< Tilbake til oversikten

Går opp i vekt på LCHF ...

#1

Bonjævel sa for siden:

Hei!

Jeg er ny bruker her, men har lest forumet i halvannet år. Er litt frustret og siden jeg ikke klarer å finne svaret selv prøver jeg meg her inne i håp om at noen kan veillede..

Jeg startet opp med LCHF pga mageproblemer og merket stor bedring etter kostholdsendringen. Så lenge jeg spiser lite karber holder jeg meg arbeidsfør og relativt frisk. Spiser meg mett til hvert måltid, 3 hovedmåltider og 1 mellommåltid, og syns ikke selv jeg spiser altfor mye ifht hva jeg må ha for å holde oppe energinivået i løpet av dagen.

Problemet er at jeg etter omleggingen har gått opp 3-4 kg og de sitter som bom fast på meg så lenge jeg spiser meg mett til måltidene. Jeg trenger ikke veie mer enn 56-57 kg (er spinkelt bygd og 165 høy) og er nå oppe i ca 61 kg.. Dessverre må jeg sulte meg hvis jeg skal klare å gå ned i vekt og da tappes jo energien slik at jeg blir slapp og orker ikke trene. Jeg prøver innimellom med proteinpulver og kjeks og nøtter, men det er jo alt sånn ekstra som som legger seg på magen.

Er det noen som har erfart det samme som meg og som har noen råd til hva jeg skal gjøre for å klare å gå ned i vekt og bli fast i figuren igjen, uten å sulte meg? Er det mulig at jeg får i meg for mye fett til måltidene sånn at inntak kalorier blir altfor mye ifht mosjonen jeg driver pr dag?

God helg til dere!! :o)


#2

shbg sa for siden:

Nå vet jeg jo ikke hva slags mageproblemer du har (hatt). Men jeg lurer jo på om det kan tenkes at bedringen du har opplevd også har ført til bedre næringsopptak i tarmen? Kan det være at vekta du har nå er mer naturlig for kroppen din? Du er jo langt fra overvektig. Så lenge du ikke går mer opp i vekt, er det kanskje grunn til å spørre seg om du ikke bare skal være fornøyd?


#3

langaard sa for siden:

Det blir lettere og hjelpe deg om du legger ut hva du spiser i løpet av dagen:)


#4

Kitt sa for siden:

Med en vekt på 56 kg og en høyde på 165, har du en BMI helt nederst i normal skalaen. LCHF er vektregulerende og vil nok prøve å få vekten din opp, ja!:eek:;)

Som langaard sier er det letter å gi råd om vi vet mer om hva du spiser!


#5

Moogie sa for siden:

Når du er hele 165 cm høy så er jo 61 kg et meget fint tall for vekta. Har du tidligere spist den vanlige fetreduserte kosten så har det jo gått utover indre organer og muskler. Spiser man LCHF så blir jo alt i kroppen byggd opp til den formen det skal egentlig være. Så de ekstra kg du har lagt på deg er nok ikke noe du skal beskymre deg over men glede deg over :) da det er ikke noe fettvev, men det nødvendige vevet i kroppen din som du trenger for å holde deg frisk.


#6

Bonjævel sa for siden:

Huff, nå har jeg to ganger lagt inn dagsmenyene mine, men jeg blir hevet ut av forumet hver gang.. tror jeg prøver igjen i morgen. :p

Takk for fine svar så langt. :)


#7

Bonjævel sa for siden:

Jeg har hatt 4 magesår tilsammen og det hjalp veldig å legge om kostholdet. Magesyren strever ikke så hardt for å bearbeide lavglykemisk mat, så da blir det ikke så mye eller så ofte mageverk. :) Kan hende kroppen "restituerer" seg etter tidligere plager.

