Yrla sa for siden:
Hvor lang tid tar det å få apetitten på mat igjen uten å ha noe søtt , inkl. kunstig søtt? og hvor lang tid tar det til man glemmer at man vil ha noe søtt?
Yrla sa for siden:
Hvor lang tid tar det å få apetitten på mat igjen uten å ha noe søtt , inkl. kunstig søtt? og hvor lang tid tar det til man glemmer at man vil ha noe søtt?
Kanutten sa for siden:
For meg ... en dag. :o
Nerthus sa for siden:
Du kan nok sammenlikne det med generell avhengighet. Holder man seg unna søtt, vil det ta fra en dag til flere uker før man ikke fyser, men spiser man da søtt EN gang... så trigges hjernens sug tvert etter min mening. Opptil et år har Foseide sagt i sin bok (spisdegslank-mannen) :)
aktivjente sa for siden:
Tar meg to uker å "glemme" søtsuget, hver eneneste j... gang jeg er dum nok til å falle for fristelsen...:( vet jo at det ikke er verdt det, for kroppen har det så MYE bedre uten alt det sukkeret!!
Men er enig med Nerthus; det er individuelt hvor lang tid det tar.
smgj sa for siden:
Jeg har funnet ut at for meg er 1-2 dager uten sjokolade nok om jeg har spist det én dag. Har jeg holdt på lenger så er også "abstinesperioden" lenger. Jeg teller ikke så mye annet søtt fordi det er ikke så avhengighetsskapende for meg. Jeg kan godt spise en håndfull plommer én dag og la være neste dag uten å tenke mer over det.
shailene sa for siden:
Når jeg er skikkelig ute og kjøre tar det ofte flere uker. Men tror ikke det er direkte "absinenser" etter søtt, heller at jeg får søtsug pga. stress, depresjon, etc. og at suget opprettholdes til jeg har det bedre psykisk. Det blir jo en slags ond sirkel da, for søppelmat er jo absolutt ikke bra for hverken psyken eller kroppen. Etter en eneste "sprekk" på sukker, søppelmat, lavkarbosnop, etc. tar det vel rundt en uke før det er helt glemt, hvis det ikke er noe annet som ligger bak.
Rin sa for siden:
Jeg kjører en måned helt uten søtt (blant annet) med jevne mellomrom - er midt inni en sånn en akkurat nå. (Inntar ikke store mengder ellers, heller.) Selv i slike perioder kommer det noen dager med sterk sjokoladelengsel i forkant av menstruasjon - for meg. Vi er nok forskjellig bygd på den måten også. :cool:
Kanutten sa for siden:
For meg er paprika mer enn søtt nok. Små perletomater er nydelige. Jeg har heldigvis aldri hatt trangen til søtt og kaker frister sjelden. Sjokolade har jeg omtrent ikke spist.
Satt på spissen så synes jeg at det å lage søtsaker med alternativt sukker, hvis man er avhengig av sukker, er som å gi en røykavhengig nikotinplaster eller tyggis i stedet for røyk. Hvor lenge kan man bruke dette plasteret og hvor lenge skal man trigge seg selv med alt dette alternative sukkeret?. Det må da være mye bedre å bare kutte ut alt med sukker og heller finne naturlige søtsaker ala paprika, eller?
nellie sa for siden:
Hvis jeg er skikkelig motivert har jeg ikke noe søtsug i det hele tatt, etter en periode med sukker! Hvis ikke kan det være gruuuusomt i flere dager. Akkurat den der er vel 90% psykisk?
smgj sa for siden:
Ja, og nei. Ved å spise "ordentlig søtt" (nå snakker jeg kake og sjokolade, ikke paprika med nesten 0 karbohydrater) så er det to aspekter... Det ene er det psykiske suget etter søtt, det andre er hva karbohydratene gjør i kroppen.
Ved å spise juksesøtt kan man begrense eller unngå (kommer an på søtningstype, mengde og den kroppen som spiser) en del av de fysiske virkningene av å spise en større mengde karbohydrater og tilfredsstille det psykiskt søtsuget/lysten på noe "godt". På den annen side opprettholder man kanskje suget etter noe "godt".
Så kanskje det er halvparten så dårlig som å spise det samme med insulinvirkningen? Det er jo en ulempe å spise noe som man synes er så godt at man har lett for å overspise/eller fortrenge "ordentlig mat" okke som, men kanskje enda verre om man legger på insulintopper og -daler?
Funderer høyt
Kanutten sa for siden:
Du har selvfølgelig helt rett. Jeg vet jeg er innmari heldig som ikke har dette sukkersuget og kan derfor ikke sette meg inn i hvordan de har det de som lider under det. Men jeg blir litt betenkt når jeg leser om dem som har cc med fun ligth til frokost, rømmepannekake med bær og alternativsukker på til lunsj, mørk sjokolade eller atkinsbar som mellommåltid, middagen er grei med grønnsaker for så å møte kvelden igjen med rester etter frokosten og lunsjen. DET skurrer i allefall feil i mine ører, men selvfølgelig kan det være både like sunt og næringsrikt som annen mat.
Sambo er sånn sukkermåltidmann, men han er tynn som en strek og ser ingen grunn til å kutte noe av det.
