< Tilbake til oversikten

Fra lavkarbo til uten hvete og sukker

#1

Jaudaa sa for siden:

Da jeg ikke har vektproblemer, men sykdomsproblem, skal jeg fremover ha et kosthold uten sukker, og uten hvete. Siden det er det verste for sykdommen min. ( og litt mindre kh, men tillater meg noen poteter av og til, samt ingen ris.)

Er det sånn at jeg kan kjøpe speltmel på butikken, isteden for hvetemel, så kan jeg lage boller og baguetter og brød? Eller må jeg på noe helsekost for å få kjøpt skikkelig speltmel?

Akupunktøren jeg går til, sa at dersom jeg skulle ha SPELTbrød måtte jeg på helsekost, fordi de "spelt"brødene i butikken er ganske mange prosent hvete i..


#2

Kula sa for siden:

Spelt er en hvetesort.


#3

Carisma sa for siden:

Spelt er ikke noe forskjellig fra vanlig mel hva karbohydrater, gluten osv angår. Det sies å inneholde noe mer næringstoffer, men derom strides også de lærde...


#4

smgj sa for siden:

Spelt inneholder mindre gluten enn dagens høyforedlede hvete som ofte er avlet fram nettopp for å øke gluteninnholdet.

Når det er sagt ville jeg ha unngått spelt også dersom man skal unngå gluten fordi spelt inneholder noe gluten og kan i tillegg - etter det jeg har lest - kryssbestøves med hvete. Og alle "gress"-slag som korn sorterer under vindbestøves. Så om speltåkeren ligger i et område hvor det også dyrkes hvete hadde jeg vært enda mer forsiktig...

Om du bare skal unngå hvete, men ikke andre glutenholdige korn kan du jo også bruke rug og bygg i tillegg til spelt ...


#5

Camomilla sa for siden:

Havre er vel den kornsorten vi har som inneholder minst (ingen) gluten. Iallefall ikke om den er dyrket på mark som ikke har avlet hvete tidligere :)


#6

Furine sa for siden:

Kva med jyttemjøl? Veit det finst forskjellige sortar av det, og dei har det på mega. Ei eg kjenner som er allergisk mot mykje forskjellig har laga runstykker av det i alle fall.


#7

Storemy sa for siden:

Anbefaler Jyttemel hvis du skal unngå hvete. Det finnes også melmix fra Finax med ekstra brødsmak, det ble FØNNI muffins, haha.. Jeg tåler gluten, men ikke hvete, spelt gav de samme problemene som hvete. jeg kan spise brød og knekkebrød bakt av rug. Det kan være tungfordøyelig, og magen må kanskje vennes til det. Minst luft i magen hvis brødet er hevet med surdeig. NÅ er ikke brød aktuelt pga for mye carbs.. Nannahs knekkebrød og brød av frømel/cc elr kesam/egg kan du jo spise, selv om det er lavt på karbohydrater?


#8

Natalia:) sa for siden:

Eller så kan du prøve nye veier i kosten? Som ikke å erstatte beguett med lavkarbobaguett, bolle med lavkabobolle osv. Det er typisk å skulle erstatte alt når man går over på lavkarbo, selv klarer jeg ikke å la være å lage lavkarborundstykker. Men jeg har gitt slipp på brødet :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.