Har fjernet galleblæren også for 4 år siden, vet ikke om det kan ha noe spesielt å si for evt. vektøkning eller bearbeiding av mat.. ;)


#8

Cheyla sa for siden:

Hei du. Jeg har det akkurat likt som deg!! Er 163 cm, og hvis jeg spiser "generell LCHF" går jeg opp til ca 59 kg. Er nok her kroppen min trives.... Er som kroppen bare "suger" til seg fettet i maten liksom, høres litt teit ut men håper du skjønner hva jeg mener. Skal jeg lavere i vekt må jeg passe kaloriene og kutte ned litt på fettet gitt. Men etter et par dager med streng lavkarbo og kalorikontroll forsvinner sulten (til en viss grad ihvertfall), og selv om energien er litt lavere i starten på "dietten" kommer det seg etterhvert. Trikset er nok proteiner tror jeg.


#9

Kitt sa for siden:

Dersom du holder på lengeå skrive, kan det lønne seg å skrive i feks words og så kopiere inn dokumentet her etterpå. Eller du kan passe på å klikke på Forbli innlogget eller hva det nå heter når du logger inn. Ellers blir du automatisk logget ut etter så og så lang tid utenregistrert aktivitet.


#10

Kitt sa for siden:

Mange her uten galleblære. Spiller inge rolle annet enn at noen må øke fettmengdene litt sakte i begynnelsen for å ikke få magetrøbbel pga det uvante fettet.


#11

Bonjævel sa for siden:

Meny over hva jeg kan spise i løpet av en dag, spiser altså ikke både brødskiver og müsli til frokost:

Frokost: 2 lavkarbobrødskiver eller knekkebrød med smør, ost og paprika.
Eller hjemmelaget müsli med ca 3 ss tyrkisk yoghurt og gjerne bær for ekstra smak.
Lørdagene lager jeg oftest omelett med grønnsaker, krydder, melk og ost oppi. Søndager lager jeg gjerne små pannekaker med creme fraiche og hjemmelaget blåbærsyltetøy.
Drikker som oftest 1 hjemmelaget caffe latte eller 1 glass melk til.

Lunsj: En god porsjon salat med grønnsaker, ost, skinke og rømmedressing evt. olivenolje.
Eller 2-3 brødskiver med noe sunt lavkarbopålegg alt etter hvor sulten jeg er – har enten majones eller smør på brødskiva ja. Det blir gjerne to skiver kjøttpålegg, eller 3 skiver ost (ikke ferdigskåret gauda) eller crabsticks, peppermakrell o.l. så det dekker skiva.
1 liten neve cashewnøtter.
Te som drikke.

Middag: 1 kyllingfilet med ca 1/3 dels pose frosne grønnsaker/ evt. ferske oppkuttede som tilbehør. Smør eller rømme eller creme fraiche eller saus til.
Eller 1 laksefilet med ovennevnte mengde grønnsaker etc. til.
Laks og kylling byttes jo ut med en stor karbonade, gryterett med kyllingkjøttdeig f.ex. eller kamskjell, eller oksefilet, reinsdyrkjøtt, fiskegrateng av torsk, fiskekarbonader.. etc etc. Jeg spiser meg mett ja – jeg liker ikke å bli sulten to-tre timer etter jeg har spist.

Ordentlig dessert har jeg svært sjeldent – da blir det hjemmelaget is, eller pudding av noe slag, men jeg spiser som oftest 2-3-4 biter mørk sjokolade etter middag for å døyve gamle dessertvaner.

Jeg drikker 1-3 liter vann for dag, og prøver så godt jeg kan å la være pepsi max, eller ikke drikke mer enn 1-2 middels glass.. Er jo tross alt ikke helt bra eller nødvendig for kroppen.. Sukkerfri is-te er vel egentlig ikke noe bedre, men det gir en annen smak så jeg bytter litt på sortene.

Spiser som oftest yoghurt m/ müsli som mellommåltid, men kan bytte det ut med 1 lite knekkebrød m/ majones og noe sunt pålegg eller en Atkins-bar. Blir fort mett av barene så det blir gjerne ikke spist hele på en gang.

Kaker spiser jeg ikke annet enn i bursdager fordi jeg ikke liker LCHF-kaker.. dvs jeg har ikke fått dem til selv :o) Det blir litt bacon crisp eller hjemmelaget marsipan eller kjeks av og til på kveldene/helgene, men er ikke hverdagskost siden det tross alt gir mer kalorier enn hva jeg sikkert trenger.. og ikke er jeg særlig fysen på det heller.

