ca 15-20 minutter.
Ha gresskarkjøttet over i en food prosessor eller bruk stavmikser. Kjør det hele til en jevn masse.
Spe med litt mer vann dersom du synes det blir for tørt.
Frys ned gresskarpuréen i porsjoner.
Gresskarpureen kan smakssettes etter hva du skal bruke den til, både med søtt og salt.
Skal du bruke den som syltetøy smaker du til med sukrin, litt kanel, malt nellik og malt ingefær f.eks.