< Tilbake til oversikten

Creatin + sukker før trening

#1

lillekri sa for siden:

Etter 6mnd streng LCHF, har noe av styrken og muskelvolumet forsvunnet, selv om jeg har styrketrent ukentlig.

Letet etter måte å fikse det. Noen sa 'leangains' er ett system som bare har carb på treningsdager. Bestemte meg for å prøve light versjon, med 2 Hobby ca 1 time før hver trening. (+1 ts creatin som også skulle hjelpe ifølge råd jeg fikk)

Er ganske fornøyd etter 3 uker! Veier nøyaktig det samme, men litt sterkere og føles som musklene har fått tilbake litt volum.

Har også spist mer i perioden. (Rettere sagt spist ca det samme men drukket en del fløte i tillegg. Har noen lagt merke til hvor søtt fløte smaker når du har vært lenge på LC!?)


#2

ToreH sa for siden:

Hmmm, så leangeanis sier at man kun skal ha carbs på treningsdager? Ok, betyr det at jeg kan spise x-antall hobby pluss pluss 5-6 dager i uken det da?


#3

aliasdictus sa for siden:

Oppkarbing på en basis av lavkarbokosthold finnes i flere bøker. Selv har jeg prøvd opplegget til the anabolic/ the metabolic diet. Dette innebærer oppkarbing minst en dag pr uke, og ellers tilpasset aktivitetsnivået. Jeg fungerte godt med en dag karbing pr uke, og trening tre til fire ganger i uken. Styrketreningen fungerer litt bedre for min del med litt "rakettfuel" i lagrene opplever jeg.

Nå har jeg kjørt moderat lavkarbo ca ett år, og har holdt jevn vekt +2kg, og jevne ytelser. Dog savnet jeg den følelsen jeg får når jeg trener i ketose. Nå er jeg tilbake i ketose, og trener både løping og styrke/ crossfit og det går så det suser. Jeg har blitt mer opptatt av å få i meg godt med mineraler (tar urbase) og så bruker jeg en del cocosa før trening, og det virker for meg. Det er fantastisk å kunne løpe opp en svinbratt bakke, for så å bare løpe videre. Med et mer "vanlig" kosthold går jeg tom mye før, og jeg har ikke samme drivkraften i det hele tatt. De siste ekstra kiloene er vekke, noe min kjære allerede har kommentert. Jeg tror rett og slett jeg bare fortsetter med denne mate, det fungerer meget bra for min del :)


#4

Nordmørsloppa sa for siden:

jeg ble veldig nyskjerrig på denne dietten. tillater den godteri på helg ? håpe, håpe :D


#5

Lich sa for siden:

Jeg ble veldig nysgjerrig på løpingen din.
Har selv lagt om til lavkarbo for to mnd. Siden og opplever at jeg kan løpe langt og jevnt ,men har , i stor grad,mistet evnen til å spurte .
Er veldig spent på hvordan det utvikler seg videre.
Kunne du tenke deg å si noe om hvordan løpingen din utviklet seg når du la om?:)


#6

ToreH sa for siden:

Å miste "evnen", eksplosiviteten når man spiser veldig lavkarbo, er ikke noe ukjent fenomen. Under vanlig trening, selv hard trening, er effekten mindre merkbar. Det er først under konkurransetrening det kan gi store utslag. Dvs du merker at du ikke klarer henge med når det rykkes under løp, ski, sykkel, roing etc. Musklene dine henger rett og slett ikke med og det skyldes at de ikke har riktig brennstoff. De er jo fettadaptert!
Men igjen så vil dette være avhengig av intensitetsnivå og tid. I aktivitet opp til 70-90 minutter vil ikke dette merkes så veldig godt skal man tro forskningen som er gjort av Ken Hallsteinsen. Dessuten er ikke fotball veldig fysisk krevende sammenliknet med eksvis svømming, løping, sykling, langrenn og triathlon.

Jeg klarer lett å trene hardt over tid, leeenge. I konkurranser som for min del er sykling har jeg ligget i snitt med puls på 87% i over 2 timer. En snittpuls på 87% av maks i 2 timer er hva jeg vil kalle meget hard trening og dette krever energi. Jeg klarer greit å ligge på dette nivået så lenge, men underveis når det rykkes og kjøres knallhardt, så klarer ikke jeg henge med fordi kroppen min ikke tåler temposkifter. Jeg har ikke brennstoff i form av karbohydrater fordi glykogenlagrene mine er tomme. Dette er det som er turboen og når man ikke får påfyll underveis, ja da klarer man ikke spurte da.

Så løsningen er å drikke jevnlig en drikke som gir meg nødvendige karbohydrater underveis for å klare temposkifter og hurtige spurter. Da er IKKE lavkarbo løsningen.
Tror dog det er de aller færreste som konkurrerer for å bli best her inne, de fleste er vel med for å delta. Derfor kan det hende at en del her inne nok heller ikke får testet dette i praksis og er fornøyd med at de klarer yte høyere over tid nå enn før.

Jeg snakker kun av egen erfaring nå siden jeg prøver dette flere ganger ila sommeren når konkurransetiden er igang. Min konklusjon er at jeg karber meg opp før konkurranser og drikker nok drikke med brennstoff underveis nettopp for å ha noe å spurte med underveis.


#7

Nordmørsloppa sa for siden:

Bra svart Hypah.

Selv driver jeg for tiden å eksperimenterer med såkalte "carbloads" på helg. Sjekke hvordan kroppen reagerer på ulike aktiviteter og øvelser.
Er heeelt i starten, og hadde min første carbload i går, som fortsetter i dag.

