"Low carb, high fat"-kosthold kan fremkalle hjerte- og karsykdommer.
Proteinrik kost med like karbohydrater øker risikoen for hjertesykdommer og slag, viser en ny svensk-amerikansk studie, skriver di.se.
Forskere ved Karolinska instituttet og Harvard-universitetet har fulgt 43.000 kvinner i Uppsala-regionen i Sverige i en av de største vitenskapelige undersøkelsene som noensinne har blitt gjort på lavkarbo-dietter og langtidseffekten.
Hele 1.270 av kvinnene ble rammet av slag eller hjerteinfarkt, og risikoen økte i takt med at de kuttet ned på karbohydrater og spiste mer protein.
Studien ble gjort på bakgrunn av den populære Atkins-dietten mange kvinner har valgt å følge og den oppblomstrende LCHF - low carb, high fat.
I Norge er den kjente bloggeren, Caroline Berg Eriksen, også kjent som "Fotballfrue" en tilhenger av LCHF.
Ser ei som henviser til denne artikkelen på facebook, og sier at endelig har folk skjønt det! Lavkarbo er døden! Så.. Hva kan jeg svare henne med slik at hun forstår at det ikke stemmer? Grr.. Hater bedrevitere som mener at alt annet en norsk husmannskost er farlig!
Diett-føringen var basert på 6 mnd FØR de ble med i undersøkelsen. Hvem husker i gram hva man spiste i forrige uke om det ikke er notert ned?
I tillegg sier de at reduksjon av et makronæringsstoff unavoidably medfører økning i et annet - dvs her har de da beregnet at reduksjon i kh inntak vil automatisk medføre økning i proteininntak? HVOR er fettet?? Ser ut til at de kun registrerte protein og kh?
Dette ble for meg litt for mye synsing og beregning av fordelingen av makronæringsstoffer til at jeg helt klarer å ta konklusjonen som en "sannhet". Det eneste jeg er enig i at det bør utføres FLERE slike studier, men da med et grundigere regime i registrering av matinntak...
Etter 3 år med rundt 70% inntak av fett, normalinntak av protein (ligger aldri over 100 g, spiser heller litt for lite etter min mening), og rundt 20g kh pr dag har jeg fremdeles ekstremt lave triglyseridverdier og et normalt til lavt kolesterol. Jeg har aldri hatt hjerteproblemer, og aldri hatt høyt blodtrykk, det ligger innenfor normalnivå, eller "perfekt" som flere sykepleiere har gitt uttrykk for ... Strengt tatt burde kolesterolet mitt være høyere ihht en del forskning som er gjort på kvinner og kolesterol, så da bør jeg kanskje spise mer egg? ;) Det lave stoffskiftet mitt som var i grenseland for tyroxinbehandling gikk fra 13 i verdi til 17 iløpet av TRE måneder på lavkarbo! Siden har verdiene ligget mellom 18 og 23 - så det er ingen tvil i verden om at lavkarbo - rent kosthold - essensielt protein og fett har gjort underverker! Med totalt fravær av chronssymptomer når jeg spiser rent - I rest my case i dette tilfellet ;)
Min bestefar hadde flere hjerteinfarkt og ble operert for de, han spiste ikke særlig mye "snavel", det gikk i helt normal "norsk" mat med mye poteter og gulroter, brød. Lite ris og pasta. På slutten husker jeg at ved julemiddagen så skulle han holde seg unna fett og måtte bare spise ribba med minst mulig fett på og grønnsaker... fikk knapt litt saus på - mormor passet på :( Hadde jeg bare visst den gangen...
Heldigvis har pappa gått over til lavkarbo og er friskere enn noen gang i en alder av 66 :) Blodtrykket er normalt og dia2 merker han knapt - medisineringen er vekke også.
Har levd lavkarbo i over et år nå. Har normale verdier av kolesterol og et flott blodtrykk.:D
Dessuten har jeg ikke noe økt inntak av proteiner......lavkarbo høy protein.....noen som har missforstått noe?????:(
Takk for flott svar Nerthus!
