Hei. Jeg har lest i mange tråder her at mange som har slitt med irritabel tarm/kroniske mageproblemer blir bedre av lavkarbo. Jeg begynte selv for to måneder siden på en ketogen variant av lavkarbo for å gå ned i vekt, og oppdaget bedring i mageproblemene bare som et lykketreff. Dessverre har jeg samtidig vært ganske slapp, og jeg fant ut at jeg skulle øke inntaket av grønnsaker for å få skikk på dette. Mer grønnsaker er jo noe det reklameres stort med. Dessverre krasjet magen da. Og så fant jeg ut at jeg skulle sjekke litt om det finnes forskning som kan forklare disse mekanismene. Kom da over FODMAP, som forskere ved Monash-universitetet i Australia, Haukeland sykehus m.fl. har forsket på. De avviser at irritabel tarm er psykosomatisk, og har kommet frem til at folk med dette problemet ikke har evnen til å bryte ned fruktose i tarmen på normalt vis. De har også kommet frem til en ja- og en nei-liste for mat, samt at folk ofte blir bedre på ekstrem lavkarbo fordi man automatisk eliminerer mange av matvarene som utløser mage- og tarmproblemer (som hvetemel og laktose). Derimot kan ikke folk med irritabel tarm pøse på med store mengder grønnsaker og holde seg friske. Grønnsaker som brokkoli, kål, blomkål, løk m.fl. som mange lavkarboentusiaster spiser, gjør faktisk vondt verre dersom man har irritabel tarm, mens tomater, paprika, og faktisk hvit ris og hvite poteter går bra. Inntaket av grønnsaker må også begrenses sterkt, så fem-om-dagen er en dårlig idé hvis man skal kvitte seg med mageproblemer. Jeg synes dette er veldig interessant, ikke minst fordi forskningen virker solid, og man lett kan bli styrt av folkelig kunnskap mer enn eksakt viten når man forsøker å eliminere mat fra dietten. For eksempel er det bedre for folk med irritabel tarm å spise gulrot enn asparges, noe som jo ikke stemmer med slankefilosofien i lavkarbo om under/over jorda. Legger bare ved en lenke fra Forskning.no om forskningen, men det finnes komplette oversikter over matvarer og mengdebegrensning ute på nett. Noen som har prøvd FODMAP-prinsippet selv? Jeg kommer i hvert fall til å følge det fremover, i første omgang i en lavkarbovariant, da jeg ennå skal litt til ned i vekt. Sjekk ut: www.forskning.no/artikler/2011/august/295541
Her er mer om dette, veldig spennende!
Jeg trodde jeg hadde irritabel tarm, fikk diagnosen i 2004, men ingen ting hjalp. Jeg prøvde dette også, til en viss grad, men nope, ingen sammenheng her. Så fjernet jeg en ødelagt gallelære med betennelse og en haug med gallestein, og har dermed kunnet fjerne diagnosen irritabel tarm fra journalen!
Og Vibeke-67 og krokodille: Veldig bra at dere fant ut av problemene. Jeg har allerede flere konstanterte matintoleranser (blodprøver hos lege), men har ikke blitt bra bare ved å eliminere disse matvarene. Og er skrekkelig lei av å få tulleråd med allslags alternative ideer. Denne dietten er allikevel ganske komplisert, så jeg skal definitivt prøve å komme meg til ernæringsfysiolog/lege som kan noe om det.
Jeg slet også lenge. Jeg skal ikke gi deg tulleråd, men heller fortelle hva som hjalp meg, vel vitende om at vi er forskjellige og især i forhold til toleranse/intoleranse. ;) Det som virket (best) for meg var en kombinasjon av mye gjennom ulike perioder av tilfriskningen.
restriktiv diett (eliminasjonsdiett kombinert med candidareduserende diett). Viktigst var nok eliminasjonen av korn. (Korn øker zonulin som åpner tarmbarrieren selv hos friske folk.)
leverstøtte gjennom bruk av et proteinpulver som legen min "godkjente"...også for å sikre nok næring i en periode med veldig restriktiv diett kombinert med dårlig opptak
tilskudd av glutamin (for å gjenoppbygge slimhinnene i tarmene) og beinmargssupper - som er en naturlig kilde til blant annet glutamin
enzymer med magesyre - hjalp til å bryte ned maten i en periode hvor jeg hadde lite magesyre og ikke fordøyde maten skikkelig. Etter hvert ble opptaket bedre og jeg sluttet.
pro- og prebiotika, men enda mer hjemmegjæret surkål og kombucha.
Jeg tålte grønnsaker veldig godt gjennom hele perioden (bortsett fra belgfrukt, quinona og ananas), mens svigerfar - som også slet med mage/tarm ikke tåler grønnsaker i stor grad i det hele tatt og spesielt ikke uten at de er ihjælkokt.
Så jeg vil si meg 100% enig i konklusjonen din - at man faktisk selv (men gjerne sammen med kompetente fagfolk) må finne ut av hva som er fasiten for seg selv.
De avviser ikke at IBS kan skyldes psykosomatiske problemer eller stress...
FODMAP-prinsippet er en annen forklaringsmodell på hvordan symptomene oppstår.
Det trenger ikke å være tilfelle. Fruktosemalabsorbsjon er en av tingene som kan gi symptomer på IBS, men det betyr ikke at alle med IBS tåler fruktose dårlig.
En konsekvent ja- og neiliste finnes ikke. Det finnes lister over hvilke matvarer som inneholder de ulike FODMAPene, men det er ikke gitt at man må kutte ut alt på neilisten. Man ønsker å kutte ut minst mulig :)
Det kan de absolutt gjøre, det handler om å velge riktige grønnsaker for hver enkelt person!
Dette var en intresang lesing... Må sette meg litt mer i dette. Takk for linken!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.