Håper dette ble nogenlunde forståelig og lesbart. Og takk for alle gode svar så langt – snille dere :o)


#12

Bonjævel sa for siden:

Cheyla, ja det virker som kroppen suger til seg fettet - og forhåpentligvis er det det jeg trenger også. :o) Bra du får tilbake energien, kan godt være proteiner som er greia. Min gamle tante sier at proteiner får man nesten aldri gratis gjennom maten, den må man prøve å finne frem til og tilsette selv.. :o) om dere skjønner hva jeg mener.


#13

Bonjævel sa for siden:

Tusen takk for hjelpen, jeg lagde meg like godt word-dok. så fikk jeg jobbe så lenge jeg ville. :D


#14

Bonjævel sa for siden:

Ah.. ja da er jeg godt forbi den situasjonen. Erfarte at jeg gikk flere kilo ned i vekt og ble svært tynn etter operasjonen, men det kan jo ha sammenheng med at jeg levde på 3 knekkebrød for dag og cola og klyster i 2 uker etterpå, grunnet hard mage! :rolleyes: Etterpå har jeg gått litt opp i vekt ja.


#15

Kitt sa for siden:

Bare et par kommentarer: det er mye karber både i melk og særlig i crabstiks!:eek:
Bruk fløte i omeletten og andre steder det passer og spis heller ordentlig fiske som pålegg enn crabstiksen!

Er du sikker på at maten du spsier er lavkarbo? Dersom karbonadene og gratengen er ferdiglaget feks, inneholder de som regel mye karber!:eek:


#16

Bonjævel sa for siden:

Hei igjen!

Karbonader og fiskegratengen (jeg kaller det grateng, men det er vel egentlig ikke det) er lavkarbo ja, for det lager jeg selv fra bunnen og har ingenting som er mer enn 10 g karber pr 100 g. Fisken er 0 g, grønnsakene er jo så og si null gram, osten er 0 gram.. "Kjøttvarene er helst rene varer med fint lite karber pr 100 g, så helt innenfor grensene. Forresten har ferdigkarbonader rundt 2 g karber, men de får jeg vondt i magen av og kan ikke spise de.

Fløte er langt mindre karber i enn melk, så jeg burde bruke det eller vann.. er bare så sjeldent jeg har fløte i skapet for jeg får aldri brukt den opp.. :(

Crab sticks spiser jeg kanskje 1 gang hverannen mnd. så langt i fra det som er hyppigst på min mat og ikke det jeg legger på meg av. De aller fleste påleggssortene mine er under 10 g karber, så det burde i utg.pkt gå greit.

Takk for tips! :D


#17

Kitt sa for siden:

Ferdigkarbonader har kjapt 7-8 karber og når du skal legge inn en typisk matdag og forteller at du spiser crabstiks, må du regne med at det blir bemerket, ja!;)

Mange på LCHF holder seg til matvarer med langt under 10 karber/100, men det kommer jo helt an på hvor streng du vil være! Lavkarbo er jo helt opp til 150 karber!:D


#18

Bonjævel sa for siden:

Jøss, jeg har dessverre aldri hørt om karbonader med 7-8 karber, men nå vet jeg altså at det finnes. :o

Jeg er vel nedimot den strenge linje på lavkarbo, men ikke fanatisk. Jeg trenger energi og det går ikke særlig bra med under 20 g karbo for dag, for meg. Ikke har jeg ønske om å gå i ketose heller, så det er ikke noe mål å være under 20 g. Har hørt at 30-50 gram burde passe meg med mitt aktivitetsnivå, men selvfølgelig... alt er jo relativt og endrer seg litt fra uke til uke. :p


#19

mysil sa for siden:

Om du ikke bruker opp fløten kan du fryse den ned i isterningposer til bruk seinere :)


#20

Kitt sa for siden:

Jeg, og mange med meg, er i ketose opp mot 50 karber og over det,faktisk!:w00t:

Husk å spise masse lovlige grønnsaker. Mange som trenger alt de kan få av energi derfra! Ligger du lavt på karbene ellers, kan du spise MYE grønnsaker!:D


#21

Bonjævel sa for siden:

Det kan helt sikkert være at jeg bør legge inne mer grønnsaker. Skal prøve å tenke ut noe lurt der. :) Mest sannsynlig får jeg bare mer energi og orker trene mer, og dermed bli fastere i kroppen. Alldeles ingen dum ide!


