< Tilbake til oversikten

Glem lavkarbo. Dette programmet skal gi deg bedre søvn i løpet av en uke

#1

Dilly sa for siden:

Hi hi, her er enda en artikkel

Jeg pleier ikke å stappe i meg store biffer de siste tre timene før jeg legger meg, og vil ikke på noen måte begynne å gafle i meg karbohydrater i dette tidsrommet. Mine anbefalte gram med proteiner inntas i sunt og godt grønnsak/fett-selskap tidligere på dagen :)


#2

smgj sa for siden:

Høh - en søvnartikkel som IKKE sier noe om hvor viktig NOK dagslys (på dagen) og dempet belysning + reduksjon av "blålys" (TV og PC) er for søvnen er ikke verd noe...

Vi er utviklet i et miljø hvor blått lys signaliserer høydag og gulere/rødere lys signaliserer kveld og skumring. Og dette finnes det en god del forskning på... Å dempe belysningen etter skumringen og unngå pc/tv til kvelds vil hjelpe mange.

Å ikke spise biff til kvelds må da være rettet mot det amerikanske markedet.

(Lei av journalister som ikke skiller mellom lavkarbo og høyprotein....)


#3

Yrla sa for siden:

det med blålys visste jeg ikke. takk!


#4

nellie sa for siden:

Er vel dette som kalles biorytmediett:) Ser ikke noe galt med den. Problemet her er vel den tabloide måten å legge det frem på. Dette er jo også Lavkarbo.. Grenser for hvor mye Karbohydrater en får i seg til et måltid om dagen..


#5

smgj sa for siden:

Hva er lavkarbo? Ikke det som presenteres som menyforslag i margen i artikkelen iallfall. :eek:

Det er ingen tvil om at det finnes de som sover bedre på litt karbohydrater før sengetid. Men å spise dem i form av kake til hverdagskveldsmat tror jeg kanskje blir å kaste ut barnet (helsa) med badevannet....

Det virker som at karbohydrater kan bidra til å øke serotonin-produksjonen og på den måten øke søvningheten. (www.ajcn.org/content/85/2/426.full )

Tre andre måter å øke serotonin til kvelds er å

Mer info?
Her er en skikkelig flott, relativt lettlest post om emmnet
nutritionwonderland.com/2009/06/understanding-bodies-serotonin-connection-between-food-and-mood/


#6

Supera sa for siden:

Jeg brukte sukker som sovemiddel da jeg spiste høykarbo... Hvis jeg spiste sukker på kvelden og så sluttet, så en time senere sovnet jeg. Men jeg tror nå heller det var dårlig sukkerregulering som gjorde at jeg ble så slapp og søvnig av sukker så sent. ;)


#7

nellie sa for siden:

Hvis ikke man velger de mest karbofylte alternativene til alle måltider, så ser jeg ikke akkurat at dette er motsatt av lavkarbo? Hvis lavkarbo er mellom 0 og 150 gram kh pr dag?


#8

smgj sa for siden:

Jeg er enig, hvis man ikke velger "fritt" mellom måltidsforslagene så kan man muligens få til å spise lavkarbo av menyforslaget... men med foreslått menyfordeling synes ikke jeg det likner noe jeg ville benevne som en "lavkarbodiett" - uten at jeg har tenkt å gidde å regne på karbohydratene i hvert menyforslag for å verifisere det.

Spesielt kveldsmåltidet synes jeg har lite med lavkarbo å gjøre - og om man velger noe fra det så ville det legge store begrensninger på hva man kunne velge av måltider tidligere på dagen... Ett glass juice gir deg vel ca 20 gram bare der.


#9

VSB sa for siden:

Lakarbo til frokost og lunsj, høykarbo til middag og kvelds? Er vel sånn jeg oppfatter det.

Lurer fælt, er det bare meg som opplever det som bedre å kombinere karbo med aktivitet tidligere på dagen?


#10

BenteR sa for siden:

Veldig mange diabetikere opplever at kroppen tåler mye mindre karbohydrater tidlig på dagen enn den gjør sent på dagen.
Men det er forskjell på litt mer karber om kvelden enn om morgenen, enn det er og spise mat med masse karber fast til kvelds.
Tenker litt også på hvordan det var når ungene var små; mye karber om kvelden gjorde mine til propeller, mens f.eks. egg og bacon fikk dem til og sovne kjapt og greitt.


#11

Vegard L sa for siden:

Produksjonen av serotonin styres av hjernens tilgang på tryptofan. Proteinrike måltider bidrar til å redusere hjernens tilgang til tryptofan, mens karbohydratrike måltider bidrar til å øke den. Dette høres bakvendt ut, men det er fordi at:

  • Alle de nøytrale aminosyrene krysser blod-hjerne-barrieren.
  • Tryptofan er den av de nøytrale aminosyrene vi får i oss minst av, og ved å spise proteinrik mat så vil det bli forholdsvis mer av alle de andre, og hjernen får mindre tilgang på tryptofan.
  • Rene karbohydratmåltider vil øke insulinnivåene, som bidrar til å føre aminosyrer inn i muskelvev. Da blir det forholdsvis mer tryptofan tilgjengelig for hjernen, og dermed høyere serotoninproduksjon.

Det er også verdt å nevne at dersom bare 4% av energien i måltidet kommer fra protein, så er det nok til at den forholdsvise mengden av tryptofan ikke øker. Det er få matvarer som inneholder så lite protein som dette. :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.