< Tilbake til oversikten

Steviosa, noen som har prøvd det?

#1

Mariann S sa for siden:

Eg har kjøpt meg Steviosa, dråpar og 'sukker'.
Er det noken som har brukt/prøvd dette i mat, og kan gi meg ein peikepinn på smak i forhold til sukker/tagatesse/sukrin?


#2

Photobscura sa for siden:

Om du har kjøpt det så kan du vel smake på det selv? ;) Stevia er søtt, men det smaker ikke sukker. Synes dog det er veldig godt i f.eks. kokoskakao. Kvaliteten varier mye da, så akkurat denne typen skal jeg ikke uttale meg om. Men generelt, som med alle naturlige søtstoffer, så er det nok en vanesak.


#3

Mariann S sa for siden:

:) Klart eg kan stikke fingeren oppi og smake. Men eg spurte no berre
om noken hadde brukt akkurat dette i mat ;) og kanskje var eg heldig
å få napp. Eg har erfaring med både sukrin og tagatesse, og veit omtrent
kor mykje eg treng for å erstatte sukker.


#4

Photobscura sa for siden:

Vel, jeg synes personlig at vanlig steiva har en mer slags "brent" (nesten som noe mellom karamall og sukkerkulør?! Vanskelig å forklare), og i noen tilfeller litt bitter smak (det er det som avgjør om stevian er god eller dårlig, spør du meg. Jo bitrere, jo kjipere stevia). Man venner seg til den, men den er ganske langt unna vanlig sukker i smak, jf tagatesse, f.eks., som er til forveksling lik. Men det er noe med akkurat den steviasmaken jeg syne funker i drikker, f.eks. Sammen med sukrin skal visst steviaen komme veldig til sin rett i baking, som om de balanserer seg ut. Har ikke prøvd, forsåvidt. :)


#5

Mariann S sa for siden:

Har lest litt på den 'sukker' pakken, og den er blanda med sukrin (erytritol) og er fem ganger
søtare enn sukker. Får berre prøve meg litt fram med søtsmaken når eg skal lage syltetøy :)


#6

Dietta sa for siden:

Da venter vi spent på rapport Mariann - vår lille prøvekanin :D


#7

Mariann S sa for siden:

:D Hihi, eg får vel prøve pitte litt, eg klarer jo ikkje å la vere ;)


#8

annex sa for siden:

Hei Mariann, jeg bruker litt forskjellige typer stevia (mest kjøpt fra iHerb), både flytende og i pulverform. Blander ofte med litt annen søtning. Bare vær obs på at det er veldig søtt, så du trenger ikke så mye av det. Akkurat den du har kjøpt, har jeg ikke prøvd, men det er kult at det kommer mer av det på det norske markedet nå. Er generelt veldig fornøyd med stevia.
Venter spent på din tilbakemelding om denne varianten!


#9

Kanutten sa for siden:

Jeg har ikke prøvd steviosa, men jeg har sett at helsekosten har et lite hefte med oppskrifter søtet med steviosa. Kanskje du kan finne tips der?


#10

Hamster59 sa for siden:

Hvilken helsekost? Kjøpte en pose på Sunkost, men så ikke noe hefte der. Hadde vært greit med noen tips, for da kan man gå ut fra at en i hvert fall ikke skal bruke mer, heller mindre dose.


#11

Mariann S sa for siden:

Var innom SunKost i dag, og då fikk eg hefte :) Var nok en forglemmelse at eg ikkje hadde fått med meg hin dagen ;)
So no skal eg studere litt :)


#12

Bik sa for siden:

Spent på å høre. Har også stedvis pulver og dråper fra iherb. Syns det kan være litt bittert i noen sammenhenger, og funker bra i andre.


#13

Supera sa for siden:

Har sukrin+ da. Det er også sukrin og stevia, men med litt mindre stevia per gram enn steviosa tydeligvis. Sukrin er dobbelt så søtt som sukker. Har ikke brukt det i matlaging enda da...


#14

Hamster59 sa for siden:

Idag har jeg rørt 2 kg rips. Brukte steviosa i pose, og jeg fant oppskrift på nettet. I oppskrifta var det brukt 1 ts steviosa pr 500 g bær (og det var enda jordbær). Brukte 1 ts og syntes det var søtt nok. Og så lærte jeg noe nytt: istedenfor frysetøypulver kan man bruke jbk-mel, ca 1/2 ts pr 500 g bær. Brukte litt mindre enn det, prøvde meg litt fram.
Skal lage trollkrem av resten, det er 200-250 g, har søta med steviosa og skal vispe det sammen med en eggehvite.