#22

Bonjævel sa for siden:

Ja, når du sier det så har jeg jo faktisk hørt at både fløte og kulturmelk kan fryses og brukes senere.. i matkoking mest.


#23

Moogie sa for siden:

det finnes karbonader med opptil 11 gr karbo faktisk ;) de billige merkene (og selv gilde) bruker jo endel stivelse for å holde dem samlet, desverre :(

Når det gjelder energi så er det jo ikke karbo du skal ha energi ifra ;) det er jo det som er kluen med lavkarbo at kroppen går på fet som energien og da spiller det ingen rolle hvor lite karbo du har for energibehovet dekkes av fet så det er vitkig å ha nok fet i maten :) Da har man energi i massevis! Ellers når jeg leser gjennom det du skriver så tenker jeg at for å kutte ned på noe så bør du heller kutte ned på brød/knekkebrød til kanskje en gang om dagen, ikke mer. Heller spise mer fet/kjøt/grønnsaker.


#24

Bonjævel sa for siden:

Jeg kan vel si at min kropp ikke fungerer med bare fett som energi. Når jeg føler meg kjempeslapp og uten energi så hjelper det ikke å spise noe med fett i for det blir jeg enda mer slapp av, potetmiddag eller noe hvetebakst med karber i funker som bare det. Naturlig nok fordi karber gir boost på blodsukkeret. Ikke spiller det noen rolle heller om jeg spiser brødmat to gang for dag, jeg har i snart to år prøvd ut perioder både med og uten brødmat. Dvs. det er ikke hvetemel i disse brødene, knekkebrødene - er jo egentlig müsli tilsatt egg og creme fraiche, formet som brød og stekt i ovnen. Jeg står fremdeles i stampe med ca 3 kg mer enn da jeg begynte med lavkarbo. Forøvrig spiste jeg godt på høykarbomat og og veide mindre, så det må jo være fettet jeg legger på meg av - ikke karbohydratene, for de har jeg jo redusert betraktelig i og med at jeg IKKE spiser høykarbogrønnsaker eller ferdig/halvferdig mat lenger... Jeg spiste normal mat før og der kunne det fint inngå kaker og annen hvetebakst, poteter, ris eller pasta, potetgull, ostepop, lys sjokolade, vanlig cola. Alt sånt er jo ute nå. Jeg veide ikke 1 tonn før nei, jeg veide 56-57 kg og hadde et bra aktivitetsnivå, men pga magesår og smerter måtte jeg prøve å legge om kosten. Det hjelper en del mot magesmerter ja, men jeg fordrar ikke å gå opp i vekt, måtte veie og kalkulere mat og lage "brødbakst" som bare smaker en brøkdel så godt som vanlig steinovnsbakt brød og loff. (Jeg har prøvd mange oppskrifter ja og ingenting kan måle seg).

Nei, hadde det ikke vært for magen så hadde jeg aldri gått over på lavkarbo - men hvis jeg ikke går på det så blir jeg minst delvis sykemeldt eller kanskje i verste fall uføretrygdet. Så valget blir jo i grunnen enkelt.. Velge å være småtjukk og slite med menyen og kunne gå på jobb hver dag og tjene penger.. :o) Jaja, det kunne vært mye værre det er jeg sikker på.. :O)


#25

Peppa Gris sa for siden:

Småtjukk med den høyden og vekten er du ikke. Du får heller trene og bli fastere i fisken, for når man når normalvekt på lavkarbo er det mange som ikke går ned mer.


