< Tilbake til oversikten

Gresskar er lavkarbo

#1

Hamster59 sa for siden:

Jeg kjøpte et 5 kilos gresskar her om dagen. Kokte suppe av noe, resten ble til puré. Puréen kan søtes og brukes til syltetøy eller i pai, eller den kan saltes og krydres og brukes som tilbehør til middag.

Idag kjøpte jeg et nytt gresskar (det kosta bare kr 49 på Obs!), det blir mer puré og kanskje andre retter.


#2

langaard sa for siden:

Hva smaker det egentlig, har aldri prøvd:confused:


#3

Hamster59 sa for siden:

Litt vanskelig å forklare. På én måte er smaken litt nøytral, ved at man kan smaksette den både til salt og søtt. Likte godt suppa, laga den litt kremete. Brukte ei oppskrift fra bloggen Mat for sjelen og tilsatte både purre, gulrot og stangselleri. Hadde også litt safran oppi.

Skal lage paien etter div oppskrifter fra nettet, men bunnen skal lages med mandelmel og kokosmel. Skal bruke puréen, som er laga ved å mose kokte gresskarbiter. Dette skal tilsettes fløte og krydres med kanel, muskat og nellik.


#4

langaard sa for siden:

Da skal det handles gresskar på mandag:)


#5

smgj sa for siden:

Jeg vil vel si at gresskar litt er som en kryssning mellom vannmelon og gulrot i smak. Jeg er ikke glad i gresskarpai, men gresskarsuppe og formkaker med gresskar er nydelig. Gresskarsuppa smaksettes med kyllingbuljong og chilli, mens formkaken smaksettes i retning krydderkaker. (Kardemomme+ kanel er vesentlig.)


#6

langaard sa for siden:

Gleder meg til og prøve:)


#7

Moogie sa for siden:

Ja!!! Gresskar er jo bare supert! Det er jo akkruat det jeg også snakket om her om dagan i en anen tråd :) Gresskar er jo samme familie med squash og den (i følge et tabel med næringsinnhold jeg fant på nett og lastet ned) inneholder bare 2,8 karbo pr. 100 gr. Så er det jo super lavkarbomat! Jeg har også spist masse gresskar når anledning byr seg. Bruker den i kaker, lapper, moser og bare sånn i kokt/bakt i biter. Og gresskarmos smaker mye mer som potetmos med riktig krydder enn f.eks. blomkålmos gjør.


#8

kamp sa for siden:

Gresskar er høyere enn 2,8.. Det kommer litt an på hvilken type men eks butternut gresskar, også kalt flaske gresskar ligger på 5-7.

Gresskar deles inn i sommer og vinter gresskar. Sommer gresskar er den typiske grønne eller gule squashen mens vintergresskar er harde slik som Halloween gresskar of flaske gresskar.


#9

Zillah sa for siden:

Graskar er kanskje ikkje det aller mest lavkarbo ein kan velje, det har også forholdsvis høg GI (for den som bryr seg om det meir enn totalt karbohydratinnhald), men i mitt liv er graskar ein av dei tinga eg vel å unne meg, uansett.

Eg har nettopp koset meg med pumpkin spiced latte (minus sukkeret - og vaniljeekstraktet for det gløymde eg), uti veka skal eg bake deilige pumpkin pie muffins som eg får vatn i munnen av å tenke på frå i fjor haust.

Skal også prøve denne nye oppskrifta av året: pumpkin butter cups til konfekt og denne veldig innbydande graskarpaien m valnøttbunn til Thanksgiving om ikkje før. Jau... eg trur før. Til bursdagen min, tenker eg.

Mmmmm eg rett og slett elskar graskar. Eg vil nok prøve meg på suppe igjen også. Om eg finn ei god oppskrift utan (for mykje) potet.


