Torkil sa for siden:
Slik presenteres en Svensk studie om lavkarbomat i Dagbladet 29/6 side 14 med ingres på forsiden "Ny stor studie - Så farlig er lavkarbo"
Så da måtte jeg jo kjøpe avisen.:o
Studien som det vises til finner du her: www.bmj.com/content/344/bmj.e4026
Studien startet i 1991/1992 96000 kvinner i alderen 30-49 år deltok. ca 43000 inngikk i selve studien. Halvparten deltok altså ikke. første svakhet.
Alle fylte ut et spørreskjema om eget kosthold. 16 år senere ser man så på hvor mange som har fått hjerte-og karsykdom. Man forutsetter at kostholdet ikke forandrer seg.!!!:eek:
Konklusjonen:
Conclusions and policy implications
Having been generated from a cohort of relatively young women, the results of our study are directly relevant to a group that often resorts to weight control regimens that encourage restriction of carbohydrate with unavoidable increases in protein intake. Our results do not answer questions concerning possible beneficial short term effects of low carbohydrate or high protein diets in the control of body weight or insulin resistance. Instead, they draw attention to the potential for considerable adverse effects on cardiovascular health of these diets when they are used on a regular basis, without consideration of the nature of carbohydrates (complex versus refined) or the source of proteins (plant versus animal
Her er der tale om lavkarbo som kosthold. MEN det skelnes ikke mellom plante- eller animalsk protein og ikke mellom raske og langsomme karbohydrater, og er det noe lavkarbofolket anbefaler er det jo nettopp langsomme karbohydrater.
Envidere burde spørreskjemaet være gjentatt etter 16 år. Spiser nordmenn i 2008 på samme måte som i 1991 ?????? Nei
Ketogen diett for vekttap bør i mine øyne ikke kalles lavkarbo, da forbrenningen er ketogen og ikke blandet som ved lavkarbo. Men uansett er det jo forskjell på lavkarbo som livsstil og ketogen diett i noen måneder, for å fjerne helseskadelig overvekt. Konklusjonen i studien er dog noenlunde nøktern på dette område: Our results do not answer questions concerning possible beneficial short term effects of low carbohydrate or high protein diets in the control of body weight or insulin resistance.
Min konklusjon: studein har mange svakheter og kan ikke tillegges vekt, noe som også understøttes av tre av ekspertene som kommenterer undersøkelsen for Dagbladet, bare en professor emeritus (en som har gått av men pensjon - sikkert for en stund siden) Dag Thelle finner studien "spennende".
Vennlig hilsen
Torkil;)