I går lagde jeg endelig syltetøy av alle blåbærene vi plukka i helgen, på tide! Det var utrolig enkelt å lage da, så skulle bare gjort det med en gang. Ikke noe koking, bare å blande sammen ingrediensene også inn i fryseren. Dette blåbærsyltetøyet holder i ca 1 uke i kjøleskapet etter tining, og siden det ikke er kokt bevarer man alle de sunne antioksidantene som finnes i blåbær.
Ingredienser
2 kg bær
3 dl sukrin
1 pose Certo frysepulver
I vanlige oppskrifter på syletøy (inkl den som står på baksiden av frysepulveret), skal man bruke ca 1/2 kg sukker.
Siden jeg bruker sukrin så har jeg nesten halvert dette tallet (1 dl = ca 85 gram). Syltetøyet ble perfekt søtt med denne mengden
Fremgangsmåte
Bland frysepulver og sukrin godt. Jeg brukte en shaker.
Mos bærene med en potetstappe. Det kan være ganske grovt, digg med litt konsistens i syltetøyet, men pass på at det kommer ut nok saft fra bærene så det ikke blir en deig når du tilsetter sukrin og fryseulver.
Ha i sukrin/frysepulverblndingen og rør godt
Ha tilslutt røra over i beger som kan fryses. Jeg anbefaler å bruke så små beger som mulig side syltetøyet kun holder 1 uke i kjøleskapet. Disse fant jeg i mitt kjøkkenskap, jeg fylte de små tyrkisk yoghurt boksene opp ca halvveis. Neste gang blir det en tur på kjøkkenbutikken, har sett mange steder hvor de selger små flotte plastbeholdere i pakker
Frys syltetøyet umiddelbart. Syltetøyet tines best i kjøleskap, så ta det ut kvelden før du skal bruke det.
Med tanke på at dette er første gangen jeg lager syltetøy er jeg veldig forøyd, det ble akkurat slik jeg ville at det skulle bli
Hvis man tilsetter litt sitron, får syltetøyet en friskere smak, pluss at det ikke mugner så lett om det blir stående.
Er litt glad i hele bær, så jeg bruker eltekrokene på miksmasteren når jeg rører bær. Bruker antakelig mindre sukrin også, mellom 1/2 og 3/4 dl på 1 kg bær. Bruker ca 2 ss frysepulver pr kg bær. Men her må man kanskje prøve seg fram, til man får ønska smak og konsistens.
Takk for tips! Skal definitivt prøve med sitron i neste runde :) Det ble veldig mye hele bær. Har som sagt ikke laget syltetøy før, men syns søtsmaken var ganske passe med den mengden sukrin, og ang frysepulveret så fulgtejeg bare oppskriften på pakken :)
Når jeg lager rørebær, pleier jeg å oppløse sukkeret (eller det man bruker) og evt frysepulver i en liten del av bærene først, feks i hurtigmikser. Så legger jeg resten av bæra i og rører helt forsiktig rundt, for jeg liker også at bærene er hele.
Vi bruker gul jam i syltetøyet (vi bare rører og fryser) når vi lager med jordbær eller bringebær, men blåbæra fryser vi naturell. Når vi skal ha blåbærsyltetøy tar vi bare opp litt blåbær fra fryseren og rører med søtning (bruker sukker vi da... host) i det den skal spises. Ingen av oss synes blåbær som er blandet med noe som helst av frysepulver/syltepulver smaker noe godt. Jeg tror jeg har prøvd alt av blåbærsyltetøy man kjøper i butikken også og synes ikke noe av det er etanes. Den får en pussig og ikke helt god bismak.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.