Hei
Først: Mine kunnskaper om kosthold er ikke store og ved innmelding i dette forumet ønsker jeg å få mer kunnskap, spesielt ift hvordan jeg kan få et normalt og godt fungerende "lavkarbo" kosthold.
Jeg er 182cm/103 kg og ønsker meg i første omgang ned 10-15 kg. For 3-4 måneder siden startet jeg å trene.(fotball/sykling/løping) i snitt 4-5 ganger pr uke. Men vekten rører seg ikke:mad: Jeg føler at gleden med treningen vil øke om jeg hadde hatt litt mindre vekt å dra på, og ønsker derfor å legge om kostholdet litt, uten at jeg gjør altfor store omveltninger. Hva angår kosthold tror jeg vel at jeg har et relativt ok/normalt kosthold, men ønsker å redusere inntaket av karbohydrater/sukker. Vekten har ikke gått opp siste 3-4 årene. Men jeg vet det er ting jeg kan bli bedre på, som:
Kutte ut brus, snop
Mindre brød/evt spise mer rugbrød/riktig brød?
Flere måltider(er veldig dårlig på dette i dag og spiser få store måltider)
Jeg er veldig glad i å spise brød og vi baker et brød bestående av sammalt rug, sammalt spelt, vann, maltekstrakt og surdeig. Er det noen som kan si noe om dette er et type brød jeg bør spise mer av, evt holde meg langt unna? Evt andre typer kjøpebrød jeg bør spise? Og hva med pålegg?
Forslag til mellommåltider og middager hadde også vært supert å få, evt. vist meg noen snarveier her inne til forslag.
Målet mitt er i startfasen å kutte inntakte av karbohydrater/sukker til et minimum for å redusere vekten. Ønsker senere å slippe litt opp på dette da jeg med familie og 3 barn ønsker meg et mest mulig normalt/fornuftig kosthold. Men hva vet jeg, kanskje vil et kosthold bestående av et minimumsinntakt av karbohydrater/sukker etterhvert føles helt normalt.
Jeg er ikke en av ekspertene her, men har også familie og barn og kjenner igjen behovet for "normale" måltider, hva nå det måtte være!
Dersom du kutter helt ut (helt!) godteri, søtsaker, saltsaker, kaker (osv, du vet jo selv hva...), og spiser brødet ditt bare til frokost (og kanskje bare en tynn skive), dropper ris/pasta/poteter (dvs erstatter det med mer grønnsaker), tror jeg du vil komme veldig langt. At mange små måltider skal være bedre enn få store, tror jeg er en myte, du vet jo selv hva som passer deg best.
Jeg vil anbefale deg å bruke diett.no, det er gratis å opprette en profil og veldig enkelt å legge inn alt du spiser der. For min del er det meget klargjørende i forhold til å se hva jeg får i meg og hva som trekker på med karbohydrater og energi...
Vanlig brød passer dårlig på lavkarbo. Jeg har kuttet ut alt av brød, pasta, ris og poteter, samt sukker. Du kan jo bake lavkarbobrød, men jeg for min del har aldri helt fått sansen for dette. Så jeg spiser mest mulig rene matvarer, dvs kjøtt, fisk og grønnsaker. Gjerne varianter med en del fett. Funker fint, gått ned 22 kg på 11 måneder og føler meg friskere enn noen gang...
Ja, det er nok en fordel å droppe brødet helt, men ei skive skikkelig grovt brød behøver ikke ha mer enn 15 g kh, så om brødskiva er et must for å kunne spise frokost med familien...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.