< Tilbake til oversikten

Helsen til jeger/sankere vs tidlig landbruksfolk

#1

smgj sa for siden:

Linken er en bloggpost om en sammenlikning av skjelettene etter to stammefolk som bodde i noenlunde samme område, på samme tid, hvorav den ene stammen var jegere/sankere og den andre stammen var landbruksfolk.

Det er interessant å lese hvor stor forskjell det ble på skjelettene (og helsen) til de to folkeslagene sett ut fra at det var både store likheter mellom levesettene, men også store forskjeller.

www.proteinpower.com/drmike/low-carb-diets/nutrition-and-health-in-agriculturalists-and-hunter-gatherers/

Uten å foregripe resultatet så kan jeg vel si at det ikke er noe i den postingen som gjør et liv som vegetariener særlig forlokkende. Hvem skulle f.eks tro at kjøttmat er viktig for tannhelsen?

Til sist stilles det noen gode spørsmål - hvorfor liker vi egentlig kornmat?


#2

Camomilla sa for siden:

Interessant artikkel! Jeg tror at artikkelen peker på nøkkelen til det moderne menneskets forfeilede kosthold - vår avhengighet av jordbruk og kornprodukter. I mitt hode virker det skrekkelig logisk at man forsøker å løsrive seg fra å være prisgitt det naturen til enhver tid finner det for godt å tilby. Jordbruk og husdyrhold ble jo raskt ganske populært og spredte seg over store deler av kloden, og det er få samfunn i dag som lever som jeger-/sankerkulturer.

Svært interessant at den bedre tilgangen på mat (iallefall i lange perioder) gir større utslag av mangelsykdommer - det sier vel noe om kvaliteten på den tilgjengelige maten. Slik jeg oppfattet artikkelen opplevde jeger-/sankerfolket sesongavhengige sultperioder, og dette har nok i stor grad vært motiverende for å forsøke og etablere et mer stabilt næringsgrunnlag. At sultperiodene ble mer alvorlige når avlingen feilet ble sannsynligvis oppveiet av at det gikk lengre tid mellom dårlige år - og da var vel populasjonen også vokst til et punkt hvor jakt/fiske/planteføde ikke lenger hadde mulighet til å fø hele befolkningen som en erstatning for en dårlig avling.

Hvordan vi skal løse matvareforsyningen for moderne mennesker er meg en gåte - vi er jo altfor mange! Jeg tar på ingen måte til orde for å desimere jordens befolkning, men det er jo åpenbart på tide å tenke nytt (eller - øh - gammelt) i forhold til hva slags næring vi inntar.


#3

Huldr sa for siden:

Jeg har bare skumlest artikkelen, men det du skriver, Camomilla, får meg til å assosiere litt videre. Vi har jo utryddet mange dyrearter, og det etter at vi startet jordbruk og egentlig ikke trengte å jakte på disse dyrene, de ble utryddet som følge av troféjakt eller andre materialistiske mål, ikke på grunn av matmangel (det har jo også vært et element, men ikke bare det).

Kanskje nettopp det at vi sluttet å stole på at naturen skulle gi oss det vi trengte og prøver å presse stadig mer ut av den er årsaken til at det har gått så galt og til syvende og sist vil pushe oss utfor stupet. Moder Jord er en kosmisk Påskeøy (meget bra artikkel det også).

Bare et lite sidespor :o


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.