< Tilbake til oversikten

Ny på Ketolysekur!

#1

Greeta sa for siden:

Jeg startet fredag på ketolysekuren, og jeg går litt i blinde. Etter å ha gått på en jordbær-smell i går, fant jeg ut at det er tryggest at jeg holder meg langt unna frukt, for å ligge på minst mulig karbohydrater daglig. Jeg har sitti og spist en plate med sjokkis (200g) daglig i 15 år nå, vekta er på 94 (:mad:), så nå er det nok!!
Kikket i boken "Slank med ketolysekuren" i dag, noe jeg igrunn har fulgt slavisk de siste dagene utenom jordbær-smellen min. Under tilbehør, er det en oppskrift på potetmos-erstatning som jeg skulle ønsket å ha prøvd ut. Men totalt karbo ligger på 17, og maks inntak per dag er på 15-20. Er det noe med disse tallene jeg ikke skjønner?? :confused: Til å nettopp ha startet å bry seg med hva jeg putter inn i munnen, er det mye å lære, og alt virker gresk.. Så hittil (3 dager), har jeg spist ting fra boken som tilsvarer ca 15kh daglig. Selvfølgelig igjen, utenom i går med jordbærene..:frosk:


#2

Lillemy71 sa for siden:

Hva er det i denne postemoserstatningen da og kan det være at 17 kh totalt er for flere porsjoner, f.eks 4?

Ketolysekuren til Torkil er veldig bra og det er absolutt en fordel og følge noe slikt slavisk til man forstår hva man holder på med og får begreper om mengde mat. 15-20 g kh daglig er en anbefaling for at man skal komme i ketose og ha en optimal fettforbrenning, men det passer ikke nødvendigvis for alle. Det er viktig å forstå at minimalt med kh og ketose ikke er nødvendigvis er ensbetydende med maksimal vektnedgang, men er et godt hjelpemiddel for å holde sulten i sjakk og forbrenne fett.

Og for å si det sånn, en jordbærsmell er bedre enn en sjokoladesmell så ikke ha alt for dårlig samvittighet for det. Litt bær er også bedre enn frukt og bringebær kan man godt ha litt av.

Lykke til videre :)


#3

Greeta sa for siden:

Takk for svar!
Blomkål, sellerirot, muskat, smør, salt/pepper er i mosen. Kanskje rota som hever kh nivået? Står ikke antall porsoner, men er 500 g blomkål. Men kunne lett smelle i meg en pose potetmos alene før, om jeg var sulten nok. Så blir litt redd for å prøve, om jeg skulle overskride daglig grense :)
Er iallefall i ketose nå, mørkeste utslaget! Så er kjempe førnøyd :D
Men selv om jeg spiser måltider, så kjenner jeg meg kjeeeempe sulten hele tiden. Føler meg tom i magen. Er dette normalt når man starter opp?? Eller er det kanskje bare at kroppen min ikke er fornøyd, med at den ikke får sitt vanlige "søppel", at den prøver å fortelle meg at jeg fremdeles er sulten? For jeg spiste jo syyykt mye sukker og karbohydrater for inntil 4 dager siden, jeg var ekstrem. Tenkte jeg skulle bake litt lavkarbo i dag, prøve å roe abstinensene litt :spent:


#4

Rin sa for siden:

17 kh gjelder nok for hele oppskrifta og ikke per porsjon, ja.

Det er HELT normalt å føle seg kjempesulten i omleggingsperioden. Kroppen din er vant til å bruke de raskt tilgjengelige karbohydratene du har pleid å fylle på med jevnlig som drivstoff, og den trenger litt tid på å skjønne at den nå skal bruke fett som drivstoff istedet. Hold ut, det går over - spis deg mett, og vit at det roer seg når kroppen har skjønt hva som foregår.

(Dessuten er det sant som du sier med abstinenser - du gjennomgår en ganske dramatisk sukker-avvenning! Det er hardt - og du kan være stolt av solid innsats når du kommer deg gjennom det! :cool: )


#5

Greeta sa for siden:

Jeg spiste så det rakk av smågodt/skoleboller før jeg skulle i "fengsel", tanken om å få inn mest mulig.. Lol. Men innser at det er gammel tankegang, er ikke bare kostholdet som måtte forandres, tankegangen må også forandres! Vil definitivt ikke ha et sykt forhold til mat mer. Å spise det man vil/kose seg, definerer ikke lykke. Vil heller føle godt med meg selv! Og det har jeg ikke gjort på årevis.
Godt å vite at det er normalt å føle hunger, blir som en avrusning. Ettersom jeg levde på junk.. Men målet om en snasen kropp holder motet oppe, pluss mer energi! Og det å ikke måtte tenke på størrelse med klær, å kunne faktisk kjøpe de klærne jeg VIL ha :_punk:
Kjøttdeig da? Har ikke sjekket karboinnhold i det, men kan det spises, eller må jeg kun ha rent kjøtt?? Gubben vil nok ha taco osv. Jeg kan ta kjøttdeig med taco-krydder og putte det i en paprika og steke i ovnen med ost. Lurer på hvor mye kh det vil bli??