#26

Bonjævel sa for siden:

Hehehehe - ja trening er nødvendig og viktig. :p


#27

Laelli sa for siden:

Må bare si at jeg gikk ned fra 64 til 56 (er 170 cm høy) da jeg begynte på lavkarbo, og både jeg og andre reagerte over at jeg ble ganske så tynn! Var smått urolig en liten stund, men nå har jeg gått opp igjen og vekten har stoppet opp på 61-62 kilo! Jeg har riktig nok økt mye i muskelmasse grunnet styrketrening, men at lavkarbo er vektregulerende tror jeg absolutt :) Kroppen min trives veldig godt nå. Ikke stress over vekten.. folk går vel ikke rundt og løfter på deg hele tiden? :p Tren styrke og stram opp om du er misfornøyd :)


#28

Bonjævel sa for siden:

Hehehe, nei jeg blir ikke løftet hele tiden, men kan bli noen få ganger i uken ja.. :D

Flott at du har funnet en trivselsvekt og har fått det bra både med deg selv og rutinene dine. Ingenting er jo bedre enn å kunne finne balansen og velværen i seg.:o)

Tusen takk for trøstende ord både til deg og dere andre som har svart på tråden. Er litt frusterende å gå opp i vekt sånn på den måten, men det virker som det er ca. 60 kg jeg er ment å veie og da bør jeg jo heller begynne å forholde meg til det, slik som dere skriver, istedetfor å kjempe meg ned i vekt.

Kan jo kanskje muligens hende at hvis jeg slutter å tenke på saken så løser saken seg av seg selv, enten det gjelder å begynne trene mer eller spise annerledes eller hva som helst. :rolleyes: Har hørt at det går an nemlig. ;)


#29

Bonjævel sa for siden:

Har vel endelig funnet en slags metode for å stabilisere/gå littegrann ned i vekt.. tror jeg.. Fokusere på proteinmat, kaloritelling og trene mer fokusert på styrke/utholdenhet. :p Jeg lever altså ikke nå lenger på streng lavkarbo, men har gått over til moderat/liberalt lchf-kosthold. Får trim i en eller annen form nesten hver dag (ikke bestandig i helgene) og bruker ofte boken "Mat for muskler"-boken til Kristine Weber + diverse lavkarbo-oppskrifter på nettet, i tillegg til å føre inn det jeg spiser og forbrenner på www.diett.no. Resultatet er bedre oversikt, mer energi, bedre holdning.. ikke så voldsomt mye vektnedgang men det er jo naturlig i og med at jeg prøver å bygge litt muskler (PRØVER). Jeg fant også ut at jeg spiste for lite noen dager i forhold til aktivitetsnivået og det er jo morsomt å finne ut at en kan legge inn et mellommåltid ekstra i løpet av dagen. Magen er fremdeles såkalt slapp, men det kommer seg helt sikkert med mer trening. Jeg har vært operert for blindtarm for mange år siden og fikk høre fra legen av musklene ble avkuttet og ikke kunne trenes opp, men om det er riktig i dag, vet jeg ikke. :confused: Er faktisk utrolig deilig å ha funnet noe som gjør at ting løsner, og jeg håper for alt i verden at det fortsetter i denne tralten. Hvis ikke, må jeg finne på noe annet ;).. igjen. Jeg spiser fortsatt hel-produkter og mest grønnsaker over jorden og bær, og ligger unna hvetemel, pasta, ris og poteter :) og har absolutt planer om å fortsette med det resten av livet. Er jo ikke mangel på noen ting bare man klarer å orientere seg i jungelen av "lovlige" matvarer. :D


#30

Lillemy71 sa for siden:

Så flott at du har funnet noe som fungerer for deg. tenkte bare og gi deg litt motivasjon til å fortsette trening (og gjerne tung styrketrening) og ikke fokusere så mye på hvilke tall vekta viser:

Lykke til :)


#31

Chamomilla sa for siden:

gosh, de bildene taler for seg selv! Er dette samme dame? :eek: :D

Bare å trene mer skjønner jeg.

Bonjævel: Jeg er like høy som deg, men ikke i særlig god form etter at trening ble nedprioritert etter at tre barn kom til verden. I tillegg har jeg passert 45 - og det gjør jo sitt... Tipper du er en god del yngre?
Ser jo klart at det er MYE å hente på å komme i form igjen.
Jeg trives også best med 55-56 kg når jeg ikke har flust av muskler, var der for et år siden, men ligger i dag på rundt 60. Små utskeielser her og der gjør at jeg ikke klarer å holde den laveste vekta om jeg ikke er veldig bevisst og skjerpet. På 60-61 kilo uten mye muskler er det både mage-rumpe-lår med litt ekstra å ta i uten at jeg føler meg overvektig, men trives ikke med det.
Jeg, som deg, var heller ikke overvektig før jeg la om til lavkarbo og kunne fint både skeie ut og ta meg inn igjen uten å øke. Men jeg var også yngre, hadde ikke barn, var mye mer fysisk aktiv, så det er ikke direkte sammenlignbart. Men å spise høykarbomat igjen i det daglige kunne jeg aldri tenkt meg.