I korte trekk følger jeg CKD ( cyclical ketogenic diet), og er som navnet tilsier periodisk ketogen forbrenning( søn-torsdag) og lavfett/høykarbo (fre-lør)

Alikevel velger ejeg ikke rent sukker på karbodagene, men mat som havregryn, banan, potet, gulrot, brød(uten hvetemel), rosiner, frukt...skal komme opp i ca 300-500g karbo disse dagene. eller 60%E karbo.

Ellers på hverdager eter jeg som jeg pleier. paleo. max 50g karbs.

Poenget er å ha fylte glykogenlagre til eksplosivitet, men ikke overfylte slik at det lagres til fett. Samtidig er det essensielt å ikke spise mye fett på karbo dagene ettersom fett+karbo fører til fettlagring. :)

Her er en lettlest link :

www.livestrong.com/article/227032-food-list-cyclical-ketogenic-diet/


#8

Lich sa for siden:

-Dette var innteresante innlegg Hypah og Nordmørsloppa.Spennende hvordan det går med helge mat opplegget dit Loppa.

Jeg får her en bekreftelse på det jeg opplever og en oppskrift hvis jeg trenger/har lyst til å løpe ekstra fort.
Hovedsaken for meg er at jeg kan fortsette å trene og at det føles bra,konkuranse er ikke så aktuelt.Men den gode følelsen når det føles som du kunne løpt en mil til,no problem,den er viktig å bevare.
Lavkarbo gir meg også så mye annet som jeg ikke ville unnvært ,så får heller spurten sitte litt langt inne.

Masse løping er et sommer fenomen ,når snøen faller har jeg tenkt å ta opp vektløfting igjen ,hadde brukbare løft i mark og knebøy,men det var 5 år siden.......nå ligger det helt brakk.

Jeg gruer /gleder meg til å ta det opp.Ut fra den jevne energi i løping ,tror jeg ikke det blir noe problem å ha nok energi til tunge løft...Men så var det dette med å motivere seg til å løfte .


#9

ToreH sa for siden:

Fikk et interessant spørsmål fra Chamomilla angående dette med oppkarbing før/under konkurranse. Jeg har svart etter hva jeg nå har prøvd ut og har lest i bøker. Kilder jeg har brukt er Ken Hallsteinsen, Bjørn Ferry, Livestrong og Cyclical Ketogenic Diet i tillegg til min egen erfaring nå i vår, sommerperioden med sykkelkonkurranser.

Svaret er gjengitt nedenfor:

Hmm, alpint er vel en idrett som krever en sterk kjernemuskulatur samt "eksplosiv" styrke for å kompensere for slagene underveis. Bare dette i seg selv taler vel veldig imot lavkarbo.....

Idretter med store krav til eksplosiv muskelstyrke over korte tidsrom (1-2 minutter) tilsier vel glykogen som primært brennstoff. Har liten tro på at sprintere og kortdistanseløpere vil yte spesielt godt på et rent lavkarbokosthold :-)

Blir man treg av lavkarbo?
Man blir ikke nødvendigvis treg av lavkarbo, man blir bare utholdende over tid. Dvs du kan holde jevnt høyt tempo over en mye lengre distanse/tid uten påfyll av næring fordi kroppen forbrenner fett på en mer effektiv måte enn om du ikke er fettadaptert.
Utøvere som ikke spiser lavkarbo vil også kunne yte like bra over like lang tid, men de er mer sårbare ift det å ikke få næring underveis. Men husk nåpå at topptrente idrettsutøvere generelt sett klarer utnytte fett som forbrenningskilde på en nesten like bra måte som "oss vanlige dødelige på lavkarbo".....mange som ikke tenker over akkurat det. Thomas Alsgaard spiste idrettskosthold med korn, brød, pasta, ris osv, men hadde primært fett som kilde til energifrigjøring under lange løp som Vasaloppet, maratonski osv. Uten dette hadde det ikke vært mulig å yte så høyt over så lang tid.

Flybensin og afterburner
Ulempen med lavkarbo, slik jeg ser det, og fler med meg, er at du ikke klarer spurte/sprinte/rykke underveis. Det krever nemlig eksplosivt brennstoff, og fett er ikke slikt, da må man ha sukker. Enkelt og greit, sukker er afterburner på jagerflyet, fett er flydiesel, billedlig fortalt.

Så når du ser jagerflyet foreta akselerasjon er det "sukkeret" (afterburneren) som virker, mens under vanlig flyging er det bare flybensinen. Og et jagerfly kan jo fly temmelig raskt over lang tid uten å koble inn afterburneren, ikke sant? Ulempen med å bruke afterburneren er at den er kortvarig og forbruker MYE energi på en gang. Skal man bruke den ofte, ja da må man ha påfyll underveis....

Personlig konklusjon
Slik er det også i idrett med store krav til eksplosivitet underveis. Men i alpint, tja, der er det vel enkelt. Du må ha muskelstyrke som er råeksplosiv og du må ha næring som gir deg absolutt maksimal eksplosivitet i nøyaktig 1 minutt. Ser derfor null effekt i å gå på lavkarbo for alpinister på konkurransenivå, snarere tvert imot. Oppkarbing både før, under vil derfor, etter min mening, være det som gir deg optimal ytelse i 1 minutt.


#10

lillekri sa for siden:

Mye intressante svar!

Har nå 'leangainet' i 2 mnd. Også jukset en del. Er opp 4kg, uten synelig økning av fett. Bra styrkeframgang også. Så konkluderer med at LG er ok for å få tilbake muskelmasse uten fett etter vektnedgang.

Vil i framtid teste med vektnedgang, og se om muskler kan bevares bedre enn ved keto. (Svaret burde være nei hvis vi anntar at Taubes har rett.)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.