#15

Mariann S sa for siden:

Eg har brukt det i syltetøy, 400 g bær og ca 7-8 g steviosa.
Det har en smak i tillegg til søtsmaken som eg ikkje heilt klarer å få tak,
og som eg ikkje er sikker på om eg likar. Men syltetøyet er godt nok det.
Det som er VELDIG positivt er at en har nesten berre bær i syltetøyet :)

Har ikkje brukt det til noke anna endå, er veldig fornøgde med tagatesse.

Lagar du feks jordbærsyltetøy treng du ikkje noken form for tjukningsmiddel.
Varmar du sakte opp bæra og rører jevnlig både under oppvarming og avkjøling vil syltetøyet bli passe syltetøytjukt :)


#16

brdmnd sa for siden:

Jeg har kjøpt steviosa-pulver i "snusdåse". Jeg hater å si det, men det er rett og slett ikke særlig godt. Jeg har prøvd alene og med sukrin, og etter hvert så lite steviosa at det knapt nok setter søtsmak - men bismaken er stort sett der fremdeles. Isj.


#17

thessis sa for siden:

Jeg sier meg helt enig. Jeg bakte Kokos- og avokadokake fra boka «Søtt uten sukker» av Kenn Hallstensen og Thorun Ranes (etter innslag på God morgen Norge forrige uke). Jeg brukte mindre steviosapulver enn det man skulle (4 måleskjeer i stede for 6), men den bitre smaken ødelagte hele kaken! Det smakte ikke noe godt!


#18

Supera sa for siden:

Ah, så da var det ikke mitt steviapulver så vondt som jeg mistenkte. Jeg lagde en oppskrift fra Søtt uten Sukker og brukte mitt eget steviapulver og det smakte så mye stevia at jeg måtte kaste det. Jeg tenkte at steviosa sikkert hadde mye mindre bismak enn mitt steviapulver, men det ser ikke ut til å være slik. Da fortsetter jeg med steviaboksen min. Kjøpte en boks på 70g for tre år siden. Har gitt bort noen reagensrør (sånne vaniljestenger kommer i) med stevia og har likevel bare brukt opp litt over halve boksen.


#19

Bonjævel sa for siden:

Da var du kanskje heldig med å få fin søt rips også.

Jeg lagde til 1 kg rips og måtte bruke en HEL pose sukrin og i tillegg sikkert et par dl stevia for å få syltetøyet spiselig... det skal sies at bærene var sur i år her jeg bor.. :p


#20

Mariann S sa for siden:

500 gram + ett par dl rein stevia i 1 kg rips????? So sur bær finnes ikkje :eek:


#21

Trolljenta sa for siden:

Noen som kan svare på hvor mye som er i en måleskje med steviosapulver?
Har boken søtt uten sukker, men har stevia av et annet merke, så lurer på om en måleskje betyr typ 1 knivspiss eller hvor mye det egentlig er.


#22

Supera sa for siden:

1 måleskje er mer enn 1 knivspiss. Jeg har ikke kryddermål så jeg kan sammenligne, men jeg vil tro at det er ganske nøyaktig det samme. Ett kryddermål er 1/5 ts, altå 1 ml.


#23

Lillemy71 sa for siden:

Selv om noen kan fortelle deg hvor mye en slik måleskje er bør du absolutt prøve deg frem for steviasøtning er veldig forskjellig fra merke til merke. Noen er blandet ut med bl.a sukrin andre er såkalt rene, men det er allikevel milevis forskjell i hvor søte de er og hvor mye bismak de har. Jeg pleier å ha i litt og litt, når jeg er usikker for følger man mål i oppskrifter slavisk og har et annet merke stevia kan man fort gå på en smell :eek:


#24

Pearl sa for siden:

Jeg prøvde først stevia dråper. De likte jeg ikke i det hele tatt. Så den flasken ble kastet. Så prøvde jeg Steviasukker. Det var utrolig godt. Jeg synes det smaker bedre enn sukker. :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.