Blir så frustrert når folk som ikke kan NOENTING om lavkarbo kommer her og skal lære meg opp på sunt kosthold? nei vet du hva! lavkarbo er ikke bare egg å bacon!
Heh, eg hugsar knapt kva eg har spist IDAG eg... Så undersøkingar som tar for seg veker og månader, ja tilogmed bortimot dei siste 12 mnd (eg har vore med på nokre slike også!) er meir enn litt upålitelege, imo.
De fleste av dem jeg treffer som har "prøvd lavkarbo men det virket ikke for dem", har egenkomponert sin lavkarbomeny slik at de har byttet karbohydrater med protein, men unngått fett.
Jeg blir av og til litt lei meg for at folk kaster seg ut i en omfattende forandring av makro-næringstoffene, uten og gidde sette seg inn i hva som skjer i kroppen.
Blir like feil som når jeg hører folk blir vegeterianere og lever på ris og nudler.........
Syns der var en bra kommentar under den linken til dagen medisin, det er ikke korrigert for bruk av hjertemedisin???
For det andre henvises det også i denne arikkelen til dagens medisin at høyere utdanning er en faktor for laver risiko for hjerteinfarkt(!!!). Da satser jeg på at når jeg da har en mastergrad om et år, at denne høyere udanningen veier opp for den evt. økte risikoen på lavkarbo (dog ikke høyprotein..). Selvfølgelig, om jeg ikke faller over av hjerteinfarkt før det, og får oppgavne levert og bestått.
Jeg synes slike øvelser i å se hva som VIRKELIG ligger bak sensasjonsoverskriftene i avisene er gøy - fordi det forteller om hvor mye som har blitt til løgner før det serveres fra avisa...
Jeg fikk denne artikkelen tilsendt av en venninne på facebook, og jeg kan ikke annet enn å sukke, fordi hun vet hvilke plager jeg har hatt, og ikke lenger har etter 2 år med redusert karbo, og bortimot kun ren mat.
Ordet lavkarbo er for meg nå så stigmatisert at jeg ikke orker å bruke det lenger.. pga alle artiklene med Jøran Hjelmeseth og unyanserte forskninger.
Samtidig får jeg et stikk av frykt når jeg leser sånt.. 2 år av et 26 år gammelt liv er ikke såå mye, og hva vil skje de neste to åra? Hun i artikkelen fikk slag etter 4 år med lavkarbo, men artikkelen sier at hun kuttet ut alle karbohydratene.. Det finnes mye karbo som er rent og bra for kroppen, så det gjelder å finne de riktige.
Men så tenker jeg på blodprøvene jeg nettopp tok, som var helt fine.. stoffskiftet som har økt fra 10 til 14(10 var visst grenseland).. 28 kg som er borte, og det faktum at jeg går/jogger en time om dagen... Det klarte jeg ikke da jeg levde på grandiosa og spaghetti fordi jeg ikke orket å lage skikkelig mat.
Jeg skrev dette under ketolyse i går, hadde ikke sett det er et forum for nyheter:o
Lavkarbomat gir økt hjerterisiko-ny studie slakter motediett
Slik presenteres en Svensk studie om lavkarbomat i Dagbladet 29/6 side 14 med ingres på forsiden "Ny stor studie - Så farlig er lavkarbo"
Så da måtte jeg jo kjøpe avisen.:o
Studien som det vises til finner du her: www.bmj.com/content/344/bmj.e4026
Studien startet i 1991/1992 96000 kvinner i alderen 30-49 år deltok. ca 43000 inngikk i selve studien. Halvparten deltok altså ikke. første svakhet.
Alle fylte ut et spørreskjema om eget kosthold. 16 år senere ser man så på hvor mange som har fått hjerte-og karsykdom. Man forutsetter at kostholdet ikke forandrer seg.!!!:eek:
Konklusjonen: Conclusions and policy implications
Having been generated from a cohort of relatively young women, the results of our study are directly relevant to a group that often resorts to weight control regimens that encourage restriction of carbohydrate with unavoidable increases in protein intake. Our results do not answer questions concerning possible beneficial short term effects of low carbohydrate or high protein diets in the control of body weight or insulin resistance. Instead, they draw attention to the potential for considerable adverse effects on cardiovascular health of these diets when they are used on a regular basis, without consideration of the nature of carbohydrates (complex versus refined) or the source of proteins (plant versus animal
Her er der tale om lavkarbo som kosthold. MEN det skelnes ikke mellom plante- eller animalsk protein og ikke mellom raske og langsomme karbohydrater, og er det noe lavkarbofolket anbefaler er det jo nettopp langsomme karbohydrater.
