Kitt sa for siden:
Denne fikk jeg på fb fra sykepleien.no i dag!
Kitt sa for siden:
Denne fikk jeg på fb fra sykepleien.no i dag!
ThereseA sa for siden:
La ut den samme jeg :)
Kitt sa for siden:
Da bør vel de fleste få den med seg! ;)
Eller så få rnoen slette min, for din var først!:D
LenaBeatrice sa for siden:
Har blogget og lenket til artikkelen, måtte jo det :-)
Kitt sa for siden:
index sa for siden:
Så vi skal spise mindre animalsk, naturlig fett, og mer "fabrikkfett" av typen margarin og raffinerte oljer. Det høres jo umiddelbart veldig rart ut...:confused:
smgj sa for siden:
Såvidt meg bekjent så er det ikke:
Bevist at reduksjon av kolesterol (les: totalkolesterol) reduserer dødlighet for annet enn et subsett av befolkningen (triglyserider er en annen sak)
Med denne distinksjonen får vi problemer med resten av logikken i den siste artikkelen. Den bygger nemlig på at kolesterolhypostesen stemmer, nemlig at
Såvidt jeg har funnet stemmer det at å redusere mettet fett og øke umettet fett ofte fører til en reduksjon i totalkolesterolet ... Men etter min mening er det å snakke om totalkolesterolet som å snakke om været "i Norge"... når det er tilstanden på Østlandet jeg er interessert i. Det forteller ikke noe om det som er viktig - triglyserider og partikkelstørrelse. (Og vi er ikke engang sikker på om det å redusere triglyserider er det som gjør folk friskere... det er mulig at de også bare er et symptom på en ubalansert kropp utsatt for fare.)
(Og så snakker man gjerne om å øke det gode kolesterolet.... Hva er så langt funnet å være mest effektivt? Jo:
Dessverre er det sånn at når et miljø har bygget sin primær og sekundærforskning (og prestisje) på feilaktig grunnlag vil det trenge mye tid og kraftige bevis for å dreie.
Anbefaler sterkt boka "Good calories, bad calories" som belyser dette på en lett forståelig måte. Finnes som lydbok også.
Eirik N R sa for siden:
"På 70-tallet var 20 prosent av nordmenns fettinntak mettet fett. Nå er andelen mettet fett sunket til 12 prosent.
– Det har ført til lavere hjerte- og kardødelighet."
Lavere DØDELIGHET! Dette er ikke første gang jeg har hørt/lest den setningen. Man sier aldri noe om forekomst. Om dødeligheten har gått ned, men ikke forekomsten, så spiller jo ikke det noen som helst rolle. Dødeligheten har gått ned pga bedre behandlingsmetoder... Håpløst utsagn!
Yonah sa for siden:
Det er akkurat det som er så artig, de tør ikke å si noe om forekomsten, de lekser opp om dødeligheten. Selvsagt har dødeligheten sunket, de behandler jo folk tidligere og har bedre behandlingsmetoder.
krokodillen sa for siden:
Nemlig. Hvis forekomsten er den samme, kan ikke endringen i inntak av mettet fett ha hatt noe å si.
Det har skjedd litt i behandlingen av infarkt siden 70-tallet...
nellie sa for siden:
Det er sikkert psykisk, men jeg føler meg mye bedre når jeg begrenser det mettede fettet.. Kjøtt, smør, kremfløte osv får meg liksom ikke i like god form som laks, olivenolje og magre meieriprodukter.
Men ja, sikkert psykisk.:p
smgj sa for siden:
Og så kan vi se litt på hva svenskene sier
www.vetenskaphalsa.se/socker-kan-oka-risken-for-hjart-karlsjukdom/
Det store spørsmålet mitt her er mener de (bord-)sukker, eller karbohydrater?
Les også kommentarene under artikkelen - det er en forsker der som sier at man opplever samme fordelaktige triglyseridendring dersom man senker fett til under 20%... som får så hatten passer.
Lillemy71 sa for siden:
Kanskje det, men jeg vil nå si både og. Jeg merker at jeg blir veldig tung i kroppen dersom jeg inntar for mye av fettet bare fra meieriprodukter og fett kjøtt (spesielt svin). Jeg trenger en god blanding og bruker heller noe mager kjøtt med kvalitets olivenolje på enn å pøse på med smør og fløte, selv om jeg eeeeeeeeeeeelsker meieriprodukter.
Dette er nok individuelt og beviser jo ingenting, og min oppfatning er at vi trenger minst mulig bearbeidet, ren mat, med balanse i det meste (og det vil være helt individuelt) og ikke minst måtehold. Prosessert, ødelagt mat (og veldig mange planteoljer er jo dessverre det) i for store mengder er etter min mening fiende nr. 1.
Vegard L sa for siden:
Mettet fett har en kolesteroløkende effekt, og øker både LDL og HDL, men påvirker i liten grad forholdet mellom dem. Triglyseridene reduseres vanligvis når man bytter ut karbohydrater mot mettet fett.
Alt dette er et tegn på at mettet fett gir en forbedring i blodlipidprofilen. :)
smgj sa for siden:
Har du kilder? Jeg har ikke vært i stand til å finne kilder for den sammenhengen annet enn for HDL.
lillekri sa for siden:
Har fulgt temaet nøye siden 90-tallet, og er ikke i tvil; Kolesterol-tesen er oppspinn. Mettet fett er den sunneste energikilden.
I det siste har jeg sett intressante påstander som; mettet fett gjør at hjernen fungerer mer optimalt, og mettet fett motvirker depresjon og adferdsvansker/ADHD.
Men skjønner at ikke alle digger tingene som skjer med fordøyelsen når du øker fettandelen drastisk.. ta det litt mer gradvis. La kroppen venne seg til det og ikke overdriv.
Yonah sa for siden:
Motvirker ADHD(ADD)?? Mulig det hjelper til, men det kurerer IKKE disse vanskene. Hilsen mamma til et barn med en bokstavdiagnose som IKKE får plantefett, kun mettet fett. Jeg har mere tro på at å kutt gluten eller melk eller begge deler kan hjelpe. Men det er et litt større prosjekt å teste ut(les=jeg har ikke orket å sette i gang kostomvenning på et barn med store spiseproblemer).Vegard L sa for siden:
Selvfølgelig :)
Du kan begynne med disse to:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16256003
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12716665
Så står det også noe om det i denne:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20089734
smgj sa for siden:
Takk! Orker ikke i kveld - tror ikke jeg klarer å konsentrere meg, men de skal studeres. Den første så veldig informativ ut, synes jeg.
Amles sa for siden:
Mettet fett på meg! :)
Det er jo ikke nødvendigvis sånn at mettet fett må komme fra meieriprodukter.. Kokosolje, nøtter, kjøtt osv.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.