#6

kamp sa for siden:

Kjøttdeig er god mat med mye naturlig fett så jeg er bare å spise


#7

annex sa for siden:

Det finnes så utrolig mye godt man kan spise med god samvittighet på lavkarbo/ketolyse.

Krever litt planlegging, men man kommer fort inn i rutinene, og oppdager stadig nye, gode oppskrifter - her på forumet eller masse bøker som også fins på biblioteket.


#8

Lillemy71 sa for siden:

Dersom man lager blomkålmos av 500 g blomkål og 200 g sellerirot og ikke har i annet enn smør og krydder, så blir det ca 17 g kh i hele greia og det bør være nok til 4 porsjoner. Følger du oppskriftene og menyforslagene i Ketolyseboka, er det null problemer, da får du i deg omtrrent riktig mengde kh.

I begynnelsen opplever de aller fleste sult til kroppen får innstilt seg på fettforbrenningsmodus. Spis deg passe mett og ikke tenk så mye på mengder i begynnelsen. Det er heller ingen krise skulle du få i deg noe mer kh enn 15-20 g daglig. 25-30 g daglig går fint for de fleste. I begynnelsen er det viktigere å fokuser på å spise de riktige tingene og få lagt om tankesettet til at dette er en kostholdsendring for livet og ikke en kortvarig slankekur. Søken etter diverse erstatningsvarer (som kaker og snop) er ikke nødvendigvis å anbefale men dersom dette hjelper deg til å ikke sprekke på "ulovlig" mat, så gjør heller det. Bare prøv å husk at det skal være snop/snacks og ikke erstatte måltid. En fin liten dessert nå på sommeren er en neve frosne bringebær, en liten dæsj fløte, litt sukrin/stevia e.l. som man kjører stavmixer på. Må spises med en gang og blir nesten som en slags softis :)

Les innholdsfortegnelsen på det du kjøper, der vil det som oftest være oppgitt kh per 100 g. En tommelfingerregel kan være å holde seg under 5 g kh per 100 g for å gjøre det enkelt for seg selv. Når det gjelder f.eks bær/grønnsaker vil det meste kunne finnes på næringsinnhold.no og tilsvarende sider. Man må planlegge og jobbe en del for det i begynnelsen, men etterhvert går det mer av seg selv og man blir ikke så opptatt av måling og veiing av mat for man blir trygg på hva man kan spise og hvor mye.

Lykke til.


#9

missK sa for siden:

Kjøttdeig er det ingen kh i, men i krydder er det mye i, taco krydderet har mange kh i seg, men går an å lage taco krydder selv så det blir mindre, bare søk på oppskrifter inne her.


#10

Greeta sa for siden:

Ja, fant ut at det var null kh i kjøttdeig. Så hadde taco i dag. Men tacokrydderet hadde 58kh per 100 g, 30 g per pakke. Bruker 2 pk krydder til 700g kjøttdeig, så rundt 40kh i blandingen. Jeg spiste vel 200 g kjøttdeig med salat, så havnet vel rundt 10kh en plass.. (grov hoderegning fra en trøtt og svimmel nybegynner på ketolyse). Spiste til jeg ble mett nok, siden jeg ikke hadde spist frokost eller lunsj i dag pga manko på egg osv.. Må bli strukturert og handle inn tilstrekkelig.
Men i går lå jeg rundt 10 kh sammenlagt. Laget omelett med ost, bacon, fløte på 6kh, som jeg videre spiste restene av til lunsj. Til middag hadde jeg rent kjøtt (svin indrefilet) og 1 stekt tomat med pepper.
Ja, det krever en del for å legge om helt. Det er en helomvending for meg. I cirka 13 år, har jeg levd på ett måltid om dagen, og da halvfabrikert mat (gryteretter, pizza, måltider med potet/ris/pasta osv. Resten av energien gjennom dagen, har kommet fra potetløv, kjeks, sjokolade, smågodt. Jeg har alltid vært et menneske som spiser utifra følelser, og når man legger på seg og blir deppa--> mer sukker for å trøste seg.. Evig ond sirkel!! Føler at jeg bryter ut av den nå, jeg er 31 år, og har aldri vært mer klar for å få tilbake livet! I den forstand at jeg vil gå rundt uten å være flau over blikk, jeg vil kunne se fin og sunn ut. Jeg er jo blitt en kraftig plugg, og det gjør ikke noe godt med selvtilliten..
Takk for tips om "soft-is"!! Hørtes digg ut :)
Bakgrunnen for min lyst til å bake, er pga hvordan de siste dagene har vært. Jeg har klart å ikke være fristet av sukker (sjokolade er min svakhet). Men når vi har gått i butikken, har de store saftige loffene bare ropt etter meg.. :/ Det lukter så godt!! Og jeg har aldri vært et brød-menneske, så rart at jeg nesten klikker når jeg ser en loff, og vil bare jafse den i meg der og da.. Kom over fotball-frua sin oppskrift på boller/skoleboller. De smaker forhåpentligvis søtt og saftig, og jeg får tilfredstilt hjernen med å spise en bolle eller to, med kun 2kh per bolle. Oppskrift her: fotballfrue.no/2012/03/09/oppskrift-skoleboller/
Nå blir jo ikke dette en dagligdags ting. Å stappe i seg noen kilo med sukker i uka, er forbi!! Men når det først kniper, er jo ikke fotball-frua sine boller det verste som finnes vel :) Har jeg en dårlig dag og stapper i meg to boller, er 4kh av dagsrasjonen brukt :) Skal absolutt begynne å bevege meg mer, det er ikke noe som skal være lettvindt. Mosjon er viktig. Men har bare blitt en tung affære, når man veier mer. Og med trening, glir kiloene fortere av :D


