Er det flere enn jeg som har stusset over hvorfor ernæringsseksperter påstår at grovt brød er sunt, samtidig som de påstår at fint brød er usunt? Ifølge [url]www.næringsinnhold.no[/url] er det forskjeller på næringsinnholdet i grovt og fint brød, men er det egentlig så stor forskjell?
Det grove brødet har jevnt over litt høyere innhold av vitaminer. Når det gjelder mineraler har faktisk det fine brødet høyere innhold av kalsium. Jeg kan ikke forstå at forskjellen i næringsinnhold skulle rettferdiggjøre at man kaller grovt brød for sunt og helsefremmende, samtidig som kan kaller fint brød for usunt og ikke bra for helsen. Forskjellen i næringsinnhold er til forveksling likt!
Her har jeg lagt ved tabellen som viser forskjellen:
Jeg tror det er vilfarelsen om at vi trenger (korn-)fiber som gjør at man "tror" grovbrød er sunt. Man regner heller ikke med at fytatene gjør at korn faktisk kan binde opp sporstoffer i stedet for å avgi dem... At næringsstoffene finnes i maten, betyr ikke at kroppen klarer å nyttegjøre seg dem.
Jeg forstår at man kan bli forledet til å tro at grovt brød er sunnere enn fint brød når man ser på næringsinnholdet. Det jeg ikke kan forstå er at ernæringsekspertene flytter fint brød over i usunt-kategorien samtidig som de anbefaler alle å spise mer grovt brød.
Vi andre vet jo at antibeitestoffene i grove korntyper gjør det til alt annet enn helsefremmende. I tillegg har man gluten og andre proteiner som skaper problemer for en mengde mennesker.
Du ville blitt overrasket over hvor mange medlemmer her på forumet – eller menigheten om du vil – som mener grovt brød egentlig er sunt. I hvert fall for barn ;)
mm... Jeg er vel også usikker på om brød er like usunt for alle ...(Bor sammen med en som tåler både det og melk bra. Men han har heller ikke samme kjærlighetsforholdet til gjærbakst som jeg hadde.) Uansett - det her med at man MÅ spise brød/korn for å ha en fullverdig kost - det er iallfall bare tull.
Jeg er også svært skeptisk på det faktum at korn ofte er den første føden som introduseres til barn ... mulig at svært få av oss hadde "tålt" korn dersom det ikke ble introdusert i en periode hvor immunsystemet ennå ikke er fullt utviklet?
Helt enig – mange tåler brød godt uten at det får negative helsemessige konsekvenser. Det jeg er uenig i, er at det er helsefremmende. Det er en stor forskjell...
Til moderator: Jeg ser at tråden er flyttet til "Spørsmål om matvarer og oppskrifter". Dette må bero på en misforståelse. Spørsmålet i trådoverskriften er retorisk ment, og er ikke et spørsmål om brødoppskrift.
Fint hvis tråden kan flyttes tilbake til der jeg gjerne ville ha den.
Ja, vi mener nok ofte både at grovbrød er sunt og at grovbrød er sunnere enn fint brød. Orker ikke finne frem gamle eksempler, men syns du det høres merkelig ut at mange mener dette?
Jeg tenker i allefall på blodsukkerstigningen når jeg tenker grovt kontra fint.
Men også på hvor store de ymse ingrediensene er. Jeg har mange ganger laget "fint" brød av grove ingredienser for at det skal se mest mulig fint ut. Malt nøtter og frø til det er omtrent fineste mel. Da er det ikke grovt lengere, i allefall ikke for ungene mine. :p Da er det omtrent loff!
Ser mange nevner at grove karbohydrater gir seinere blodsukkerstigning, men gjør det egentlig det? Så for en liten stund siden på fb på lavkarboklubben, hvor det var målt blodsukkerstigningen ved forskjellige frokoster. Lchf ga ingen stigning, som ventet.... men så ble det testet grovkarbo vs finkarbo.... merkelig nok gav grovkarbo like kjapp og til og med høyere blodsukkerstigning... nå var jo dette kun testet på en person da.... men jeg synest det var intressant og overraskende! Jeg vil ikke kalle noe brød sunt og helsefremmende, iallefall ikke for min kropp:-)
Jeg er helt enig med deg, men noen kan spise mye kornprodukter uten at det får negative helsemessige konsekvenser. Jeg er allikevel overbevist om at det er mange som sliter med uhelse som kan skyldes kornspising uten at man evner å forbinde denne uhelsen med feil kosthold. Mange er rett og slett ikke i stand til å tenke tanken om at grovt brød kan føre til helsemessige plager, og blir provosert av at noen påstår noe slikt.
I min venne- og bekjentskapskrets har jeg mange mennesker som sliter med uhelse og sykdom som antakelig er kostholdsrelatert, og hvor kornspising antakelig er den viktigste faktoren. Aldersmessig spenner disse menneskene fra barn til pensjonister. Plagene spenner fra kronisk treg mage/vondt i magen, via irritabel tarm til inflammatoriske tarmsykdommer som morbus krohn, ulcerøs kolitt og cøliaki.
Dette er grunnen til at jeg forsøker så godt jeg kan å begrense egne barns inntak av kornprodukter. Jeg tror det kan opprettholde god helse og være forebyggende.
Vel, det tror jeg du har helt rett i! Jeg har selv en mann hjemme som tåler godt å spise brød og karbohydrater. Ingen vektproblemer, slank, fin og frisk:-) Men jeg har selv mange som har problemer fra familien min, hvor jeg er sikker på at MYE av det kunne vært unngått med bedre kosthold med blandt annet mindre brød. Når jeg vokste opp spiste vi brød til 3 måltid av dagens totalt 4... Det gjør de fortsatt, mens jeg har endret meg, heldigvis. Jeg fikk nok da vekten viste 140 kg, og jeg vipper nå mellom 89 og 90 kilo. Så jeg nærmer meg matchvekta med stormskritt, endelig. Men når jeg forsiktig prøver å hinte til (og etterhvert har sagt i ganske klartekst), at de kan bli betydelig bedre om de bare hadde spist en sunnere kost, snakker jeg litt for døve ører... Det er fortsatt mye karbo, mens dia2, blodtrykk og diverse andre helseproblemer blir større og større. Dia2 har gått i arv i familien, og jeg mener at det er pga dårlig kosthold. Det har iallefall mye av skylden, mens andre i familien lever i fornektelse og mener at det er arven/genene som gjør det. Men jeg vet jo hvilket kosthold jeg fikk som barn, hva det gjorde med meg, hadde jeg ikke endret meg hadde jeg endt opp på samme måte. Det var vel kanskje nummeret før vil jeg tro.... Jeg vet at mine foreldre osv gjør alt i beste mening, og jeg er veldig glade i dem. Men av og til kan jeg bli så irritert over det dårlige kostholdet, og at helsa demmes blir verre og verre... Jeg er jo glad i dem, og ønsker dem jo et bedre liv og ikke et verre.... Mine barn skal ikke nektes å spise brød ol. men jeg vil i større grad minske på karbohydratene og finne en god balanse:-) Om vi da er så heldige å få barn da.... selv har jeg PCOS, og kunne lett brukt det som unnskyldning. Istedenfor bruker jeg det som motivasjon, for å leve sunt så jeg holder meg mest mulig frisk og symptomfri:-)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.