#10

Echo sa for siden:

Jeg er mer enn gjennomsnittelig interessert i gresskar og vintersquash og dyrker mine egne.
Forskjellen på vinter og sommer gresskar/squash pleier rett og slett å være når du spiser den:D. Vinterfrukten modner på høsten og kan som regel oppbevares leeenge. Sommer frukten må spises raskt.
Det er mange "gresskar" som rett og slett egentlig er vintersquash og vi bruker betegnelsen om hverandre.
Når jeg kjøper inn frø for å så butternut, så heter det butternut squash.
I Norge kaller man butternut ofte gresskar, det er et muskatgresskar (i følge mine kilder) ikke et flaskegresskar (kallebass, som har frukter med hardt skall og som stort sett ikke dyrkes som mat.):)

Jeg lager ofte pure av gresskaret. Hvis man bruker butternut, kan man bare dele den i to, skrape ut frøene og bake dem i ovnen til de er myke. Jeg graver ut kjøttet med skje, moser det og smaker til med smør, muskat og litt fløte. Så rister jeg litt mandelmel i panna med smør og blander dette inn rett før servering. Kjempegodt.

Jeg lager også suffle med gresskar, det er også kjempegodt.:D

I det siste har jeg laget en skikkelig hot suppe med kokosmelk, den er også utrolig god, men man må jo like kokossmaken.

Jeg sylter den med eddik og ingefær også, men har foreløpig brukt sukker i. Må eksperimentere litt mer der.

Woket gresskar er godt, bakt er deilig, du kan bruke det i pannekake røra. Det kan i grunnen brukes til det meste.

I og med at fruktene smaker så forskjellig så er det jo spennende å prøve seg frem til hva som passer til hva. Min familie har kommet frem til at vi syns det smaker som en blanding av søtpotet, kålrot og muligens litt artisjokk når den ikke er krydret på noen måte.
Jeg har kjøpt inn små "pyntegresskar" også og driver og manner meg opp til å se om dette blir godt. De hadde vært veldig søte som "bakte poteter" på tallerken:D


#11

smgj sa for siden:

Blir butternut moden på friland her i Norge?

Jeg pleier å ha 1-2 planter av Baby Bear (en liten variant av det klassiske haloweengresskaret med frukter på 1-3kg). Jeg er veldig glad i gresskarsuppe og så bruker jeg gresskar ii en formkake som da blir veldig saftig og god. Gresskar som tilbehør har jeg ennå ikke helt "skjønt".


#12

Zillah sa for siden:

Mmmmm hangi. Eller steikt gresskar til roast lamb som ramlar frå kvarandre. :sikle:


#13

Echo sa for siden:

Jeg pleier å så frøene inne, to tre uker før utplanting. Det er noe som heter early butternut som ikke tar mer enn 85/110 dager, den er tidligere enn de andre. Det kommer jo an på hvor du bor om du får det til. Jeg bor i Østfold og bruker opphøyde bed som jeg skjermer mot vinden. (hjemmelagde "pallekrager). Jeg har ikke prøvd Baby Bear, hvor har du fått tak i frøene? Og sparer du dem til neste år? Jeg gleder meg til neste sesong.:D


#14

smgj sa for siden:

Da skal jeg se om jeg finner den typen. Jeg bor også i Østfold, i sone 3-4. :)

Baby Bear er ganske vanlig. Du finner den hos mange internasjonale forhandlere. F.eks her www.mr-fothergills.co.uk/catalogue/vegetable-seed/page/33/range/all

Jeg sparer frø, ja. Men i år ble sesongen for kort for meg, så jeg er ikke så sikker på at disse frøene ble modne.


#15

Idarull sa for siden:

Jeg tror de minste gresskarene smaker best også, sånn til informasjon :) har hørt de store smaker gress.


#16

smgj sa for siden:

Baby Bear smaker godt, butternut squash smaker godt. Store KAN smake godt, men da må man finne frø til en type som er ment (mest) for mat, ikke (bare) til dekorative gresskarlykter. :) Uanett hvilken sort man dyrker så blir de "mest vann og lite smak" om man overgjødsler. Gresskar skal ha mye gjødsel, men med for mye blir de som "agurktomatene" man får til visse tider av året...


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.