#11

Greeta sa for siden:

Uh oh, angående potetmos-erstatningen, har noen her prøvd den?? Tenker da på om den smaker godt, om den kan fryses. Og hvor lekker vil den være etter den er fryst?


#12

Spinnerette sa for siden:

"Potetmos" kan godt lages uten sellerirot, da får du ned karboinnholdet også. Til meg og mann, lager jeg av ca et halvt, stort blomkålhode, koker i buketter, presser de godt for vann når de er kokt. Har i en håndfull reven ost, en eggeplomme, smør, salt og frisk gressløk... Supergodt! Men er viktig å få ut så mye vann som mulig, ellers blir den vassen og blaut. :)


#13

Cyan sa for siden:

Mos av blomkål og sellerirot er kjempegodt! :ja: Det er godt å bruke bare blomkål også, eller blomkål og brokkoli. Men sellerirota gir ekstra god smak. Vet ikke hvordan det blir å fryse ned, jeg ville nok heller lagd mindre porsjon.


#14

annex sa for siden:

Går fint å fryse ned i porsjoner, holder seg også fint i kjøleskap i flere dager


#15

Lillemy71 sa for siden:

Det er karbo-abstinensene som plager deg. Hold ut i noen uker til så går det over og alt blir så mye enklere. Klarer du å holde ut lenge nok håper jeg at du får den opplevelsen som jeg fikk, at brød bare smaker gjær/vondt, sjokolade/snop er for søtt og all ferdigmat er alt for salt.

Som du nevner er det viktig å planlegge både i forhold til shopping og hva man skal spise, ihvertfall til man føler seg trygg på kostholdet og det minsker sjansen for at man sprekker. Det finnes mye oppskrifter og tips her på forumet. En annen ting er å spise nok og varierte grønnsaker. Mesteparten av karobinntaket ditt skal komme av grønnsaker og det er som sagt ikke noe må i seg selv og få i seg minst mulig kh. anbefalt for ketolyskuren er 15-25 g daglig og det kan være en fordel å oppnå det.


#16

Greeta sa for siden:

Ja, hører mange synes at søtsaker osv blir for mektig. Man blir temmelig avruset på ordentlig mat, snop er jo ikke noe kroppen trenger. Så gleder meg til det :)
Takk for svar alle sammen :) Jeg spør og graver mye for å lykkes, håper jeg snart vet mye nok til å kunne hjelpe andre tilbake :)


#17

kloppsi sa for siden:

Apropo tacokrydder, søk på det her på lavkarbo så finner du oppskriften på verdens beste tacokrydder, uten sukker og annet dritt. Laget av spisskummen, salt, chili, paprika, hvitløk og pepper tror jeg. Jeg tar selv bort hvitløken og en del salt fra oppskriften- selv om jeg elsker salt så blir det for mye for meg.
Klarer ikke å søke her fra denne telefonen, så kan ikke linke deg.
Og så må du huske å spise mest grønnsaker til alle måltid :-)

Lykke til



#19

mahal sa for siden:

Å, så deilig det var å finne denne tråden! :)

Jeg er på dag 2 på ketolysekuren, men begynte allerede å føle meg motløs. Har lest meg opp på forhånd, men det er jammen ikke lett og bare legge om. Det krever mye planlegging, og jeg er ikke spesielt glad i å lage mat heller.

Må bare lære, komme meg inn i det:o

Men jeg har også følt meg konstant sulten - det var godt å lese gjennom alle svarene her! Nå har jeg fått litt mot tilbake igjen!


#20

Lillemy71 sa for siden:

Velkommen til forumet og lykke til på ketolyse :)

Det er helt vanlig å være sulten de første dagene til kroppen begynner å omstille seg og man kommer i ketose. Ikke tenk så mye mengde mat de første ukene, fokuser heller på riktig mat og spis når du er sulten til du er passe mett. Dette kan være vanskelig for enkelte og det kan også være vanskelig å skille sult og sug. Husk nok vann. Ha f.eks alltid noen hardkokte egg, ost og skinke, babybel osv, i kjøleskapet så har du noe enkelt å ty til om sulten skulle ta helt overhånd. Det finnes mange gode råd og oppskrifter her på forumet som kan være greit å ta med seg. Og ja det krever end el planlegging i begynnelsen, men det vil det egentlig være med alle store kostholdsendringer. Dersom du har fryser er det mye som kan lages i store porsjoner å fryses, så har du alltid noe lett tilgjengelig. Og middagsrester kan alltids brukes til frokost eller lunch.

Ikke gi opp, lykke til :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.