Spiser nok sikkert 500g svin/okse + en del kylling, egg og fisk.
Ellers er jeg i grunn overbevist om at rødt kjøtt ikke forårsaker tarmkreft, det tror jeg kommer av andre ting vi spiser, feks korn som kreftceller elsker!
De 500g refererer til rødt kjøtt, altså svin/okse/lam, i alle fall.
En del butikk-kjøttdeig tilsettes kanskje nitritt?
Jeg spiser nok mer enn 500g rødt kjøtt på en uke, men ikke voldsomt mye mer - det vil også variere fra uke til uke, om jeg lager en stor kjøttdeigbasert gryte, om jeg spiser opp billige koteletter, osv. Men i likhet med Imse så tror jeg egentlig ikke på at rødt kjøtt gjør meg noe vondt, så lenge kostholdet mitt ellers er som det er. Derimot er det nettopp rødt kjøtt som gir meg den mest tilfredse mettheten, som gjør det mer apetittbegrensende/regulerende enn feks fet fisk eller kylling - for min mage.
Om eg har forstått det rett, er det fordi det er så mange fleire flater som blir steikte, og potensielt litt brende. Når kjøttet vert steikt og varma opp til høge temperaturar så kan det visstnok utvikle seg skadelege stoffar (nitrosaminar?) og hundre gram kjøttdeig i små korn har mykje større overflate enn éin hundregrams biff.
Eg kunne googla og linka litt for deg (eg hugsar nesten kor eg las om dette) men eigentleg har eg ikkje tid til forumet no, må gi meg sjølv eit spark bak for å få gjort det eg skal i dag.
Og eg er som Imse og Rin langt frå overtydd om at rødt kjøt er farleg. Det har menneska ernært seg godt på i hundretusenvis av år. Men det må vere naturleg kjøt. Det er det jo ikkje alt som er no i våre dagar, minsann.
Det er vel snakk om rødt kjøtt, svin inkludert. Men helse er faktisk ikke alt, folkens. Selv prøver jeg å ikke spise for mye industrielt kjøtt uansett, mest av klima- og miljøårsaker. Kylling er en versting om man tenker dyrevelferd, storfe om man tenker klimautslipp, lam og vilt har jeg få betenkeligheter med.
De der kreftryktene om kjøtt er etter det jeg kan finne for en stor del en levning fra Campbells China study... Denise Minger har plukket fra hverandre statistikken den er bygd på rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/
Campbell har dessuten muligens en interesse av å vinkle/ser på studien med egne briller siden han er veganer(?) og iallfall promoterer veganer-livsstilen: www.tcolincampbell.org/courses-resources/courses/.
I andre studier har det som regel ikke vært skilt på
hvordan kjøttet behandles (hardt stekt kontra kokt f.eks - Ingen mat er bra om den er brent.)
hvilke typer "kjøtt" man spiser (jeg vil påstå at det er stor forskjell på rent kjøtt og "kjøttmat" av ymse opprinnelse med ymse tilsetninger)
Når man plukker bort dette så er såvidt jeg vet grunnlaget for at "kjøtt er kreftfremkallende" svært lite og stammer i stor grad fra kohortstudier. Og vi vet nå at en kohortstudie ALDRI kan bevise en sammenheng...
Legg til at vegetabilsk produkter (spesielt sukker, korn og olje) er lett å produsere, høyt subsidiert og har lang hodbarhet + kan lagres i romtemperatur, så ser man at store produsenter + andre fraksjoner har stor interesse av å dreie forbruket i retning denne typen "mat" i stedet for ferske grønnsaker og ferske proteiner med kort holdbarhet, større krav til oppbevaring, høyere produksjonskostnader/mer arbeidskrevende produksjon og mer svinn.
Når det gjelder "anbefalinger" så bør man huske at de ofte gis lenge før man har dataene klare. DVS at da man "anbefalte" oss å spise mer karbohydrater og mindre fett var det fordi man antok at fett i kosten -> fett i blodårene -> hjerteinfarkt... Det har siden vist seg vanskelig å bevise denne sammenhengen. Og når en ting blir gjentatt mange nok ganger slutter folk å stille spørsmål ved om dette virkelig er underbygd av fakta... (Jorda ER flat, anyone?)
Så jeg vil anbefale alle å ta anbefalinger med mye salt (det er forøvrig heller ikke bevist at salt er så veldig skadelig, bare så det er sagt - så ta gjerne mye). Inkludert denne.
Kvernet kjøtt er i utgangspunktet akkurat like(lite) farlig som kjøtt. Med et par unntak
Det går an å lure mye tilsetninger i et kvernet produkt, også tilsetninger som ikke nødvendigvis er bra i større mengder. Nitritt, f.eks.
Siden det er et kvernet produkt så blir hygiene mer viktig. I en biff er det bare "en utside" og denne steiker man gjerne godt. I kvernet kjøtt er alt "utside" og alt er dermed utsatt for bakterier. Dette medfører kortere holdbarhet (eller tilsetninger for å øke holdbarheten) og større krav til gjennomsteking (som i sin tur kan medføre bruk av for høy varme...)
Jeg har egentlig sluttet å høre på hva Helsedirekterotet uttaler, da de har sagt så mye tull som beviselig ikke stemmer før. 500g kjøtt i uken var veldig beskjedent, hva skal man spise i stedet? Sukker? Korn? Jeg ligger vel nærmere 500 gram om dagen og trives godt med det.
Tusen takk for flotte tilbakemeldinger! Godt å høre at ikke bare er jeg som spiser mer enn 500g kjøtt i uken! Ps, før lavkarbo, spiste jeg kanskje 2-300 g kjøtt i uken, så da kan jeg spise litt ekstra i de neste 30 åra ;)
Tja... 100-200 gram daglig som innebærer middag og noe kjøttpålegg. Men det er jo sjeldent rødt kjøtt. Som regel er det kylling eller fisk... og noen ganger kjøttdeig eller karbonadedeig. Tror det er ganske vanlig mengde, lavkarbo eller ei.
180 gram "protein" er det som regnes på en vanlig restaurantmiddag. Da er ikke "protein"=makronæringsstoffet protein, men protein = kjøtt/fisk/fugl etc...
Jeg vil tro at jeg ofte spiser det dobbelte i "proteiner" løpet av dagen, men om det er (rødt) kjøtt varierer. Av og til lever jeg på fisk, jeg er også glad i fugl... (Hittil i dag: 2 fiskekaker og en liten kjøttkake. Og så skal jeg ha middag i en eller annen form. Dette er helt typisk for min del. )
Meh - jeg er sikrere og sikrere på at jeg skal slutte å bry meg om de "anbefalingene". Blir bare irritert når jeg finner ut at de i all hovedsak er fundert på "luftslott-leca" og "ønskegrunnmurer"...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.