< Tilbake til oversikten

Er egg farlig?

#1

lav1 sa for siden:

Leste idag at egg er farlig i KK, og at det kan være like farlig som røyking. Burde jeg slutte å spise dem?


#2

Kitt sa for siden:

Her kan du lese kommentarene til den "studien"!;)

Bare spis eggene dine med god samvittighet, du!:)


#3

krokodillen sa for siden:

Bare hvis de er nedgravd i sand, og det ligger en mamma-krokodille i elva en meter unna.


#4

Lillemy71 sa for siden:

Uæææææææ :lol: :lol: :lol:


#5

teleslynga sa for siden:

Personlig ville jeg ikke spist flere egg daglig om jeg hadde mye hjerte- og karsykdommer i familien.


#6

Zincite sa for siden:

Og jeg mener egg er noe av det sunneste jeg spiser :) og det med en far som døde av hjertesvikt og en mor som ble operert for angina før fylte 60. Jeg har bedre kolesterolverdier nå (om det betyr noe) enn da jeg var 29, og da spiste jeg mest grønnsaker, frukt og litt fisk og kylling.
Det er ikke lett å vite når mange mener så forskjellige ting, Jeg har lest en god del og føler meg trygg på mitt ståsted. Tror det er viktig å ikke gå rundt og være redd, nesten viktigere enn hva du faktisk putter i munnen.


#7

smgj sa for siden:

Ja, og selv søke kunnskap - fordi man da selv avgjør hva man tror på - og ikke.


#8

mrs kishty sa for siden:

Jeg har funnet ut at jeg skal kutte ut eggene for å kunne fortsette å røyke med god samvittighet :)


#9

index sa for siden:

Jeg tror så absolutt det er farlig å røyke egg ja! Å spise dem derimot, det er kjempebra! Ren helsekost, jeg spiser skjelden mindre enn 4-5 om dagen...


#10

krokodillen sa for siden:

DER har du det. En klar metodefeil. Deltakerne hadde røyka eggene og spist røyken.


#11

Kula sa for siden:

Hvorfor ikke?


#12

Carisma sa for siden:

Da ville jeg hatt eggene mine andre plasser enn i KK.... :p


#13

teleslynga sa for siden:

Fordi det åpenbart er er usikkert hvorvidt massiv eggespising er helt trygt for folk som er arvelig belasted iht disse sykdommene. Hjerte og karsykdommer er faktisk en realitet.


#14

Lillemy71 sa for siden:

Åpenbart usikkert - hvor har du det i fra? Har du relevante kilder utenom denne fjasestudien?

Massiv eggespising? Hva vil det si? 1 egg til dagen, 2 egg til dagen, 1 egg i uka? Og ikke minst hva spiser man i tillegg til disse eggene - store mengder brød?


#15

smgj sa for siden:

Jeg har faktisk ennå ikke funnet noe som jeg kjøper som tydelige bevis på at kolesterol i egg (eller annen kolesterolrik mat) øker kolesterol i blodbanen/plakk i arteriene (som heller ikke er det samme.) Om du har tilgang til forskning som viser en sånn sammenheng så er jeg interessert i å lese mer. :)
Familiær hyperkolesterolemia forekommer hos sånn ca 1 av 500 iflg NTNU og er utvilsomt en risikofaktor ifht til tidlig død og som bør tas på alvor.


#16

teleslynga sa for siden:

Når medisinere og andre som har greie på helse og sykdom er uenige seg i mellom om mye egg er farlig eller ikke for de som er arvelig belastet for karsykdommer, så er det helt åpenbart for meg at her er det usikkerheter. Siden jeg ikke er verken medisiner eller forsker selv, forholder jeg meg til hva de som faktisk er det sier. Denne studien virker ikke veldig overbevisende, men det er da ikke nytt at de som f.eks. har medfødt sykelig høyt kolesterol blir tilrådd å ikke spise veldig mye egg.


#17

teleslynga sa for siden:

Ja, det er vel det som er poenget mitt også.


#18

Lillemy71 sa for siden:

Signerer på dette og tilføyer at det strengt tatt heller ikke er funnet noen sammenheng mellom forhøyet kolesterol i en kropp og hjerte/karsykdomer. Det skulle jo i isåfall bety at alle som får f.eks hjerteattakk har høyt kolesterol, hvilket ikke er tilfelle.

www.whale.to/a/cholesterol.html

www.needs.com/product/The_Cholesterol_Hoax/bk_Sherry_A_Rogers_MD


#19

smgj sa for siden:

Faktisk tror jeg ikke det er tilfelle lenger. Iallfall ikke i følge det jeg klarer å finne og etter det kollegaen min som er belastet med denne sykdommen sier. Legen hans - som jeg selvfølgelig ikke kan svare for hvor oppdatert vedkommende er - sier at han ikke skal tenke på å regulere dette kolesterolet gjennom mat. Fordi det er arvelig.

Ellers kan det jeg har funnet om kolesterol i mat og kolesterol i blod sammen fattes med at man blir like udiskutabelt tykk av å være i ketose som man får høyt kolesterol av å spise kolesterolrik mat... Mao - kolesterol produseres av leveren og dette styres av andre funksjoner (som vi til d.d ikke har helt oversikt over) enn mat. De studiene jeg har funnet hvor de har forsøkt å heve kolesterolet til folk gjennom å dytte i dem kolesterolrik mat har feilet.

Men igjen - jeg synes at folk som tviler bør forsøke å skaffe seg informasjon selv, og helst fra folk som virkelig forsker på dette, ikke fra hva verken meg eller andre synsere (med eller uten hvit frakk - mange av dem var uteksaminerte for lenge siden og har ikke oppdatert seg siden!) påstår.


#20

Kula sa for siden:

Aterosklerose skyldes skader i åreveggen som blir helet ved hjelp av, blant annet, kolesterol. Det er de stedene i arteriene med høyest trykk (og dermed mest "slitasje") som er mest utsatt for plakk. Kolesterolet "svever" ikke rundt i blodbanen og fester seg på vilkårlige steder som en tistel på en sau.

Hvordan kolesterolet i eggeplommen skal kunne skade åreveggen er for meg noe uklart. De fleste cellene i kroppen din kan produsere kolesterol. Derfor ville det eventuelt bety at de aller fleste cellene i kroppen din produserer et svært skadelig stoff. Høres det sannsynlig ut?

Bruk sunn fornuft, skaff deg kunnskap, så slipper du å være engstelig for ting som ikke er noe å være engstelig for. Husk at de fleste ernæringseksperter fremdeles hevder at "det er hevet over tvil at man blir feit av fett".


#21

smgj sa for siden:

Jeg vil anbefale alle som lurer på hva ulike studier forteller om HDS, LDL og triglyserider bør lytte til og se denne videoen. Her er veldig mange større studier referet eatingacademy.com/nutrition/how-did-we-come-to-believe-saturated-fat-and-cholesterol-are-bad-for-us

Engelsken er ikke verre enn en vanlig film og temaet er interessant. :) Historikken - når de ulike studiene ble foretatt og det helsepolitiske klimaet rundt er lettere dekket, men ikke mye. Det er mange øyeåpnere her...

(Og ja - den er ikke bare negativ til kolesterolhypotesen, den anerkjenner f.eks at kolesterolsenkende kan redusere dødsrisiko... )


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.