Interessant å lese om dine erfaringer. Flott at du har funnet frem til noe som fungerer for deg!!! :heia:

Jeg har satt som mål å være fysisk aktiv med NOE hver eneste dag i 100 dager (inspirert av Qlio her inne). Håper det gir bedre vaner fremover.

Lykke til videre!


#32

Lillemy71 sa for siden:

Skal være samme dame dette her ja, i følge Fitnessbloggen,og ikke at jeg er i nærheten av dette men jeg ser noe av det samme på meg selv. Går ikke ned i vekt men blir fastere i fisken og går stadig ned i klesstørrelse pga av tung styrketrening.


#33

Kitt sa for siden:

Klart du kan trene opp muskler som har blitt kuttet! De gror jo igjen! Jeg har til og med røklet en hel muskel, den kan fin trenes opp likevel!:)

Jeg har til sammen hatt noe sånt som 12 arr på magen, et av dem fra blindtarmoperasjon, men kan da fint trene magemusklene uansett!:)


#34

Chamomilla sa for siden:

Det høres tilfredsstillende ut. Noe annet hadde jo vært om man bygde muskler uten at fettet tok kvelden... Men mine firefem kilo er myke... og jeg bytter de gjerne i muskler...:cool:


#35

Bonjævel sa for siden:

Signerer den! Blir rett koselig å se på en litt strammere versjon av magen t sommeren, enn det jeg ser nå. Ja.... det er ihvertfall det jeg vil :D


#36

Bonjævel sa for siden:

Takk!!! Ja, det ante meg at teorien i fra 1993 ikke holder helt vann i dag.. :rolleyes:

Stakkar du har hatt mange operasjoner da, håper du har kommet deg vel fra alt sammen :)


#37

Bonjævel sa for siden:

En klesstørrelse ned gir gjerne 200 ganger mer lykkefølelse enn 1 kg på vekta.. etter min mening da. Knallbra jobba av deg å klare å trene opp :blomster:. Også så mange fordeler som det gir med styrketrening. :bjørn:


#38

Bonjævel sa for siden:

Takker og neier!

Liker tanken din om å gjøre noe aktivt hver dag, for da åpner du deg for masse forskjellig istedenfor å sette deg i bås om at si og sånt må det være. :D Lykke til, til deg også :)


#39

Bonjævel sa for siden:

Jeg blir like imponert over de bildene hver gang jeg ser dem. Hun har virkelig klart å jobbe seg opp. Trodde først det var tre forskjellige personer på de bildene, men skjønner jo nå at det går faktisk an å endre seg sånn med trening, for ETT menneske :D

Gav motivasjon det der!!


#40

Lillemy71 sa for siden:

Samme her, så jeg pleier å dra de frem når hverken treningsmotivasjon eller matmotivasjon er på topp. Jeg kan og jeg vil.... :D


#41

TrillTrall sa for siden:

Men hva er det som ligger på vektene under bildene? På vekta til høyre er det vel en indrefilet eller noe sånt, men hva i all verden er den gule gugga til venstre? Ah - det er vel fett til venstre og muskler til høyre?


#42

smgj sa for siden:

Jupp. Man kan jo sammenlikne størrelsen på 1kg infrefilet med 1kg smør... Den er ikke like slående - er nok forskjell på hvor kompakt ulike typer fett er også, men forskjell er det.


#43

Lillemy71 sa for siden:

:ja:


#44

langaard sa for siden:

Fett disser, det gjør ikke muskler og rent kjøtt:p


#45

smgj sa for siden:

Det er også sant - og dessuten har de en tendens til å legge seg på forskjellige steder, muskler og fett.:cool:


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.