Yrla sa for siden:
gjelder det sukker eller søtsmak ifølge Foseide? Husker du?Nerthus sa for siden:
Tja, nå har jo jeg selvsagt lånt vekk boka (noe som minner meg om at jeg må få tilbake bøkene jeg låner vekk! ;))
Uten at jeg skal si hva foseide har sagt mener jeg det gjelder all søtsmak uavhengig av kilde :)
Nordmørsloppa sa for siden:
veldig interessant!
Håper noen finner ut om det gjelder sukker eller søtsmak :)
Yrla sa for siden:
ja, tipper det er litt individuelt også. Men generelt, om man er vant til søtsmak vil man ha mer søtsmak. Mens blodsukkersvingninger og cravings er på en måte noe annet. Men det er utrolig hvor mye som smaker søtt egentlig så man må ikke ha det kunstig veldig søte egentlig for å få sitt søtbehov tilfredstilt. Graden av søthet er en vanesak. DEt er ikke sånn at man ikke skal spise noe med søtsmak. Jeg synes kylling, ost, olje osv smaker søtt jeg.
smgj sa for siden:
Interessant det du skriver der, Yrla. Jeg leste ett eller annet sted at vår smaksans for søtt egentlig er utviklet for å få oss til å spise proteiner. For i et steinalderkosthold er det ikke mye som vil vil kalle søtt på våre breddegrader iallfall, annet enn i en kort sesong med multer, bringebær, markjordbær og blåbær.
Når det gjelder det psykologiske aspektet med søtt lurer jeg på - har ikke sett noe skrevet om dette - hvor mye vi kan psykosomatisere. Dvs at psyken kan påvirke kroppen. Kan det hende at noen av de som opplever insulinutskillelse på en del søtstoffer ikke egentlig har en fysisk virkning av selve søtstoffet, men somatiserer en respons basert på en psykisk forventing? Altså - dette er tankespinn, men interessant er det. Uansett vil insulinutskillelse kunne føre til fettlagring så lenge det finnes noe å lagre i blodbanen... og det gjør det jo.
Yrla sa for siden:
Det gjenstår å se i et forsøk eller flere:) Jeg også forundrer meg over at noen reagerer med blodsukkerstigning på kunstig søtning og andre ikke. Men røyking og kalorifri kaffe har samme virkning , men hos alle? Rart det ikke forskes for å finne en forklaring på individuelle forskjeller. Jeg trodde det var overtro da noen sa de ble fete av matlukt, men så er det gjort forsøk som beviser det! Husker desverre ikke hvordan det var mulig men mon tro om det har med apetittens vekkelse å gjøre som endrer det hormonelle? De som higer etter mat hele tiden, ikke skjermer seg, blir kanskje fetere? Dette var ihvertfall tankespinn. Burde heller finne en artikkel om det jeg nå.shailene sa for siden:
Dette er allerede bevist i forsøk. Særlig hos overvektige stiger insulinnivået betydelig bare de ser, lukter og så vidt smaker søt mat, med opptil 75% visstnok. Orker ikke lete fram linker nå, men fenomenet kalles iallefall "cephalic phase insulin response", hvis noen vil lese mer om det.. Enkelte har altså lettere for å reagere på søt lukt og smak ved å skille ut insulin, og risikerer derfor å få et konstant forhøyet insulinnivå som hindrer at kroppen forbrenner fett, enten det er sukker eller kunstig søtt man spiser. Er det snakk om kunstig søtning vil blodsukkeret raskt bli for lavt fordi kroppen har blitt lurt til å skille ut insulin i tro om at blodsukkeret vil øke, og lavt blodsukker trigger jo såklart mer søtsug og sult..
smgj sa for siden:
Ah ... det høres kjent ut. Samenfaller kanskje med "vann i munnen"? Jeg er rimelig sikker på at hvetebakstlukt har (hadde?) den effekten på meg. Tror kanskje jeg er kvitt den reaksjonen nå. Kjenner at hodet mitt mer har fortstått at bakevarer ikke er "mat".
shailene sa for siden:
Er sikkert samme "mekanisme" som trigger at man får vann i munnen, ja.. Hvetebakstlukt har definitivt den virkningen på meg også, så til de grader! Også lavkarbomat som lukter veldig likt hvetebakst.. Legger veldig godt merke til det når jeg lager Nannahs vafler. Sånn som jeg lager og spiser dem inneholder de nemlig akkurat det samme som jeg putter i omeletten min (egg, creme fraiche, smør og ost), men merker kroppen reagerer annerledes når "omeletten" lukter og smaker som vafler. Men det er altså kun vafler, kaker, osv. jeg reagerer sånn på, ellers virker det som jeg tåler søtstoffer ganske greit. Er noe med den lukta, tror jeg.. Har også lurt på om det er en greie som går over etterhvert, om kroppen lærer at den ikke lenger trenger å forberede seg på blodsukkerstigning når man kjenner en viss lukt eller smak. Håper det.
vibsen sa for siden:
Min kropp fungerer sånn. Når jeg lager en ny type kake feks, kan jeg kjenne at kroppen reagerer og tror den skal få sukker. Neste gang jeg lager samme kaken, har kroppen lært at den er sukkerfri og reagerer ikke på samme måten.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.