Envidere burde spørreskjemaet være gjentatt etter 16 år. Spiser nordmenn i 2008 på samme måte som i 1991 ?????? Nei
Ketogen diett for vekttap bør i mine øyne ikke kalles lavkarbo, da forbrenningen er ketogen og ikke blandet som ved lavkarbo. Men uansett er det jo forskjell på lavkarbo som livsstil og ketogen diett i noen måneder, for å fjerne helseskadelig overvekt. Konklusjonen i studien er dog noenlunde nøktern på dette område: Our results do not answer questions concerning possible beneficial short term effects of low carbohydrate or high protein diets in the control of body weight or insulin resistance.
Min konklusjon: studein har mange svakheter og kan ikke tillegges vekt, noe som også understøttes av tre av ekspertene som kommenterer undersøkelsen for Dagbladet, bare en professor emeritus (en som har gått av men pensjon - sikkert for en stund siden) Dag Thelle finner studien "spennende".
Det værste er at denne studien utførstes i et land der det for noen år tilbake ble lovlig for leger å anbefale nettopp lavkarbo som et ledd i behandling av pasienter med hjertesykdom og overvekt.
Så hva forventer man at statistikken skal vise når man etter 15 år ser på hvor mange hjertesyke som har vært innom karbohydratrestriksjon..? Det er jo like dumt som å forby kreftmedisiner, fordi 100% av alle mennesker som har tatt dem også har hatt en form for kreft!
Observasjonsstudier kan ikke si noe om årsaksforhold. Det er som det gode, gamle eksempelet der større føtter korrelerer med høyere intelligens og inntekt. Dette er 100% korrekt! Vær dog forsiktig med å be kirurgen om større føtter. Årsaken bak dette er jo selvsagt at barn har mindre føtter, ingen inntekt og antagelig scorer dårligere på IQ-tester. Sukk..
Siden media som vanlig lager sensasjonsoppslag på bakgrunn av studier som på langt nær gir grunnlag til det, har jeg skrevet en gjennomgang av studien og hva den egentlig sier. Der forklarer jeg hvorfor den ikke gir belegg for å påstå at lavkarbo er farlig slik som avisene hevder.
De glemmer å nevne at gruppen som reduserer karbo også vil score høyere for overvekt og diabetes! Det er en kjennsgjerning at det er overvekt + diabetes som er direkte hovedårsak til hjerte kar sykdom. Klassisk juksing med statistikk!! (Samme triks som de bruker for å gi kjøtt skylda for tarmkreft!) Fysjom!!
Hvor har du dette fra? Det har ikke noe med den diskuterte studien å gjøre hvertfall. Studien har nok svakheter fra før, og ser heller ikke på effektene av lavkarbo slik det hevdes i media.
Tror hun mente at det helst er overvektige/folk med diabetes som begynner å spise lavkarbo. Andre har gjerne ikke motivasjonen til å starte en så omfattende omlegging av kosten. Det betyr selvsgt ikke at det ikke finnes unntak!
De gjorde en enkelt meningsmåling blandt kvinner hvor mye kvinnene trodde de hadde spist av ulike ting siste året (i detalj).
Så tok de fram svarene 16 år senere og skalerte svarene i forhold til protein kontra karbo.
Man kan kanskje kalle dette en 'studie', men hvis noen kaller det en 'vitenskapelig studie' eller en studie av lavkarbodiett, tar de etter min mening helt feil.
Ganske artig egentlig, at man bruker så mye energi til å trikse med dårlig statistikk for å rakke ned på lavkarbo, når det fins så mye ekte forskning som sier det motsatte. (forskning.no har vært stappfull av dette søppelet i det siste)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.